Zupa krem z selera naciowego
Porcje:
4
Czas przygotowania:
20 minut
Czego potrzebujesz?
- 2 duże pory
- 1 pęczek selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła klarowanego
- 2-3 szkl. Wody
Do dekoracji:
- Śmietanka 30%
- Oliwa z oliwek
- Usmażony na chrupko bekon lub grzanki (opcjonalnie)
Jak przyrządzić:
-
Pora i seler drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni zeszklić seler z czosnkiem.
-
Dodać seler, sól i pieprz i razem podsmażyć ok. 4-5 minut.
-
Kiedy warzywa lekko zmiękną zalać je 2 szkl. wody.
-
Dusić pod przykryciem ok 10 minut (do miękkości).
-
Zblendować na gładką masę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolać pozostałą wodę i jeszcze raz zagotować.
-
Po nalaniu do miseczki przyozdobić słodką śmietanką i oliwą.
-
Można również dodać grzanki lub usmażony na chrupko boczek.
Zobacz więcej przepisów