Tarty warzywne z selerem naciowym – to prawdziwa gratka dla fanów zdrowego odżywiania, smaku natury oraz sezonowych warzyw w kuchni. Tarty są idealne na obiad, nieformalne spotkania ze znajomymi, elegancką kolację dla dwojga, na przekąskę i lunch. Świetnie się prezentują, są przepyszne i łatwe w przygotowaniu. Spróbujcie naszych przepisów i zakochajcie się w tartach warzywnych!
TARTA I QUICHE
Ciasto zapieczone z ulubionym nadzieniem, pełne warzyw, chrupkie i aromatyczne – tak w skrócie można opisać tartę, popularne danie kuchni francuskiej. Czasem jest przygotowywane i podawane na słodko jako deser, innym razem w wersji wytrawnej. Klasyczna tarta najczęściej bazuje na cieście kruchym, francuskim lub drożdżowym, choć jest też wiele innych ciekawych możliwości. Nie ma za to żadnych ograniczeń co do kształtu – spotkamy tarty większe i mniejsze, okrągłe, kwadratowe i podłużne, wypiekane w foremkach ceramicznych, metalowych albo silikonowych.
Specjalną odmianą tarty jest quiche (czyt. kisz), czyli danie zawsze wytrawne, koniecznie z dodatkiem masy ze śmietany, jaj i przypraw. Jak na przykład słynny quiche lorraine, czyli placek lotaryński z boczkiem. My jednak polecamy lżejsze, zdrowsze i jeszcze smaczniejsze quiche z warzywami – na przykład z selerem naciowym, naszym warzywem do zadań specjalnych i prawdziwą bombą witaminową.
Chrup bez wyrzutów sumienia
Najpierw garść podstawowych faktów. Seler naciowy (apium graveolens) należy do rodziny roślin selerowatych. Jest kuzynem poczciwego, dobrze zadomowionego w polskiej kuchni selera korzeniowego, choć wizualnie (i nie tylko) znacznie się od siebie różnią. Chrupiące łodygi odmiany naciowej mają charakterystyczny, lekko pikantny smak, a liście z powodzeniem mogą zastępować w daniach natkę pietruszki.
Seler naciowy w około 95% składa się w wody. Jest warzywem słynącym z niskokaloryczności. Na jego 100 g przypada ok. 10 kcal! Charakteryzuje się równie niskim indeksem glikemicznym, który wynosi zaledwie 15, więc o skoki glukozy we krwi po jego zjedzeniu nie musimy się martwić. Na dodatek zawarty w nim błonnik oczyszcza jelita i przyspiesza metabolizm. Te cechy czynią z selera naciowego warzywo idealne dla osób na diecie.
Skład na medal
Jednak nie tylko chcący zrzucić zbędne kilogramy powinni zaprzyjaźnić się z tym produktem. Wpisanie go na stałe do diety wyjdzie na zdrowie każdemu. To dlatego, że seler naciowy skrywa w sobie moc witamin, między innymi A, C i E oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo jest bogaty w składniki mineralne, takie jak magnez, potas, wapń, cynk, fosfor i żelazo.
SELER NACIOWY W KRUCHYM CIEŚCIE
Co powiecie na quiche z selerem naciowym, porem i pomidorkami cherry? Już podpowiadamy, jak przyrządzić to wyśmienite danie! Wyłóż okrągłą formę kruchym ciastem (kupionym albo samodzielnie przygotowanym w domu), nakłuj spód widelcem, nakryj folią aluminiową, na wierzch wysyp szklankę suchego ryżu lub fasoli. Dzięki takiemu obciążeniu ciasto za bardzo nie wyrośnie. Wstaw je do nagrzanego piekarnika na kwadrans, a po zdjęciu folii i obciążenia piecz kolejne piętnaście minut, aż będzie miało lekko złoty kolor. Na tak przygotowany spód wyłóż drobno pokrojony seler naciowy, zeszklone pory i pomidorki. Następnie wymieszaj jajka ze śmietaną, serkiem mascarpone, tymiankiem, solą oraz pieprzem i zalej warzywa. Całość zapiekaj przez pół godziny. Pyszny quiche gotowy!
Do nadzienia możesz też użyć innych ulubionych warzyw – sięgnij po paprykę (zmniejsza apetyt i przyspiesza spalanie tłuszczu), bakłażan (ma właściwości detoksykacyjne, poprawia przemianę materii), brokuły (na mocne stawy, zdrowe oczy i dobre ciśnienie krwi) czy szparagi (są niskokaloryczne, wzmacniają serce i pomagają regulować poziom cholesterolu).
PO FRANCUSKU
Z kolei do tarty na cieście francuskim polecamy na przykład sprawdzone połączenie świeżych pomidorów z mozzarellą i rukolą (będzie wiosennie), szpinaku i ricotty (klasycznie), grillowanej cukinii z kozim serem (bardzo wytrwanie) albo selera naciowego i pesto (zdrowo, chrupko i zaskakująco). Upieczenie takiej tarty jest bajecznie proste. Wystarczy obrać z włókien łodygi selera naciowego, pokroić je i podsmażyć na odrobinie dobrej jakości oliwy z oliwek. Następnie dodać pesto i doprawić do smaku. Nadzienie wyłożyć na ciasto francuskie, posypać tartym serem i zapiec. Podawać na ciepło, z dipem jogurtowo-czosnkowym i bukietem sałat. Smacznego!
NAJLEPSZE CIASTO
Sporo powiedzieliśmy już o różnorakich nadzieniach – ale nadzienie to nie wszystko. Tarta potrzebuje też dobrego spodu. Jak go przygotować? Bardzo łatwo. Do ciasta kruchego potrzebujesz zimnego, pokrojonego w kostkę masła, mąki, jajek i soli. Składniki musisz rozkruszyć palcami, następnie zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schować do lodówki na pół godziny. Później wystarczy tylko je rozwałkować i przełożyć do formy. Możesz też do swojej tarty użyć ciasta francuskiego (na przykład kupionego), drożdżowego albo serowego. Zwłaszcza to ostatnie świetnie sprawdza się w tartach wytrawnych, a przy tym jest proste w wykonaniu. Mąkę, ser i masło należy posiekać nożem na drobne kawałki, doprawić solą, migdałami i rozmarynem, wymieszać, dodać jajko, zagnieść ciasto do połączenia wszystkich składników i trzymać w lodówce przez minimum godzinę (a maksimum dwa dni).
Miłośnikom nietypowych i zdrowych smaków proponujemy dodatkowo ciasto na bazie mąki pełnoziarnistej, gryczanej, orkiszowej albo z płaskurki, ciasto francuskie z dodatkiem sezamu, spód z kaszy jaglanej albo mieszanki różnych kasz i roślin strączkowych (na przykład kaszy pęczak i wielokolorowej soczewicy). Gwarantujemy – będzie pysznie i bardzo fit.
TARTA NA ODWRÓT
Ciekawą opcją jest też tarta tatin, czyli… tarta na odwrót. W praktyce oznacza to, że nadzienie zapieka się na spodzie formy, pod ciastem. Wystarczy na dnie naczynia ułożyć ulubione warzywa, na przykład pomidorki cherry, łodygi selera naciowego, krążki czerwonej cebuli albo pokrojonego w słupki pora, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami, zalać wcześniej przygotowanym w rondelku syropem z masła i brązowego cukru (lub miodu), na górę nałożyć ciasto i zapiec. Następnie formę przykryć talerzem i szybko odwrócić tartę. Jej wierzch będzie pięknie skarmelizowany, a smak – wytrawny, intensywny, z nutą słodyczy.
W WERSJI MINI
Każdy z podanych wyżej przepisów możesz przygotować w wersji mini, idealnej na lunch, do pracy, na przekąskę, imprezę czy dla maluchów do szkoły. Zamiast dużego naczynia użyj specjalnych ceramicznych kokilek albo foremek do muffinów i ciastek, wyłóż je wybranym ciastem i ulubionymi składnikami. Dobrze sprawdzi się nadzienie z pieczonych buraczków i gorgonzoli (wykwintnie i pomysłowo) albo oliwek, pomidorów i sera mozzarella (à la caprese).
Szczególnie polecamy pikantne mini tarty z selerem naciowym i papryką. Spód zagniatamy z mąki owsianej i ryżowej, jajka oraz oleju kokosowego. Nadzienie to z kolei posiekana czerwona papryka, cebula, czosnek, seler naciowy, płatki chili, sól i pieprz. Podczas pieczenia spodów, wszystkie warzywa dusimy pod przykryciem, przyprawiamy do smaku, później wykładamy na ciasto i zalewamy jajkami. Smakują idealnie zarówno na ciepło, jak też na zimno.
Jedzcie na zdrowie!