Pierożki samosa, zupa miso, tofu, pakora, falafel i hummus – to tylko niektóre z przepysznych bezmięsnych potraw z różnych zakątków świata, kultur oraz tradycji kulinarnych. Dzisiaj w ramach naszego nowego cyklu wegetariańskiego zapraszamy was w niezwykłą podróż dookoła globu – zobaczcie, jak smaczna, ciekawa i nieszablonowa może być dieta warzywna!

AROMATYCZNA KUCHNIA INDYJSKA

Zacznijmy od Azji i pełnej przypraw kuchni indyjskiej. Dzięki imbirowi, kolendrze, kardamonowi, kurkumie czy kminowi potrawy z tego rejonu świata zachwycają wyrazistym smakiem, są niezwykle barwne, aromatyczne i różnorodne. Znajdziemy tutaj wiele bezmięsnych przepisów, bazujących na ryżu i soczewicy, popularne są też regionalne wypieki, takie jak chlebek naan czy chapati. Wegetarianom szczególnie powinna zasmakować chrupiąca pakora (czyli panierowane warzywa), pikantne pierożki samosa, pilaw z ryżu i selera naciowego oraz dal – gęsta i pożywna potrawa z roślin strączkowych. Możemy ją przyrządzić na przykład z grochu, grillowanego bakłażana i pomidorów albo czerwonej soczewicy, batatów, dyni oraz szpinaku.

Świetną i smaczną opcją jest też curry. Pod tą nazwą kryje się nie tylko znana mieszanka przypraw, ale i popisowe danie kuchni indyjskiej – aromatyczny gulasz lub sos, sporządzany na wiele sposobów i z rozmaitych składników, w zależności od upodobania. My szczególnie polecamy curry wegetariańskie z ciecierzycy. Jak je przygotować? W głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem podsmaż przyprawy indyjskie, zeszklij drobno pokrojoną cebulę, dodaj posiekany seler naciowy, pomidory, przecier oraz ciecierzycę z zalewą i gotuj przez około pół godziny. Na koniec dopraw mlekiem kokosowym i zostaw na ogniu aż całość zgęstnieje. Podawaj z ryżem albo pieczywem naan.

CHINY I JAPONIA OD KUCHNI

Azja to także kuchnie chińska i japońska. Pierwszej zawdzięczamy tofu, czyli twarożek sojowy, który świetnie wzbogaca wegetariańskie przepisy, drugiej zaś – fenomenalną zupę miso.

Zupa miso jest nie tylko łatwa i szybka w przygotowaniu, ale również bardzo smaczna, zdrowa oraz pożywna. Gotuje się ją na bazie pasty ze sfermentowanej soi oraz dashi – wywaru z wodorostów. Zupę można wzbogacić japońskim makaronem udon, grzybami shitake i mun, tofu oraz ulubionymi warzywami: krążkami pora, cienkimi paskami marchewki, szczypiorkiem albo pokrojoną w kosteczkę łodygą selera naciowego. Nasze warzywo do zadań specjalnych doda potrawie pikantnego, charakterystycznego smaku. To także źródło cennych witamin i minerałów. Seler naciowy pomaga regulować pracę układu krwionośnego, wspiera odchudzanie, a do tego poprawia kondycję skóry i włosów. Jedzmy go na zdrowie!

BLISKOWSCHODNIE SPECJAŁY

Z Azji przenosimy się na Bliski Wschód – tutaj czekają na nas pyszne hummusy, falafel, tahini i warzywne gulasze. To kuchnia bardzo wyrazista, o mocnym smaku, bogata w składniki i ciekawe połączenia. Dużą rolę odgrywają w niej przyprawy korzenne, zioła, sezam, czosnek i nade wszystko kwaskowaty, cierpki sumak, który świetnie pasuje na przykład do perskiego gulaszu khoresh karafs z selera naciowego – przepis na to pożywne, pikantne danie znajdziecie na naszym facebooku.

Inną bardzo popularną potrawą z Bliskiego Wschodu jest falafel, czyli smażone na głębokim tłuszczu kotleciki ze zmielonej ciecierzycy, doprawionej czosnkiem, natką pietruszki, kolendrą i kuminem. Idealny falafel powinien być chrupiący z zewnątrz oraz kremowy w środku. Często podaje się go w chlebie pita, z sezamowym sosem tahini, sałatą i warzywami jako wegetariańską wersję kababa. Dobrze będzie smakował również z hummusem – pastą z ciecierzycy, sezamu, czosnku i soku z cytryny. Poza tą klasyczną wersją można również przygotować hummus między innymi z fetą, cukinią, pomidorami, marchewką, burakiem, rzodkiewką, szpinakiem albo – w naszym ulubionym wariancie smakowym – z selerem naciowym.

WEGE EUROPA

Wegetariańskich tradycji kulinarnych nie brakuje też w Europie. Wiele inspirujących przepisów znajdziemy na przykład w kuchni hiszpańskiej, umiejętnie łączącej kontynentalne smaki z wpływami śródziemnomorskimi oraz arabskimi. Paella to jedno z najsłynniejszych dań z tego regiony. Jej przygotowanie zaczynamy od ugotowania bulionu szafranowego. Następnie na dużej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, seler naciowy, czosnek, liście laurowe i pieprz cayenne. W wersji wegetariańskiej dodajemy inne ulubione warzywa (paprykę, cukinię, bakłażan, pomidory, brokuł), ryż arborio, szafranowy bulion i odrobinę wina. Całość mieszamy i gotujemy, aż ryż będzie miękki. Paellę podajemy skropioną sokiem z cytryny i posypaną natką pietruszki.

To nie koniec europejskich inspiracji. We Włoszech zjemy między innymi pyszną wegetariańską polentę z mąki kukurydzianej, przeróżne makarony, risotta i oczywiście pizzę z selerem naciowym,  a we Francji ratatouille, tarty i quiche.

WEGE EUROPA

Wegetariańskich tradycji kulinarnych nie brakuje też w Europie. Wiele inspirujących przepisów znajdziemy na przykład w kuchni hiszpańskiej, umiejętnie łączącej kontynentalne smaki z wpływami śródziemnomorskimi oraz arabskimi. Paella to jedno z najsłynniejszych dań z tego regiony. Jej przygotowanie zaczynamy od ugotowania bulionu szafranowego. Następnie na dużej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, seler naciowy, czosnek, liście laurowe i pieprz cayenne. W wersji wegetariańskiej dodajemy inne ulubione warzywa (paprykę, cukinię, bakłażan, pomidory, brokuł), ryż arborio, szafranowy bulion i odrobinę wina. Całość mieszamy i gotujemy, aż ryż będzie miękki. Paellę podajemy skropioną sokiem z cytryny i posypaną natką pietruszki.

To nie koniec europejskich inspiracji. We Włoszech zjemy między innymi pyszną wegetariańską polentę z mąki kukurydzianej, przeróżne makarony, risotta i oczywiście pizzę z selerem naciowym,  a we Francji ratatouille, tarty i quiche.

Orzeźwiające napoje na upały – z selera naciowego, warzyw i owoców

W upalne dni nasz organizm traci więcej wody, soli mineralnych, mikro i makroelementów. Niedobory możemy uzupełnić, sięgając po domowej roboty soki, koktajle albo wody smakowe z selerem naciowym. To świetne źródło między innymi potasu, wapnia, magnezu i...

Podróżne menu – jak jeść zdrowo w trasie

Bilety kupione, walizka spakowana, lista miejsc, które warto zwiedzić - gotowa. Zanim wyruszysz w podróż nie zapomnij o małym co nieco na ząb. Czym kierować się przyrządzając zdrowy i lekkostrawny prowiant? Wiemy doskonale, że w przedwyjazdowej gorączce...

Seler naciowy w diecie biegacza

Seler naciowy coraz częściej gości w naszej diecie. Dziś dzięki uprzejmości Pani Klaudii Czajczyńskiej dowiemy się dlaczego biegacze powinni wprowadzić nasze warzywo do zadań specjalnych do codziennego jadłospisu. Zapraszamy do przeczytania poniższego...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close