Rozpoczynająca się za chwilę wiosna to świetny moment, by odświeżyć naszą codzienną dietę o więcej surówek, sałatek, soków warzywnych. Doskonałym to tego składnikiem będzie seler naciowy.
Znasz? Używasz?
Kiedyś za nic nie dałabym się namówić na surówkę ani sok z selera naciowego, nawet z dodatkami. Od długiego czasu to się jednak zmieniło wraz ze zmianą mojego podejścia do świadomego dbania o zdrowie i sposób odżywiania. Teraz to już zupełnie inna bajka ?. To historia o tym, jak właściwe odżywianie jest drogą do poprawy samopoczucia. Seler naciowy zagościł na dobre w moim menu i wyszło mi to na zdrowie. Może i Ty spróbujesz?
Dlaczego właśnie seler naciowy?
Bo po stokroć warto – dla jego wartości odżywczych i mnóstwa zalet prozdrowotnych. Z jego smakiem powoli, spokojnie się oswoiłam, dodając go do surówek i odkrywając nowe, ciekawe smakowo przepisy. W końcu się wzajemnie polubiliśmy, lubię już jego świeży aromat i przyjemną chrupkość. Teraz z końcówki selera wstawionej do słoika z wodą hoduję sobie na oknie nowe jego pędy z liśćmi!
Jakie są więc zalety selera?
- Jest niskokaloryczny, ma zaledwie 14 kcal na 100g produktu. Dla porównania marchewka zawiera 46, a kalafior 25 kcal. Świetne warzywo w dietach redukcyjnych.
- Duża zawartość błonnika w selerze sprawia, że jest błogosławieństwem dla naszego układu pokarmowego, wymiata zalegające resztki pokarmów, wspomaga przy zaparciach, usprawnia perystaltykę jelit, jest pożywką dla dobrych bakterii jelitowych. Do tego pęczniejący błonnik wzmaga uczucie sytości pomagając nam okiełznać apetyt na kolejne posiłki. Wzmacnia jelita regenerując je.
- Posiada niski indeks glikemiczny – tylko 15! Z tego powodu jest polecany dla osób z zaburzoną glikemią i insulinoopornością.
- Zawiera w sobie 95% wody. To bardzo dużo, dlatego seler, a także sok wyciskany z niego świetnie nawadnia organizm, przy okazji dostarczając sporo witamin i minerałów. Sole zawarte w selerze naciowym są kompletnymi elektrolitami, przywracającymi energię neuroprzekaźnikom w mózgu i całemu ciału.
- Działa moczopędnie, wspomagając oczyszczanie organizmu z toksyn.
- Jest świetnym źródłem witamin np. witaminy C, witaminy E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego.
- Zawiera również mnóstwo istotnych dla naszego zdrowia minerałów: wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, fosfor.
- Pomaga w regulowaniu ciśnienia tętniczego – dzięki zawartości potasu.
- Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy (witamin E i C) działa silnie przeciwzapalnie i obniża poziom cholesterolu LDL.
- Zawiera także karoten oraz luteinę, związki pozytywnie wpływające na funkcjonowanie naszego wzroku, na kondycję siatkówki. Beta-karoten chroni także skórę przed promieniowaniem UV oraz wspomaga proces opalania.
- Wpływa także regulująco na pracę układu nerwowego poprzez działanie witaminy B3.
Czyli … tych właściwości prozdrowotnych selera jest całe mnóstwo. Warto więc się do selera przekonać, oswoić ten świeży smak. Chcę jeszcze dodać, że seler naciowy to warzywo niezwykle ekonomiczne, kosztuje zazwyczaj dosłownie kilka złotych. Nic więc nie ryzykujesz ?.
Więc jak się przekonać?
Jak to zrobić? Wypróbuj przepisy z selerem łącząc go z różnorodnymi składnikami, tych kombinacji może być mnóstwo i to całkiem zaskakujących. Dla zachęty poniżej zamieszczam przepis na niebanalną sałatkę z selerem, ciecierzycą i marchewką oraz na 3 selerowe zielone koktajle!

Sałatka Seler-Ciecierzyca-Marchew – oryginalne i zdrowe danie na kolację lub dla gości
SKŁADNIKI:
- 2 puszki ciecierzycy,
- 5-6 marchewek poszatkowanych na dużych oczkach na tarce lub w mikserze,
- 2 długie łodygi selera naciowego pocięte w małe kawałki,
- ½ szklanki drobno pociętego szczypioru,
- ½ pęczka koperku posiekanego,
- kolendry lub natki,
- pestki dyni ½ szklanki,
- sos vinegret (oliwa ok 30 ml, sok z 1 cytryny,
- czosnek 3-4 ząbki, sól, pieprz
Wszystkie składniki wymieszać, można dodać łyżeczkę miodu), sól i pieprz do smaku, ewentualnie posypać całość oliwkami lub pokruszoną fetą.

Zielone Koktajle z Selerem Naciowym – 3 pomysły
Zmiksuj umyte i pokrojone warzywa i owoce aż do uzyskania gładkiej konsystencji:
- KOKTAJL 1 / seler naciowy 2 gałązki + garść szpinaku + 1 banan + świeża mięta kilka gałązek+ woda lub sok jabłkowy ok 300 ml + łyżeczka siemienia lnianego lub nasion chia
- KOKTAJL 2 / seler 2 gałązki + 2 obrane kiwi +1 mały banan + ½ obranej cytryny + woda ok 300 ml + łyżeczka ulubionego superfoods np. maca lub moringa
- KOKTAJL 3 / seler 2 gałązki+ jabłko bez gniazda nasiennego + imbir świeży kawałek ok .1 cm + garść liści jarmużu +1 obrana pomarańcza + woda ok 300 ml + łyżeczka ostropestu mielonego
Zatem śmiało sięgaj po selera i miej się zdrowo!
Smacznego!
Monika Rzepka

Monika Rzepka,
Doradca żywieniowy, pasjonatka zdrowego odżywiania i zrównoważonego stylu życia, przedsiębiorca, blogerka.
Autorka bloga Odżywialnia.pl, gdzie promuje dietę wysoko-odżywczą, dającą energię, witalność i ładną sylwetkę, wartości eko i zero waste. Układa jadłospisy, doradza i szerzy wiedzę o zdrowym odżywianiu i sposobach jego osiągania.
Zaraża hasłem: „Odżyw się, a odżyjesz!”
https://www.facebook.com/odzywialnia/