Zupa krem z selera naciowego

Porcje:

4

Czas przygotowania:

20 minut

Czego potrzebujesz?

  • 2 duże pory
  • 1 pęczek selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 szkl. Wody

Do dekoracji:

  • Śmietanka 30%
  • Oliwa z oliwek
  • Usmażony na chrupko bekon lub grzanki (opcjonalnie)

Jak przyrządzić:

  • Pora i seler drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni zeszklić seler z czosnkiem.

  • Dodać seler, sól i pieprz i razem podsmażyć ok. 4-5 minut.

  • Kiedy warzywa lekko zmiękną zalać je 2 szkl. wody.

  • Dusić pod przykryciem ok 10 minut (do miękkości).

  • Zblendować na gładką masę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolać pozostałą wodę i jeszcze raz zagotować.

  • Po nalaniu do miseczki przyozdobić słodką śmietanką i oliwą.

  • Można również dodać grzanki lub usmażony na chrupko boczek.

Zobacz więcej przepisów

z cyklu wege: Wegetarianizm i seler naciowy w kuchniach świata

Pierożki samosa, zupa miso, tofu, pakora, falafel i hummus – to tylko niektóre z przepysznych bezmięsnych potraw z różnych zakątków świata, kultur oraz tradycji kulinarnych. Dzisiaj w ramach naszego nowego cyklu wegetariańskiego zapraszamy was w niezwykłą...

Jak seler naciowy wspomaga odchudzanie / blog Selerlove

Marzy ci się zrzucanie zbędnych kilogramów? Chcesz czuć się lżej, zdrowiej, po prostu lepiej? Jedz seler naciowy! To prawdziwa bomba witaminowa, warzywo do zadań specjalnych, któremu niestraszne najtrudniejsze nawet wyzwania. Z nim twoje życie będzie...

25 pomysłów na seler naciowy / przepisy

25 pomysłów na seler naciowy   Często pytacie, co zrobić z selera naciowego? Do jakich potraw będzie pasował? Jak go przyrządzać? Postanowiliśmy zebrać w jednym miejscu nasze najlepsze przepisy i pokazać wam, że seler naciowy jest bardzo wszechstronnym...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close