Warzywa podpiekane, nadziewane, marynowane, do tego szaszłyki, sosy domowej roboty, desery owocowe – na grillu przyrządzicie wiele zdrowych, a przy tym pysznych potraw. W dodatku zrobicie to szybko, łatwo i przyjemnie. Nie wierzycie?  Wypróbujcie nasze przepisy z selerem naciowym i przekonajcie się sami. Gwarantujemy pełnię smaku oraz aromatu!

WRZUĆ WARZYWA NA RUSZT

Grill zazwyczaj nie kojarzy nam się ze zdrowym odżywianiem. Czy słusznie? Dzisiaj chcielibyśmy pokazać wam, że na ruszt mogą trafić nie tylko kiełbaski i karkówki, ale też grzyby,  warzywa, a nawet owoce. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) warzywa są najlepszym źródłem witamin i minerałów niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.

Cukinia ma właściwości alkalizujące i odkwaszające. Bakłażan poprawia przemianę materii i zapobiega chorobom układu krążenia. W czerwonej papryce znajdziemy moc przeciwutleniaczy, a w kukurydzy – cenne kwasy tłuszczowe OMEGA-3. Seler naciowy jest źródłem ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, magnezu, potasu i żelaza. To prawdziwe warzywo do zadań specjalnych – pomaga chronić układ nerwowy, zmniejsza poziom złego cholesterolu, dba o nasze dobre samopoczucie i urodę. Jest też ujemny kalorycznie – co oznacza, że jedząc go, spalamy więcej kalorii niż przyjmujemy. Świetnie sprawdzi się więc w każdej diecie, na różne gusta kulinarne, apetyty i okazje – w tym na grilla.

SOSY I MARYNATY

Smak warzyw na grillu świetnie podkreśli marynata. Jak ją przygotować? Już tłumaczymy! Przepisów na marynaty jest wiele – najczęściej bazują na sosie sojowym, oliwie, soku z cytryny, occie winnym, balsamicznym albo ryżowym. Do takiej bazy dodajemy garść ziół (bazylię, oregano, tymianek) oraz przyprawy (paprykę wędzoną, kolendrę, sól, pieprz, czosnek). Do marynaty można też dorzucić inne, ulubione składniki, nie bójcie się więc eksperymentować i szukać najlepszego dla siebie połączenia. Musztarda, imbir, miód, syrop klonowy, a nawet bourbon – wszystkie smaki dozwolone.Wybrane składniki wystarczy bardzo dokładnie wymieszać – i już, marynata gotowa.

Czas zabrać się za warzywa: seler naciowy, kukurydzę, cukinię, bakłażana, paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Większe możemy ponacinać, żeby smaki łatwiej przeniknęły do środka. Tak przygotowane warzywa zalewamy marynatą i odstawiamy do schłodzenia – minimum na godzinę. Opłaca się jednak być cierpliwym, poczekać dłużej i pozwolić marynacie zdziałać cuda.

Zamarynowane warzywa wrzucamy na ruszt, pieczemy aż zmiękną a następnie zajadamy się nimi ze smakiem – najlepiej z dodatkiem pysznych sosów domowej roboty. Sklepowe nie dorastają im do pięt! Spróbujcie na przykład naszego fenomenalnego ketchupu z truskawek i selera naciowego. Będzie idealnie komponował się z potrawami z grilla.

NAFASZERUJ MNIE

Zostawcie trochę truskawkowego ketchupu na później – przyda się do naszej kolejnej propozycji, czyli faszerowanych warzyw z grilla. Faszerować możemy na przykład seler naciowy, cukinię albo ziemniaki w mundurkach. W każdym przypadku rozpoczynamy od pokrojenia i wydrążenia warzyw, które chcemy wypełnić pysznym nadzieniem.

Do pikantnego selera naciowego świetnie będzie pasował farsz z koziego sera, czosnku i bazylii. Do ziemniaków proponujemy nadzienie z podsmażonego selera naciowego, różnokolorowej papryki i cebulki. Z kolei do cukinii – z pomidorów i waszego ulubionego sera. Faszerowane warzywa z grilla podajemy z sosami, posypane świeżymi ziołami, w towarzystwie sałatek, takich jak na przykład super kolorowa, ożywcza sałatka ze szpinakiem, groszkiem cukrowym i selerem naciowym.

COŚ PYSZNEGO DLA KAŻDEGO

Dobrze, powiecie, ale nie samymi warzywami człowiek żyje. Co jeszcze można wrzucić na grillowy ruszt, żeby było smacznie, a przy tym zdrowo? Czy koniecznie trzeba rezygnować z mięsa? Odpowiadamy – oczywiście, że nie, byle jeść je z umiarem i zamiast tego czerwonego, najcięższego, wybierać białe, znacznie lżejsze i lepiej przyswajalne przez nasz organizm.

Właśnie taką zdrowszą alternatywą będzie grillowana pierś kurczaka z gruszką, selerem naciowym i prażonymi orzechami. Danie proste w wykonaniu, a przy tym wykwintne i eleganckie. Przypadnie do gustu nawet największym smakoszom. Uznanie gości na pewno zdobędą też super łatwe w przygotowaniu koreczki BBQ z pokrojonego w kostkę kurczaka, selera naciowego i intensywnego w smaku sera pleśniowego. Pierś kurczaka możemy też zamarynować i zapiekać samodzielnie albo z warzywami i grzybami, na przykład na szaszłyku.

NA DESER I NA ORZEŹWIENIE

Kiedy już najemy się do syta, czas na odpoczynek i deser – również z grilla. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście zapiekanych na ruszcie owoców, jak najszybciej naprawcie to niedopatrzenie. Banany grillujemy w skórce, brzoskwinie przekrawamy na pół, skrapiamy oliwą, serwujemy z jogurtem greckim, ananasa możemy obsypać brązowym cukrem jak panierką, arbuza posmarować miodem, a następnie zajadać na ciepło z fetą i miętą. Owoce z grilla smakują zupełnie niecodziennie i wyjątkowo.

Do grilla przyda się też orzeźwiający napój, na przykład bezalkoholowe mohito z selerem naciowym i ogórkiem. Do ostrych potraw idealne sprawdzi się seler lassi z kolei fanom słodyczy polecamy smoothie z truskawkami i limonką. Na naszym selerowym Facebooku znajdziecie wiele innych przepisów – na koktajle, sałatki, zupy, dania na większy i mniejszy apetyt. Spróbujecie?

PRZYJEMNE Z POŻYTECZNYM

Wbrew obiegowej opinii grill nie musi być niezdrowy – to nie tylko kiełbasy, karkówki, kaszanki, ale też bogactwo warzyw, smaków, kolorów i pomysłów. Mamy nadzieję, że udało nam się zachęcić was do spróbowania czegoś nowego, eksperymentowania, poszukiwania nieoczywistych zestawień, a przy okazji – do zadbania o własne zdrowie, samopoczucie i kondycję. Przecież właśnie to jest w życiu najważniejsze.

Udanego grillowania!

Seler Naciowy – wegetariański składnik doskonały

Warzywa zamiast mięsa, czyli źródła białka w kuchni roślinnej – przepisy z selerem naciowym Czy dieta wegetariańska może być bogata w białko? Pełnowartościowa? Zdrowa? Jeżeli też zadajecie sobie te pytania, dobrze trafiliście. Dzisiaj wspólnie poszukamy odpowiedzi,...

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Chłodnik z selera naciowego

Chłodnik selerowy 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 mały kefir 4 łyżki jogurtu greckiego Garść kopru Garść szczypiorku 1/2 ogórka Ząbek czosnku Kiełki brokuła lub rzodkiewki Sól Pieprz Jak przyrządzić: Kefir, jogurt,...

Lemoniada z selerem naciowym

Lemoniada z selerem naciowym 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 cytryna 1 pomarańcza 1 ogórek  świeża mięta woda mineralna Jak przyrządzić: Wszystkie warzywa i owoce obieramy, wydrążamy pestki z cytryny, jabłka i pomarańczy,...

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka 2 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka 2 łodygi selera naciowego Garść szpinaku Pół mini sałaty rzymskiej 1/3 cukinii Kumin Sól Pieprz Pieprz cayenne 1 łyżkę masła klarowanego Jak przyrządzić: Seler kroimy w cienkie plasterki....
Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego 4 10 minut brak Będziesz potrzebował: 1 awokado 3 rzodkiewki ½ cytryny Sól morska i pieprz Seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgnieć awokado widelcem i dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Drobno posiekaj...

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 4 filety dorsza lub innej ryby o białym mięsie Garść świeżej bazylii 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy Sos: 4 łyżeczki sosu ostrygowego 4 łyżki...

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera i żurawiny z czarnuszką 10 minut   Czego potrzebujesz? 5 łodyg selera naciowego Garść żurawiny lub rodzynek Pół łyżeczki czarnuszki Łyżkę majonezu z dobrym składem lub Łyżkę jogurtu greckiego wymieszanego z łyżeczką musztardy, solą i...

Hamburgerowa zupa z selerem naciowym / Selerlove

Zupa hamburgerowa z selerem naciowym 4 1 godzina Czego potrzebujesz? 1 kg mielonej wołowiny 1 drobno posiekana cebula 4 marchewki pokrojone w kostkę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki 1 puszka pomidorów bez skórek 6...

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem 4 10 minut Czego potrzebujesz? 4 szklanki posiekanego selera naciowego 1 średnie jabłko pokrojone w kostkę 2 szkl. rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w...

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym 4 55 minut Czego potrzebujesz? 1 kg fileta z białej ryby 3 łodygi selera naciowego czerwona cebula zielona papryka marchew jajko mąka szklanka mleka sól i pieprz do smaku olej 4 łyżki octu lub sok z...

Kotlety kapuściane z selerem naciowym

Kotlety kapuściane z selerem naciowym 2 30 minut Czego potrzebujesz? 0,5 kg kapusty 3 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy bułka tarta sól i pieprz do smaku przyprawa do...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close