05 września br. w Strzelcach Dolnych odbyło się już XXI Święto Śliwki wraz Jarmarkiem Produktów Tradycyjnych. Wspaniała słoneczna wrześniowa pogoda sprawiła, że wydarzenie odwiedziły tysiące osób z okolicznych wsi i miast. Również nasza selerowa strefa cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Za każdym razem zaskakuje nas Wasze pozytywne nastawienie i wiedza na temat zdrowego żywienia. Mogłoby się zdawać, że seler naciowy i śliwka nijak do siebie pasują – jednak propozycja śliwkowego chutney a 'la barbecue – niezwykle przypadła Wam do gustu. Seler naciowy pokrojony w słupki z dipami czy hummusem to właśnie najprostszy krok na włączenie selera naciowego do swojej diety.
Poniżej znajdziecie składniki na pyszne dipy od foodomi.pl które mieliście okazję wypróbować.
- Dip czosnkowy: jogurt, czosnek, ogórek (starty na tarce), koperek, sól
- Dip śliwkowy: śliwki + rodzynki, goździki, cynamon, anyż, miód, cebula, liść kolendry, pieprz czerwony (wszystko długo gotujemy i blendujemy)
- Pasta z ciecierzycy (hummus): ciecierzyca (ugotowana lub ze słoika), czosnek, sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz + dla orientalnego smaku polecamy dodać pastę sezamową tahini