Chcecie zrzucić zbędne kilogramy? Czuć się dobrze i lekko w swoim ciele? Mieć energię do działania? Możecie osiągnąć to wszystko bez głodówek, wyrzeczeń i restrykcyjnego liczenia kalorii. Wystarczy, że wasz codzienny jadłospis będzie zbilansowany – tylko i aż tyle. Jeżeli zastanawiacie się, na czym właściwie polega zbilansowana dieta, dobrze trafiliście. Mamy dla was garść praktycznych porad i przepisów z selerem naciowym w roli głównej. Gotowi? Zaczynajmy!
W SAM RAZ DLA CIEBIE
Wielu z nas dieta kojarzy się negatywnie – z ograniczeniami, liczeniem kalorii, ciągłym odmawianiem sobie tego, na co najbardziej mamy ochotę. Tymczasem dieta to po prostu styl życia – jesteśmy na diecie bez względu na to, co i jak jemy, czy się głodzimy, czy wręcz przeciwnie, nakładamy sobie na talerz za dużo, za ciężko i za tłusto. My jednak nie polecamy żadnej z tych skrajności. Dla zdrowia, dobrego samopoczucia, ale też urody i pięknej sylwetki najlepsza będzie dobrze zbilansowana dieta.
Dobrze zbilansowana, czyli jaka? Najprościej mówiąc – dostosowana do konkretnych potrzeb, niejako skrojona na miarę, w sam raz dla was. Czy to dobrze, czy źle, nie ma jednej uniwersalnej diety dla wszystkich, jednego jadłospisu, który sprawdzi się w przypadku każdego człowieka na Ziemi. To, czego do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje nasz organizm, zależy od wielu czynników – między innymi od wieku, płci, aktywności fizycznej, sposobu życia, alergii, problemów zdrowotnych i tak dalej. Innymi słowy i w bardzo dużym skrócie: zbilansowana dieta to taka, która dostarcza nam dokładnie tyle energii, kalorii oraz składników odżywczych, ile trzeba. Nie oznacza to jednak, że nie rządzi się pewnymi stałymi prawidłami. Bez względu na to, ile mamy lat, czym się zajmujemy na co dzień, czy wyczynowo uprawiamy sport, czy pracujemy za biurkiem, powinniśmy komponować nasz jadłospis w oparciu o kilka podstawowych zasad. Właśnie te zasady chcemy wam dzisiaj przybliżyć – w praktyce, z poradami i smakowitymi przepisami w pakiecie.

WIĘCEJ WARZYW I OWOCÓW
Pierwsza zasada – jedzcie więcej owoców i warzyw. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) to właśnie one powinny stanowić podstawę każdej diety i posiłku – dla najmłodszych, najstarszych i wszystkich pośrodku. Specjaliści zalecają spożywanie minimum pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, z przewagą tych pierwszych. Im więcej ich w jadłospisie, tym lepiej dla naszego zdrowia. Dzięki diecie bogatej w warzywa zmniejszamy ryzyko rozwoju chorób układu krążenia (na przykład nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, niewydolności serca), cukrzycy i niektórych nowotworów.
Wszystko dzięki witaminom oraz minerałom, których moc znajdziemy właśnie w warzywach i owocach. Nie sposób w jednym artykule wyczerpująco opisać, jak ważne są dla naszego zdrowia, pozwólcie więc, że pokażemy to na kilku przykładach. Bogate w przeciwutleniacze pomidory poprawiają odporność i trawienie. Zawarte w papryce polifenole usuwają wolne rodniki, chroniąc nasze komórki przed degeneracją i opóźniając proces starzenia się organizmu. Cukinia przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Bakłażan wspomaga pracę układu naczyniowo-krwionośnego.

Szczególnym bogactwem cennych składników odżywczych wyróżnia się nasze warzywo do zadań specjalnych – seler naciowy. To źródło między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, kwasu foliowego, magnezu, potasu, żelaza i sodu. Seler naciowy detoksykuje, nawilża oraz oczyszcza organizm. Pomaga też zmniejszyć ciśnienie i poziom złego cholesterolu, walczy z infekcjami, dba o kondycję naszej skóry, włosów i paznokci, a do tego smakuje po prostu obłędnie. Nie powinno go więc zabraknąć w waszej diecie, jeżeli dbacie o linię i zdrowie. Seler świetnie sprawdzi się na różne okoliczności, na mniejsze i większe apetyty – na przykład w orzeźwiającym zielonym koktajlu albo lekkiej, pożywnej sałatce z młodymi ziemniaczkami, fasolką szparagową i szpinakiem. To oczywiście nie jedyne przepisy z selerem, jakie dla was przygotowaliśmy. Czytajcie i smakujcie dalej!

WĘGLOWODANY NA ENERGIĘ
Druga zasada – w dobrze zbilansowanej diecie nie może zabraknąć węglowodanów. Najlepiej wybierać te złożone – są bowiem znacznie wolniej rozkładane, a w efekcie na dłużej zapewniają uczucie sytości. W miarę możliwości powinniśmy za to ograniczać węglowodany proste – białą mąkę oraz rafinowany cukier (słodycze, syropy, napoje gazowane, syrop glukozowy). Węglowodany proste są mało odżywcze, za to bardzo kaloryczne. Spożywane w nadmiarze mogą przyczyniać się do rozwoju cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, nowotworów i wielu innych chorób. Z kolei węglowodany złożone korzystnie wpływają na naszą gospodarkę energetyczną, poprawiają kondycję fizyczną i umysłową, sprawiają, że chce nam się działać.
Co więc jeść, żeby zawsze mieć energię? Przede wszystkim produkty pełnoziarniste (żytnie pieczywo, płatki owsiane), otręby, naturalny ryż, grube kasze (gryczana, perłowa, jaglana, pęczak, bulgur), razowy makaron oraz rośliny strączkowe (groch, fasola, bób, soja, soczewica). Najlepiej w połączeniu z warzywami. Wypróbujcie na przykład nasz przepis na kotleciki z selera naciowego, bobu i ciecierzycy. Dzięki dodatkowi selera smakują wybornie, lekko pikantnie, bardzo z charakterem. Dla amatorów kaszy mamy też przepis na orientalny tabouleh z zatarem albo kaszotto z leśnymi grzybami i selerem naciowym. W sam raz na prosty, szybki, smaczny i pełen energii obiad!
BIAŁKO, CZYLI ZBUDUJ SWOJE CIAŁO
Trzecia zasada – białko. To podstawowy budulec wszystkich narządów, tkanek, mięśni, ogólnie całego organizmu. Białko wchodzi w skład enzymów, hormonów oraz przeciwciał, dostarcza energii, usuwa toksyny, naprawia uszkodzone komórki. Jeżeli nie dostarczamy go sobie odpowiednio dużo, nasz organizm przestanie się regenerować, pojawiają się infekcje, choroby i alergie. Szczególnie duże zapotrzebowanie na białko mają osoby aktywne fizycznie, seniorzy, dzieci oraz kobiety w ciąży.
Gdzie szukać pełnowartościowego białka? W mięsie drobiowym, wołowinie, rybach (szczególnie w łososiu, dorszu, tuńczyku, halibucie), nabiale (mleko i produkty mleczne), a także w soi i jej przetworach (tofu, tempeh). Świetnym źródłem białka i energii będzie kurczak w sosie pieprzowym z selerem naciowym. Możemy podać go z brązowym ryżem i lekką surówką, dzięki czemu na naszym talerzu znajdą się wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze, węglowodany, białko i zdrowe kwasy tłuszczowe.
Koniecznie sprawdźcie też nasze inne przepisy, na przykład na wołowinę z selerem naciowym po seczuańsku albo rybę po tajsku. Na selerowym Facebooku znajdziecie wiele więcej ciekawych, prostych pomysłów na śniadania, lunche, obiady, kolacje, zawsze doskonale zbilansowane, pełne smaków i aromatów. Wypróbujecie wszystkie?
ŚWIADOMY WYBÓR
Na początku powiedzieliśmy, że nie ma jednaj uniwersalnej diety dla wszystkich – ale z pewnością jest jedna, uniwersalna zasada, której powinniśmy się trzymać. Wybierajmy to, co dla nas najlepsze – po prostu. Zastanówmy się, czego potrzebuje nasz organizm i właśnie w oparciu o te potrzeby komponujmy swój codzienny jadłospis. Stawiajmy na różnorodność, tak żeby dostarczyć sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, bawmy się smakami i nieoczywistymi połączeniami, sięgajmy po jakościowe, ekologiczne produkty. To niby niewiele, a jednak bardzo dużo. Dzięki świadomym wyborom i zbilansowanej diecie z pewnością szybko uzyskacie wymarzoną figurę, poczujecie się pewniej w swoim ciele, będziecie zdrowsi i pełni energii.