Seler naciowy to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Podczas wigilijnej wieczerzy również może odgrywać niezwykle istotną rolę. Dlaczego warto zadbać o jego obecność na świątecznym stole i jakie cenne składniki znajdziecie w tym zielonym warzywie? Już odpowiadamy!
W gąszczu ciężkostrawnych dań z grzybami i kapustą duża zawartość błonnika w selerze naciowym może się okazać wybawieniem. Seler jest naturalnym prebiotykiem, więc skutecznie zapobiegnie niestrawności po sutej kolacji. Nasze warzywo do zadań specjalnych to także najlepszy przyjaciel wszystkich, którzy w święta obawiają się nadprogramowych kilogramów – jest ujemny kalorycznie, co oznacza, że spalamy więcej kalorii, niż spożywamy! Jakby tego było mało, sok z selera ma zbawienny wpływ na dobry sen. Działanie to zawdzięcza licznym witaminom, solom mineralnym oraz składnikom odżywczym.
Seler naciowy doskonale wkomponuje się w świąteczne menu, zarówno jako dodatek, jak i główne danie. Jeśli brakuje wam pomysłów na pyszne i zdrowe przepisy na święta, mamy dla Was kilka pomysłów.
TAJEMNY SKŁADNIK BARSZCZU
Seler naciowy słynie z wyrazistego smaku. Pewnie dlatego w niejednym domu stał się sekretnym składnikiem barszczu. Jeśli do tej pory nie mogliście uzyskać odpowiedniego aromatu tej tradycyjnej świątecznej zupy, w tym roku koniecznie spróbujcie dodać do bulionu drobno posiekany seler naciowy (jedną lub dwie łodygi, wedle uznania). Jak przygotować najlepszy barszcz? Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle. Dodajemy buraki, marchew, seler naciowy, grzyby i przyprawy – ziele angielskie oraz liść laurowy. Niech one też chwilę podduszą się pod przykryciem. Następnie dolewamy wodę tak, żeby zakryć warzywa i gotujemy je do miękkości. Ostatnim krokiem jest dodanie bulionu i doprawienie zupy do smaku: majerankiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem.
Barszcz wigilijny najlepiej komponuje się z domowej roboty uszkami. Do nich również polecamy dodać odrobinę selera naciowego. Idealnie podkreśli smak grzybów. Przygotowanie farszu rozpoczynamy od podsmażenia cebuli na oleju lub maśle. Oczywiście powinna być pokrojona w drobną kostkę, tak samo jak grzyby oraz seler naciowy. Im drobniejsze kawałki, tym lepiej dla farszu. Całość doprawiamy i smażymy – nie dłużej niż kilka minut. Gotowym farszem nadziewamy uszka, te zaś wrzucamy do barszczu i jemy z apetytem.
TRADYCJE WIGILINE
Co dom, to wigilijna tradycja. Do każdej z nich seler naciowy pasuje jednak idealnie! Jeśli w waszym domu prym wiedzie zupa grzybowa, seler sprawdzi się jako aromatyczny dodatek, który doda charakteru wywarowi. Jeśli szukacie jednak pomysłu na nową odsłonę tradycji, polecamy nasz przepis na rozgrzewająca zupę grzybową z selerem naciowym. Będzie zdrowo i smacznie!
Mamy dla was jeszcze jedną inspirację na wigilijną zupę. Smakowity przepis na zupę rybną z selerem naciowym znajdziecie na naszym Facebooku. W tej odsłonie seler występuje w towarzystwie białych ryb, na przykład dorsza, mintaja czy zębacza. To szybka i aromatyczna potrawa, na jej przygotowanie potrzeba zaledwie piętnastu minut – a czas, jak wszyscy wiemy, w świątecznych przygotowaniach jest na wagę złota.
POMYSŁ NA RYBĘ
Tradycyjna polska Wigilia nie może się obyć bez śledzi. Zazwyczaj łączymy je ze śmietaną, serwując sobie ciężkostrawną sałatkę. Mamy dla was zupełnie nową, lżejszą propozycję. Główną rolę odgrywa w niej oczywiście seler naciowy, tym razem w towarzystwie kopru włoskiego. Do przyrządzenia aromatycznej sałatki potrzebujecie kilku sztuk filetów śledziowych a’la Matjas. Odsączcie je z zalewy, osuszcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie na cienkie kawałki. Następnie drobno posiekajcie łodygi selera naciowego oraz bulwę kopru włoskiego. Tak przygotowane składniki wrzućcie do większej miski lub salaterki, dodając obrane, starte na grubych oczkach jabłko. Śledź i seler naciowy polubią się z pestkami dyni, szczypiorkiem oraz nasionami kopru włoskiego, nie żałujcie więc ich podczas komponowania sałatki.
Ostatnim etapem jest dodanie dressingu, który najlepiej przyrządzić z oliwy wymieszanej z octem jabłkowym i miodem. Możecie doprawić sałatkę do smaku solą lub pieprzem, jednak naszym zdaniem już sam seler naciowy zadba o idealny aromat potrawy.
WIGILIJNY PRZEKŁADANIEC WARZYWNY
To kolejna propozycja podania popularnej w okresie świątecznym ryby. Może z powodzeniem zastąpić tradycyjną rybę po grecku, dostarczając wam zupełnie nowych doznań smakowych. Śledzie trzeba najpierw wymoczyć w wodzie, a pokrojoną w talarki marchewkę podsmażyć na maśle z oliwą, aż zmięknie. Seler naciowy nie potrzebuje obróbki termicznej, wystarczy pokroić go na drobne kawałki – najwięcej aromatu znajduje się bowiem w surowych łodygach.
Z tak przygotowanych składników robimy w szklanym naczyniu „przekładankę”: najpierw warstwa śledzi, następnie marchew z selerem naciowym, potem znowu śledzie i warzywa. Całość zalewamy olejem roślinnym, najlepiej rzepakowym, a następnie wstawiamy do lodówki przynajmniej na dwa dni. Dzięki temu wszystkie aromaty idealnie połączą się w zdrową i smaczną kompozycję.
Dla wielbicieli tradycji mamy też sprawdzony przepis na rybę po grecku, typowo świąteczną sałatkę z selerem naciowym, oraz przekąski dla najmłodszych.
NOWOCZEŚNIE Z SELEREM NACIOWYM
Nieco nowocześniejszą propozycją, która z powodzeniem odnajdzie się na wigilijnym stole, jest risotto. O jego świąteczny charakter zadbają borowiki, a o smakowe i zdrowotne walory – seler naciowy. Z pewnością pokochacie to połączenie. Kto wie, może na stałe wpisze się w waszą wigilijną tradycję?
Przygotowanie risotto rozpoczynamy od podsmażenia drobno pokrojonego czosnku i cebuli na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie dodajemy grzyby oraz seler naciowy, również drobniutko pokrojone. Gdy cała woda z borowików odparuje, dorzucamy nieco ryżu i prażymy go kilka minut. Dodajemy białe wino i dusimy do odparowania płynu. Czynność powtarzamy. Na koniec, zamiast wina, dolewamy wody i jeszcze chwilę dusimy risotto. Potrawa jest już praktycznie gotowa. Wystarczy doprawić ją do smaku, a przed podaniem posypać liśćmi selera naciowego bądź natką pietruszki.
Inne nasze warzywne propozycje znajdziecie na selerowym Facebooku. Wigilijny stół smacznie przyozdobią piramidki bakłażanowe. Dla wielbicieli owoców morza idealnym rozwiązaniem może okazać się selerowa sałatka z krewetkami lub krewetki na białym winie w towarzystwie selera naciowego.
WESOŁYCH SELEROWYCH ŚWIĄT!
Mamy nadzieję, że wasze święta będą zdrowe i smaczne. Niech upłyną w atmosferze spokoju i rodzinnego ciepła. Nadchodzący Nowy Rok niech z kolei pełen będzie motywacji do zdrowego stylu życia!