Uprawa i pochodzenie selera naciowego

Pochodzenie selera naciowego {apium graveolans}

Jako że seler naciowy jest bujną rośliną, rosnącą dziko w Europie, potrzebuje on głębokiej, żyznej gleby, dużej ilości wody i słońca, ale również długiego sezonu wegetacyjnego z chłodnymi nocami, aby wyrosnąć na najlepiej smakującą i chrupiącą roślinę. Polska ziemia idealnie nadają się do tego zadania. Największym producentem selera naciowego w Europie jest G’s  z ponad 60-letnim doświadczeniem. Uprawia seler na 1000 ha (odpowiednik 1500 boisk piłkarskich).

Kiedy sadzić seler naciowy?

W sezonie polskim sadzenie selera rozpoczyna się pod koniec marca a zbiór (w zależności od pogody) rozpoczyna się z początkiem czerwca, a kończy w pierwszych dniach listopada. O polskie pochodzenie selera naciowego możemy być zatem spokojni w okresie letnim.

Zbiór i dostawa selera naciowego

Seler naciowy jest w dalszym ciągu zbierany ręcznie na polu za pomocą specjalnie wyciętego noża – cięcie za pomocą maszyny nie daje tej samej jakości produktu. Seler naciowy jest cięty, selekcjonowany i pakowany na polu w specjalnie do tego celu stworzonych mobilnych pakowalniach zwanych „rigami”. Gotowy produkt jest następnie sprowadzany z pola do magazynu w docelowym czasie 3 godzin, po czym jest utrzymywany w warunkach kontrolowanej temperatury, w celu uzyskania maksymalnej świeżości do momentu, aż dotrze do odbiorcy mniej więcej dzień później.

 

Czy wiesz, że seler naciowy pozytywnie wpływa na zdrowie?

Seler naciowy początkowo był używany bardziej do celów leczniczych niż do gotowania.

Poznaj przepisy z selera

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close