Czasami w natłoku informacji, wiadomości, stresów i niepokojów trzeba się na chwilę zatrzymać, wziąć oddech, odpocząć – dla własnego zdrowia, naładowania akumulatorów, po to, żeby działać jeszcze efektywniej. Taką formą relaksu może być film albo ulubiony serial – a do niego oczywiście przekąski z selerem naciowym w roli głównej. Pyszne, świeże, chrupiące i bardzo zdrowe.
ZDROWE PRZEKĄSKI – CZYLI JAKIE?
Nie wiemy jak wam, ale nam trudno wyobrazić sobie oglądanie filmu albo serialu bez przekąsek pod ręką. Tak samo zresztą czytania, układania puzzli, grania w gry i innych domowych rozrywek, odpoczywania, ładowania akumulatorów, oderwania się na chwilę od rzeczywistości. Tylko czy takie połączenie w ogóle jest możliwe? Zdrowe jedzenie wciąż jeszcze kojarzy się raczej z wyrzeczeniami, odmawianiem sobie przyjemności, nieciekawymi potrawami. Dzisiaj chcielibyśmy wam pokazać, że jest wręcz przeciwnie – nasze pomysły na przekąski do filmu (i nie tylko) są jednocześnie zdrowe i pyszne, lekkie i sycące, pełne witamin oraz smaku.
Wszystko za sprawą selera naciowego. Nasze warzywo do zadań specjalnych jest źródłem mnóstwa cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, magnezu, wapnia oraz potasu. Dzięki temu kompleksowo wspomaga zdrowie: zapobiega miażdżycy, obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu. Działa również neuroprotekcyjnie, przeciwzapalnie i antynowotworowo. Do tego smakuje wyśmienicie. Lekko pikantny, soczysty, chrupki, pełen charakteru seler naciowy świetnie sprawdzi się nie tylko jako baza słonych przekąsek, ale też deserów oraz koktajli. Zwłaszcza w połączeniu z soczystymi jabłkami, wytrawnymi śliwkami, słodką marchewką, mięsistym kalafiorem, orzechami, ziołami i przyprawami. Dzisiaj wspólnie sprawdzimy, co dobrego można przygotować z tych składników. Gotowi? Zaczynamy!
SZYBKIE I PROSTE PRZEKĄSKI Z SELEREM NACIOWYM
Najszybsze i najprostsze przekąski to po prostu świeże warzywa: seler naciowy, ogórek, marchewka, kalarepa, rzodkiewki, idealne do chrupania zamiast chipsów. Do tego sery, pikle, prażone ziarna ciecierzycy, soi, kakaowca, orzechy, suszone owoce, różnego rodzaju pestki, a nawet popcorn. Wbrew pozorom może być całkiem zdrowy! Kukurydza sama w sobie jest świetnym źródłem błonnika i białka, zawiera też stosunkowo niewiele tłuszczu, jeżeli więc podczas przygotowania popcornu zrezygnujemy z dużych ilości soli, masła, karmelu i innych tego typu dodatków, otrzymamy lekką i pożywną przekąskę.
Do chrupania polecamy również seler nadziewany na trzy sposoby. Przygotowanie tej przekąski jest wręcz bajecznie proste. Wystarczy pokroić seler w słupki, obrać z włókien, a następnie aż po brzegi wypełnić jednym z naszych opatentowanych farszy. W pierwszym znajdziecie twaróg kozi, pokrojone w kosteczkę jabłka, orzechy włoskie oraz miód. W drugim – masło orzechowe, ostrą paprykę i sól himalajską. W trzecim – pastę z ciecierzycy. Tak naprawdę jednak seler naciowy możecie nadziać czym tylko chcecie, na przykład serkiem śmietankowym, ricottą, hummusem.
Równie szybko i łatwo przygotujecie spring rollsy. Będziecie tylko potrzebować pokrojonego w słupki selera naciowego, marchewki, ogórka, papryki, trochę szpinaku oraz kilka płatów papieru ryżowego. Na sucho jest cieniutki, delikatny, dość sztywny i łamliwy. Przygotujcie więc sobie miskę albo głęboki talerz z letnią wodą. Zanurzcie w niej na chwilę płat papieru ryżowego, a następnie przenieście go na wilgotną, bawełnianą ściereczkę. Wyłóżcie na papier pokrojone warzywa, zawińcie w zgrabne spring rollsy i podawajcie je z domowym dipem czosnkowym albo hummusem z selera i ciecierzycy.
Ciecierzyca jest doskonałym źródłem wysokowartościowego białka, węglowodanów oraz błonnika pokarmowego – dzięki temu na długo zapewnia uczucie sytości. Dostarcza nam również zdrowych aminokwasów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (na przykład linolowego i oleinowego), niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania śledziony, trzustki oraz żołądka. Sycąca, łagodna, kremowa w smaku ciecierzyca idealnie komponuje się z pikantnym selerem naciowym. Nic więc dziwnego, że w naszych pomysłach na przekąski pojawiła się już trzy razy – czas na czwarty. Tym razem przyprawiamy ją i prażymy w piekarniku razem z selerem naciowym, batatem, czosnkiem i brukselką. Do tego dodajemy kalafior à la skrzydełka buffalo. Tak powstaje nasza fenomenalna miska mocy. Zdrowa, pyszna, a do tego super szybka w przygotowaniu.
WYTRAWNE DANIA NA JEDEN KĘS
Jeżeli macie trochę więcej czasu, koniecznie wypróbujcie też nasze przepisy na wytrawne mini dania – bardzo eleganckie, poręczne, wygodne, do zjedzenia pomiędzy jednym zwrotem akcji a drugim. W końcu nic tak nie zaostrza apetytu jak filmowe emocje. Nam najlepiej smakują w towarzystwie tartaletek z karmelizowaną cebulką. Chrupiące, trochę słodkie, trochę słone, pełne charakteru, po prostu zjadają się same, jeszcze na ciepło, prosto z blachy, choć równie dobrze można podawać je schłodzone, z deską serów, owocami i ulubionymi sosami.
Tak samo jak selerową rolada, łososiowe kulki oraz pikantne tacos . W środku znajdziecie selera naciowego, pomidorową salsę, guacamole i szarpanego kurczaka. W wersji wegetariańskiej możecie go zastąpić na przykład wędzonym tofu, tempehem albo grzybami.
W pełni roślinne będą też nasze fantastyczne muffiny z soczewicy. Są nie tylko pyszne, ale też zdrowe i odżywcze. Soczewica pozostaje bowiem jednym z najlepszych źródeł białka, błonnika pokarmowego, mikro- oraz makroelementów. Zawiera na przykład bardzo dużo cynku, który jest kluczowy dla funkcjonowania naszego organizmu i poprawnej przemiany materii. Do muffinek dodajemy jeszcze mielone siemię lniane, marchewkę, cebulkę, seler naciowy. Całość doprawiamy aromatycznymi ziołami i zajadamy ze smakiem. Jeżeli lubicie taką pomysłową, sycącą kuchnię wegetariańską, wypróbujcie też nasze przepisy na wytrawne babeczki z selerem naciowym i warzywne placuszki. Idealnie sprawdzą się w roli przekąski na film – i nie tylko!

PRZEKĄSKI NA SŁODKO
Na koniec przygotowaliśmy coś dla fanów słodkich przekąsek. W naszym popisowym brownie pierwsze skrzypce gra seler naciowy w duecie z soczystymi jabłkami. Te zaś zmniejszają ryzyko chorób serca i rozwoju cukrzycy, działają jak naturalny prebiotyk, dbają o zdrowie układu trawiennego, spowalniają proces starzenia się mózgu. Kroimy je w drobną kostkę, ścieramy na tarce albo wykorzystujemy wytłoczyny z soku, dodajemy seler naciowy, jajka, pełnoziarnistą mąkę, naturalne słodziki, kakao – jedno z najlepszych źródeł polifenoli, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Kakao ma właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz antyoksydacyjne. Pozytywnie wpływa na pracę serca, stymuluje pamięć i koncentrację, poprawia humor, a do tego przyspiesza odchudzanie. Świetnie nadaje się więc jako podstawa zdrowego deseru.
Równie pyszny i zdrowy jest cynamon. Badania dowiodły, że pomaga regulować poziom glukozy we krwi, neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników, pomaga w leczeniu infekcji. Wykorzystujemy go w przepisach na selerowe ciasteczka oraz babeczki z nadzieniem mascarpone. Ich słodki smak idealnie podkreśli kokosowe smoothie albo ożywczy koktajl z selera naciowego, truskawek i bananów.
BAZA PRZEPISÓW Z SELEREM NACIOWYM
Na naszym selerowym Facebooku znajdziecie więcej takich przepisów i przekąsek – prostych, szybkich, zdrowych, a przy tym smacznych, zaskakujących, idealnych na odpoczynek nie tylko przy ulubionym filmie czy serialu, ale także do schrupania pomiędzy posiłkami, zapakowania do pracy albo na wycieczkę, zjedzenia po treningu, na energię, dobre samopoczucie i przede wszystkim dla zdrowia.

ŹRÓDŁA:
- Fit przekąski, co przekąsić między posiłkami, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/fit-przekaski/
- Seler naciowy – dlaczego warto po niego sięgać?, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/seler-naciowy-dlaczego-warto-po-niego-siegac/
- Nasiona roślin strączkowych, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/nasiona-roslin-straczkowych/
- Źródła białka dla wegetarian. Produkty roślinne bogate w białko, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/zrodla-bialka-dla-wegetarian-produkty-roslinne-bogate-w-bialko/
- Jabłka – dziewięć powodów by pokochać je na nowo, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/jablka/
- Kakao – wszystko co musisz wiedzieć o napoju bogów, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/kakao/
- Cynamon a cukrzyca, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/cynamon-a-cukrzyca/.
Wartości odżywcze poszczególnych produktów:
- Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, pod red. prof. dr hab. H. Kunachowicz, Wydawnictwo Lekarskie PZWL
- Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/
- Serwis Food Data Central, https://fdc.nal.usda.gov/.