Zupa krem z selera naciowego

Porcje:

4

Czas przygotowania:

20 minut

Czego potrzebujesz?

  • 2 duże pory
  • 1 pęczek selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 szkl. Wody

Do dekoracji:

  • Śmietanka 30%
  • Oliwa z oliwek
  • Usmażony na chrupko bekon lub grzanki (opcjonalnie)

Jak przyrządzić:

  • Pora i seler drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni zeszklić seler z czosnkiem.

  • Dodać seler, sól i pieprz i razem podsmażyć ok. 4-5 minut.

  • Kiedy warzywa lekko zmiękną zalać je 2 szkl. wody.

  • Dusić pod przykryciem ok 10 minut (do miękkości).

  • Zblendować na gładką masę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolać pozostałą wodę i jeszcze raz zagotować.

  • Po nalaniu do miseczki przyozdobić słodką śmietanką i oliwą.

  • Można również dodać grzanki lub usmażony na chrupko boczek.

Zobacz więcej przepisów

Tarty warzywne z selerem naciowym i nie tylko

Tarty warzywne z selerem naciowym - to prawdziwa gratka dla fanów zdrowego odżywiania, smaku natury oraz sezonowych warzyw w kuchni. Tarty są idealne na obiad, nieformalne spotkania ze znajomymi, elegancką kolację dla dwojga, na przekąskę i lunch. Świetnie...

Kolacja z selerem naciowym – przepisy i inspiracje

Szukacie pomysłu na zdrową kolację? Co można, a czego stanowczo nie wolno? Kiedy najlepiej ją jeść? Dzisiaj obalimy kilka mitów i podzielimy się z wami pomysłami na zdrową, lekką oraz smaczną kolację z selerem naciowym. Dzięki naszym przepisom zadbacie o...

Lekkie i zdrowe potrawy na Wielkanoc z selerem naciowym

Czy potrawy wielkanocne mogą być zdrowe? Jak najbardziej. Dzisiaj podpowiemy wam, jak w nowy sposób spojrzeć na tradycyjne świąteczne potrawy i wprowadzić na stół całą masę kolorów oraz wiosny. Gotowi? W takim razie zaczynamy. Jedzcie i świętujcie na...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close