W tym roku chyba większość z nas spędza Sylwestra w domu. Nie musi to jednak oznaczać nudy – wręcz przeciwnie. Dzięki przekąskom z selerem naciowym wasze świętowanie zyska zupełnie nowy wymiar – będzie ciekawie, wytwornie, smacznie i zdrowo. Tak rozpoczęty nowy rok na pewno okaże się fantastyczny!

MOC ZDROWIA NA NOWY ROK

Smacznie i zdrowo jednocześnie? Czy takie połączenie jest w ogóle możliwe? Według nas – jak najbardziej! Wierzymy, że dobre jedzenie to takie, dzięki któremu po prostu czujemy się świetnie. Właśnie dlatego w centrum naszych przepisów stawiamy seler naciowy –  jest nie tylko pyszny, lekko pikantny, pełen charakteru, ale też niezwykle zdrowy. To źródło ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, magnezu, wapnia, żelaza i wielu, wielu innych. Seler naciowy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, pomaga zwalczać infekcje, łagodzi zaburzenia układu trawienia. Odświeża, detoksykuje, przywraca równowagę, innymi słowy – daje zastrzyk energii do działania.

W naszych przepisach selerowi naciowemu towarzyszą inne warzywa i owoce, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kalafior wspiera pracę mózgu, uczenie się i pamięć. Bogaty w fitoskładniki ogórek działa przeciwnowotworowo oraz przeciwzapalnie. Papryka chroni przed wpływem wolnych rodników. Pomidor opóźnia procesy starzenia się organizmu. Awokado reguluje ciśnienie krwi. Daktyle zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, redukują stres i objawy bezsenności.

Wszystkie badania są co do tego zgodne – warzywa i owoce to prawdziwe witaminowe bomby. Nic więc dziwnego, że według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinny stanowić podstawę naszej diety. Jeżeli uważacie, że przestrzeganie tych zaleceń jest zbyt trudne lub wręcz niemożliwe, koniecznie przetestujcie przepisy, które przygotowaliśmy dla was na Sylwestra. Początek nowego roku to przecież najlepszy moment, żeby zacząć się zdrowo odżywiać i zmienić swoje życie na lepsze. Co powiecie na takie wyzwanie?

FINGER FOODS, CZYLI PRZEKĄSKI ŁATWE DO ZJEDZENIA

Sprawdzą się na każdej imprezie – większej i mniejszej, na luzie i w pełnej gali, do oglądania filmów i hucznego świętowania. Czym właściwie są finger foods? To przystawki, do których nie potrzeba sztućców, talerzy, siedzenia przy stole – jemy je na szybko, palcami, przy okazji, w trakcie rozmowy albo między jednym tańcem a drugim. Są malutkie, dosłownie na kęs lub dwa, bezproblemowe w przygotowaniu, a przy tym bardzo efektowne i eleganckie. Do finger foods zaliczymy na przykład różnego rodzaju rollsy, wytrawne wypieki oraz koreczki.

Zacznijmy od tych ostatnich. Koreczki BBQ  swój niesamowity smak zawdzięczają z jednej strony pikantnemu, soczystemu selerowi naciowemu, a z drugiej – kurczakowi marynowanemu w miodzie, sosie sojowym, imbirze oraz wędzonej papryce. Jest więc ostro i słodko, zdrowo i smacznie jednocześnie. Do koreczków warto dodać również niebieski ser pleśniowy lub inne, ulubione składniki – fetę, mozzarellę, pomidorki koktajlowe, paprykę, winogrona, truskawki. W wersji wegetariańskiej zamiast kurczaka do marynaty wrzućcie tofu albo tempeh – gwarantujemy, że będzie równie przepysznie!

Tak jak w przypadku naszych selerowych babeczek Po cichu podpowiemy, że jeżeli nie macie czasu albo ochoty na pieczenie, zawsze możecie wykorzystać gotowe korpusy z kruchego ciasta, które wypełnicie farszem z kaszy gryczanej, selera i ogórka, a następnie udekorujecie ziołami. Równie szybko i bez problemu przygotujecie rollsy ze świeżymi warzywami i sosem orzechowym.  W przepisie używamy cieniutkiego papieru ryżowego, ale do zawijania idealne będą także naleśniki, tortilla i różne kombinacje nadzienia. Rollsy najlepiej pociąć na małe kawałki – w sam raz do jedzenia palcami!

SYLWESTER NAFASZEROWANY SMAKIEM

Skoro już o faszerowaniu mowa, mamy dla was aż trzy pomysły na nadziewanego selera. Pierwszy z twarogiem i miodem, drugi na bazie ciecierzycy i tahini, wreszcie trzeci – czyli seler naciowy aż po brzegi wypełniony masłem orzechowym i posypany grubo mieloną solą himalajską. Każdy znajdzie coś dla siebie – na słodko, na słono albo pomiędzy, wedle uznania. Co równie ważne, przygotowanie takich przekąsek jest wręcz bajecznie proste. Wystarczy pokroić selera naciowego w łódeczki, obrać go z włókien, a następnie wypełnić farszem. Nadziewany seler będzie się pięknie prezentował przyozdobiony na przykład cząsteczkami jabłek, ziarnami granatu, pistacjami, płatkami migdałów, kminkiem rzymskim albo czarnuszką.

Do faszerowania nadają się również pieczarki, ogórki, papryki, kwiaty cukinii albo… daktyle. O ich prozdrowotnych właściwościach wspomnieliśmy już wyżej – teraz kolej zachwycić się smakiem. Super słodkie, soczyste, wprost rozpływają się w ustach. Z selerem naciowym tworzą fenomenalny duet – spróbujcie i przekonajcie się sami!

ZABAWA W ZDROWE ZAMIENNIKI

Na sylwestrową imprezę warto też przygotować zdrowe zamienniki klasycznych przekąsek i fast foodów, na przykład: domowe chipsy z batatów, marchewki, jarmużu, liści selera naciowego, prażoną ciecierzycę i pokrojone w słupki warzywa, które będziecie maczać w ulubionych sosach. My szczególnie polecamy wyborny, zielony hummus oraz ketchup z truskawkami.

Furorę wśród gości z pewnością zrobią też wegetariańskie „skrzydełka” buffallo z kalafiora. Zapieczony kalafior smakuje zupełnie inaczej niż ten gotowany, nabiera cudownego, orzechowego aromatu, jest chrupiący, niecodzienny, wykwintny. Podany z ostrym sosem i fantastycznymi frytkami z selera naciowego przypadnie do gustu nawet największym niejadkom i sceptykom. To jeden z najlepszych dowodów na to, że nawet fast food może być zdrowy – jeżeli tylko jest odpowiednio przyrządzony.

NA ZDROWIE!

Na koniec mamy dla was jeszcze dwa super zdrowe zamienniki – tym razem drinków. Pierwszy jest wariacją na temat Krwawej Mary, klasycznie serwowanej z selerem naciowym. Według legendy do takiego połączenia smaków doszło… przypadkowo. Pewien gość hotelu w Chicago zamówił w barze Krwawą May, ale nie miał jej czym zamieszać. Improwizował więc i użył do tego celu pałeczki selera naciowego z bufetu – tak narodziła się smaczna tradycja, którą kultywujemy do dzisiaj. W oryginalnej wersji w skład Krwawej Mary wchodzi wódka, sok pomidorowy, przyprawy, sos Worcester, Tabasco i – oczywiście – seler naciowy. W naszej bezalkoholowej Krwawej Mary znajdziecie więcej owoców i warzyw, zmiksowanych razem w apetyczne, ożywcze smoothie.

Jeżeli lubicie zaskakujące połączenia, powinniście też spróbować meksykańskiego koktajlu z krewetkami. Jak go przygotować? Zacznijcie od podsmażenia krewetek na złoty kolor. W międzyczasie pokrójcie w kostkę i wymieszajcie składniki na salsę – pomidory, awokado, ogórek, seler naciowy, czerwoną cebulę, papryczki jalpaneo. Schłodzoną salsę nałóżcie do szerokich kieliszków razem z krewetkami, doprawcie sokiem z limonki i świeżą kolendrą. Teraz już tylko pozostaje wznieść sylwestrowy toast – na zdrowie!

WYZWANIE NOWOROCZNE Z SELEREM NACIOWYM

Na naszym Facebooku znajdziecie więcej takich przepisów – nie tylko na Sylwestra, ale też na co dzień, na śniadania, obiady, kolacje, do pracy i szkoły. Podejmiecie wyzwanie, spróbujcie wszystkich i zakochajcie się w zdrowym odżywianiu. Niech ten nowy rok będzie przepyszny, pełen zachwytów, marzeń i możliwości.

Szczęśliwego 2021 roku!

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Roladki selerowe

Roladki selerowe 4 30 minut Czego potrzebujesz? tuńczyk w zalewie 1 opakowanie tortilli 2 łodygi selera naciowego 3 opakowania serka topionego śmietankowego 1 lub 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia mleko (opcjonalnie) Jak przyrządzić: Na...

Wegański perski gulasz z selerem naciowym Khoreshte Karafs

Wegański gulasz perski Khoreshte Karafs 4 55 minut Czego potrzebujesz? 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 cebula 1/2 pęczka selera naciowego 1/2 pęczka świeżej mięty 1 pęczek zielonej pietruszki 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2...

Łosoś na puree z selera

Łosoś na puree z selera 2 20 minut Czego potrzebujesz? 1 ziemniak  3 łodygi selera naciowego Biała część małego pora Łyżka masła klarowanego Sól Pieprz Ok. pół szkl. wody 300 g filetów z łososia Skórka z cytryny Jak przyrządzić: Pora, ziemniaka...

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka 2 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka 2 łodygi selera naciowego Garść szpinaku Pół mini sałaty rzymskiej 1/3 cukinii Kumin Sól Pieprz Pieprz cayenne 1 łyżkę masła klarowanego Jak przyrządzić: Seler kroimy w cienkie plasterki....

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym 2 10 minut + odstawić na godzinę do zamarynowania   15-20 minut Będziesz potrzebował: 1 kg filetów z ryby 2 cebule czerwone Mix papryki (czerwona, żółta i zielona) 3 łodygi selera naciowego...
Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego 2 10 minut brak Będziesz potrzebował: 3 pałeczki selera 1 jabłko odmiana Pink Lady 4 rzodkiewki 150 g sera Dolcelatte 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka oliwy z oliwek...
Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego 4 10 minut brak Będziesz potrzebował: 1 awokado 3 rzodkiewki ½ cytryny Sól morska i pieprz Seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgnieć awokado widelcem i dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Drobno posiekaj...

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą 1 30 15 Będziesz potrzebował: Oliwa z oliwek 4g Cukinia 112g Papryka czerwona 75g Seler naciowy 90 Ajvar 175 Kasza orkiszowa 50 Jak przyrządzić: Kasze ugotuj wg przepisu na opakowaniu Warzywa wyszoruj, nie...

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami 4 20 minut Czego potrzebujesz? 1/2 opakowania makaronu kokardki 3 szkl. mięsa z pieczonego kurczaka (lub filet usmażony w ulubionych przyprawach) 1 szkl. czerwonych...
Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z selera naciowego, szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwii Jest to wspaniała zupa przygotowywana z szerokiej gamy całorocznych warzyw. Idealna podawana jest na gorąco z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Serwując to danie jako przystawkę, możesz dodać trochę ryżu do...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close