Zaczyna się od zapachu pierników, lukru i pomarańczy. Później w domu pojawia się ślicznie przystrojona choinka. Wreszcie wraz z najbliższymi zasiadamy do wigilijnego stołu, rozmawiamy, kolędujemy, składamy życzenia, dzielimy się opłatkiem, obdarowujemy prezentami – świętujemy.

Każdy z nas przeżywa Boże Narodzenie na swój własny, wyjątkowy sposób – czasem hucznie, w większym gronie, czasem zaś kameralnie i spokojnie, jednak zawsze nieodłącznym elementem świętowania jest suto zastawiony stół. Możne nawet zbyt suto? Nie ma przecież nic przyjemnego w uczuciu ciężkości i przejedzenia! Żeby temu zapobiec, warto uwzględnić w bożonarodzeniowym menu potrawy warzywne, lekkie i zdrowe. To także świetna okazja, żeby spróbować nowych smaków i tworzyć nowe rodzinne tradycje.

Nowe smaki

Zwyczajowo na wigilijnym stole stawiamy dwanaście postnych potraw. Jeżeli chcesz trzymać się tradycji, a jednocześnie wprowadzić do niej powiew świeżości i zaskoczenia, zaserwuj gościom coś wyjątkowego. Zacznij od obrania i pokrojenia selera korzeniowego na cienkie plastry. Następnie ugotuj je w wywarze z warzyw z dodatkiem glonów, sosu sojowego oraz ziaren kolendry. Miękkie plastry selera oprósz solą i pieprzem, owiń paskami wodorostów nori, zanurz w mleku i mące, a następnie obsmaż na patelni. Zachwyty biesiadników gwarantowane!

Tak przyrządzonym selerem możesz zastąpić rybę w sałatce z warzywami po grecku. Dzięki dodatkowi wodorostów nori oraz sosu sojowego ta tradycyjna potrawa zyska zupełnie nowy, wyjątkowy smak. Do tego zamiast zwykłych, gotowanych ziemniaków podaj słodkie, pieczone bataty – na przykład z fetą, granatem oraz szpinakiem. Nie zapomnij też o barszczu, koniecznie na bulionie z selerem naciowym oraz opalaną łupiną cebuli, które podbiją jego aromat.

Faszerowany seler naciowy

Poza tradycyjnymi wigilijnymi przekąskami, jak na przykład paszteciki z grzybami, możesz przygotować seler naciowy faszerowany warzywami. Wystarczy obrać łodygę selera naciowego z włókien i pokroić ją na kilkucentymetrowej długości kawałki, a następnie wypełnić farszem z duszonych marchewek, pietruszek i pomidorów. To potrawa zdrowa i smaczna, pełna wartości odżywczych, a do tego łatwa w przygotowaniu. Wigilijne menu warto urozmaicić także różnego rodzaju warzywnymi pasztetami. Możliwości jest tutaj dużo – niesamowicie smakują pasztety z fasoli, cieciorki, selera, cukinii czy soczewicy. Dobrze sprawdzą się w połączeniu ze świeżym pieczywem, chrzanem albo karmelizowaną czerwoną cebulką.

Lekko i zdrowo

Pierwszego i drugiego dnia świąt tradycyjnie jemy potrawy ciężkie, tłuste i nierzadko tuczące. Tymczasem to świetna okazja, żeby przygotować danie bazujące na warzywach i ich dobrodziejstwach. Nic nie poprawi naszego nastroju bardziej niż zdrowy, sycący, pełen witamin posiłek, po którym z przyjemnością udamy się na spacer. Może więc zamiast mięsiw z kalorycznymi sosami skusisz się na kotlety z kalafiora z selerem naciowym? Do samych kotletów oraz panierki dodaj wiórki kokosowe – wówczas potrawa zyska ciekawy, charakterystyczny smak.

Dobrym pomysłem są też faszerowane warzywa, na przykład papryka, cukinia albo bakłażan. To bardzo wygodna opcja, bo farsz można przygotować na wiele sposobów, wedle własnego uznania i z ulubionymi składnikami: mięsem mielonym, kurczakiem, ryżem, kaszami, pomidorami, oliwkami, mozzarellą czy fetą. Nie ma żadnych ograniczeń!

Warzywny gulasz

Ratatouille, czyli francuski gulasz z kolorowych warzyw, podawany z bagietką albo do grillowanych mięs, ożywi nawet najbardziej pochmurny, śnieżny dzień i na długo dostarczy energii. Wersji i przepisów jest wiele – od prostych, jednogarnkowych, po bardziej czasochłonne, wymagające na przykład zapieczenia cukinii, papryki, pomidorów i cebuli w piekarniku. Jednak bez względu na obraną drogę, efekt zawsze jest smaczny – ratatouille to danie barwne, przyciągające oko i sycące żołądek. Nietypowe, warzywne gulasze można też przygotować z bakłażana (na ostro, z papryczką chili) albo z batatów i dyni (wytrawnie, z czerwonym winem, ziołami i przyprawami korzennymi).

 

Czas na deser!

Po daniu głównym zawsze przychodzi czas na coś słodkiego – w święta najczęściej jest to sernik, makowiec albo keks. My z kolei polecamy ciasta z… warzyw. Choć warzywa kojarzą się głównie z daniami wytrawnymi albo co najwyżej sokami, idealnie nadają się również do deserów. W tej roli sprawdzi się nie tylko marchewka, ale i warzywa korzeniowe oraz strączkowe. Poza wyjątkowym smakiem desery bazujące na warzywach są dużo zdrowsze od tradycyjnych słodyczy – mają mniej kalorii, a za to więcej wartości odżywczych, cennych składników mineralnych i witamin. Łasuchom z pewnością przypadną do gustu: ciasto marchewkowe (puszyste i słodkie), jaglane (intensywnie czekoladowe), pomidorowe (z bananem i imbirem), brownie z buraków (korzenne i pikantne) oraz szarlotka z kalafiorem (słodka i chrupiąca).

Coś dla smakoszy

Zamiast ciasta wolisz zjeść budyń? Galaretkę? Pudding? Nie ma sprawy. Także do tego typu deserów można wykorzystać warzywa. Budyń z dyni, nie dość że jest smaczny i kolorowy, to jeszcze chroni nas przed wolnymi rodnikami – wszystko za sprawą wysokiej zawartości karotenoidów. Prosta w wykonaniu galaretka z buraków zaskoczy gości nietypowym smakiem. Czekoladowy pudding z awokado to prawdziwe niebo w gębie. Dla smakoszy nie lada gratką będzie semifreddo z selera naciowego, limonki i tequili. Ożywczy, lekko wytrawny, kremowy deser można podawać z sosem z malin, truskawek albo czarnych porzeczek. Pycha!

ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT

Bez względu na to, co postawicie na stołach, pamiętajcie, że święta to przede wszystkim czas bliskości, radości i życzliwości. Czas dla najbliższych i dla nas samych – na odpoczynek, na złapanie oddechu i wejście z energią w nowy rok.

Błonnik w diecie – źródła, korzyści dla zdrowia i inspiracje z selerem naciowym

Reguluje pracę układu trawiennego, chroni przed rozwojem chorób serca, cukrzycą, nowotworami, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, na długo zapewnia uczucie sytości. To tylko niektóre z super mocy błonnika pokarmowego. Dlaczego jeszcze warto wprowadzić go do...

Detoks na wiosnę – koktajl z selerem naciowym i nie tylko

Męczą cię objawy przesilenia wiosennego? Jeżeli po zimie czujesz zmęczenie, masz problemy z koncentracją, chcesz rozświetlić cerę i po prostu poczuć się lepiej, spróbuj koktajlowego detoksu. W ten sposób dostarczysz organizmowi cennych witamin i z...

Domowa spiżarnia z selerem naciowym – czyli jak zachować na dłużej smaki lata i jesieni

W przydomowych ogródkach, na działkach, balkonach, pobliskich targach oraz sklepowych półkach powoli kończy się sezon na świeże, lokalne warzywa i owoce. My jednak mamy patent na to, żeby cieszyć się nimi jak najdłużej. Wystarczy odrobina czasu, kilka sprawdzonych...

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym Zupa minestrone to nie lada gratka dla wielbicieli warzyw ? Podobno jest jednym z sekretów, czy raczej eliksirów młodości, które pozwalają cieszyć się witalnością mieszkańcom Sardynii. Tak przynajmniej twierdzi Dan...

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska 1 10 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera naciowego 1 łodyga cebuli dymki lub ½ czerwonej cebuli ½ papryczki chilli Garść liści kolendry 1 mała marchewka Garść orzeszków ziemnych Sos: 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka soku z...

Dip z selera naciowego

Dip z selera naciowego 2 15 minut Będziesz potrzebował: 2 porcje 3 łodygi selera naciowego kawałek zielonego ogórka sól, pieprz małe opakowanie jogurtu greckiego Jak przyrządzić: Seler naciowy oraz ogórka oczyszczamy. Kroimy na mniejsze...

Kluski z selerem naciowym z piekarnika

Kluski z selerem naciowym z piekarnika Prezentujemy prosty i tani przepis 🙂 Wystarczy trochę ziemniaków, pieczarek, cebule i oczywiście seler naciowym. Do tego dodaj trochę ziół i masz gotowy przepis na Kluski z selerem naciowym z piekarnika....

Seler Lassi – koktajl z selera naciowego

Seler Lassi 2 5 minut Czego potrzebujesz? 1/2 szklanki pokrojonego selera naciowego ½ ogórka 15 listków mięty 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu 1/4 szkl. wody Jak przyrządzić: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką...

Sałatka z tuńczyka, selera naciowego i ogórka

Sałatka z tuńczyka i ogórka 2 10 minut Czego potrzebujesz? Puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łodygi selera 1/3 ogórka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 limonki 1 łyżka prawdziwego majonezu sól pieprz Jak przyrządzić: Tuńczyka odsączyć z zalewy i...

Selerowy detoks – koktajl z selerem naciowym / Selerlove

Selerowy detoks 1 10 minut Czego potrzebujesz? 1 szkl. świeżego ananasa 1 zielony ogórek 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 0,5 cm świeżego imbiru banan 1 brzoskwinia Jak przyrządzić: Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części. Imbir ścieramy...

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera i żurawiny z czarnuszką 10 minut   Czego potrzebujesz? 5 łodyg selera naciowego Garść żurawiny lub rodzynek Pół łyżeczki czarnuszki Łyżkę majonezu z dobrym składem lub Łyżkę jogurtu greckiego wymieszanego z łyżeczką musztardy, solą i...
Sycący dip z kawałkami selera naciowego

Sycący dip z selera naciowego

Sycący dip z kawałkami selera naciowego 4 10 minut plus czas namaczania brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 50 g wiórków kokosowych 240 ml gorącej wody 5 łyżek chrupiącego masła orzechowego 1 łyżka jasnego sosu...

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Stir Fry z selera i marchewki Czego potrzebujesz? 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki, drobno posiekane Świeżo zmielony czarny pieprz ...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close