Zupa krem z selera naciowego

Porcje:

4

Czas przygotowania:

20 minut

Czego potrzebujesz?

  • 2 duże pory
  • 1 pęczek selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 szkl. Wody

Do dekoracji:

  • Śmietanka 30%
  • Oliwa z oliwek
  • Usmażony na chrupko bekon lub grzanki (opcjonalnie)

Jak przyrządzić:

  • Pora i seler drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni zeszklić seler z czosnkiem.

  • Dodać seler, sól i pieprz i razem podsmażyć ok. 4-5 minut.

  • Kiedy warzywa lekko zmiękną zalać je 2 szkl. wody.

  • Dusić pod przykryciem ok 10 minut (do miękkości).

  • Zblendować na gładką masę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolać pozostałą wodę i jeszcze raz zagotować.

  • Po nalaniu do miseczki przyozdobić słodką śmietanką i oliwą.

  • Można również dodać grzanki lub usmażony na chrupko boczek.

Zobacz więcej przepisów

Roślinne burgery z selerem naciowym – proste i szybkie przepisy

Soczysty burger w bułce, frytki, shake – oto klasyczny, amerykański zestaw, któremu wprost nie sposób się oprzeć. Zwłaszcza, gdy rolę główną gra w nim roślinny kotlet z selerem naciowym. Według nas smakuje jeszcze lepiej od tradycyjnego. Nie musicie jednak wierzyć na...

Seler naciowy i inne źródła wody w diecie – praktyczne porady oraz pyszne przepisy

Dlaczego tak bardzo potrzebujemy wody? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Gdzie i w czym ją znajdziemy? Dzisiaj chcielibyśmy opowiedzieć wam o tym, jak ważna dla zdrowia, samopoczucia, zdolności umysłowych, a nawet wyglądu jest woda. Jej świetnym źródłem w...

Kuchnia zero waste i seler naciowy

Filozofia zero waste zyskuje coraz większą popularność – chcemy żyć lepiej, ekologiczniej, bardziej świadomie. Zadbać o planetę oraz siebie nawzajem. Zastanawiacie się, jak to zrobić i od czego zacząć? Spieszymy z pomocą! Dzisiaj podzielimy się z wami...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close