Seler naciowy to popularne warzywo, którego często używa się w naszej kuchni do gotowania różnych potraw. Doceniamy warzywo nie tylko za jego wyjątkowy smak, ale też właściwości odżywcze i witaminy, które w sobie zawiera. Czy seler naciowy jest zdrowy? Jakie są najważniejsze właściwości selera naciowego oraz jego działanie na organizm? Sprawdź informacje na ten temat!

 

Jakie jest działanie selera naciowego? Kilka słów na temat historii warzywa

Dawniej seler naciowy uważany był za niezwykle gorzkie warzywo, które dziś stanowi przecież stały element niektórych dań (np. sałatek i zup). Uważano go za wobec tego jedynie za dobre warzywo o właściwościach medycznych – właśnie tak korzystano z selera aż do średniowiecza. Seler stanowił skuteczne antidotum na wiele problemów. Można było z nim zwalczyć artretyzm i bóle głowy oraz zębów, a także bezsenność i reumatyzm. Seler wpływał też ponoć na uspokojenie, a nawet zmniejszał paniczny lęk, który dotyczył niektórych ludzi. We Włoszech w okolicy XV wieku zaczęto szukać sposobów na to, aby seler nie był tak gorzki. Udało się Włochom zmodyfikować seler i w ten sposób uzyskać jego lżejszą, delikatniejszą i znacznie słodszą odmianę. Właśnie wtedy, wraz z powstaniem owej odmiany, ludzie odkryli nie tylko właściwości zdrowotne, ale i smakowe selera. Okazało się, że seler stanowi zarówno remedium na wiele przypadłości, jak i smaczny dodatek do różnych dań.

Szczyt popularności selera przypadł na przełom XIX i XX wieku. Właśnie wtedy doceniono właściwości selera naciowego, zwłaszcza walory smakowe. Ludzie zaczęli dodawać go do zup i sałatek, doceniając jego niezwykłe właściwości. Na początku jesieni rolnicy zbierali seler, po czym przedłużali zbiory do zimy, chcąc wykorzystywać go możliwie jak najdłużej. Aby zapewnić ochronę selera przed mrozem, zaczęto okopywać warzywo ziemią. Jednocześnie rolnicy szukali sposobu na to, aby wydłużyć trwałość selera. Właśnie dlatego udało się wynaleźć białą odmianę selera, na którą już nie trzeba było czekać do zimy, aby wykopać warzywo. Biały seler można było bowiem wykopywać od połowy lata. Warto dodać jednak, że po modyfikacjach seler stracił nieco swój charakterystyczny nie tylko wygląd, ale i smak. Mimo wszystko nadal jest on wyjątkowy i doskonale podkreśla wiele współczesnych dań.

W dalszej części artykułu:

  • Czy seler naciowy jest zdrowy? Jakie witaminy zawiera to warzywo?
  • Jakie są najważniejsze właściwości selera naciowego?
  • Jedzenie selera naciowego, odmiany i przechowywanie warzywa

Czytaj dalej na fajnyogród.pl

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close