Witaminy, minerały, mikro- i makroelementy – zewsząd słyszymy, że są nam potrzebne, niezbędne, najważniejsze, czy jednak wiemy dlaczego? Gdzie je znaleźć? Jak skomponować pełnowartościowy posiłek? Specjalnie dla was zebraliśmy w jednym miejscu odpowiedzi na te i inne pytania, praktyczne porady oraz pyszne przepisy z selerem naciowym. Spróbujcie i zakochajcie się w zdrowym odżywianiu!

MOC WITAMIN I MINERAŁÓW

Każdego dnia nasze ciało wytwarza nowe komórki – odbudowuje tkankę mięśniową, kości, skórę, włosy, regeneruje się, odżywia. Witaminy i minerały odgrywają w tym procesie niebagatelną rolę. Regulują nasz metabolizm, czyli – mówiąc prościej – pomagają w przetwarzaniu węglowodanów, białek i tłuszczy w energię, uczestniczą w przekazywaniu informacji pomiędzy komórkami, stymulują powstawanie czerwonych krwinek i wiele innych ważnych funkcji organizmu. Właśnie dlatego ich potrzebujemy.

Niestety, nasze organizmy w większości nie potrafią samodzielnie wytwarzać witamin – wyjątkiem jest na przykład syntetyzowana w skórze witamina D. Co jednak z pozostałymi? Jak dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych? Odpowiedź jest prosta – wystarczy dobrze się odżywiać. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) podstawę naszej diety powinny stanowić warzywa i owoce, najlepsze źródło witamin, mikro- i makroelementów, prosto od natury, zdrowo, smacznie. Im więcej ich jemy, tym lepiej. Z badań wynika, że już czterysta gram dziennie zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych oraz układu krążenia. Warzywa i owoce są prawdziwymi witaminowymi bombami.

Wśród nich prym wiedzie nasze warzywo do zadań specjalnych – seler naciowy. Znajdziemy w nim ponad osiemdziesiąt cennych substancji odżywczych, w tym między innymi witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy B, magnez, potas, sód, wapń, cynk oraz żelazo. Każda z tych witamin i każdy z minerałów spełnia w naszym organizmie określoną rolę. Jaką dokładnie? Już tłumaczymy!

WITAMINY W PRAKTYCE

Choć witaminy są z nami od zawsze, naukowcy odkryli je i nazwali dopiero trochę ponad sto lat temu. Od tego czasu udało się wyodrębnić kilkanaście naturalnie występujących witamin, w tym na przykład aż trzynaście odmian samej tylko witaminy B! Dziś nie ma żadnych wątpliwości, że to właśnie dieta bogata w te cenne składniki odżywcze pomaga zachować zdrowie i minimalizować objawy niektórych chorób.

Jak jednak komponować bogate w witaminy posiłki? Na co zwrócić uwagę? Z praktycznego punktu widzenia przy planowaniu jadłospisu ważne jest to, że niektóre witaminy rozpuszczają się w wodzie, inne zaś – w tłuszczach. Witaminy rozpuszczalne w wodzie (C, B) nie są magazynowane w komórkach naszego ciała – to znaczy, że nie możemy najeść się nimi „na zapas”. Musimy dostarczać je organizmowi regularnie, często i w odpowiednich ilościach, ponieważ nadwyżka i tak nie zostanie wykorzystana. Z kolei witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) powinny być łączone w diecie ze zdrowymi olejami.

W TRZECH KOLORACH

W wodzie rozpuszcza się witamina C oraz witaminy z grupy B. Ta pierwsza – inaczej nazywana kwasem askorbinowym – jest niezbędna do syntezy kolagenu, chroni nasze komórki przed starzeniem się i wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Do grupy B zaliczamy kilka mniej i bardziej znanych witamin, między innymi: tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), kwas pantotenowy (B5), biotynę (B7), niacynę (B3), kwas foliowy (B9) oraz kobalaminę (B12). Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego, mózgu i serca, mają też olbrzymie znaczenie dla naszego wyglądu. Biotyna odpowiada na przykład za kondycję skóry, włosów i paznokci.

Zarówno witaminę C, jak i wiele witamin z grupy B dostarczy nam seler naciowy. Świetnym źródłem będą również: owoce cytrusowe i jagodowe, zielone warzywa, rośliny strączkowe oraz różnego rodzaju orzechy. Żeby w pełni wykorzystać potencjał witaminy C i witamin z grupy B pamiętajcie o odpowiednim nawodnieniu organizmu. W tym celu polecamy pyszne koktajle w trzech energetycznych kolorach: zielony z selerem naciowym i szparagami, żółty z ananasem i różowy z truskawkami. W sam raz na nadchodzące upały!

NIE BÓJ SIĘ TŁUSZCZY

Dla witamin A, D, E i K ważna jest obecność zdrowych tłuszczy w diecie – znajdziecie je na przykład w oliwie z oliwek, olejach roślinnych, sezamie, awokado i rybach. Dzięki tłuszczom witaminy lepiej się przyswajają, a w efekcie – skuteczniej wspierają procesy zachodzące w naszym organizmie. Witamina A (retinol) wzmacnia układ odpornościowy, dba o nasz wzrok, stymuluje powstawanie nowych komórek. Witamina E pełni funkcję naturalnego przeciwutleniacza – chroni przed działaniem wolnych rodników, zapobiegając w ten sposób chorobom degeneracyjnym i przedwczesnemu starzeniu. Witamina K odpowiada za krzepliwość krwi, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Witaminy A, E i K znajdziemy w warzywach zielonych i korzeniowych, roślinach strączkowych, jajach oraz przetworach mlecznych. Z kolei świetnym źródłem tak ważnej dla naszego dobrego samopoczucia witaminy D będą różnego rodzaju oleje i ryby morskie.

Te przepyszne składniki można połączyć na przykład w sałatkę z selerem naciowym, groszkiem cukrowym, papryką, ogórkiem i marchewką. Wystarczy zblanszować warzywa, posiekać je drobno, wrzucić do sporej miski i przygotować prosty, a przy tym zachwycający w smaku dressing z oleju roślinnego, prażonego sezamu, soku z limonki, ulubionych przypraw i cukru trzcinowego (albo innego słodzika – miodu, syropu z agawy, syropu klonowego). Całość wymieszać, schłodzić i zajadać  z apetytem!

Jeżeli lubicie takie szybkie potrawy, koniecznie przetestujcie też nasze przepisy na sałatki z krewetkamiłososiem albo serem bałkańskim. Przyrządzicie je bez większego wysiłku – bo według nas gotowanie powinno być równie przyjemne, jak jedzenie.

CZAS NA MINERAŁY!

Komponując jadłospis, warto pamiętać o minerałach – dzielimy je na mikro- i makroelementy. Tych pierwszych powinniśmy przyjmować mniej, tych drugich więcej. Do mikroelementów zaliczymy między innymi żelazo (najważniejszy składnik hemoglobiny), miedź (pomaga w produkcji kolagenu, wzmacnia kości) oraz cynk (bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek). Choć zapotrzebowanie na mikroelementy nie jest duże, nie powinno ich zabraknąć w naszej diecie!

Olbrzymie znaczenie dla zdrowia mają również makroelementy, na przykład wapń, magnez, potas i sód. Wapń jest budulcem kości oraz szkliwa. Odpowiednie stężenie wapnia zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, udaru oraz niektórych nowotworów. Magnez działa przeciwstresowo, wpływa korzystnie na komórki nerwowe i pracę mózgu, spowalnia procesy starzenia się i degenerowania komórek. Potas reguluje gospodarkę wodną organizmu, a sód przywraca równowagę kwasowo-zasadową.

Cały zestaw cennych mikro- i makroelementów znajdziemy w selerze naciowym. Wyrazisty w smaku, aromatyczny, lekko pikantny seler świetnie sprawdzi się zarówno w roli szybkiej przekąski, jak i pełnoprawnego, sycącego posiłku. My szczególnie polecamy pomysły na kurczaka: roladkę selerową, pikantny makaron albo kurczaka w sosie pieprzowym. Mięso drobiowe jest źródłem między innymi cynku, magnezu, potasu, żelaza i wapnia, z selerem naciowym stworzy więc bardzo zgrany i bardzo zdrowy duet. Na naszym Facebooku znajdziecie wiele innych, równie apetycznych przepisów – na wytrawnie, słodko, nietypowo, na mniejszy i większy apetyt. Przetestujecie je wszystkie?

ZDROWO ZNACZY SMACZNIE

Każdego dnia witaminy i minerały pomagają naszemu ciału regenerować się, odpoczywać, działać, zdobywać energię. Mamy nadzieję, że trochę przybliżyliśmy wam ich działanie i odczarowaliśmy medyczne terminy, pokazując, co się za nimi kryje – pyszne jedzenie, kulinarne eksperymenty, wasze ulubione potrawy. Zdrowe odżywianie nie musi być nudne, wręcz przeciwnie – to prawdziwa pełnia smaku.

Jedzcie na zdrowie!

Kuchnia azjatycka – pyszne i zdrowe przepisy z selerem naciowym w roli głównej

Aromatyczne przyprawy, wyrazisty smak, dużo warzyw, mało tłuszczu, a do tego samo zdrowie – tak w skrócie można scharakteryzować kuchnię azjatycką. To nie tylko jedzenie, ale cała filozofia gotowania, w którą idealnie wpisuje się nasze warzywo do zadań...

Sylwester z selerem naciowym – proste i efektowne przekąski na domowe świętowanie

W tym roku chyba większość z nas spędza Sylwestra w domu. Nie musi to jednak oznaczać nudy – wręcz przeciwnie. Dzięki przekąskom z selerem naciowym wasze świętowanie zyska zupełnie nowy wymiar – będzie ciekawie, wytwornie, smacznie i zdrowo. Tak rozpoczęty...

12 wigilijnych potraw z selerem naciowym – poznaj smak zdrowych świąt

Choinka udekorowana, pierniczki upieczone i polukrowane, prezenty spakowane – zostaje tylko przygotować dwanaście potraw na wigilijny stół. Dzisiaj podpowiemy wam, jak zrobić to szybko, pysznie, a do tego wszystkiego bardzo, bardzo zdrowo. Sprawdźcie nasze...
Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego 2 10 minut brak Będziesz potrzebował: 3 pałeczki selera 1 jabłko odmiana Pink Lady 4 rzodkiewki 150 g sera Dolcelatte 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka oliwy z oliwek...

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym 4 55 minut Czego potrzebujesz? 1 kg fileta z białej ryby 3 łodygi selera naciowego czerwona cebula zielona papryka marchew jajko mąka szklanka mleka sól i pieprz do smaku olej 4 łyżki octu lub sok z...

Lemoniada z selerem naciowym

Lemoniada z selerem naciowym 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 cytryna 1 pomarańcza 1 ogórek  świeża mięta woda mineralna Jak przyrządzić: Wszystkie warzywa i owoce obieramy, wydrążamy pestki z cytryny, jabłka i pomarańczy,...

Dip z selera naciowego

Dip z selera naciowego 2 15 minut Będziesz potrzebował: 2 porcje 3 łodygi selera naciowego kawałek zielonego ogórka sól, pieprz małe opakowanie jogurtu greckiego Jak przyrządzić: Seler naciowy oraz ogórka oczyszczamy. Kroimy na mniejsze...

Kluski z selerem naciowym z piekarnika

Kluski z selerem naciowym z piekarnika Prezentujemy prosty i tani przepis 🙂 Wystarczy trochę ziemniaków, pieczarek, cebule i oczywiście seler naciowym. Do tego dodaj trochę ziół i masz gotowy przepis na Kluski z selerem naciowym z piekarnika....

Kurczak z selerem naciowym w sosie pieprzowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek) ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sól Cebula 2 szklanki posiekanego selera...
Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z selera naciowego, szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwii Jest to wspaniała zupa przygotowywana z szerokiej gamy całorocznych warzyw. Idealna podawana jest na gorąco z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Serwując to danie jako przystawkę, możesz dodać trochę ryżu do...

Łosoś na puree z selera

Łosoś na puree z selera 2 20 minut Czego potrzebujesz? 1 ziemniak  3 łodygi selera naciowego Biała część małego pora Łyżka masła klarowanego Sól Pieprz Ok. pół szkl. wody 300 g filetów z łososia Skórka z cytryny Jak przyrządzić: Pora, ziemniaka...

Włoska zupa z pulpecikami i selerem naciowym

Włoska zupa z pulpecikami 4 35 minut Czego potrzebujesz? Pulpeciki 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1/2 szkl. Bułki tartej 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 jajko 1/2 szkl. tartego...

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym 2 25 minut Czego potrzebujesz? 500 ml kwaśnej śmietany 8 filetów śledziowych matias 2 łodygi selera naciowego 3 jabłka 2 cebule 2 łyżki cukru 1 łyżeczka chrzanu sok z cytryny sól i pieprz do smaku Jak...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close