Rozpoczynająca się za chwilę wiosna to świetny moment, by odświeżyć naszą codzienną dietę o więcej surówek, sałatek, soków warzywnych. Doskonałym to tego składnikiem będzie seler naciowy.

Znasz? Używasz?

Kiedyś za nic nie dałabym się namówić na surówkę ani sok z selera naciowego, nawet z dodatkami. Od długiego czasu to się jednak zmieniło wraz ze zmianą mojego podejścia do świadomego dbania o zdrowie i sposób odżywiania. Teraz to już zupełnie inna bajka 😉. To historia o tym, jak właściwe odżywianie jest drogą do poprawy samopoczucia. Seler naciowy zagościł na dobre w moim menu i wyszło mi to na zdrowie. Może i Ty spróbujesz?

Dlaczego właśnie seler naciowy?

Bo po stokroć warto – dla jego wartości odżywczych i mnóstwa zalet prozdrowotnych. Z jego smakiem powoli, spokojnie się oswoiłam, dodając go do surówek i odkrywając nowe, ciekawe smakowo przepisy. W końcu się wzajemnie polubiliśmy, lubię już jego świeży aromat i przyjemną chrupkość. Teraz z końcówki selera wstawionej do słoika z wodą hoduję sobie na oknie nowe jego pędy z liśćmi!

Jakie są więc zalety selera?

  • Jest niskokaloryczny, ma zaledwie 14 kcal na 100g produktu. Dla porównania marchewka zawiera 46, a kalafior 25 kcal. Świetne warzywo w dietach redukcyjnych.
  • Duża zawartość błonnika w selerze sprawia, że jest błogosławieństwem dla naszego układu pokarmowego, wymiata zalegające resztki pokarmów, wspomaga przy zaparciach, usprawnia perystaltykę jelit, jest pożywką dla dobrych bakterii jelitowych. Do tego pęczniejący błonnik wzmaga uczucie sytości pomagając nam okiełznać apetyt na kolejne posiłki. Wzmacnia jelita regenerując je.
  • Posiada niski indeks glikemiczny – tylko 15! Z tego powodu jest polecany dla osób z zaburzoną glikemią i insulinoopornością.
  • Zawiera w sobie 95% wody. To bardzo dużo, dlatego seler, a także sok wyciskany z niego świetnie nawadnia organizm, przy okazji dostarczając sporo witamin i minerałów. Sole zawarte w selerze naciowym są kompletnymi elektrolitami, przywracającymi energię neuroprzekaźnikom w mózgu i całemu ciału.
  • Działa moczopędnie, wspomagając oczyszczanie organizmu z toksyn.
  • Jest świetnym źródłem witamin np. witaminy C, witaminy E, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego.
  • Zawiera również mnóstwo istotnych dla naszego zdrowia minerałów: wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, fosfor.
  • Pomaga w regulowaniu ciśnienia tętniczego – dzięki zawartości potasu.
  • Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy (witamin E i C) działa silnie przeciwzapalnie i obniża poziom cholesterolu LDL.
  • Zawiera także karoten oraz luteinę, związki pozytywnie wpływające na funkcjonowanie naszego wzroku, na kondycję siatkówki. Beta-karoten chroni także skórę przed promieniowaniem UV oraz wspomaga proces opalania.
  • Wpływa także regulująco na pracę układu nerwowego poprzez działanie witaminy B3.

Czyli … tych właściwości prozdrowotnych selera jest całe mnóstwo. Warto więc się do selera przekonać, oswoić ten świeży smak. Chcę jeszcze dodać, że seler naciowy to warzywo niezwykle ekonomiczne, kosztuje zazwyczaj dosłownie kilka złotych. Nic więc nie ryzykujesz 😉.

Więc jak się przekonać?

Jak to zrobić? Wypróbuj przepisy z selerem łącząc go z różnorodnymi składnikami, tych kombinacji może być mnóstwo i to całkiem zaskakujących. Dla zachęty poniżej zamieszczam przepis na niebanalną sałatkę z selerem, ciecierzycą i marchewką oraz na 3 selerowe zielone koktajle!

 

Sałatka Seler-Ciecierzyca-Marchew – oryginalne i zdrowe danie na kolację lub dla gości  

SKŁADNIKI:

  • 2 puszki ciecierzycy,
  • 5-6 marchewek poszatkowanych na dużych oczkach na tarce lub w mikserze,
  • 2 długie łodygi selera naciowego pocięte w małe kawałki,
  • ½ szklanki drobno pociętego szczypioru,
  • ½ pęczka koperku posiekanego,
  • kolendry lub natki,
  • pestki dyni ½ szklanki,
  • sos vinegret (oliwa ok 30 ml, sok z 1 cytryny,
  • czosnek 3-4 ząbki, sól, pieprz

Wszystkie składniki wymieszać, można dodać łyżeczkę miodu), sól i pieprz do smaku, ewentualnie posypać całość oliwkami lub pokruszoną fetą.

Zielone Koktajle z Selerem Naciowym – 3 pomysły

Zmiksuj umyte i pokrojone warzywa i owoce aż do uzyskania gładkiej konsystencji:

  • KOKTAJL 1 / seler naciowy 2 gałązki + garść szpinaku + 1 banan + świeża mięta kilka gałązek+ woda lub sok jabłkowy ok 300 ml + łyżeczka siemienia lnianego lub nasion chia
  • KOKTAJL 2 / seler 2 gałązki + 2 obrane kiwi +1 mały banan + ½ obranej cytryny + woda ok 300 ml + łyżeczka ulubionego superfoods np. maca lub moringa
  • KOKTAJL 3 / seler 2 gałązki+ jabłko bez gniazda nasiennego + imbir świeży kawałek ok .1 cm + garść liści jarmużu +1 obrana pomarańcza + woda ok 300 ml + łyżeczka ostropestu mielonego

Zatem śmiało sięgaj po selera i miej się zdrowo!

Smacznego!

Monika Rzepka

Monika Rzepka,

Doradca żywieniowy, pasjonatka zdrowego odżywiania i zrównoważonego stylu życia, przedsiębiorca, blogerka.

Autorka bloga Odżywialnia.pl, gdzie promuje dietę wysoko-odżywczą, dającą energię, witalność i ładną sylwetkę, wartości eko i zero waste. Układa jadłospisy, doradza i szerzy wiedzę o zdrowym odżywianiu i sposobach jego osiągania.

Zaraża hasłem: „Odżyw się, a odżyjesz!”   

https://www.facebook.com/odzywialnia/

https://odzywialnia.pl/

 

Jednogarnkowe dania z selerem naciowym – pomysł na szybki i zdrowy obiad

W tym roku wiosna nas nie rozpieszcza. Ciągłe zmiany pogody, skoki ciśnienia, duże różnice temperatur – wszystko to sprawia, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje, łatwiej się męczymy i dekoncentrujemy. Pomóc może dieta bogata w sezonowe warzywa....

Przepis na Wielkanoc – świąteczne potrawy z selerem naciowym

W tym roku Wielkanoc spędzamy w specyficzny sposób – często w mniejszym gronie, z dala od rodziny. To trudna sytuacja, tym bardziej warto zadbać, żeby świąteczne śniadanie było wyjątkowe, pyszne i przede wszystkim zdrowe. Możemy wam w tym pomóc. Spróbujcie...

Kuchnia bałkańska – czyli pyszne, domowe jedzenie z selerem naciowym w roli głównej

Wyrazisty smak, bogactwo aromatów, różnorodność – to tylko trzy najważniejsze cechy kuchni bałkańskiej. Mieszkańcy tego regionu uwielbiają wspólne gotowanie, mocne przyprawy i dobrej jakości lokalne produkty. Takie jak nasze warzywo do zadań specjalnych –...
Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego

Hummus z buraka i fasolki do selera naciowego

Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego Połączenie wspaniałego smaku buraka wraz z fasolką w tym pysznym dipie, idealnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, takimi jak seler naciowy, marchew czy ogórek. 4 - 6 10 minut brak...

Sałatka z selerem naciowym i buraczkami

Sałatka z selerem naciowym i buraczkami 2 25 minut Czego potrzebujesz? 3 łodygi selera naciowego 2 buraczki (nieduże) łosoś wędzony na zimno jajko gotowane kiwi pieprz i sól do smaku sok z cytryny oliwa Jak przyrządzić: Buraczki myjemy,...

Koktajl meksykański z krewetek

Koktajl meksykański z krewetek Koktajle to świetna opcja na szybkie i pożywne przekąski. Jeśli jeszcze odwołują się one do wspomnień związanych z podróżami, otrzymujemy idealny przepis na sierpniowe danie selerowe. 👌 Tak jest w przypadku...

Sałatka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym 20 minut 2 Czego potrzebujesz? Sałatka: ½ szkl. zielonego groszku (mrożonego lub z puszki) ½ szkl. fasolki flażoletki 2 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki) ½ czerwonej papryki ½...

Zielona frittata z selerem naciowym

Zielona FRITTATA z selerem 2 20 minut Czego potrzebujesz? 3-4 łodygi selera Cebula dymka Garść szpinaku Pół zielonej papryki Łyżka posiekanej natki pietruszki Pół małej cukinii 2 jajka 2 łyżki prawdziwej fety Sól, pieprz, gałka muszkatołowa...

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami 4 20 minut Czego potrzebujesz? 1/2 opakowania makaronu kokardki 3 szkl. mięsa z pieczonego kurczaka (lub filet usmażony w ulubionych przyprawach) 1 szkl. czerwonych...

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska 1 10 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera naciowego 1 łodyga cebuli dymki lub ½ czerwonej cebuli ½ papryczki chilli Garść liści kolendry 1 mała marchewka Garść orzeszków ziemnych Sos: 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka soku z...

Włoska zupa z pulpecikami i selerem naciowym

Włoska zupa z pulpecikami 4 35 minut Czego potrzebujesz? Pulpeciki 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1/2 szkl. Bułki tartej 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 jajko 1/2 szkl. tartego...

Kurczak z selerem naciowym w sosie pieprzowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek) ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sól Cebula 2 szklanki posiekanego selera...

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka na twardo Pół pęczka szczypiorku 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki majonezu (lub 2 łyżki jogurtu greckiego z łyżeczką musztardy Dijon) Sól Pieprz Jak przyrządzić: Jajka, seler i...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close