Witaminy, minerały, mikro- i makroelementy – zewsząd słyszymy, że są nam potrzebne, niezbędne, najważniejsze, czy jednak wiemy dlaczego? Gdzie je znaleźć? Jak skomponować pełnowartościowy posiłek? Specjalnie dla was zebraliśmy w jednym miejscu odpowiedzi na te i inne pytania, praktyczne porady oraz pyszne przepisy z selerem naciowym. Spróbujcie i zakochajcie się w zdrowym odżywianiu!

MOC WITAMIN I MINERAŁÓW

Każdego dnia nasze ciało wytwarza nowe komórki – odbudowuje tkankę mięśniową, kości, skórę, włosy, regeneruje się, odżywia. Witaminy i minerały odgrywają w tym procesie niebagatelną rolę. Regulują nasz metabolizm, czyli – mówiąc prościej – pomagają w przetwarzaniu węglowodanów, białek i tłuszczy w energię, uczestniczą w przekazywaniu informacji pomiędzy komórkami, stymulują powstawanie czerwonych krwinek i wiele innych ważnych funkcji organizmu. Właśnie dlatego ich potrzebujemy.

Niestety, nasze organizmy w większości nie potrafią samodzielnie wytwarzać witamin – wyjątkiem jest na przykład syntetyzowana w skórze witamina D. Co jednak z pozostałymi? Jak dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych? Odpowiedź jest prosta – wystarczy dobrze się odżywiać. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) podstawę naszej diety powinny stanowić warzywa i owoce, najlepsze źródło witamin, mikro- i makroelementów, prosto od natury, zdrowo, smacznie. Im więcej ich jemy, tym lepiej. Z badań wynika, że już czterysta gram dziennie zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych oraz układu krążenia. Warzywa i owoce są prawdziwymi witaminowymi bombami.

Wśród nich prym wiedzie nasze warzywo do zadań specjalnych – seler naciowy. Znajdziemy w nim ponad osiemdziesiąt cennych substancji odżywczych, w tym między innymi witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy B, magnez, potas, sód, wapń, cynk oraz żelazo. Każda z tych witamin i każdy z minerałów spełnia w naszym organizmie określoną rolę. Jaką dokładnie? Już tłumaczymy!

WITAMINY W PRAKTYCE

Choć witaminy są z nami od zawsze, naukowcy odkryli je i nazwali dopiero trochę ponad sto lat temu. Od tego czasu udało się wyodrębnić kilkanaście naturalnie występujących witamin, w tym na przykład aż trzynaście odmian samej tylko witaminy B! Dziś nie ma żadnych wątpliwości, że to właśnie dieta bogata w te cenne składniki odżywcze pomaga zachować zdrowie i minimalizować objawy niektórych chorób.

Jak jednak komponować bogate w witaminy posiłki? Na co zwrócić uwagę? Z praktycznego punktu widzenia przy planowaniu jadłospisu ważne jest to, że niektóre witaminy rozpuszczają się w wodzie, inne zaś – w tłuszczach. Witaminy rozpuszczalne w wodzie (C, B) nie są magazynowane w komórkach naszego ciała – to znaczy, że nie możemy najeść się nimi „na zapas”. Musimy dostarczać je organizmowi regularnie, często i w odpowiednich ilościach, ponieważ nadwyżka i tak nie zostanie wykorzystana. Z kolei witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) powinny być łączone w diecie ze zdrowymi olejami.

W TRZECH KOLORACH

W wodzie rozpuszcza się witamina C oraz witaminy z grupy B. Ta pierwsza – inaczej nazywana kwasem askorbinowym – jest niezbędna do syntezy kolagenu, chroni nasze komórki przed starzeniem się i wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Do grupy B zaliczamy kilka mniej i bardziej znanych witamin, między innymi: tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), kwas pantotenowy (B5), biotynę (B7), niacynę (B3), kwas foliowy (B9) oraz kobalaminę (B12). Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego, mózgu i serca, mają też olbrzymie znaczenie dla naszego wyglądu. Biotyna odpowiada na przykład za kondycję skóry, włosów i paznokci.

Zarówno witaminę C, jak i wiele witamin z grupy B dostarczy nam seler naciowy. Świetnym źródłem będą również: owoce cytrusowe i jagodowe, zielone warzywa, rośliny strączkowe oraz różnego rodzaju orzechy. Żeby w pełni wykorzystać potencjał witaminy C i witamin z grupy B pamiętajcie o odpowiednim nawodnieniu organizmu. W tym celu polecamy pyszne koktajle w trzech energetycznych kolorach: zielony z selerem naciowym i szparagami, żółty z ananasem i różowy z truskawkami. W sam raz na nadchodzące upały!

NIE BÓJ SIĘ TŁUSZCZY

Dla witamin A, D, E i K ważna jest obecność zdrowych tłuszczy w diecie – znajdziecie je na przykład w oliwie z oliwek, olejach roślinnych, sezamie, awokado i rybach. Dzięki tłuszczom witaminy lepiej się przyswajają, a w efekcie – skuteczniej wspierają procesy zachodzące w naszym organizmie. Witamina A (retinol) wzmacnia układ odpornościowy, dba o nasz wzrok, stymuluje powstawanie nowych komórek. Witamina E pełni funkcję naturalnego przeciwutleniacza – chroni przed działaniem wolnych rodników, zapobiegając w ten sposób chorobom degeneracyjnym i przedwczesnemu starzeniu. Witamina K odpowiada za krzepliwość krwi, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Witaminy A, E i K znajdziemy w warzywach zielonych i korzeniowych, roślinach strączkowych, jajach oraz przetworach mlecznych. Z kolei świetnym źródłem tak ważnej dla naszego dobrego samopoczucia witaminy D będą różnego rodzaju oleje i ryby morskie.

Te przepyszne składniki można połączyć na przykład w sałatkę z selerem naciowym, groszkiem cukrowym, papryką, ogórkiem i marchewką. Wystarczy zblanszować warzywa, posiekać je drobno, wrzucić do sporej miski i przygotować prosty, a przy tym zachwycający w smaku dressing z oleju roślinnego, prażonego sezamu, soku z limonki, ulubionych przypraw i cukru trzcinowego (albo innego słodzika – miodu, syropu z agawy, syropu klonowego). Całość wymieszać, schłodzić i zajadać  z apetytem!

Jeżeli lubicie takie szybkie potrawy, koniecznie przetestujcie też nasze przepisy na sałatki z krewetkamiłososiem albo serem bałkańskim. Przyrządzicie je bez większego wysiłku – bo według nas gotowanie powinno być równie przyjemne, jak jedzenie.

CZAS NA MINERAŁY!

Komponując jadłospis, warto pamiętać o minerałach – dzielimy je na mikro- i makroelementy. Tych pierwszych powinniśmy przyjmować mniej, tych drugich więcej. Do mikroelementów zaliczymy między innymi żelazo (najważniejszy składnik hemoglobiny), miedź (pomaga w produkcji kolagenu, wzmacnia kości) oraz cynk (bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek). Choć zapotrzebowanie na mikroelementy nie jest duże, nie powinno ich zabraknąć w naszej diecie!

Olbrzymie znaczenie dla zdrowia mają również makroelementy, na przykład wapń, magnez, potas i sód. Wapń jest budulcem kości oraz szkliwa. Odpowiednie stężenie wapnia zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, udaru oraz niektórych nowotworów. Magnez działa przeciwstresowo, wpływa korzystnie na komórki nerwowe i pracę mózgu, spowalnia procesy starzenia się i degenerowania komórek. Potas reguluje gospodarkę wodną organizmu, a sód przywraca równowagę kwasowo-zasadową.

Cały zestaw cennych mikro- i makroelementów znajdziemy w selerze naciowym. Wyrazisty w smaku, aromatyczny, lekko pikantny seler świetnie sprawdzi się zarówno w roli szybkiej przekąski, jak i pełnoprawnego, sycącego posiłku. My szczególnie polecamy pomysły na kurczaka: roladkę selerową, pikantny makaron albo kurczaka w sosie pieprzowym. Mięso drobiowe jest źródłem między innymi cynku, magnezu, potasu, żelaza i wapnia, z selerem naciowym stworzy więc bardzo zgrany i bardzo zdrowy duet. Na naszym Facebooku znajdziecie wiele innych, równie apetycznych przepisów – na wytrawnie, słodko, nietypowo, na mniejszy i większy apetyt. Przetestujecie je wszystkie?

ZDROWO ZNACZY SMACZNIE

Każdego dnia witaminy i minerały pomagają naszemu ciału regenerować się, odpoczywać, działać, zdobywać energię. Mamy nadzieję, że trochę przybliżyliśmy wam ich działanie i odczarowaliśmy medyczne terminy, pokazując, co się za nimi kryje – pyszne jedzenie, kulinarne eksperymenty, wasze ulubione potrawy. Zdrowe odżywianie nie musi być nudne, wręcz przeciwnie – to prawdziwa pełnia smaku.

Jedzcie na zdrowie!

Domowa spiżarnia z selerem naciowym – czyli jak zachować na dłużej smaki lata i jesieni

W przydomowych ogródkach, na działkach, balkonach, pobliskich targach oraz sklepowych półkach powoli kończy się sezon na świeże, lokalne warzywa i owoce. My jednak mamy patent na to, żeby cieszyć się nimi jak najdłużej. Wystarczy odrobina czasu, kilka sprawdzonych...

Bohaterowie drugiego planu – czyli zdrowe dodatki do dań z selerem naciowym

Garść nasion, łyżeczka pikantnej pasty, miarka wyrazistego sosu, dobrej jakości olej, nietypowy ocet albo szczypta zielonego proszku z alg – tyle wystarczy, żeby w prosty sposób odmienić oblicze każdej potrawy, urozmaicić jej smak i aromat, a przy tym naładować...

Naukowe podejście do gotowania czyli foodpairing – wywiad z Martą Szumiatą

„Nauka na talerzu” to projekt Marty Szumiaty - zajmuje się naukowym podejściem do gotowania i nowatorską techniką foodpairingu Seler naciowy mimo swoich niezliczonych zalet i cennych właściwości odżywczych ma dosyć specyficzny smak – nie wszystkim przypada do gustu i...

Burger z kurczaka i salsa z selera naciowego

Burger z kurczaka z salsą z selera 3 35 minut Czego potrzebujesz? ½ kg mielonego mięsa drobiowego 2 łyżki ostrego sosu chilli 1/4 szkl. drobno posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko 1/2 szkl. bułki tartej 3...

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 100 g koziego sera 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonej bazylii 5 łodyg selera naciowego Sól do smaku Jak przyrządzić: W miseczce wymieszać ser z czosnkiem...

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym 2 25 minut Czego potrzebujesz? 500 ml kwaśnej śmietany 8 filetów śledziowych matias 2 łodygi selera naciowego 3 jabłka 2 cebule 2 łyżki cukru 1 łyżeczka chrzanu sok z cytryny sól i pieprz do smaku Jak...

Sałatka z granatem i selerem naciowym

Sałatka z granatem i selerem naciowym 1 15 minut Czego potrzebujesz? ananas 3 łodygi selera naciowego nasiona z granatu (1/2) orzechy włoskie (około dwie garście) kwaśne jabłko sok z cytryny ząbek czosnku jogurt naturalny sól i pieprz ziołowy...
Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego

Serowy dip z selerem naciowym

Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego 4 - 6 10 minut brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki,...

Jesienna chrupiąca sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i żurawiną

Jesienna chrupiąca sałatka z selerem, jabłkiem i żurawiną Czego potrzebujesz? Paczka świeżego szpinaku łodygi selera naciowego 3/4 szkl. żurawiny zielony grejpfrut lub 2 mandarynki 1 duże chrupiące jabłko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/3 szkl....

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym Zupa minestrone to nie lada gratka dla wielbicieli warzyw 🥬 Podobno jest jednym z sekretów, czy raczej eliksirów młodości, które pozwalają cieszyć się witalnością mieszkańcom Sardynii. Tak przynajmniej twierdzi Dan...

Zielony wrap z selerem naciowym

Zielony wrap z selerem naciowym Zieleń to kolor życia i witalności 💚  Wartości te zamknęliśmy w szybkim przepisie na pysznego wrapa. Nie zabrakło w nim selera naciowego 👌 S K Ł A D N I K I:   WRAP ✅ 2 jajka ✅ łyżka dowolnej mąki (może być...
Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym

Steki z tuńczyka z selerem naciowym w sosie słodko-kwaśnym

Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym 4 - brak Będziesz potrzebował: 4 świeże steki z tuńczyka 2 selery (serca), opłukane i posiekane 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 łyżki oliwy z oliwek 3 posiekane pomidory, bez skórki i...
Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego 2 10 minut brak Będziesz potrzebował: 3 pałeczki selera 1 jabłko odmiana Pink Lady 4 rzodkiewki 150 g sera Dolcelatte 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka oliwy z oliwek...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close