Pierożki samosa, zupa miso, tofu, pakora, falafel i hummus – to tylko niektóre z przepysznych bezmięsnych potraw z różnych zakątków świata, kultur oraz tradycji kulinarnych. Dzisiaj w ramach naszego nowego cyklu wegetariańskiego zapraszamy was w niezwykłą podróż dookoła globu – zobaczcie, jak smaczna, ciekawa i nieszablonowa może być dieta warzywna!
AROMATYCZNA KUCHNIA INDYJSKA
Zacznijmy od Azji i pełnej przypraw kuchni indyjskiej. Dzięki imbirowi, kolendrze, kardamonowi, kurkumie czy kminowi potrawy z tego rejonu świata zachwycają wyrazistym smakiem, są niezwykle barwne, aromatyczne i różnorodne. Znajdziemy tutaj wiele bezmięsnych przepisów, bazujących na ryżu i soczewicy, popularne są też regionalne wypieki, takie jak chlebek naan czy chapati. Wegetarianom szczególnie powinna zasmakować chrupiąca pakora (czyli panierowane warzywa), pikantne pierożki samosa, pilaw z ryżu i selera naciowego oraz dal – gęsta i pożywna potrawa z roślin strączkowych. Możemy ją przyrządzić na przykład z grochu, grillowanego bakłażana i pomidorów albo czerwonej soczewicy, batatów, dyni oraz szpinaku.
Świetną i smaczną opcją jest też curry. Pod tą nazwą kryje się nie tylko znana mieszanka przypraw, ale i popisowe danie kuchni indyjskiej – aromatyczny gulasz lub sos, sporządzany na wiele sposobów i z rozmaitych składników, w zależności od upodobania. My szczególnie polecamy curry wegetariańskie z ciecierzycy. Jak je przygotować? W głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem podsmaż przyprawy indyjskie, zeszklij drobno pokrojoną cebulę, dodaj posiekany seler naciowy, pomidory, przecier oraz ciecierzycę z zalewą i gotuj przez około pół godziny. Na koniec dopraw mlekiem kokosowym i zostaw na ogniu aż całość zgęstnieje. Podawaj z ryżem albo pieczywem naan.

CHINY I JAPONIA OD KUCHNI
Azja to także kuchnie chińska i japońska. Pierwszej zawdzięczamy tofu, czyli twarożek sojowy, który świetnie wzbogaca wegetariańskie przepisy, drugiej zaś – fenomenalną zupę miso.
Zupa miso jest nie tylko łatwa i szybka w przygotowaniu, ale również bardzo smaczna, zdrowa oraz pożywna. Gotuje się ją na bazie pasty ze sfermentowanej soi oraz dashi – wywaru z wodorostów. Zupę można wzbogacić japońskim makaronem udon, grzybami shitake i mun, tofu oraz ulubionymi warzywami: krążkami pora, cienkimi paskami marchewki, szczypiorkiem albo pokrojoną w kosteczkę łodygą selera naciowego. Nasze warzywo do zadań specjalnych doda potrawie pikantnego, charakterystycznego smaku. To także źródło cennych witamin i minerałów. Seler naciowy pomaga regulować pracę układu krwionośnego, wspiera odchudzanie, a do tego poprawia kondycję skóry i włosów. Jedzmy go na zdrowie!
BLISKOWSCHODNIE SPECJAŁY
Z Azji przenosimy się na Bliski Wschód – tutaj czekają na nas pyszne hummusy, falafel, tahini i warzywne gulasze. To kuchnia bardzo wyrazista, o mocnym smaku, bogata w składniki i ciekawe połączenia. Dużą rolę odgrywają w niej przyprawy korzenne, zioła, sezam, czosnek i nade wszystko kwaskowaty, cierpki sumak, który świetnie pasuje na przykład do perskiego gulaszu khoresh karafs z selera naciowego – przepis na to pożywne, pikantne danie znajdziecie na naszym facebooku.
Inną bardzo popularną potrawą z Bliskiego Wschodu jest falafel, czyli smażone na głębokim tłuszczu kotleciki ze zmielonej ciecierzycy, doprawionej czosnkiem, natką pietruszki, kolendrą i kuminem. Idealny falafel powinien być chrupiący z zewnątrz oraz kremowy w środku. Często podaje się go w chlebie pita, z sezamowym sosem tahini, sałatą i warzywami jako wegetariańską wersję kababa. Dobrze będzie smakował również z hummusem – pastą z ciecierzycy, sezamu, czosnku i soku z cytryny. Poza tą klasyczną wersją można również przygotować hummus między innymi z fetą, cukinią, pomidorami, marchewką, burakiem, rzodkiewką, szpinakiem albo – w naszym ulubionym wariancie smakowym – z selerem naciowym.

WEGE EUROPA
Wegetariańskich tradycji kulinarnych nie brakuje też w Europie. Wiele inspirujących przepisów znajdziemy na przykład w kuchni hiszpańskiej, umiejętnie łączącej kontynentalne smaki z wpływami śródziemnomorskimi oraz arabskimi. Paella to jedno z najsłynniejszych dań z tego regiony. Jej przygotowanie zaczynamy od ugotowania bulionu szafranowego. Następnie na dużej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, seler naciowy, czosnek, liście laurowe i pieprz cayenne. W wersji wegetariańskiej dodajemy inne ulubione warzywa (paprykę, cukinię, bakłażan, pomidory, brokuł), ryż arborio, szafranowy bulion i odrobinę wina. Całość mieszamy i gotujemy, aż ryż będzie miękki. Paellę podajemy skropioną sokiem z cytryny i posypaną natką pietruszki.
To nie koniec europejskich inspiracji. We Włoszech zjemy między innymi pyszną wegetariańską polentę z mąki kukurydzianej, przeróżne makarony, risotta i oczywiście pizzę z selerem naciowym, a we Francji ratatouille, tarty i quiche.

WEGE EUROPA
Wegetariańskich tradycji kulinarnych nie brakuje też w Europie. Wiele inspirujących przepisów znajdziemy na przykład w kuchni hiszpańskiej, umiejętnie łączącej kontynentalne smaki z wpływami śródziemnomorskimi oraz arabskimi. Paella to jedno z najsłynniejszych dań z tego regiony. Jej przygotowanie zaczynamy od ugotowania bulionu szafranowego. Następnie na dużej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, seler naciowy, czosnek, liście laurowe i pieprz cayenne. W wersji wegetariańskiej dodajemy inne ulubione warzywa (paprykę, cukinię, bakłażan, pomidory, brokuł), ryż arborio, szafranowy bulion i odrobinę wina. Całość mieszamy i gotujemy, aż ryż będzie miękki. Paellę podajemy skropioną sokiem z cytryny i posypaną natką pietruszki.
To nie koniec europejskich inspiracji. We Włoszech zjemy między innymi pyszną wegetariańską polentę z mąki kukurydzianej, przeróżne makarony, risotta i oczywiście pizzę z selerem naciowym, a we Francji ratatouille, tarty i quiche.