Wiosna już w pełni – a wraz z nią bogactwo warzyw sezonowych. My najbardziej lubimy komponować z nich kolorowe, pełne witamin, niesamowicie odżywcze sałatki i surówki. To smaczny sposób na odzyskanie sił i zregenerowanie organizmu po zimie. Nie wierzycie? Spróbujcie naszych przepisów i… tajemnych receptur.

SEZON NA WARZYWA

Dietetycy są zgodni – podstawę jadłospisu powinny stanowić warzywa. To one zapewniają nam niezbędne składniki odżywcze. Przykładowo: kapustowate (brokuły, brukselka, kalafior, jarmuż) zawierają związki przeciwnowotworowe, a rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca, fasola) dostarczają błonnika i białka, obniżają poziom cholesterolu, hamują proces starzenia. Prawdziwymi witaminowymi bombami są pomidory i seler naciowy, oba warzywa to też źródło cennych minerałów – sodu, potasu, wapnia, magnezu.

Każda pora roku dostarcza innych, fantastycznych i zdrowych warzyw. Wiosna w naszej kuchni to między innymi rzodkiewka, ogórki, kalarepa, groszek cukrowy, bób i młoda kapusta. Uzupełniając swoje menu o surówki i sałatki z nowalijkami, będziemy pewni, że jemy zdrowo, świeżo i różnorodnie, a przy tym zasilamy nasz organizm dokładnie tymi witaminami i minerałami, których szczególnie potrzeba nam po zimie. Zatem – sezon na warzywa czas zacząć!

Chrup bez wyrzutów sumienia

Najpierw garść podstawowych faktów. Seler naciowy (apium graveolens) należy do rodziny roślin selerowatych. Jest kuzynem poczciwego, dobrze zadomowionego w polskiej kuchni selera korzeniowego, choć wizualnie (i nie tylko) znacznie się od siebie różnią. Chrupiące łodygi odmiany naciowej mają charakterystyczny, lekko pikantny smak, a liście z powodzeniem mogą zastępować w daniach natkę pietruszki.

Seler naciowy w około 95% składa się w wody. Jest warzywem słynącym z niskokaloryczności. Na jego 100 g przypada zaledwie 13 kcal! Charakteryzuje się równie niskim indeksem glikemicznym, który wynosi zaledwie 15, więc o skoki glukozy we krwi po jego zjedzeniu nie musimy się martwić. Na dodatek zawarty w nim błonnik oczyszcza jelita i przyspiesza metabolizm. Te cechy czynią z selera naciowego warzywo idealne dla osób na diecie.

Skład na medal

Jednak nie tylko chcący zrzucić zbędne kilogramy powinni zaprzyjaźnić się z tym produktem. Wpisanie go na stałe do diety wyjdzie na zdrowie każdemu. To dlatego, że seler naciowy skrywa w sobie moc witamin, między innymi A, C i E oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo jest bogaty w składniki mineralne, takie jak magnez, potas, wapń, cynk, fosfor i żelazo.

COŚ SŁODKIEGO, COŚ KWAŚNEGO, COŚ CHRUPKIEGO

Jak skomponować idealną surówkę lub sałatkę? Wielu mistrzów kuchni mówi, że kluczem jest odpowiednie zbilansowanie składników – wszystkie muszą być dobrze wyczuwalne. Nadmiar ingrediencji wprowadzi do naszego dania niepotrzebny chaos. Lepiej ograniczyć składniki i zrobić surówkę tylko z kilku ulubionych warzyw. Za bazę posłużą różnego rodzaju sałaty, szpinak, roszponka, rukola, jarmuż. Do pełni smaku nie może też zabraknąć… czegoś słodkiego (na przykład miodu, rabarbaru, truskawek, gruszek), czegoś kwaśnego (cytrusów, kaparów) i czegoś chrupkiego (pestek dyni albo słonecznika, orzechów, selera naciowego, domowych grzanek).

NA KAŻDĄ OKAZJĘ

Taka surówka lub sałatka doskonale sprawdzi się na lunch, obiad i kolację. Jeżeli chcesz, żeby była samodzielnym, wysokoenergetycznym i bardzo pożywnym posiłkiem, jako bazy użyj kaszy (pęczak, jęczmiennej, gryczanej), brązowego ryżu albo pełnoziarnistego makaronu. Zadbaj też o to, żeby w sałatce nie zabrakło zdrowego źródła białka, czyli twojej ulubionej ryby, owoców morza, jaj, roślin strączkowych, sera mozzarella, fety czy serka wiejskiego. Polecamy na przykład sałatkę z trzech rodzajów fasoli z selerem naciowym (jest nie tylko pyszna, ale też szybka w przygotowaniu) oraz sałatkę z pieczonego selera i batatów (niskokaloryczna, słodka, wprost rozpływa się w ustach…). Energia na cały dzień gwarantowana.

sprawdź przepisy:

SAŁATKA Z FASOLĄ

SAŁATKA Z BATATAMI 

IDEALNE POŁĄCZENIE SMAKÓW

Kiedy mamy już wybrane składniki, wystarczy je połączyć w przepyszną całość. Dlatego tak ważną rolę w każdej surówce i sałatce odgrywa dressing. Jeżeli będzie dobrze skomponowany, podkręci smak, wyrazistość oraz charakter naszego dania. Jak przygotować dressing idealny? Receptura jest prosta: potrzebujesz oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego, lnianego, innego, którego smak ci odpowiada), octu balsamicznego, soku z cytryny, soli i pieprzu. Dressing ubij za pomocą trzepaczki albo energicznie wymieszaj w małym słoiczku – otrzymasz pyszny i prosty sos, który możesz dalej łatwo modyfikować!

Wystarczy na przykład dodać do niego musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę miodu oraz świeże zioła (bazylię, miętę, szczypiorek), żeby przygotować klasyczny francuski winegret. Będzie się świetnie komponował z sałatą masłową, rzymską i dębolistną, białą fasolą, ciecierzycą i rybami. Z kolei do sałatki z selerem naciowym, rzodkiewką i groszkiem polecamy orientalny sos z miso, octem ryżowym oraz prażonymi nasionami sezamu. Dressing możesz też przygotować na wiele innych sposobów, między innymi z: limonką, awokado, mango, pomarańczami, truskawkami, tahini, jogurtem naturalnym. Tak jak lubisz!

TAJEMNICA DOBREGO DRESSINGU

Przygotowując dressing, pamiętaj o kilku prostych zasadach. Przede wszystkim używaj dobrej jakości składników i zwróć uwagę na kolejność ich mieszania. Sól nie rozpuszcza się w tłuszczach, musisz więc najpierw wymieszać ją z octem, sokiem z cytryny, musztardą oraz innymi, wybranymi przyprawami, a dopiero na końcu dodać oliwę lub olej. Ważne są także proporcje: jedna łyżka octu na trzy łyżki oliwy lub oleju.

Jak dobrze dobrać dressing do konkretnego dania? Już podpowiadamy. Do delikatnych sałat używaj… delikatnych sosów – te ciężkie i gęste mogą przytłoczyć całą potrawę. Kremowe dressingi (na przykład na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem śmietany, sera pleśniowego, domowego majonezu) dobrze sprawdzą się z chrupiącymi sałatami oraz kapustą, a słodkie (z miodem, sokiem z pomarańczy, truskawkami, miodem) idealnie podkreślą smak sałat gorzkich, takich jak cykoria, lolo rossa, radicchio czy endywia. Sałatkę lub surówkę polewaj dressingiem tuż przed podaniem!

ULUBIONE SAŁATKI

Na koniec chcielibyśmy podzielić się z wami kilkoma naszymi ulubionymi przepisami – wybraliśmy te, które najbardziej kojarzą się z wiosną i wykorzystują warzywa sezonowe. Propozycja pierwsza: sałatę, grubo posiekane rzodkiewki, ogórki, szalotkę i seler naciowy polej winegretem z czosnkiem, musztardą i octem balsamicznym. Do sałatki możesz też dodać drobną fasolę, jajka albo tuńczyka, a całość udekorować kiełkami i rzeżuchą. Będzie pysznie i pożywnie.

Propozycja druga: bób i kalarepa. Bób ugotuj w osolonej wodzie, odcedź oraz obierz ze skórek, a kalarepę zetrzyj na tarce, dodaj miks sałat, rukolę, plastry cebuli dymki oraz pomidorki koktajlowe. Dressing przygotuj z dodatkiem musztardy oraz syropu klonowego, a całość posyp orzeszkami pinii.

Propozycja trzecia: chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem.

Smacznego!

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Kluski z selerem naciowym z piekarnika

Kluski z selerem naciowym z piekarnika Prezentujemy prosty i tani przepis 🙂 Wystarczy trochę ziemniaków, pieczarek, cebule i oczywiście seler naciowym. Do tego dodaj trochę ziół i masz gotowy przepis na Kluski z selerem naciowym z piekarnika....

Zielony wrap z selerem naciowym

Zielony wrap z selerem naciowym Zieleń to kolor życia i witalności ?  Wartości te zamknęliśmy w szybkim przepisie na pysznego wrapa. Nie zabrakło w nim selera naciowego ? S K Ł A D N I K I:   WRAP ✅ 2 jajka ✅ łyżka dowolnej mąki (może być...

Hamburgerowa zupa z selerem naciowym / Selerlove

Zupa hamburgerowa z selerem naciowym 4 1 godzina Czego potrzebujesz? 1 kg mielonej wołowiny 1 drobno posiekana cebula 4 marchewki pokrojone w kostkę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki 1 puszka pomidorów bez skórek 6...

Fasolada- grecka zupa z selerem naciowym i fasolą

Fasolada- grecka zupa z fasoli i selera 4 30 minut Czego potrzebujesz? Oliwę z oliwek 1 dużą cebula 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 1 łyżeczkę oregano 1 listek laurowy 4 szkl. bulionu 3 puszki...

Kotlety kapuściane z selerem naciowym

Kotlety kapuściane z selerem naciowym 2 30 minut Czego potrzebujesz? 0,5 kg kapusty 3 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy bułka tarta sól i pieprz do smaku przyprawa do...

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera i żurawiny z czarnuszką 10 minut   Czego potrzebujesz? 5 łodyg selera naciowego Garść żurawiny lub rodzynek Pół łyżeczki czarnuszki Łyżkę majonezu z dobrym składem lub Łyżkę jogurtu greckiego wymieszanego z łyżeczką musztardy, solą i...

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą 1 30 15 Będziesz potrzebował: Oliwa z oliwek 4g Cukinia 112g Papryka czerwona 75g Seler naciowy 90 Ajvar 175 Kasza orkiszowa 50 Jak przyrządzić: Kasze ugotuj wg przepisu na opakowaniu Warzywa wyszoruj, nie...

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami 4 20 minut Czego potrzebujesz? 1/2 opakowania makaronu kokardki 3 szkl. mięsa z pieczonego kurczaka (lub filet usmażony w ulubionych przyprawach) 1 szkl. czerwonych...

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka na twardo Pół pęczka szczypiorku 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki majonezu (lub 2 łyżki jogurtu greckiego z łyżeczką musztardy Dijon) Sól Pieprz Jak przyrządzić: Jajka, seler i...
Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej 4 - 6 (tworzy 12 pałeczek) 10 minut 20 minut Będziesz potrzebował: 200 g twarożku z ziołami 12 plastrów szynki parmeńskiej seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgrzej piekarnik do 190°C Nafaszeruj seler...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close