Zupa hamburgerowa z selerem naciowym

Porcje:

4

Czas przygotowania:

1 godzina

Czego potrzebujesz?

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 4 marchewki pokrojone w kostkę
  • 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1 puszka pomidorów bez skórek
  • 6 szklanek bulionu
  • 3/4 szkl. ketchupu
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól

Jak przyrządzić:

  • Patelnie rozgrzać i wrzucić na nią mięso. Podsmażyć.
  • Kiedy puści tłuszcz wrzucić cebulę i razem zeszklić.
  • Dodać seler i marchewkę i chwilę razem przesmażyć.
  • Zalać bulionem, dodać pomidory, ketchup i przyprawy i dusić razem ok godziny.
  • Podawać z bułką, udekorować odrobiną tartego sera cheddar i plasterkami ogórka konserwowego.

Zobacz więcej przepisów

z cyklu wege: Grillowanie po wegeteriańsku: seler naciowy i inne warzywa na grilla

KOLOROWY GRILL Podstawą wegetariańskiego grilla są oczywiście warzywa. Dzięki nim nasze menu będzie nie tylko kolorowe, ale przede wszystkim znacznie zdrowsze oraz lżejsze. Zamiast kiełbasek i karkówki warto wrzucić na ruszt bakłażana pokrojonego na grube...

Kulinarne podróże – seler naciowy w kuchniach świata

Relaks w ciepłych krajach, zwiedzanie zabytków, podróż przez wydmy pustyni, zdobywanie szczytów gór albo szalona wycieczka dookoła świata – każdy z nas ma własny patent na udany odpoczynek. Jednak bez względu na to, czy właśnie sączysz drinka pod palemką,...

z wege cyklu: Pożywny seler naciowy na śniadanie – zdrowe propozycje

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jeżeli będzie dobrze zbilansowany, doda nam energii, dostarczy niezbędnych składników odżywczych, pomoże  utrzymać koncentrację, po prostu sprawi, że poczujemy się fantastycznie. Dlatego warto wstać chwilę wcześniej...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close