W tym roku zapewne spędzacie Walentynki w domu – we dwoje, kameralnie, nastrojowo. To wspaniała okazja, żeby wypróbować nowe przepisy, poeksperymentować, przyrządzić dla siebie i bliskiej osoby coś wyjątkowego i niecodziennego. Najlepiej – z selerem naciowym w roli głównej. Nasze warzywo do zadań specjalnych doda pikanterii każdej potrawie. Przekonajcie się sami!

NATURALNE AFRODYZJAKI

Świece, muzyka, wino i pyszne jedzenie – to recepta na udane Walentynki. Jeżeli szukacie przepisów na proste, a przy tym efektowne i smaczne dania w sam raz dla dwojga, dobrze trafiliście. Dzisiaj mamy dla was garść kulinarnych inspiracji z selerem naciowym w roli głównej. Dlaczego właśnie z selerem? Już tłumaczymy! To źródło ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, magnezu i żelaza.

Na tym nie koniec. Seler naciowy jest również naturalnym afrodyzjakiem. Wszystko dzięki wysokiej zawartości argininy – aminokwasu, który rozszerza naczynia krwionośne, zwiększając tym samym wrażliwość na bodźce, dotyk, intensywność doznań. W selerze znajdziemy też drogocenne olejki eteryczne i feromony – androsteron oraz androstenol. Ich zapach czyni nas bardziej atrakcyjnymi. Ostatnie, ale nie mniej ważne – seler naciowy smakuje po prostu wyśmienicie, jest soczysty, ostry, odrobinę pieprzny, pełen charakteru.

W naszych walentynkowych przepisach połączymy go z innymi naturalnymi afrodyzjakami – na przykład owocami morza, oliwkami, kaparami, awokado, gruszkami, orzechami i aromatycznymi przyprawami. Zobaczcie, co wyczarujemy z tych składników.

KUCHNIA HISZPAŃSKA DLA ZMYSŁÓW

W poszukiwaniu inspiracji zawędrowaliśmy do słonecznej Hiszpanii. Jej kuchnia słynie ze swojej zmysłowości, bogactwa aromatów, kolorów i przypraw, ciekawych połączeń smakowych, nieustannego poszukiwania nowych rozwiązań. Każda potrawa ma tutaj tysiąc wariantów, w zależności od regionu, tradycji czy po prostu upodobań kucharza, który ją przyrządza.

Świetnie widać to na przykładzie gazpacho. Najbardziej klasyczna wersja bazuje na dojrzałych, soczystych pomidorach. Czasami do gazpacho dodaje się też ogórki, szynkę, tuńczyka albo jaja. Innym razem – zupełnie rezygnuje się z pomidorów. Na przykład we wschodniej Andaluzji gazpacho przyrządza się ze zmielonych migdałów, czosnku, oliwy i chleba – jest więc trochę słodko, trochę ostro, nietypowo. My zaś mamy dla was przepis na jeszcze inne, zielone gazpacho  z selerem naciowym, papryką, jalapaneo, szpinakiem i limonką. Zrobicie je w kwadrans. Wystarczy pokroić warzywa, dodać zioła, zblendować wszystkie składniki, doprawić do smaku i podawać z oliwą. Lekkie, odświeżające gazpacho świetnie sprawdzi się jako przystawka, pobudzi apetyt i przygotuje wasze podniebienia na więcej hiszpańskich pyszności.

Takich jak paella czyli tradycyjne danie z ryżu, warzyw i owoców morza, smażone na głębokiej patelni, doprawione szafranem, podawane z ćwiartkami cytryny. Smakowo na pierwszy plan wysuwają się tutaj: pikantny seler, słodkie pomidory i słone owoce morza – jedne z najsilniejszych naturalnych afrodyzjaków, doskonałe źródło fosforu, magnezu i cynku, czyli minerałów odpowiedzialnych za prawidłowe wytwarzanie testosteronu. Bogactwo ich aromatów doskonale podkreśli sangria – hiszpański napój z czerwonego wina i owoców (najczęściej cytrusów, granatów, i jabłek).

FRANCUSKIE WYRAFINOWANIE

Jeżeli macie ochotę na więcej, zapraszamy na kulinarną wycieczkę do Francji. Tamtejsza kuchnia lubuje się w daniach wykwintnych, pomysłowych, serwowanych z elegancją i dbałością o najdrobniejszy nawet szczegół. Właśnie dlatego zaczniemy od efektownych przystawek: sałatki z selerem naciowym, krewetkami i awokado, roladek bakłażanowych kurczaka z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Awokado jest źródłem witamin, minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych. Łagodzi objawy zmęczenia, zapobiega stanom depresyjnym, dodaje energii do działania. Gruszki zawierają jod i bor. Bakłażan – znaną nam już argininę. Orzechy z kolei są bogate w magnez, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszych nerwów, odczuwanie przyjemności i wrażliwość na dotyk. To kolejne naturalne afrodyzjaki, źródła cennych składników odżywczych i niepowtarzalnego smaku. Razem z selerem naciowym tworzą przepyszną kompozycję, której wprost nie sposób się oprzeć.

To jednak dopiero początek. Po przystawce chcemy wam bowiem zaserwować danie główne – fenomenalnego kurczaka w mirepoix ragoût, czyli w gęstej, długo gotowanej potrawce z selerem naciowym i białym winem. Jej przyrządzenie wymaga odrobiny czasu i starań, zapewniamy jednak, że warto podjąć wyzwanie. Zacznijcie od pokrojenia warzyw w równe kawałeczki, dodajcie przyprawy, całość duście na małym ogniu, żeby wszystkie smaki i aromaty mogły się połączyć, przeniknąć nawzajem. Kiedy warzywa zmiękną, dolejcie najpierw wino, a później bulion, znów gotujcie niespiesznie, pozwalając potrawie odparować i zgęstnieć. Na koniec dodajcie podsmażone kawałeczki kurczaka. Ragoût serwujcie z ryżem, świeżymy surówkami i obowiązkowo lampką wytrawnego trunku.

MIŁOŚĆ PO WŁOSKU

Z Francji już tylko kawałeczek do Włoch – tam zaś czekają na nas kolejne pyszności. Kuchnia tego regionu najczęściej kojarzy się z pizzą i makaronami, ale to również moc warzyw i super aromatycznych przypraw, takich jak oregano, bazylia, estragon, tymianek i rozmaryn. Włosi szczególną uwagę zwracają na jakość produktów, wyrazisty smak i właściwości prozdrowotne. W taką filozofię gotowania idealnie wpisuje się nasze warzywo do zadań specjalnych – seler naciowy.

Przyrządzimy z nim na przykład włoską zupę z pulpecikami. Polecamy podawać ją z tartym parmezanem i świeżymi ziołami – będzie wówczas podwójnie aromatyczna, kusząca, pobudzająca zmysły. Najlepszy początek romantycznej kolacji dla dwojga.

Na ciąg dalszy wieczoru przygotowaliśmy dla was dwa proste, ale przy tym niezwykle reprezentacyjne dania: parmigianę , czyli tradycyjną włoską zapiekankę, którą świetnie uzupełni danie drugie: caponata  Poza selerem naciowym znajdziecie w niej kapary i oliwki – dobrze znane naturalne afrodyzjaki. To źródło między innymi estronów, żeńskich hormonów płciowych, które korzystnie wpływają na równowagę organizmu i poziom libido. Caponatę można podawać na ciepło i na zimno, dobrze sprawdzi się więc nie tylko na kolację, ale też… na śniadanie. Zaserwujcie ją wtedy z chrupkim pieczywem albo tostami.

ZAKOCHANI W ZDROWYM JEDZENIU

Na naszym selerowym Facebooku znajdziecie więcej wspaniałych przepisów – na Walentynki i nie tylko, na śniadanie, obiad, kolację, do pracy i szkoły, na mniejszy i większy apetyt. Wszystkie łączy jedno: miłość. Do gotowania, dobrych składników, próbowania nowych rzeczy, kulinarnych eksperymentów, zdrowia, smaku, wreszcie najważniejsze – do ludzi, dla których przyrządzamy każdą z tych potrw. Zakochajcie się w zdrowym jedzeniu razem z nami.

Smacznego!

Dieta dla serca – pyszne i zdrowe przepisy z selerem naciowym

Czy wiecie, że w ciągu dnia serce kurczy się prawie sto tysięcy razy i pompuje siedem tysięcy litrów krwi? To najbardziej zapracowany mięsień w całym ciele. Dosłownie napędza organizm, dostarcza paliwa, działa bez przerw i odpoczynku. Możemy mu w tym pomóc...

Zakochani w selerze naciowym – najlepsze przepisy na Walentynki

W tym roku zapewne spędzacie Walentynki w domu – we dwoje, kameralnie, nastrojowo. To wspaniała okazja, żeby wypróbować nowe przepisy, poeksperymentować, przyrządzić dla siebie i bliskiej osoby coś wyjątkowego i niecodziennego. Najlepiej – z selerem...

Azjatyckie sposoby na zdrowie – proste i pyszne przepisy z selerem naciowym w roli głównej

Czy wiedzieliście, że seler naciowy jest naturalnym prebiotykiem? Chili ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne? Kurkuma zmniejsza ryzyko zawału i udaru? Granat walczy z komórkami nowotworowymi? Prozdrowotne właściwości warzyw, owoców i przypraw są...

Selerowy detoks – koktajl z selerem naciowym / Selerlove

Selerowy detoks 1 10 minut Czego potrzebujesz? 1 szkl. świeżego ananasa 1 zielony ogórek 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 0,5 cm świeżego imbiru banan 1 brzoskwinia Jak przyrządzić: Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części. Imbir ścieramy...

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym 4 55 minut Czego potrzebujesz? 1 kg fileta z białej ryby 3 łodygi selera naciowego czerwona cebula zielona papryka marchew jajko mąka szklanka mleka sól i pieprz do smaku olej 4 łyżki octu lub sok z...

Sałatka z selerem naciowym i buraczkami

Sałatka z selerem naciowym i buraczkami 2 25 minut Czego potrzebujesz? 3 łodygi selera naciowego 2 buraczki (nieduże) łosoś wędzony na zimno jajko gotowane kiwi pieprz i sól do smaku sok z cytryny oliwa Jak przyrządzić: Buraczki myjemy,...

Fasolada- grecka zupa z selerem naciowym i fasolą

Fasolada- grecka zupa z fasoli i selera 4 30 minut Czego potrzebujesz? Oliwę z oliwek 1 dużą cebula 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 1 łyżeczkę oregano 1 listek laurowy 4 szkl. bulionu 3 puszki...

Hamburgerowa zupa z selerem naciowym / Selerlove

Zupa hamburgerowa z selerem naciowym 4 1 godzina Czego potrzebujesz? 1 kg mielonej wołowiny 1 drobno posiekana cebula 4 marchewki pokrojone w kostkę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki 1 puszka pomidorów bez skórek 6...

Chłodnik z selera naciowego

Chłodnik selerowy 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 mały kefir 4 łyżki jogurtu greckiego Garść kopru Garść szczypiorku 1/2 ogórka Ząbek czosnku Kiełki brokuła lub rzodkiewki Sól Pieprz Jak przyrządzić: Kefir, jogurt,...

Łosoś na puree z selera

Łosoś na puree z selera 2 20 minut Czego potrzebujesz? 1 ziemniak  3 łodygi selera naciowego Biała część małego pora Łyżka masła klarowanego Sól Pieprz Ok. pół szkl. wody 300 g filetów z łososia Skórka z cytryny Jak przyrządzić: Pora, ziemniaka...

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym 2 25 minut Czego potrzebujesz? 500 ml kwaśnej śmietany 8 filetów śledziowych matias 2 łodygi selera naciowego 3 jabłka 2 cebule 2 łyżki cukru 1 łyżeczka chrzanu sok z cytryny sól i pieprz do smaku Jak...

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Smoothie Różowa Pantera 1 5 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera Banan Garść truskawek Sok z limonki Jak przyrządzić: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Przelać do wysokiej szklanki i ozdobić gałązką...

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 4 filety dorsza lub innej ryby o białym mięsie Garść świeżej bazylii 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy Sos: 4 łyżeczki sosu ostrygowego 4 łyżki...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close