W tym roku chyba większość z nas spędza Sylwestra w domu. Nie musi to jednak oznaczać nudy – wręcz przeciwnie. Dzięki przekąskom z selerem naciowym wasze świętowanie zyska zupełnie nowy wymiar – będzie ciekawie, wytwornie, smacznie i zdrowo. Tak rozpoczęty nowy rok na pewno okaże się fantastyczny!
MOC ZDROWIA NA NOWY ROK
Smacznie i zdrowo jednocześnie? Czy takie połączenie jest w ogóle możliwe? Według nas – jak najbardziej! Wierzymy, że dobre jedzenie to takie, dzięki któremu po prostu czujemy się świetnie. Właśnie dlatego w centrum naszych przepisów stawiamy seler naciowy – jest nie tylko pyszny, lekko pikantny, pełen charakteru, ale też niezwykle zdrowy. To źródło ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, magnezu, wapnia, żelaza i wielu, wielu innych. Seler naciowy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, pomaga zwalczać infekcje, łagodzi zaburzenia układu trawienia. Odświeża, detoksykuje, przywraca równowagę, innymi słowy – daje zastrzyk energii do działania.
W naszych przepisach selerowi naciowemu towarzyszą inne warzywa i owoce, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kalafior wspiera pracę mózgu, uczenie się i pamięć. Bogaty w fitoskładniki ogórek działa przeciwnowotworowo oraz przeciwzapalnie. Papryka chroni przed wpływem wolnych rodników. Pomidor opóźnia procesy starzenia się organizmu. Awokado reguluje ciśnienie krwi. Daktyle zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, redukują stres i objawy bezsenności.
Wszystkie badania są co do tego zgodne – warzywa i owoce to prawdziwe witaminowe bomby. Nic więc dziwnego, że według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinny stanowić podstawę naszej diety. Jeżeli uważacie, że przestrzeganie tych zaleceń jest zbyt trudne lub wręcz niemożliwe, koniecznie przetestujcie przepisy, które przygotowaliśmy dla was na Sylwestra. Początek nowego roku to przecież najlepszy moment, żeby zacząć się zdrowo odżywiać i zmienić swoje życie na lepsze. Co powiecie na takie wyzwanie?
FINGER FOODS, CZYLI PRZEKĄSKI ŁATWE DO ZJEDZENIA
Sprawdzą się na każdej imprezie – większej i mniejszej, na luzie i w pełnej gali, do oglądania filmów i hucznego świętowania. Czym właściwie są finger foods? To przystawki, do których nie potrzeba sztućców, talerzy, siedzenia przy stole – jemy je na szybko, palcami, przy okazji, w trakcie rozmowy albo między jednym tańcem a drugim. Są malutkie, dosłownie na kęs lub dwa, bezproblemowe w przygotowaniu, a przy tym bardzo efektowne i eleganckie. Do finger foods zaliczymy na przykład różnego rodzaju rollsy, wytrawne wypieki oraz koreczki.
Zacznijmy od tych ostatnich. Koreczki BBQ swój niesamowity smak zawdzięczają z jednej strony pikantnemu, soczystemu selerowi naciowemu, a z drugiej – kurczakowi marynowanemu w miodzie, sosie sojowym, imbirze oraz wędzonej papryce. Jest więc ostro i słodko, zdrowo i smacznie jednocześnie. Do koreczków warto dodać również niebieski ser pleśniowy lub inne, ulubione składniki – fetę, mozzarellę, pomidorki koktajlowe, paprykę, winogrona, truskawki. W wersji wegetariańskiej zamiast kurczaka do marynaty wrzućcie tofu albo tempeh – gwarantujemy, że będzie równie przepysznie!
Tak jak w przypadku naszych selerowych babeczek Po cichu podpowiemy, że jeżeli nie macie czasu albo ochoty na pieczenie, zawsze możecie wykorzystać gotowe korpusy z kruchego ciasta, które wypełnicie farszem z kaszy gryczanej, selera i ogórka, a następnie udekorujecie ziołami. Równie szybko i bez problemu przygotujecie rollsy ze świeżymi warzywami i sosem orzechowym. W przepisie używamy cieniutkiego papieru ryżowego, ale do zawijania idealne będą także naleśniki, tortilla i różne kombinacje nadzienia. Rollsy najlepiej pociąć na małe kawałki – w sam raz do jedzenia palcami!
SYLWESTER NAFASZEROWANY SMAKIEM
Skoro już o faszerowaniu mowa, mamy dla was aż trzy pomysły na nadziewanego selera. Pierwszy z twarogiem i miodem, drugi na bazie ciecierzycy i tahini, wreszcie trzeci – czyli seler naciowy aż po brzegi wypełniony masłem orzechowym i posypany grubo mieloną solą himalajską. Każdy znajdzie coś dla siebie – na słodko, na słono albo pomiędzy, wedle uznania. Co równie ważne, przygotowanie takich przekąsek jest wręcz bajecznie proste. Wystarczy pokroić selera naciowego w łódeczki, obrać go z włókien, a następnie wypełnić farszem. Nadziewany seler będzie się pięknie prezentował przyozdobiony na przykład cząsteczkami jabłek, ziarnami granatu, pistacjami, płatkami migdałów, kminkiem rzymskim albo czarnuszką.
Do faszerowania nadają się również pieczarki, ogórki, papryki, kwiaty cukinii albo… daktyle. O ich prozdrowotnych właściwościach wspomnieliśmy już wyżej – teraz kolej zachwycić się smakiem. Super słodkie, soczyste, wprost rozpływają się w ustach. Z selerem naciowym tworzą fenomenalny duet – spróbujcie i przekonajcie się sami!
ZABAWA W ZDROWE ZAMIENNIKI
Na sylwestrową imprezę warto też przygotować zdrowe zamienniki klasycznych przekąsek i fast foodów, na przykład: domowe chipsy z batatów, marchewki, jarmużu, liści selera naciowego, prażoną ciecierzycę i pokrojone w słupki warzywa, które będziecie maczać w ulubionych sosach. My szczególnie polecamy wyborny, zielony hummus oraz ketchup z truskawkami.
Furorę wśród gości z pewnością zrobią też wegetariańskie „skrzydełka” buffallo z kalafiora. Zapieczony kalafior smakuje zupełnie inaczej niż ten gotowany, nabiera cudownego, orzechowego aromatu, jest chrupiący, niecodzienny, wykwintny. Podany z ostrym sosem i fantastycznymi frytkami z selera naciowego przypadnie do gustu nawet największym niejadkom i sceptykom. To jeden z najlepszych dowodów na to, że nawet fast food może być zdrowy – jeżeli tylko jest odpowiednio przyrządzony.
NA ZDROWIE!
Na koniec mamy dla was jeszcze dwa super zdrowe zamienniki – tym razem drinków. Pierwszy jest wariacją na temat Krwawej Mary, klasycznie serwowanej z selerem naciowym. Według legendy do takiego połączenia smaków doszło… przypadkowo. Pewien gość hotelu w Chicago zamówił w barze Krwawą May, ale nie miał jej czym zamieszać. Improwizował więc i użył do tego celu pałeczki selera naciowego z bufetu – tak narodziła się smaczna tradycja, którą kultywujemy do dzisiaj. W oryginalnej wersji w skład Krwawej Mary wchodzi wódka, sok pomidorowy, przyprawy, sos Worcester, Tabasco i – oczywiście – seler naciowy. W naszej bezalkoholowej Krwawej Mary znajdziecie więcej owoców i warzyw, zmiksowanych razem w apetyczne, ożywcze smoothie.
Jeżeli lubicie zaskakujące połączenia, powinniście też spróbować meksykańskiego koktajlu z krewetkami. Jak go przygotować? Zacznijcie od podsmażenia krewetek na złoty kolor. W międzyczasie pokrójcie w kostkę i wymieszajcie składniki na salsę – pomidory, awokado, ogórek, seler naciowy, czerwoną cebulę, papryczki jalpaneo. Schłodzoną salsę nałóżcie do szerokich kieliszków razem z krewetkami, doprawcie sokiem z limonki i świeżą kolendrą. Teraz już tylko pozostaje wznieść sylwestrowy toast – na zdrowie!
WYZWANIE NOWOROCZNE Z SELEREM NACIOWYM
Na naszym Facebooku znajdziecie więcej takich przepisów – nie tylko na Sylwestra, ale też na co dzień, na śniadania, obiady, kolacje, do pracy i szkoły. Podejmiecie wyzwanie, spróbujcie wszystkich i zakochajcie się w zdrowym odżywianiu. Niech ten nowy rok będzie przepyszny, pełen zachwytów, marzeń i możliwości.
Szczęśliwego 2021 roku!