W tym roku zapewne spędzacie Walentynki w domu – we dwoje, kameralnie, nastrojowo. To wspaniała okazja, żeby wypróbować nowe przepisy, poeksperymentować, przyrządzić dla siebie i bliskiej osoby coś wyjątkowego i niecodziennego. Najlepiej – z selerem naciowym w roli głównej. Nasze warzywo do zadań specjalnych doda pikanterii każdej potrawie. Przekonajcie się sami!

NATURALNE AFRODYZJAKI

Świece, muzyka, wino i pyszne jedzenie – to recepta na udane Walentynki. Jeżeli szukacie przepisów na proste, a przy tym efektowne i smaczne dania w sam raz dla dwojga, dobrze trafiliście. Dzisiaj mamy dla was garść kulinarnych inspiracji z selerem naciowym w roli głównej. Dlaczego właśnie z selerem? Już tłumaczymy! To źródło ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, magnezu i żelaza.

Na tym nie koniec. Seler naciowy jest również naturalnym afrodyzjakiem. Wszystko dzięki wysokiej zawartości argininy – aminokwasu, który rozszerza naczynia krwionośne, zwiększając tym samym wrażliwość na bodźce, dotyk, intensywność doznań. W selerze znajdziemy też drogocenne olejki eteryczne i feromony – androsteron oraz androstenol. Ich zapach czyni nas bardziej atrakcyjnymi. Ostatnie, ale nie mniej ważne – seler naciowy smakuje po prostu wyśmienicie, jest soczysty, ostry, odrobinę pieprzny, pełen charakteru.

W naszych walentynkowych przepisach połączymy go z innymi naturalnymi afrodyzjakami – na przykład owocami morza, oliwkami, kaparami, awokado, gruszkami, orzechami i aromatycznymi przyprawami. Zobaczcie, co wyczarujemy z tych składników.

KUCHNIA HISZPAŃSKA DLA ZMYSŁÓW

W poszukiwaniu inspiracji zawędrowaliśmy do słonecznej Hiszpanii. Jej kuchnia słynie ze swojej zmysłowości, bogactwa aromatów, kolorów i przypraw, ciekawych połączeń smakowych, nieustannego poszukiwania nowych rozwiązań. Każda potrawa ma tutaj tysiąc wariantów, w zależności od regionu, tradycji czy po prostu upodobań kucharza, który ją przyrządza.

Świetnie widać to na przykładzie gazpacho. Najbardziej klasyczna wersja bazuje na dojrzałych, soczystych pomidorach. Czasami do gazpacho dodaje się też ogórki, szynkę, tuńczyka albo jaja. Innym razem – zupełnie rezygnuje się z pomidorów. Na przykład we wschodniej Andaluzji gazpacho przyrządza się ze zmielonych migdałów, czosnku, oliwy i chleba – jest więc trochę słodko, trochę ostro, nietypowo. My zaś mamy dla was przepis na jeszcze inne, zielone gazpacho  z selerem naciowym, papryką, jalapaneo, szpinakiem i limonką. Zrobicie je w kwadrans. Wystarczy pokroić warzywa, dodać zioła, zblendować wszystkie składniki, doprawić do smaku i podawać z oliwą. Lekkie, odświeżające gazpacho świetnie sprawdzi się jako przystawka, pobudzi apetyt i przygotuje wasze podniebienia na więcej hiszpańskich pyszności.

Takich jak paella czyli tradycyjne danie z ryżu, warzyw i owoców morza, smażone na głębokiej patelni, doprawione szafranem, podawane z ćwiartkami cytryny. Smakowo na pierwszy plan wysuwają się tutaj: pikantny seler, słodkie pomidory i słone owoce morza – jedne z najsilniejszych naturalnych afrodyzjaków, doskonałe źródło fosforu, magnezu i cynku, czyli minerałów odpowiedzialnych za prawidłowe wytwarzanie testosteronu. Bogactwo ich aromatów doskonale podkreśli sangria – hiszpański napój z czerwonego wina i owoców (najczęściej cytrusów, granatów, i jabłek).

FRANCUSKIE WYRAFINOWANIE

Jeżeli macie ochotę na więcej, zapraszamy na kulinarną wycieczkę do Francji. Tamtejsza kuchnia lubuje się w daniach wykwintnych, pomysłowych, serwowanych z elegancją i dbałością o najdrobniejszy nawet szczegół. Właśnie dlatego zaczniemy od efektownych przystawek: sałatki z selerem naciowym, krewetkami i awokado, roladek bakłażanowych kurczaka z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Awokado jest źródłem witamin, minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych. Łagodzi objawy zmęczenia, zapobiega stanom depresyjnym, dodaje energii do działania. Gruszki zawierają jod i bor. Bakłażan – znaną nam już argininę. Orzechy z kolei są bogate w magnez, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszych nerwów, odczuwanie przyjemności i wrażliwość na dotyk. To kolejne naturalne afrodyzjaki, źródła cennych składników odżywczych i niepowtarzalnego smaku. Razem z selerem naciowym tworzą przepyszną kompozycję, której wprost nie sposób się oprzeć.

To jednak dopiero początek. Po przystawce chcemy wam bowiem zaserwować danie główne – fenomenalnego kurczaka w mirepoix ragoût, czyli w gęstej, długo gotowanej potrawce z selerem naciowym i białym winem. Jej przyrządzenie wymaga odrobiny czasu i starań, zapewniamy jednak, że warto podjąć wyzwanie. Zacznijcie od pokrojenia warzyw w równe kawałeczki, dodajcie przyprawy, całość duście na małym ogniu, żeby wszystkie smaki i aromaty mogły się połączyć, przeniknąć nawzajem. Kiedy warzywa zmiękną, dolejcie najpierw wino, a później bulion, znów gotujcie niespiesznie, pozwalając potrawie odparować i zgęstnieć. Na koniec dodajcie podsmażone kawałeczki kurczaka. Ragoût serwujcie z ryżem, świeżymy surówkami i obowiązkowo lampką wytrawnego trunku.

MIŁOŚĆ PO WŁOSKU

Z Francji już tylko kawałeczek do Włoch – tam zaś czekają na nas kolejne pyszności. Kuchnia tego regionu najczęściej kojarzy się z pizzą i makaronami, ale to również moc warzyw i super aromatycznych przypraw, takich jak oregano, bazylia, estragon, tymianek i rozmaryn. Włosi szczególną uwagę zwracają na jakość produktów, wyrazisty smak i właściwości prozdrowotne. W taką filozofię gotowania idealnie wpisuje się nasze warzywo do zadań specjalnych – seler naciowy.

Przyrządzimy z nim na przykład włoską zupę z pulpecikami. Polecamy podawać ją z tartym parmezanem i świeżymi ziołami – będzie wówczas podwójnie aromatyczna, kusząca, pobudzająca zmysły. Najlepszy początek romantycznej kolacji dla dwojga.

Na ciąg dalszy wieczoru przygotowaliśmy dla was dwa proste, ale przy tym niezwykle reprezentacyjne dania: parmigianę , czyli tradycyjną włoską zapiekankę, którą świetnie uzupełni danie drugie: caponata  Poza selerem naciowym znajdziecie w niej kapary i oliwki – dobrze znane naturalne afrodyzjaki. To źródło między innymi estronów, żeńskich hormonów płciowych, które korzystnie wpływają na równowagę organizmu i poziom libido. Caponatę można podawać na ciepło i na zimno, dobrze sprawdzi się więc nie tylko na kolację, ale też… na śniadanie. Zaserwujcie ją wtedy z chrupkim pieczywem albo tostami.

ZAKOCHANI W ZDROWYM JEDZENIU

Na naszym selerowym Facebooku znajdziecie więcej wspaniałych przepisów – na Walentynki i nie tylko, na śniadanie, obiad, kolację, do pracy i szkoły, na mniejszy i większy apetyt. Wszystkie łączy jedno: miłość. Do gotowania, dobrych składników, próbowania nowych rzeczy, kulinarnych eksperymentów, zdrowia, smaku, wreszcie najważniejsze – do ludzi, dla których przyrządzamy każdą z tych potrw. Zakochajcie się w zdrowym jedzeniu razem z nami.

Smacznego!

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka 2 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka 2 łodygi selera naciowego Garść szpinaku Pół mini sałaty rzymskiej 1/3 cukinii Kumin Sól Pieprz Pieprz cayenne 1 łyżkę masła klarowanego Jak przyrządzić: Seler kroimy w cienkie plasterki....

Krewetki z selerem naciowym

Krewetki z selerem naciowym 4 30 minut Czego potrzebujesz? • 2 łyżki oleju • 1 szkl. Cebuli pokrojonej w drobną kostkę • 1 szkl. Posiekanego selera • 1 szkl. Papryki pokrojonej w kostkę • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę • 1 łyżeczka...

Kotlety kapuściane z selerem naciowym

Kotlety kapuściane z selerem naciowym 2 30 minut Czego potrzebujesz? 0,5 kg kapusty 3 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy bułka tarta sól i pieprz do smaku przyprawa do...

Hamburgerowa zupa z selerem naciowym / Selerlove

Zupa hamburgerowa z selerem naciowym 4 1 godzina Czego potrzebujesz? 1 kg mielonej wołowiny 1 drobno posiekana cebula 4 marchewki pokrojone w kostkę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki 1 puszka pomidorów bez skórek 6...

Seler Lassi – koktajl z selera naciowego

Seler Lassi 2 5 minut Czego potrzebujesz? 1/2 szklanki pokrojonego selera naciowego ½ ogórka 15 listków mięty 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu 1/4 szkl. wody Jak przyrządzić: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką...
Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej 4 - 6 (tworzy 12 pałeczek) 10 minut 20 minut Będziesz potrzebował: 200 g twarożku z ziołami 12 plastrów szynki parmeńskiej seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgrzej piekarnik do 190°C Nafaszeruj seler...
Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego

Serowy dip z selerem naciowym

Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego 4 - 6 10 minut brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki,...
Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym

Steki z tuńczyka z selerem naciowym w sosie słodko-kwaśnym

Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym 4 - brak Będziesz potrzebował: 4 świeże steki z tuńczyka 2 selery (serca), opłukane i posiekane 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 łyżki oliwy z oliwek 3 posiekane pomidory, bez skórki i...

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Faszerowana papryka 4 1 godzina Czego potrzebujesz? • 4 średnie papryki • 20g masła • 2 łodygi selera naciowego • 1 drobno posiekany por • 2 ząbki czosnku • 3 łyżeczki mielonego kuminu • 1 łyżeczka mielonej kolendry • 1 łyżeczka słodkiej...

Sałatka z selerem naciowym i buraczkami

Sałatka z selerem naciowym i buraczkami 2 25 minut Czego potrzebujesz? 3 łodygi selera naciowego 2 buraczki (nieduże) łosoś wędzony na zimno jajko gotowane kiwi pieprz i sól do smaku sok z cytryny oliwa Jak przyrządzić: Buraczki myjemy,...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close