Zupa hamburgerowa z selerem naciowym

Porcje:

4

Czas przygotowania:

1 godzina

Czego potrzebujesz?

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 4 marchewki pokrojone w kostkę
  • 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1 puszka pomidorów bez skórek
  • 6 szklanek bulionu
  • 3/4 szkl. ketchupu
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól

Jak przyrządzić:

  • Patelnie rozgrzać i wrzucić na nią mięso. Podsmażyć.
  • Kiedy puści tłuszcz wrzucić cebulę i razem zeszklić.
  • Dodać seler i marchewkę i chwilę razem przesmażyć.
  • Zalać bulionem, dodać pomidory, ketchup i przyprawy i dusić razem ok godziny.
  • Podawać z bułką, udekorować odrobiną tartego sera cheddar i plasterkami ogórka konserwowego.

Zobacz więcej przepisów

Dieta dla urody – zalety selera naciowego

Słońce, opalanie, wiatr, morska woda – wszystko to, choć dla nas wiąże się z wypoczynkiem, dla naszej skóry i włosów może być męczące! Po wakacjach koniecznie więc przyjrzyj się swojemu jadłospisowi i uzupełnij go o produkty, które odżywią Cię od wewnątrz....

Chłodnik z selerem naciowym oraz zupy warzywne na lato

Zaczęły się upały, a wraz z nimi sezon na chłodniki oraz lekkie zupy. To idealny sposób na pożywny, pełen witamin, a przy tym orzeźwiający obiad. Łatwe w przygotowaniu, podawane na wytrawnie, ostro lub słodko, warzywne zupy świetnie sprawdzą się wtedy,...

10 powodów dla których warto wprowadzić selera naciowego do swojej diety już dziś !

Wpis powstał dzięki uprzejmości Pani Sylwii prowadzącej bloga kulinarnego Ostra na słodko. Pani Sylwia jest uczestniczką V edycji MasterChef Polska, autorką kilkuset publikacji w czasopismach kobiecych. Kilkukrotnie wystąpiła w telewizji, m.in. w programie...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close