Zupa krem z selera naciowego

Porcje:

4

Czas przygotowania:

20 minut

Czego potrzebujesz?

  • 2 duże pory
  • 1 pęczek selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 szkl. Wody

Do dekoracji:

  • Śmietanka 30%
  • Oliwa z oliwek
  • Usmażony na chrupko bekon lub grzanki (opcjonalnie)

Jak przyrządzić:

  • Pora i seler drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni zeszklić seler z czosnkiem.

  • Dodać seler, sól i pieprz i razem podsmażyć ok. 4-5 minut.

  • Kiedy warzywa lekko zmiękną zalać je 2 szkl. wody.

  • Dusić pod przykryciem ok 10 minut (do miękkości).

  • Zblendować na gładką masę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolać pozostałą wodę i jeszcze raz zagotować.

  • Po nalaniu do miseczki przyozdobić słodką śmietanką i oliwą.

  • Można również dodać grzanki lub usmażony na chrupko boczek.

Zobacz więcej przepisów

15 pomysłów na seler naciowy na ciepło. Przepisy na śniadanie, obiad i kolację

Seler naciowy coraz częściej gości w naszych kuchniach. Nic dziwnego, to prawdziwa witaminowa bomba. Często seler naciowy chrupie się na surowo, ale fantastycznie sprawdzi się też na ciepło. Wypróbujcie nasze przepisy i przekonajcie się sami! SELER NACIOWY...

Seler naciowy na odporność – smaczne i zdrowe przepisy na różne okazje

Nadeszła jesień – a wraz z nią słota, deszcz, wiatr, mniej słońca i więcej infekcji. Tylko czy rzeczywiście infekcje są nieodłączną częścią tej pory roku? Według nas nie! Dieta z selerem naciowym w roli głównej pomoże wam zbudować odporność przed zimą,...

Zdrowy fast food? Poznaj przepisy na „szybkie jedzenie” z selerem naciowym

Tempo życia nie sprzyja przygotowywaniu codziennych posiłków z odpowiednią uwagą i zaangażowaniem, dlatego pewnie nie raz zamówiliście na obiad pizzę czy hamburgera. To prostsze, szybkie i łatwe – ale czy na pewno? Dzisiaj pokażemy wam, że wartościowy...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close