Warzywa podpiekane, nadziewane, marynowane, do tego szaszłyki, sosy domowej roboty, desery owocowe – na grillu przyrządzicie wiele zdrowych, a przy tym pysznych potraw. W dodatku zrobicie to szybko, łatwo i przyjemnie. Nie wierzycie?  Wypróbujcie nasze przepisy z selerem naciowym i przekonajcie się sami. Gwarantujemy pełnię smaku oraz aromatu!

WRZUĆ WARZYWA NA RUSZT

Grill zazwyczaj nie kojarzy nam się ze zdrowym odżywianiem. Czy słusznie? Dzisiaj chcielibyśmy pokazać wam, że na ruszt mogą trafić nie tylko kiełbaski i karkówki, ale też grzyby,  warzywa, a nawet owoce. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) warzywa są najlepszym źródłem witamin i minerałów niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.

Cukinia ma właściwości alkalizujące i odkwaszające. Bakłażan poprawia przemianę materii i zapobiega chorobom układu krążenia. W czerwonej papryce znajdziemy moc przeciwutleniaczy, a w kukurydzy – cenne kwasy tłuszczowe OMEGA-3. Seler naciowy jest źródłem ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, magnezu, potasu i żelaza. To prawdziwe warzywo do zadań specjalnych – pomaga chronić układ nerwowy, zmniejsza poziom złego cholesterolu, dba o nasze dobre samopoczucie i urodę. Jest też ujemny kalorycznie – co oznacza, że jedząc go, spalamy więcej kalorii niż przyjmujemy. Świetnie sprawdzi się więc w każdej diecie, na różne gusta kulinarne, apetyty i okazje – w tym na grilla.

SOSY I MARYNATY

Smak warzyw na grillu świetnie podkreśli marynata. Jak ją przygotować? Już tłumaczymy! Przepisów na marynaty jest wiele – najczęściej bazują na sosie sojowym, oliwie, soku z cytryny, occie winnym, balsamicznym albo ryżowym. Do takiej bazy dodajemy garść ziół (bazylię, oregano, tymianek) oraz przyprawy (paprykę wędzoną, kolendrę, sól, pieprz, czosnek). Do marynaty można też dorzucić inne, ulubione składniki, nie bójcie się więc eksperymentować i szukać najlepszego dla siebie połączenia. Musztarda, imbir, miód, syrop klonowy, a nawet bourbon – wszystkie smaki dozwolone.Wybrane składniki wystarczy bardzo dokładnie wymieszać – i już, marynata gotowa.

Czas zabrać się za warzywa: seler naciowy, kukurydzę, cukinię, bakłażana, paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Większe możemy ponacinać, żeby smaki łatwiej przeniknęły do środka. Tak przygotowane warzywa zalewamy marynatą i odstawiamy do schłodzenia – minimum na godzinę. Opłaca się jednak być cierpliwym, poczekać dłużej i pozwolić marynacie zdziałać cuda.

Zamarynowane warzywa wrzucamy na ruszt, pieczemy aż zmiękną a następnie zajadamy się nimi ze smakiem – najlepiej z dodatkiem pysznych sosów domowej roboty. Sklepowe nie dorastają im do pięt! Spróbujcie na przykład naszego fenomenalnego ketchupu z truskawek i selera naciowego. Będzie idealnie komponował się z potrawami z grilla.

NAFASZERUJ MNIE

Zostawcie trochę truskawkowego ketchupu na później – przyda się do naszej kolejnej propozycji, czyli faszerowanych warzyw z grilla. Faszerować możemy na przykład seler naciowy, cukinię albo ziemniaki w mundurkach. W każdym przypadku rozpoczynamy od pokrojenia i wydrążenia warzyw, które chcemy wypełnić pysznym nadzieniem.

Do pikantnego selera naciowego świetnie będzie pasował farsz z koziego sera, czosnku i bazylii. Do ziemniaków proponujemy nadzienie z podsmażonego selera naciowego, różnokolorowej papryki i cebulki. Z kolei do cukinii – z pomidorów i waszego ulubionego sera. Faszerowane warzywa z grilla podajemy z sosami, posypane świeżymi ziołami, w towarzystwie sałatek, takich jak na przykład super kolorowa, ożywcza sałatka ze szpinakiem, groszkiem cukrowym i selerem naciowym.

COŚ PYSZNEGO DLA KAŻDEGO

Dobrze, powiecie, ale nie samymi warzywami człowiek żyje. Co jeszcze można wrzucić na grillowy ruszt, żeby było smacznie, a przy tym zdrowo? Czy koniecznie trzeba rezygnować z mięsa? Odpowiadamy – oczywiście, że nie, byle jeść je z umiarem i zamiast tego czerwonego, najcięższego, wybierać białe, znacznie lżejsze i lepiej przyswajalne przez nasz organizm.

Właśnie taką zdrowszą alternatywą będzie grillowana pierś kurczaka z gruszką, selerem naciowym i prażonymi orzechami. Danie proste w wykonaniu, a przy tym wykwintne i eleganckie. Przypadnie do gustu nawet największym smakoszom. Uznanie gości na pewno zdobędą też super łatwe w przygotowaniu koreczki BBQ z pokrojonego w kostkę kurczaka, selera naciowego i intensywnego w smaku sera pleśniowego. Pierś kurczaka możemy też zamarynować i zapiekać samodzielnie albo z warzywami i grzybami, na przykład na szaszłyku.

NA DESER I NA ORZEŹWIENIE

Kiedy już najemy się do syta, czas na odpoczynek i deser – również z grilla. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście zapiekanych na ruszcie owoców, jak najszybciej naprawcie to niedopatrzenie. Banany grillujemy w skórce, brzoskwinie przekrawamy na pół, skrapiamy oliwą, serwujemy z jogurtem greckim, ananasa możemy obsypać brązowym cukrem jak panierką, arbuza posmarować miodem, a następnie zajadać na ciepło z fetą i miętą. Owoce z grilla smakują zupełnie niecodziennie i wyjątkowo.

Do grilla przyda się też orzeźwiający napój, na przykład bezalkoholowe mohito z selerem naciowym i ogórkiem. Do ostrych potraw idealne sprawdzi się seler lassi z kolei fanom słodyczy polecamy smoothie z truskawkami i limonką. Na naszym selerowym Facebooku znajdziecie wiele innych przepisów – na koktajle, sałatki, zupy, dania na większy i mniejszy apetyt. Spróbujecie?

PRZYJEMNE Z POŻYTECZNYM

Wbrew obiegowej opinii grill nie musi być niezdrowy – to nie tylko kiełbasy, karkówki, kaszanki, ale też bogactwo warzyw, smaków, kolorów i pomysłów. Mamy nadzieję, że udało nam się zachęcić was do spróbowania czegoś nowego, eksperymentowania, poszukiwania nieoczywistych zestawień, a przy okazji – do zadbania o własne zdrowie, samopoczucie i kondycję. Przecież właśnie to jest w życiu najważniejsze.

Udanego grillowania!

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...
Rzodkiewkowa Krwawa Mary

Rzodkiewkowa Krwawa Mary z selerem naciowym

Rzodkiewkowa Krwawa Mary Przepyszny przepis na Krwawą Mary z pałeczkami selera. Przepis można modyfikować według uznania. Dodatek w postaci rzodkiewki, zanurzonej w soku z limonki, stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla klasycznego drinka. 4 5 minut brak...

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami 4 20 minut Czego potrzebujesz? 1/2 opakowania makaronu kokardki 3 szkl. mięsa z pieczonego kurczaka (lub filet usmażony w ulubionych przyprawach) 1 szkl. czerwonych...

Kluski z selerem naciowym z piekarnika

Kluski z selerem naciowym z piekarnika Prezentujemy prosty i tani przepis 🙂 Wystarczy trochę ziemniaków, pieczarek, cebule i oczywiście seler naciowym. Do tego dodaj trochę ziół i masz gotowy przepis na Kluski z selerem naciowym z piekarnika....

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym 4 55 minut Czego potrzebujesz? 1 kg fileta z białej ryby 3 łodygi selera naciowego czerwona cebula zielona papryka marchew jajko mąka szklanka mleka sól i pieprz do smaku olej 4 łyżki octu lub sok z...

Orkiszowe naleśniki z selerem naciowym

Orkiszowe naleśniki z serem 2 20 minut Będziesz potrzebował NALEŚNIKI 0,5 szklanki mąki orkiszowej 1 łyżeczka suszonej papryki 1 jajko ½ szklanki wody szczypta soli olej do smażenia NADZIENIE ½ czerwonej cebuli 1 marchewka ½ pora 1 pietruszka 2...

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Faszerowana papryka 4 1 godzina Czego potrzebujesz? • 4 średnie papryki • 20g masła • 2 łodygi selera naciowego • 1 drobno posiekany por • 2 ząbki czosnku • 3 łyżeczki mielonego kuminu • 1 łyżeczka mielonej kolendry • 1 łyżeczka słodkiej...

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Smoothie Różowa Pantera 1 5 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera Banan Garść truskawek Sok z limonki Jak przyrządzić: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Przelać do wysokiej szklanki i ozdobić gałązką...

Kotlety kapuściane z selerem naciowym

Kotlety kapuściane z selerem naciowym 2 30 minut Czego potrzebujesz? 0,5 kg kapusty 3 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy bułka tarta sól i pieprz do smaku przyprawa do...

Seler Lassi – koktajl z selera naciowego

Seler Lassi 2 5 minut Czego potrzebujesz? 1/2 szklanki pokrojonego selera naciowego ½ ogórka 15 listków mięty 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu 1/4 szkl. wody Jak przyrządzić: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką...

Sałatka z granatem i selerem naciowym

Sałatka z granatem i selerem naciowym 1 15 minut Czego potrzebujesz? ananas 3 łodygi selera naciowego nasiona z granatu (1/2) orzechy włoskie (około dwie garście) kwaśne jabłko sok z cytryny ząbek czosnku jogurt naturalny sól i pieprz ziołowy...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close