W tym roku chyba większość z nas spędza Sylwestra w domu. Nie musi to jednak oznaczać nudy – wręcz przeciwnie. Dzięki przekąskom z selerem naciowym wasze świętowanie zyska zupełnie nowy wymiar – będzie ciekawie, wytwornie, smacznie i zdrowo. Tak rozpoczęty nowy rok na pewno okaże się fantastyczny!

MOC ZDROWIA NA NOWY ROK

Smacznie i zdrowo jednocześnie? Czy takie połączenie jest w ogóle możliwe? Według nas – jak najbardziej! Wierzymy, że dobre jedzenie to takie, dzięki któremu po prostu czujemy się świetnie. Właśnie dlatego w centrum naszych przepisów stawiamy seler naciowy –  jest nie tylko pyszny, lekko pikantny, pełen charakteru, ale też niezwykle zdrowy. To źródło ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, magnezu, wapnia, żelaza i wielu, wielu innych. Seler naciowy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, pomaga zwalczać infekcje, łagodzi zaburzenia układu trawienia. Odświeża, detoksykuje, przywraca równowagę, innymi słowy – daje zastrzyk energii do działania.

W naszych przepisach selerowi naciowemu towarzyszą inne warzywa i owoce, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kalafior wspiera pracę mózgu, uczenie się i pamięć. Bogaty w fitoskładniki ogórek działa przeciwnowotworowo oraz przeciwzapalnie. Papryka chroni przed wpływem wolnych rodników. Pomidor opóźnia procesy starzenia się organizmu. Awokado reguluje ciśnienie krwi. Daktyle zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, redukują stres i objawy bezsenności.

Wszystkie badania są co do tego zgodne – warzywa i owoce to prawdziwe witaminowe bomby. Nic więc dziwnego, że według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinny stanowić podstawę naszej diety. Jeżeli uważacie, że przestrzeganie tych zaleceń jest zbyt trudne lub wręcz niemożliwe, koniecznie przetestujcie przepisy, które przygotowaliśmy dla was na Sylwestra. Początek nowego roku to przecież najlepszy moment, żeby zacząć się zdrowo odżywiać i zmienić swoje życie na lepsze. Co powiecie na takie wyzwanie?

FINGER FOODS, CZYLI PRZEKĄSKI ŁATWE DO ZJEDZENIA

Sprawdzą się na każdej imprezie – większej i mniejszej, na luzie i w pełnej gali, do oglądania filmów i hucznego świętowania. Czym właściwie są finger foods? To przystawki, do których nie potrzeba sztućców, talerzy, siedzenia przy stole – jemy je na szybko, palcami, przy okazji, w trakcie rozmowy albo między jednym tańcem a drugim. Są malutkie, dosłownie na kęs lub dwa, bezproblemowe w przygotowaniu, a przy tym bardzo efektowne i eleganckie. Do finger foods zaliczymy na przykład różnego rodzaju rollsy, wytrawne wypieki oraz koreczki.

Zacznijmy od tych ostatnich. Koreczki BBQ  swój niesamowity smak zawdzięczają z jednej strony pikantnemu, soczystemu selerowi naciowemu, a z drugiej – kurczakowi marynowanemu w miodzie, sosie sojowym, imbirze oraz wędzonej papryce. Jest więc ostro i słodko, zdrowo i smacznie jednocześnie. Do koreczków warto dodać również niebieski ser pleśniowy lub inne, ulubione składniki – fetę, mozzarellę, pomidorki koktajlowe, paprykę, winogrona, truskawki. W wersji wegetariańskiej zamiast kurczaka do marynaty wrzućcie tofu albo tempeh – gwarantujemy, że będzie równie przepysznie!

Tak jak w przypadku naszych selerowych babeczek Po cichu podpowiemy, że jeżeli nie macie czasu albo ochoty na pieczenie, zawsze możecie wykorzystać gotowe korpusy z kruchego ciasta, które wypełnicie farszem z kaszy gryczanej, selera i ogórka, a następnie udekorujecie ziołami. Równie szybko i bez problemu przygotujecie rollsy ze świeżymi warzywami i sosem orzechowym.  W przepisie używamy cieniutkiego papieru ryżowego, ale do zawijania idealne będą także naleśniki, tortilla i różne kombinacje nadzienia. Rollsy najlepiej pociąć na małe kawałki – w sam raz do jedzenia palcami!

SYLWESTER NAFASZEROWANY SMAKIEM

Skoro już o faszerowaniu mowa, mamy dla was aż trzy pomysły na nadziewanego selera. Pierwszy z twarogiem i miodem, drugi na bazie ciecierzycy i tahini, wreszcie trzeci – czyli seler naciowy aż po brzegi wypełniony masłem orzechowym i posypany grubo mieloną solą himalajską. Każdy znajdzie coś dla siebie – na słodko, na słono albo pomiędzy, wedle uznania. Co równie ważne, przygotowanie takich przekąsek jest wręcz bajecznie proste. Wystarczy pokroić selera naciowego w łódeczki, obrać go z włókien, a następnie wypełnić farszem. Nadziewany seler będzie się pięknie prezentował przyozdobiony na przykład cząsteczkami jabłek, ziarnami granatu, pistacjami, płatkami migdałów, kminkiem rzymskim albo czarnuszką.

Do faszerowania nadają się również pieczarki, ogórki, papryki, kwiaty cukinii albo… daktyle. O ich prozdrowotnych właściwościach wspomnieliśmy już wyżej – teraz kolej zachwycić się smakiem. Super słodkie, soczyste, wprost rozpływają się w ustach. Z selerem naciowym tworzą fenomenalny duet – spróbujcie i przekonajcie się sami!

ZABAWA W ZDROWE ZAMIENNIKI

Na sylwestrową imprezę warto też przygotować zdrowe zamienniki klasycznych przekąsek i fast foodów, na przykład: domowe chipsy z batatów, marchewki, jarmużu, liści selera naciowego, prażoną ciecierzycę i pokrojone w słupki warzywa, które będziecie maczać w ulubionych sosach. My szczególnie polecamy wyborny, zielony hummus oraz ketchup z truskawkami.

Furorę wśród gości z pewnością zrobią też wegetariańskie „skrzydełka” buffallo z kalafiora. Zapieczony kalafior smakuje zupełnie inaczej niż ten gotowany, nabiera cudownego, orzechowego aromatu, jest chrupiący, niecodzienny, wykwintny. Podany z ostrym sosem i fantastycznymi frytkami z selera naciowego przypadnie do gustu nawet największym niejadkom i sceptykom. To jeden z najlepszych dowodów na to, że nawet fast food może być zdrowy – jeżeli tylko jest odpowiednio przyrządzony.

NA ZDROWIE!

Na koniec mamy dla was jeszcze dwa super zdrowe zamienniki – tym razem drinków. Pierwszy jest wariacją na temat Krwawej Mary, klasycznie serwowanej z selerem naciowym. Według legendy do takiego połączenia smaków doszło… przypadkowo. Pewien gość hotelu w Chicago zamówił w barze Krwawą May, ale nie miał jej czym zamieszać. Improwizował więc i użył do tego celu pałeczki selera naciowego z bufetu – tak narodziła się smaczna tradycja, którą kultywujemy do dzisiaj. W oryginalnej wersji w skład Krwawej Mary wchodzi wódka, sok pomidorowy, przyprawy, sos Worcester, Tabasco i – oczywiście – seler naciowy. W naszej bezalkoholowej Krwawej Mary znajdziecie więcej owoców i warzyw, zmiksowanych razem w apetyczne, ożywcze smoothie.

Jeżeli lubicie zaskakujące połączenia, powinniście też spróbować meksykańskiego koktajlu z krewetkami. Jak go przygotować? Zacznijcie od podsmażenia krewetek na złoty kolor. W międzyczasie pokrójcie w kostkę i wymieszajcie składniki na salsę – pomidory, awokado, ogórek, seler naciowy, czerwoną cebulę, papryczki jalpaneo. Schłodzoną salsę nałóżcie do szerokich kieliszków razem z krewetkami, doprawcie sokiem z limonki i świeżą kolendrą. Teraz już tylko pozostaje wznieść sylwestrowy toast – na zdrowie!

WYZWANIE NOWOROCZNE Z SELEREM NACIOWYM

Na naszym Facebooku znajdziecie więcej takich przepisów – nie tylko na Sylwestra, ale też na co dzień, na śniadania, obiady, kolacje, do pracy i szkoły. Podejmiecie wyzwanie, spróbujcie wszystkich i zakochajcie się w zdrowym odżywianiu. Niech ten nowy rok będzie przepyszny, pełen zachwytów, marzeń i możliwości.

Szczęśliwego 2021 roku!

Dieta dla serca – pyszne i zdrowe przepisy z selerem naciowym

Czy wiecie, że w ciągu dnia serce kurczy się prawie sto tysięcy razy i pompuje siedem tysięcy litrów krwi? To najbardziej zapracowany mięsień w całym ciele. Dosłownie napędza organizm, dostarcza paliwa, działa bez przerw i odpoczynku. Możemy mu w tym pomóc...

Zakochani w selerze naciowym – najlepsze przepisy na Walentynki

W tym roku zapewne spędzacie Walentynki w domu – we dwoje, kameralnie, nastrojowo. To wspaniała okazja, żeby wypróbować nowe przepisy, poeksperymentować, przyrządzić dla siebie i bliskiej osoby coś wyjątkowego i niecodziennego. Najlepiej – z selerem...

Azjatyckie sposoby na zdrowie – proste i pyszne przepisy z selerem naciowym w roli głównej

Czy wiedzieliście, że seler naciowy jest naturalnym prebiotykiem? Chili ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne? Kurkuma zmniejsza ryzyko zawału i udaru? Granat walczy z komórkami nowotworowymi? Prozdrowotne właściwości warzyw, owoców i przypraw są...

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym 2 25 minut Czego potrzebujesz? 500 ml kwaśnej śmietany 8 filetów śledziowych matias 2 łodygi selera naciowego 3 jabłka 2 cebule 2 łyżki cukru 1 łyżeczka chrzanu sok z cytryny sól i pieprz do smaku Jak...

Klopsiki w kremowym sosie z selera naciowego

Klopsiki w kremowym sosie selerowym 2 45 minut Czego potrzebujesz? 375 g mięsa mielonego 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku ½ cebuli 1 łyżka tartego parmezanu ½ szkl. śmietany kremówki 1 jajko 1 mała szalotka 2 łodygi selera naciowego 1...

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego 4 20 minut Czego potrzebujesz? 2 duże pory 1 pęczek selera naciowego 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła klarowanego 2-3 szkl. Wody Do dekoracji: Śmietanka 30% Oliwa z oliwek Usmażony na chrupko bekon lub grzanki...

Kotlety kapuściane z selerem naciowym

Kotlety kapuściane z selerem naciowym 2 30 minut Czego potrzebujesz? 0,5 kg kapusty 3 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy bułka tarta sól i pieprz do smaku przyprawa do...

Dip z selera naciowego

Dip z selera naciowego 2 15 minut Będziesz potrzebował: 2 porcje 3 łodygi selera naciowego kawałek zielonego ogórka sól, pieprz małe opakowanie jogurtu greckiego Jak przyrządzić: Seler naciowy oraz ogórka oczyszczamy. Kroimy na mniejsze...

Sałatka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym 20 minut 2 Czego potrzebujesz? Sałatka: ½ szkl. zielonego groszku (mrożonego lub z puszki) ½ szkl. fasolki flażoletki 2 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki) ½ czerwonej papryki ½...

Koktajl meksykański z krewetek

Koktajl meksykański z krewetek Koktajle to świetna opcja na szybkie i pożywne przekąski. Jeśli jeszcze odwołują się one do wspomnień związanych z podróżami, otrzymujemy idealny przepis na sierpniowe danie selerowe. 👌 Tak jest w przypadku...

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera i żurawiny z czarnuszką 10 minut   Czego potrzebujesz? 5 łodyg selera naciowego Garść żurawiny lub rodzynek Pół łyżeczki czarnuszki Łyżkę majonezu z dobrym składem lub Łyżkę jogurtu greckiego wymieszanego z łyżeczką musztardy, solą i...

Fasolada- grecka zupa z selerem naciowym i fasolą

Fasolada- grecka zupa z fasoli i selera 4 30 minut Czego potrzebujesz? Oliwę z oliwek 1 dużą cebula 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 1 łyżeczkę oregano 1 listek laurowy 4 szkl. bulionu 3 puszki...

Sałatka z selerem naciowym i buraczkami

Sałatka z selerem naciowym i buraczkami 2 25 minut Czego potrzebujesz? 3 łodygi selera naciowego 2 buraczki (nieduże) łosoś wędzony na zimno jajko gotowane kiwi pieprz i sól do smaku sok z cytryny oliwa Jak przyrządzić: Buraczki myjemy,...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close