Warzywa podpiekane, nadziewane, marynowane, do tego szaszłyki, sosy domowej roboty, desery owocowe – na grillu przyrządzicie wiele zdrowych, a przy tym pysznych potraw. W dodatku zrobicie to szybko, łatwo i przyjemnie. Nie wierzycie? Wypróbujcie nasze przepisy z selerem naciowym i przekonajcie się sami. Gwarantujemy pełnię smaku oraz aromatu!
WRZUĆ WARZYWA NA RUSZT
Grill zazwyczaj nie kojarzy nam się ze zdrowym odżywianiem. Czy słusznie? Dzisiaj chcielibyśmy pokazać wam, że na ruszt mogą trafić nie tylko kiełbaski i karkówki, ale też grzyby, warzywa, a nawet owoce. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) warzywa są najlepszym źródłem witamin i minerałów niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.
Cukinia ma właściwości alkalizujące i odkwaszające. Bakłażan poprawia przemianę materii i zapobiega chorobom układu krążenia. W czerwonej papryce znajdziemy moc przeciwutleniaczy, a w kukurydzy – cenne kwasy tłuszczowe OMEGA-3. Seler naciowy jest źródłem ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, magnezu, potasu i żelaza. To prawdziwe warzywo do zadań specjalnych – pomaga chronić układ nerwowy, zmniejsza poziom złego cholesterolu, dba o nasze dobre samopoczucie i urodę. Jest też ujemny kalorycznie – co oznacza, że jedząc go, spalamy więcej kalorii niż przyjmujemy. Świetnie sprawdzi się więc w każdej diecie, na różne gusta kulinarne, apetyty i okazje – w tym na grilla.
SOSY I MARYNATY
Smak warzyw na grillu świetnie podkreśli marynata. Jak ją przygotować? Już tłumaczymy! Przepisów na marynaty jest wiele – najczęściej bazują na sosie sojowym, oliwie, soku z cytryny, occie winnym, balsamicznym albo ryżowym. Do takiej bazy dodajemy garść ziół (bazylię, oregano, tymianek) oraz przyprawy (paprykę wędzoną, kolendrę, sól, pieprz, czosnek). Do marynaty można też dorzucić inne, ulubione składniki, nie bójcie się więc eksperymentować i szukać najlepszego dla siebie połączenia. Musztarda, imbir, miód, syrop klonowy, a nawet bourbon – wszystkie smaki dozwolone.Wybrane składniki wystarczy bardzo dokładnie wymieszać – i już, marynata gotowa.
Czas zabrać się za warzywa: seler naciowy, kukurydzę, cukinię, bakłażana, paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Większe możemy ponacinać, żeby smaki łatwiej przeniknęły do środka. Tak przygotowane warzywa zalewamy marynatą i odstawiamy do schłodzenia – minimum na godzinę. Opłaca się jednak być cierpliwym, poczekać dłużej i pozwolić marynacie zdziałać cuda.
Zamarynowane warzywa wrzucamy na ruszt, pieczemy aż zmiękną a następnie zajadamy się nimi ze smakiem – najlepiej z dodatkiem pysznych sosów domowej roboty. Sklepowe nie dorastają im do pięt! Spróbujcie na przykład naszego fenomenalnego ketchupu z truskawek i selera naciowego. Będzie idealnie komponował się z potrawami z grilla.
NAFASZERUJ MNIE
Zostawcie trochę truskawkowego ketchupu na później – przyda się do naszej kolejnej propozycji, czyli faszerowanych warzyw z grilla. Faszerować możemy na przykład seler naciowy, cukinię albo ziemniaki w mundurkach. W każdym przypadku rozpoczynamy od pokrojenia i wydrążenia warzyw, które chcemy wypełnić pysznym nadzieniem.
Do pikantnego selera naciowego świetnie będzie pasował farsz z koziego sera, czosnku i bazylii. Do ziemniaków proponujemy nadzienie z podsmażonego selera naciowego, różnokolorowej papryki i cebulki. Z kolei do cukinii – z pomidorów i waszego ulubionego sera. Faszerowane warzywa z grilla podajemy z sosami, posypane świeżymi ziołami, w towarzystwie sałatek, takich jak na przykład super kolorowa, ożywcza sałatka ze szpinakiem, groszkiem cukrowym i selerem naciowym.
COŚ PYSZNEGO DLA KAŻDEGO
Dobrze, powiecie, ale nie samymi warzywami człowiek żyje. Co jeszcze można wrzucić na grillowy ruszt, żeby było smacznie, a przy tym zdrowo? Czy koniecznie trzeba rezygnować z mięsa? Odpowiadamy – oczywiście, że nie, byle jeść je z umiarem i zamiast tego czerwonego, najcięższego, wybierać białe, znacznie lżejsze i lepiej przyswajalne przez nasz organizm.
Właśnie taką zdrowszą alternatywą będzie grillowana pierś kurczaka z gruszką, selerem naciowym i prażonymi orzechami. Danie proste w wykonaniu, a przy tym wykwintne i eleganckie. Przypadnie do gustu nawet największym smakoszom. Uznanie gości na pewno zdobędą też super łatwe w przygotowaniu koreczki BBQ z pokrojonego w kostkę kurczaka, selera naciowego i intensywnego w smaku sera pleśniowego. Pierś kurczaka możemy też zamarynować i zapiekać samodzielnie albo z warzywami i grzybami, na przykład na szaszłyku.
NA DESER I NA ORZEŹWIENIE
Kiedy już najemy się do syta, czas na odpoczynek i deser – również z grilla. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście zapiekanych na ruszcie owoców, jak najszybciej naprawcie to niedopatrzenie. Banany grillujemy w skórce, brzoskwinie przekrawamy na pół, skrapiamy oliwą, serwujemy z jogurtem greckim, ananasa możemy obsypać brązowym cukrem jak panierką, arbuza posmarować miodem, a następnie zajadać na ciepło z fetą i miętą. Owoce z grilla smakują zupełnie niecodziennie i wyjątkowo.
Do grilla przyda się też orzeźwiający napój, na przykład bezalkoholowe mohito z selerem naciowym i ogórkiem. Do ostrych potraw idealne sprawdzi się seler lassi z kolei fanom słodyczy polecamy smoothie z truskawkami i limonką. Na naszym selerowym Facebooku znajdziecie wiele innych przepisów – na koktajle, sałatki, zupy, dania na większy i mniejszy apetyt. Spróbujecie?
PRZYJEMNE Z POŻYTECZNYM
Wbrew obiegowej opinii grill nie musi być niezdrowy – to nie tylko kiełbasy, karkówki, kaszanki, ale też bogactwo warzyw, smaków, kolorów i pomysłów. Mamy nadzieję, że udało nam się zachęcić was do spróbowania czegoś nowego, eksperymentowania, poszukiwania nieoczywistych zestawień, a przy okazji – do zadbania o własne zdrowie, samopoczucie i kondycję. Przecież właśnie to jest w życiu najważniejsze.
Udanego grillowania!