Jak powinna wyglądać dieta w ciąży? Na co zwracać uwagę? W jaki sposób zadbać o siebie i dziecko? Takie pytania zadają sobie chyba wszystkie przyszłe mamy. Jeżeli szukacie rzetelnych, sprawdzonych odpowiedzi, dobrze trafiłyście. Specjalnie dla was zebraliśmy w jednym miejscu najważniejsze informacje i najsmaczniejsze przepisy z selerem naciowym.

KWAS FOLIOWY W NATURZE

Dlaczego właśnie przepisy z selerem naciowym? To proste – nasze warzywo do zadań specjalnych jest świetnym źródłem między innymi kwasu foliowego, witamin A, C i E oraz witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, magnezu, wapnia i żelaza. Dla prawidłowego przebiegu ciąży szczególnie ważny jest kwas foliowy, inaczej nazywany folacyną. Bierze on udział w wytwarzaniu kwasów nukleinowych, czyli substancji niezbędnych dla prawidłowego rozwoju komórek. Odgrywa niebagatelną rolę w pierwszych tygodniach życia, kiedy kształtują się narządy dziecka, wspiera procesy krwiotwórcze i minimalizuje ryzyko przedwczesnego porodu.

Kwasu foliowego nie może zabraknąć w diecie żadnej przyszłej mamy. Najczęściej suplementujemy go w formie syntetycznej, czyli w tabletkach. Jednak lekarze oraz specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka dodatkowo zalecają wprowadzanie do jadłospisu warzyw, które naturalnie zawierają w sobie cenne foliany – będzie to na przykład seler naciowy, brokuły, brukselka, szparagi, kalafior czy rośliny strączkowe (fasola, groch, soja). My polecamy pyszną sałatkę z selerem naciowym i trzema rodzajami fasoli. Prosta w przygotowaniu, doprawiona dressingiem na bazie oliwy i miodu, zadba zarówno o waszą kondycję, jak też zdrowie malucha, którego nosicie pod sercem.

WITAMINY DLA CIEBIE I DLA DZIECKA

Wyżej wspomnieliśmy o warzywach. To właśnie one powinny być podstawą każdej diety – również w ciąży. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) stanowią niezastąpione źródło witamin, minerałów, błonnika pokarmowego, makro- i mikroelementów. Te zaś są przyszłej mamie bardzo potrzebne. Witamina C zmniejsza ryzyko infekcji i stanu przedrzucawkowego. Witamina A (beta-karoten) odpowiada między innymi za budowę kości oraz zębów. Z kolei witamina E jest głównym antyoksydantem – to znaczy, że chroni i odżywia nasze komórki, a także wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Żelazo wspomaga rozwój systemu odpornościowego dziecka, a magnez – układu nerwowego.

Warzywa najlepiej jeść surowe, duszone lub gotowane. W wersji surowej sprawdzą się w sałatkach, spring rollsach albo po prosu pokrojone w słupki i podane z hummusem. Taką przekąskę z selera naciowego, ogórka, marchewki czy papryki zawsze warto mieć pod ręką – jest zdrowa, szybka, idealna na mniejszy głód.

Co jednak zrobić w przypadku większego głodu? Już spieszymy z pomocą! Na naszym selerowej strobie i Facebooku znajdziecie moc przepisów na warzywne pyszności. Ułożycie z nich ciekawe, smaczne jadłospisy, pełne witamin, których tak bardzo potrzebujecie jako przyszłe mamy. Na śniadanie zaserwujcie sobie na przykład wyśmienitą zieloną szakszukę, na lekki, pożywny obiad – zupę z selerem, szpinakiem oraz tofu, a na kolację – orientalną sałatkę ajwar.

RÓŻNORODNOŚĆ TO PODSTAWA

Wszystkie wymienione wyżej przepisy łączy jedna ważna cecha – różnorodność. Lekarze są zgodni co do tego, że kobiety w ciąży powinny jeść bardzo urozmaicone posiłki, skomponowane z produktów z różnych grup żywieniowych, o wysokiej jakości odżywczej. Bazę – czyli warzywa oraz owoce – należy uzupełniać kaszami i zbożami (źródło węglowodanów), mięsem, jajami i tofu (białko), a także przetworami mlecznymi (wapń).

W jadłospisie przyszłych mam nie może zabraknąć dobrych tłuszczów. Na co dzień raczej ich unikamy w obawie przed zbędnymi kilogramami. Niesłusznie! Tłuszcze są między innymi potrzebne do „przenoszenia” i wchłaniania witamin. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 ogrywają również ważną rolę podczas budowy nowych tkanek mamy i dziecka, mają olbrzymie znaczenie dla rozwoju mózgu, siatkówki oka oraz systemu nerwowego. Kwasy omega-3 znajdziecie między innymi w orzechach włoskich, migdałach, siemieniu lnianym, oleju rzepakowym oliwie oraz rybach.

Pysznym połączeniem witamin z kwasami tłuszczowymi omega-3 będzie ryba z marynowanymi warzywami. Wbrew pozorom nie jest to danie skomplikowane czy wymagające wielu godzin w kuchni. Zaczynamy od usmażenia filetów rybnych w cieście naleśnikowym. W międzyczasie w garnku z osoloną wodą podgotowujemy umyte, obrane i pokrojone warzywa: seler naciowy, paprykę czerwoną, żółtą i zieloną, marchew, kalafior, cebulę. Następnnie warzywa przemywamy i marynujemy w occie owocowym. Na koniec wszystko wkładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy i zapiekamy. Ryba zapiekana z warzywami świetnie smakuje na ciepło i na zimno, także po kilku dniach!

„DLA DWOJGA”, NIE „ZA DWOJE”

Kiedy wiemy już, co jeść, pozostaje odpowiedzieć na pytanie – ile? Wciąż jeszcze panuje błędne przekonanie, że kobieta w ciąży powinna jeść „za dwie osoby”. Nic bardziej mylnego! Tak naprawdę w pierwszym trymestrze ciąży zapotrzebowanie na energię wcale nie wzrasta. Dopiero w drugim przyszła mama powinna przyjmować o 360 kalorii więcej na dzień, a w trzecim – 475 kalorii więcej w stosunku do zapotrzebowania przed ciążą. (Pamiętajmy jednak, że przypadku ciąży bliźniaczej zapotrzebowanie będzie większe!) Jak widzicie, nie ma tych dodatkowych kalorii aż tak dużo. W ciąży nie jemy więc „za dwoje”, ale „dla dwojga”, czyli zwracamy uwagę na jakość i wartość odżywczą naszych posiłków.

Musimy też pamiętać o odpowiednim nawadnianiu. W ciąży wzrasta zapotrzebowanie na płyny – woda jest niezbędna do prawidłowego krążenia krwi i rozwoju tkanek u dziecka. W pierwszym trymestrze łagodzi nudności i wymioty. W trzecim – pomaga przy obrzękach. Według specjalistów z Instytutu Matki i Dziecka kobiety w ciąży powinny pić głównie niegazowaną wodę mineralną, do tego herbatę czerwoną, ziołową, owocową, a także naturalne soki, bez dodatku cukrów. My polecamy fantastyczne, zdrowe i do tego pełne witamin koktajle, na przykład zielone smoothie z selerem naciowym, jabłkiem i kiwi, żółty shake z ananasem oraz miks z truskawkami.

TUTAJ ZACZYNA SIĘ NOWE ŻYCIE

Badania dowodzą, że nasze smaki, upodobania i preferencje kulinarne kształtują się od pierwszych chwil życia – w brzuchu mamy. Już na tym etapie możemy przekazać dzieciom dobre nawyki, na przykład częste sięganie po warzywa oraz owoce. To na pewno bardzo wymagające zadanie, ale warto zadbać o to, co jemy w ciąży – dla własnego zdrowia i dla tego małego, niezwykłego życia, za które jesteśmy odpowiedzialni. Dbajcie o siebie, drogie mamy!

Witaminy i minerały w diecie – pełne zdrowia przepisy z selerem naciowym

Witaminy, minerały, mikro- i makroelementy – zewsząd słyszymy, że są nam potrzebne, niezbędne, najważniejsze, czy jednak wiemy dlaczego? Gdzie je znaleźć? Jak skomponować pełnowartościowy posiłek? Specjalnie dla was zebraliśmy w jednym miejscu odpowiedzi...

Dieta dla urody, czyli przepisy z selerem naciowym dla pięknej skóry, włosów i paznokci

Masz problemy z cerą? Twoje włosy są kruche, przesuszone i cienkie? Paznokcie łatwo się łamią? W takim razie koniecznie przyjrzyj się swojej diecie. To, co jemy, wpływa nie tylko na nasze zdrowie, kondycję, dobre samopoczucie, ale także na wygląd. Nawet...

10 pomysłów na zupy z selerem naciowym. Zdrowe przepisy na każdą okazję

Szukacie pomysłu na lekki lunch? Pyszny obiad? Zaskakującą kolację? Dobrze trafiliście. Dzisiaj mamy dla was dziesięć prostych przepisów na zupy z selerem naciowym, które świetnie sprawdzą się na mniejszy i większy głód. Będzie smacznie, czasem klasycznie,...
Sycący dip z kawałkami selera naciowego

Sycący dip z selera naciowego

Sycący dip z kawałkami selera naciowego 4 10 minut plus czas namaczania brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 50 g wiórków kokosowych 240 ml gorącej wody 5 łyżek chrupiącego masła orzechowego 1 łyżka jasnego sosu...

Sałatka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym 20 minut 2 Czego potrzebujesz? Sałatka: ½ szkl. zielonego groszku (mrożonego lub z puszki) ½ szkl. fasolki flażoletki 2 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki) ½ czerwonej papryki ½...

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami 4 20 minut Czego potrzebujesz? 1/2 opakowania makaronu kokardki 3 szkl. mięsa z pieczonego kurczaka (lub filet usmażony w ulubionych przyprawach) 1 szkl. czerwonych...

Łosoś na puree z selera

Łosoś na puree z selera 2 20 minut Czego potrzebujesz? 1 ziemniak  3 łodygi selera naciowego Biała część małego pora Łyżka masła klarowanego Sól Pieprz Ok. pół szkl. wody 300 g filetów z łososia Skórka z cytryny Jak przyrządzić: Pora, ziemniaka...

Lemoniada z selerem naciowym

Lemoniada z selerem naciowym 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 cytryna 1 pomarańcza 1 ogórek  świeża mięta woda mineralna Jak przyrządzić: Wszystkie warzywa i owoce obieramy, wydrążamy pestki z cytryny, jabłka i pomarańczy,...

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym 4 55 minut Czego potrzebujesz? 1 kg fileta z białej ryby 3 łodygi selera naciowego czerwona cebula zielona papryka marchew jajko mąka szklanka mleka sól i pieprz do smaku olej 4 łyżki octu lub sok z...
Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego 4 10 minut brak Będziesz potrzebował: 1 awokado 3 rzodkiewki ½ cytryny Sól morska i pieprz Seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgnieć awokado widelcem i dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Drobno posiekaj...

Sałatka z tuńczyka, selera naciowego i ogórka

Sałatka z tuńczyka i ogórka 2 10 minut Czego potrzebujesz? Puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łodygi selera 1/3 ogórka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 limonki 1 łyżka prawdziwego majonezu sól pieprz Jak przyrządzić: Tuńczyka odsączyć z zalewy i...

Włoska zupa z pulpecikami i selerem naciowym

Włoska zupa z pulpecikami 4 35 minut Czego potrzebujesz? Pulpeciki 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1/2 szkl. Bułki tartej 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 jajko 1/2 szkl. tartego...

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą 1 30 15 Będziesz potrzebował: Oliwa z oliwek 4g Cukinia 112g Papryka czerwona 75g Seler naciowy 90 Ajvar 175 Kasza orkiszowa 50 Jak przyrządzić: Kasze ugotuj wg przepisu na opakowaniu Warzywa wyszoruj, nie...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close