Seler naciowy to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Podczas wigilijnej wieczerzy również może odgrywać niezwykle istotną rolę. Dlaczego warto zadbać o jego obecność na świątecznym stole i jakie cenne składniki znajdziecie w tym zielonym warzywie? Już odpowiadamy!

W gąszczu ciężkostrawnych dań z grzybami i kapustą duża zawartość błonnika w selerze naciowym może się okazać wybawieniem. Seler jest naturalnym prebiotykiem, więc skutecznie zapobiegnie niestrawności po sutej kolacji. Nasze warzywo do zadań specjalnych to także najlepszy przyjaciel wszystkich, którzy w święta obawiają się nadprogramowych kilogramów – jest ujemny kalorycznie, co oznacza, że spalamy więcej kalorii, niż spożywamy! Jakby tego było mało, sok z selera ma zbawienny wpływ na dobry sen. Działanie to zawdzięcza licznym witaminom, solom mineralnym oraz składnikom odżywczym.

Seler naciowy doskonale wkomponuje się w świąteczne menu, zarówno jako dodatek, jak i główne danie. Jeśli brakuje wam pomysłów na pyszne i zdrowe przepisy na święta, mamy dla Was kilka pomysłów.

TAJEMNY SKŁADNIK BARSZCZU

Seler naciowy słynie z wyrazistego smaku. Pewnie dlatego w niejednym domu stał się sekretnym składnikiem barszczu. Jeśli do tej pory nie mogliście uzyskać odpowiedniego aromatu tej tradycyjnej świątecznej zupy, w tym roku koniecznie spróbujcie dodać do bulionu drobno posiekany seler naciowy (jedną lub dwie łodygi, wedle uznania). Jak przygotować najlepszy barszcz? Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle. Dodajemy buraki, marchew, seler naciowy, grzyby i przyprawy – ziele angielskie oraz liść laurowy. Niech one też chwilę podduszą się pod przykryciem. Następnie dolewamy wodę tak, żeby zakryć warzywa i gotujemy je do miękkości. Ostatnim krokiem jest dodanie bulionu i doprawienie zupy do smaku: majerankiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem.

Barszcz wigilijny najlepiej komponuje się z domowej roboty uszkami. Do nich również polecamy dodać odrobinę selera naciowego. Idealnie podkreśli smak grzybów. Przygotowanie farszu rozpoczynamy od podsmażenia cebuli na oleju lub maśle. Oczywiście powinna być pokrojona w drobną kostkę, tak samo jak grzyby oraz seler naciowy. Im drobniejsze kawałki, tym lepiej dla farszu. Całość doprawiamy i smażymy – nie dłużej niż kilka minut. Gotowym farszem nadziewamy uszka, te zaś wrzucamy do barszczu i jemy z apetytem.

TRADYCJE WIGILINE

Co dom, to wigilijna tradycja. Do każdej z nich seler naciowy pasuje jednak idealnie! Jeśli w waszym domu prym wiedzie zupa grzybowa, seler sprawdzi się jako aromatyczny dodatek, który doda charakteru wywarowi. Jeśli szukacie jednak pomysłu na nową odsłonę tradycji, polecamy nasz przepis na rozgrzewająca zupę grzybową  z selerem naciowym. Będzie zdrowo i smacznie!

Mamy dla was jeszcze jedną inspirację na wigilijną zupę. Smakowity przepis na zupę rybną z selerem naciowym znajdziecie na naszym Facebooku. W tej odsłonie seler występuje w towarzystwie białych ryb, na przykład dorsza, mintaja czy zębacza. To szybka i aromatyczna potrawa, na jej przygotowanie potrzeba zaledwie piętnastu minut – a czas, jak wszyscy wiemy, w świątecznych przygotowaniach jest na wagę złota.

POMYSŁ NA RYBĘ

Tradycyjna polska Wigilia nie może się obyć bez śledzi. Zazwyczaj łączymy je ze śmietaną, serwując sobie ciężkostrawną sałatkę. Mamy dla was zupełnie nową, lżejszą propozycję. Główną rolę odgrywa w niej oczywiście seler naciowy, tym razem w towarzystwie kopru włoskiego. Do przyrządzenia aromatycznej sałatki potrzebujecie kilku sztuk filetów śledziowych a’la Matjas. Odsączcie je z zalewy, osuszcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie na cienkie kawałki. Następnie drobno posiekajcie łodygi selera naciowego oraz bulwę kopru włoskiego. Tak przygotowane składniki wrzućcie do większej miski lub salaterki, dodając obrane, starte na grubych oczkach jabłko. Śledź i seler naciowy polubią się z pestkami dyni, szczypiorkiem oraz nasionami kopru włoskiego, nie żałujcie więc ich podczas komponowania sałatki.

Ostatnim etapem jest dodanie dressingu, który najlepiej przyrządzić z oliwy wymieszanej z octem jabłkowym i miodem. Możecie doprawić sałatkę do smaku solą lub pieprzem, jednak naszym zdaniem już sam seler naciowy zadba o idealny aromat potrawy.

WIGILIJNY PRZEKŁADANIEC WARZYWNY

To kolejna propozycja podania popularnej w okresie świątecznym ryby. Może z powodzeniem zastąpić tradycyjną rybę po grecku, dostarczając wam zupełnie nowych doznań smakowych. Śledzie trzeba najpierw wymoczyć w wodzie, a pokrojoną w talarki marchewkę podsmażyć na maśle z oliwą, aż zmięknie. Seler naciowy nie potrzebuje obróbki termicznej, wystarczy pokroić go na drobne kawałki – najwięcej aromatu znajduje się bowiem w surowych łodygach.

Z tak przygotowanych składników robimy w szklanym naczyniu „przekładankę”: najpierw warstwa śledzi, następnie marchew z selerem naciowym, potem znowu śledzie i warzywa. Całość zalewamy olejem roślinnym, najlepiej rzepakowym, a następnie wstawiamy do lodówki przynajmniej na dwa dni. Dzięki temu wszystkie aromaty idealnie połączą się w zdrową i smaczną kompozycję.

Dla wielbicieli tradycji mamy też sprawdzony przepis na rybę po grecku, typowo świąteczną sałatkę z selerem naciowym, oraz przekąski dla najmłodszych.

NOWOCZEŚNIE Z SELEREM NACIOWYM

Nieco nowocześniejszą propozycją, która z powodzeniem odnajdzie się na wigilijnym stole, jest risotto. O jego świąteczny charakter zadbają borowiki, a o smakowe i zdrowotne walory – seler naciowy. Z pewnością pokochacie to połączenie. Kto wie, może na stałe wpisze się w waszą wigilijną tradycję?

Przygotowanie risotto rozpoczynamy od podsmażenia drobno pokrojonego czosnku i cebuli na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie dodajemy grzyby oraz seler naciowy, również drobniutko pokrojone. Gdy cała woda z borowików odparuje, dorzucamy nieco ryżu i prażymy go kilka minut. Dodajemy białe wino i dusimy do odparowania płynu. Czynność powtarzamy. Na koniec, zamiast wina, dolewamy wody i jeszcze chwilę dusimy risotto. Potrawa jest już praktycznie gotowa. Wystarczy doprawić ją do smaku, a przed podaniem posypać liśćmi selera naciowego bądź natką pietruszki.

Inne nasze warzywne propozycje znajdziecie na selerowym Facebooku. Wigilijny stół smacznie przyozdobią piramidki bakłażanowe. Dla wielbicieli owoców morza idealnym rozwiązaniem może okazać się selerowa sałatka z krewetkami lub krewetki na białym winie w towarzystwie selera naciowego.

WESOŁYCH SELEROWYCH ŚWIĄT!

Mamy nadzieję, że wasze święta będą zdrowe i smaczne. Niech upłyną w atmosferze spokoju i rodzinnego ciepła. Nadchodzący Nowy Rok niech z kolei pełen będzie motywacji do zdrowego stylu życia!

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Seler Lassi – koktajl z selera naciowego

Seler Lassi 2 5 minut Czego potrzebujesz? 1/2 szklanki pokrojonego selera naciowego ½ ogórka 15 listków mięty 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu 1/4 szkl. wody Jak przyrządzić: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką...

Spring rolls z selerem naciowym z sosem z masła orzechowego

Spring rolls z sosem z masła orzechowego 1 20 minut Czego potrzebujesz? 4 arkusze papieru ryżowego 1/2 marchewki 2 łodygi selera naciowego szczypiorek 1/2 ogórka Garść liści sałaty i szpinaku 1/2 papryki Sos: 2 łyżeczki miodu 4 łyżeczki masła...

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami 4 20 minut Czego potrzebujesz? 1/2 opakowania makaronu kokardki 3 szkl. mięsa z pieczonego kurczaka (lub filet usmażony w ulubionych przyprawach) 1 szkl. czerwonych...
Salsa pomidorowo-selerowa

Salsa pomidorowo-selerowa

Salsa pomidorowo-selerowa Seler jest idealnym warzywem do przygotowywania różnego rodzaju dipów, a dzięki swoim naturalnym wyżłobieniom świetnie sprawdzają się do nabierania sosów,  Przed podaniem dzieciom: zmniejsz ilość lub całkowicie zrezygnuj z chili....

Kurczak z selerem naciowym w sosie pieprzowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek) ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sól Cebula 2 szklanki posiekanego selera...
Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z selera naciowego, szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwii Jest to wspaniała zupa przygotowywana z szerokiej gamy całorocznych warzyw. Idealna podawana jest na gorąco z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Serwując to danie jako przystawkę, możesz dodać trochę ryżu do...

Koktajl meksykański z krewetek

Koktajl meksykański z krewetek Koktajle to świetna opcja na szybkie i pożywne przekąski. Jeśli jeszcze odwołują się one do wspomnień związanych z podróżami, otrzymujemy idealny przepis na sierpniowe danie selerowe. ? Tak jest w przypadku...

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska 1 10 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera naciowego 1 łodyga cebuli dymki lub ½ czerwonej cebuli ½ papryczki chilli Garść liści kolendry 1 mała marchewka Garść orzeszków ziemnych Sos: 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka soku z...
Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej 4 - 6 (tworzy 12 pałeczek) 10 minut 20 minut Będziesz potrzebował: 200 g twarożku z ziołami 12 plastrów szynki parmeńskiej seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgrzej piekarnik do 190°C Nafaszeruj seler...

Hamburgerowa zupa z selerem naciowym / Selerlove

Zupa hamburgerowa z selerem naciowym 4 1 godzina Czego potrzebujesz? 1 kg mielonej wołowiny 1 drobno posiekana cebula 4 marchewki pokrojone w kostkę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki 1 puszka pomidorów bez skórek 6...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close