Zupa krem z selera naciowego

Porcje:

4

Czas przygotowania:

20 minut

Czego potrzebujesz?

  • 2 duże pory
  • 1 pęczek selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 szkl. Wody

Do dekoracji:

  • Śmietanka 30%
  • Oliwa z oliwek
  • Usmażony na chrupko bekon lub grzanki (opcjonalnie)

Jak przyrządzić:

  • Pora i seler drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni zeszklić seler z czosnkiem.

  • Dodać seler, sól i pieprz i razem podsmażyć ok. 4-5 minut.

  • Kiedy warzywa lekko zmiękną zalać je 2 szkl. wody.

  • Dusić pod przykryciem ok 10 minut (do miękkości).

  • Zblendować na gładką masę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolać pozostałą wodę i jeszcze raz zagotować.

  • Po nalaniu do miseczki przyozdobić słodką śmietanką i oliwą.

  • Można również dodać grzanki lub usmażony na chrupko boczek.

Zobacz więcej przepisów

Rozgrzewające zupy z selerem naciowym / blog Selerlove

Gdy za oknem mróz i śnieg, nic nie rozgrzeje cię lepiej niż aromatyczna, gęsta, smaczna zupa. Można ją zjeść na obiad, lunch, kolację, a nawet śniadanie. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym wyrafinowana w smaku. Po prostu idealna. DLACZEGO WARTO JEŚĆ...

Seler naciowy jako superfood

Kilka słów o selerze naciowym prosto od Pani Pauliny Ihnatowicz. Pani Paulina jest dietetykiem ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej. Ukończyła studia licencjackie i magisterskie na kierunku Dietetyka w Collegium Medicum UMK Bydgoszcz....

z cyklu wege: Wegetarianizm i seler naciowy w kuchniach świata

Pierożki samosa, zupa miso, tofu, pakora, falafel i hummus – to tylko niektóre z przepysznych bezmięsnych potraw z różnych zakątków świata, kultur oraz tradycji kulinarnych. Dzisiaj w ramach naszego nowego cyklu wegetariańskiego zapraszamy was w niezwykłą...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close