Zupa minestrone z selerem naciowym
Zupa minestrone to nie lada gratka dla wielbicieli warzyw ? Podobno jest jednym z sekretów, czy raczej eliksirów młodości, które pozwalają cieszyć się witalnością mieszkańcom Sardynii. Tak przynajmniej twierdzi Dan Buettner – pisarz, członek National Geographic Society. Nas to nie dziwi! W końcu warzywa i rośliny strączkowe to samo zdrowie. Dlatego polecamy ten przepis z całego serca ?
S K Ł A D N I K I:
✅ 2 łyżki oliwy z oliwek
✅ 3/4 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
✅ 1/2 szklanki pokrojonego selera naciowego
✅ 1/2 szklanki marchewki obranej, podzielonej na ćwiartki i pokrojonej w plasterki
✅ 2 łyżeczki czosnku
✅ sól i pieprz do smaku
✅ szklanka dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę
✅ 4 szklanki bulionu warzywnego
✅ 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
✅ 2 łyżeczki włoskich ziół (oregano, bazylia, tymianek)
✅ puszka białej lub czerwonej fasoli
✅ 1 szklanka ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
✅ 1/2 szklanki fasolki szparagowej
✅ 1/2 szklanki drobnego makaronu np. muszelki
✅ 2 szklanki młodych liści szpinaku
✅ 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Porcje:
3-4
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut

PRZYGOTOWANIE

? Rozgrzej oliwę z oliwek w dużej, głębokiej patelni lub garnku na średnim ogniu.
?Wrzuć cebulę, seler i marchewkę.
?Smaż aż warzywa będą miękkie (ok. 3-5 minut). Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez kolejne 30 sekund.
?Przypraw warzywa solą i pieprzem do smaku.
?Dodaj pomidory, bulion warzywny, koncentrat pomidorowy i zioła. Doprowadź do wrzenia.
?Wrzuć fasolę, ziemniaki i makaron. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut lub do momentu, aż makaron i ziemniaki będą miękkie.
?Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Pod sam koniec wrzuć liście szpinaku i gotuj przez 2-3 minuty lub do zwiędnięcia.
?Posyp pietruszką zupę – gotowe!

Zobacz więcej przepisów