Gustujecie w klasycznych potrawach i smakach z dzieciństwa? A może lubicie eksperymentować, próbować nowych rzeczy, zaskakiwać? Bez względu na odpowiedź – dobrze trafiliście. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was garść inspiracji i  przepisów z selerem naciowym na Święta Wielkanocne. Będzie tradycyjnie i nowocześnie zarazem, pysznie, zdrowo, nietypowo. Sprawdźcie i przekonajcie się sami!

ZIELONE ŚWIĘTA

Wielkanoc to czas, w którym przyroda budzi się do życia – pierwsze pąki kwiatów, pierwsze liście na drzewach, pierwsze nowalijki w ogrodach i na targach. Nowalijek nie powinno również zabraknąć na świątecznych stołach. Rzeżucha, szczypiorek, nać pietruszki czy seler naciowy to nie tylko zielona dekoracja, ale i wartościowa baza dla wielu potraw.

Dlaczego wartościowa? Już tłumaczymy! Rzeżucha jest świetnym źródłem witaminy C, żelaza i magnezu, wspiera układ krwionośny i serce. Szczypiorek ma działanie przeciwbakteryjne. Natka pietruszki to naturalny antybiotyk. Z kolei seler naciowy – nasze warzywo do zadań specjalnych – jest prawdziwą witaminową bombą. Dostarcza organizmowi mikro- i makroelementów, przeciwutleniaczy oraz minerałów, zmniejsza poziom złego cholesterolu, pomaga budować odporność, oczyszcza i detoksykuje organizm. Jakby tego było mało, smakuje po prostu obłędnie. Wyrazisty, lekko pikantny seler naciowy nada waszym wielkanocnym potrawom niezapomnianego charakteru.

PRZEPIS NA ŻUREK

Choć seler naciowy nie kojarzy nam się w oczywisty sposób z Wielkanocą, jest bardzo ważnym składnikiem żurku albo białego barszczu. Pewnie zastanawiacie się, czym te dwie zupy różnią się od siebie? W rzeczywistości są blisko spokrewnione i wywodzą się z tych samych śląskich tradycji, często też ich nazw używa się zamiennie. Klasyczny żur przygotowuje się jednak z zakwaszonej mąki żytniej, a barszcz biały – z pszennej.

Zakwas na żur możecie kupić albo przygotować samodzielnie. Wystarczy zalać mąkę wodą, dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie, całość zamieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około tydzień w zacienione, ale ciepłe miejsce. Później mieszać raz dziennie, a na koniec odcedzić – i już, zakwas gotowy. Teraz potrzebujecie tylko aromatycznego, bogatego w smaki, pożywnego bulionu – to on jest podstawą każdej dobrej zupy. My polecamy wam wywar z selera naciowego, pora, pietruszki i marchewek. Kluczowy jest tutaj czas gotowania i mały ogień – dzięki temu bulion będzie nie tylko pyszny, ale też niesamowicie zdrowy.

Selerowy bulion łączymy z zakwasem, doprawiamy kwaśną śmietaną i chrzanem. Gotowy żurek podajemy w głębokim talerzu albo w wydrążonym chlebku, z połówkami ugotowanego jajka, białą kiełbasą albo wędzonym boczkiem, a w wersji wegetariańskiej – z pieczonymi ziemniakami, grzankami i chipsami z jarmużu. Smacznego!

ZDROWY MAJONEZ?

W przepisach na faszerowane jajka i pastę wspomnieliśmy o majonezie – znajdziemy go prawie w każdej wielkanocnej potrawie. Co jednak zrobić, gdy dbamy o linię? Chcemy odżywiać się w zbilansowany sposób? Ograniczyć cholesterol w diecie? Wówczas dobrym rozwiązaniem będzie zastąpienie majonezu jogurtem albo… wegańskim majonezem, znacznie lżejszym, zdrowszym i bardziej wartościowym odżywczo od swojego tradycyjnego odpowiednika.

Wegański majonez „ukręcicie” z mleka sojowego, tofu, orzechów albo aquafaby. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się nic innego, jak po prostu zalewa po cieciorce z puszki, bogata w antyoksydanty i witaminy z grupy B. Przygotowanie majonezu nie jest, wbrew pozorom, zajęciem trudnym czy wymagającym olbrzymiego doświadczenia kulinarnego. Aquafabę blendujemy na gładką, puszystą masę z płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny, musztardą, solą, olejem i syropem z agawy. Potem już tylko dodajemy do naszych ulubionych potraw, faszerowanych jajek i sałatek – i jemy na zdrowie.

SAŁATKA JARZYNOWA – I NIE TYLKO

Ugotowane w mundurkach ziemniaki, marchewki, pietruszki, jajka na twardo, ogórek kiszony, zielony groszek, pokrojony w kosteczkę seler i cebulka – wszyscy znamy niepowtarzalny smak klasycznej sałatki jarzynowej. Nie obędzie się bez niej chyba żaden wielkanocny stół. Warto jednak urozmaicić świąteczne menu o inne pyszne sałatki. Przygotowaliśmy dla was kilka wiosennych przepisów, pełnych kolorów, witamin i smaku. Spróbujcie na przykład ożywczej sałatki z selerem naciowym i nowalijkami, z serem bałkańskim i winogronami  albo z jabłkiem, śledziami i selerem  Gwarantujemy – będzie pysznie!

MOC DODATKÓW I MOC ZDROWIA

Do tradycyjnych wielkanocnych potraw zalicza się też różnego rodzaju pieczone mięsiwa i pasztety. My jednak chcielibyśmy wam zaproponować… więcej warzyw. Jak zapewne wiecie, według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) to właśnie warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety. Z najnowszych badań wynika, że im więcej ich jemy, tym lepiej. W ten sposób zmniejszamy ryzyko chorób nowotworowych oraz układu krążenia.

Może więc w tym roku zamiast białej kiełbasy i pieczeni postawicie na świątecznym stole pasztet z selera naciowego, marchewki, soczewicy oraz orzechów włoskich? Jak go przyrządzić? Wystarczy ugotować soczewicę, pokroić warzywa w kostkę i poddusić na maśle, następnie połączyć z rozdrobnionymi orzechami i zblendować. Pasztet pieczemy w prostokątnej foremce przez kwadrans, studzimy i podajemy. Do foremki możemy też włożyć ugotowane na twardo jaja.

Do takiego pasztetu świetnie sprawdzą się warzywne dodatki i zdrowe, wielkanocne przekąski, na przykład wytrawne babeczki, kulki z niespodzianką, albo łódeczki pieczonego selera naciowego, nadziewanego kozim serem. Więcej przepisów – świątecznych i nie tylko – znajdziecie na naszym selerowym Facebooku.

.BEZPIECZNYCH, SPOKOJNYCH I ZDROWYCH

W tym roku Wielkanoc przeżywamy inaczej niż w latach ubiegłych – wielu z nas martwi się o zdrowie, najbliższych, pracę. Tym bardziej warto wykorzystać wolny czas na zadbanie o siebie, zewnętrznie i wewnętrznie, odpoczynek i naładowanie akumulatorów, żeby z optymizmem patrzeć w przyszłość. Życzymy więc wam nie tylko smacznych, ale też bezpiecznych, spokojnych i zdrowych Świąt Wielkanocnych. Wszystkiego dobrego!

Witaminy i minerały w diecie – pełne zdrowia przepisy z selerem naciowym

Witaminy, minerały, mikro- i makroelementy – zewsząd słyszymy, że są nam potrzebne, niezbędne, najważniejsze, czy jednak wiemy dlaczego? Gdzie je znaleźć? Jak skomponować pełnowartościowy posiłek? Specjalnie dla was zebraliśmy w jednym miejscu odpowiedzi...

Dieta dla urody, czyli przepisy z selerem naciowym dla pięknej skóry, włosów i paznokci

Masz problemy z cerą? Twoje włosy są kruche, przesuszone i cienkie? Paznokcie łatwo się łamią? W takim razie koniecznie przyjrzyj się swojej diecie. To, co jemy, wpływa nie tylko na nasze zdrowie, kondycję, dobre samopoczucie, ale także na wygląd. Nawet...

10 pomysłów na zupy z selerem naciowym. Zdrowe przepisy na każdą okazję

Szukacie pomysłu na lekki lunch? Pyszny obiad? Zaskakującą kolację? Dobrze trafiliście. Dzisiaj mamy dla was dziesięć prostych przepisów na zupy z selerem naciowym, które świetnie sprawdzą się na mniejszy i większy głód. Będzie smacznie, czasem klasycznie,...

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka 2 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka 2 łodygi selera naciowego Garść szpinaku Pół mini sałaty rzymskiej 1/3 cukinii Kumin Sól Pieprz Pieprz cayenne 1 łyżkę masła klarowanego Jak przyrządzić: Seler kroimy w cienkie plasterki....

Spring rolls z selerem naciowym z sosem z masła orzechowego

Spring rolls z sosem z masła orzechowego 1 20 minut Czego potrzebujesz? 4 arkusze papieru ryżowego 1/2 marchewki 2 łodygi selera naciowego szczypiorek 1/2 ogórka Garść liści sałaty i szpinaku 1/2 papryki Sos: 2 łyżeczki miodu 4 łyżeczki masła...

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Stir Fry z selera i marchewki Czego potrzebujesz? 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki, drobno posiekane Świeżo zmielony czarny pieprz ...

Seler Lassi – koktajl z selera naciowego

Seler Lassi 2 5 minut Czego potrzebujesz? 1/2 szklanki pokrojonego selera naciowego ½ ogórka 15 listków mięty 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu 1/4 szkl. wody Jak przyrządzić: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką...

Orkiszowe naleśniki z selerem naciowym

Orkiszowe naleśniki z serem 2 20 minut Będziesz potrzebował NALEŚNIKI 0,5 szklanki mąki orkiszowej 1 łyżeczka suszonej papryki 1 jajko ½ szklanki wody szczypta soli olej do smażenia NADZIENIE ½ czerwonej cebuli 1 marchewka ½ pora 1 pietruszka 2...

Krewetki z selerem naciowym

Krewetki z selerem naciowym 4 30 minut Czego potrzebujesz? • 2 łyżki oleju • 1 szkl. Cebuli pokrojonej w drobną kostkę • 1 szkl. Posiekanego selera • 1 szkl. Papryki pokrojonej w kostkę • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę • 1 łyżeczka...

Dip z selera naciowego

Dip z selera naciowego 2 15 minut Będziesz potrzebował: 2 porcje 3 łodygi selera naciowego kawałek zielonego ogórka sól, pieprz małe opakowanie jogurtu greckiego Jak przyrządzić: Seler naciowy oraz ogórka oczyszczamy. Kroimy na mniejsze...

Hamburgerowa zupa z selerem naciowym / Selerlove

Zupa hamburgerowa z selerem naciowym 4 1 godzina Czego potrzebujesz? 1 kg mielonej wołowiny 1 drobno posiekana cebula 4 marchewki pokrojone w kostkę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki 1 puszka pomidorów bez skórek 6...

Kluski z selerem naciowym z piekarnika

Kluski z selerem naciowym z piekarnika Prezentujemy prosty i tani przepis 🙂 Wystarczy trochę ziemniaków, pieczarek, cebule i oczywiście seler naciowym. Do tego dodaj trochę ziół i masz gotowy przepis na Kluski z selerem naciowym z piekarnika....
Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z selera naciowego, szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwii Jest to wspaniała zupa przygotowywana z szerokiej gamy całorocznych warzyw. Idealna podawana jest na gorąco z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Serwując to danie jako przystawkę, możesz dodać trochę ryżu do...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close