Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone to nie lada gratka dla wielbicieli warzyw聽馃ガ聽Podobno jest jednym z sekret贸w, czy raczej eliksir贸w m艂odo艣ci, kt贸re pozwalaj膮 cieszy膰 si臋 witalno艣ci膮 mieszka艅com Sardynii. Tak przynajmniej twierdzi Dan Buettner – pisarz, cz艂onek National Geographic Society. Nas to nie dziwi! W ko艅cu warzywa i ro艣liny str膮czkowe to samo zdrowie. Dlatego polecamy ten przepis z ca艂ego serca聽馃挌

S K 艁 A D N I K I:

 

聽2 艂y偶ki oliwy z oliwek

聽3/4 szklanki cebuli pokrojonej w kostk臋


聽1/2 szklanki pokrojonego selera naciowego


聽1/2 szklanki marchewki obranej, podzielonej na 膰wiartki i pokrojonej w plasterki


聽2 艂y偶eczki czosnku


聽s贸l i pieprz do smaku


聽szklanka dojrza艂ych pomidor贸w pokrojonych w kostk臋


聽4 szklanki bulionu warzywnego


聽1/4 szklanki koncentratu pomidorowe
go


聽2 艂y偶eczki w艂oskich zi贸艂 (oregano, bazylia, tymianek)


聽puszka bia艂ej lub czerwonej fasoli


聽1 szklanka ziemniak贸w obranych i pokrojonych w kostk臋


聽1/2 szklanki fasolki szparagowej


聽1/2 szklanki drobnego makaronu np. muszelki


聽2 szklanki m艂odych li艣ci szpinaku


聽2 艂y偶ki posiekanej natki pietruszki

Porcje:

3-4

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

30 minut

PRZYGOTOWANIE

馃挌 Rozgrzej oliw臋 z oliwek w du偶ej, g艂臋bokiej patelni lub garnku na 艣rednim ogniu.

馃挌Wrzu膰 cebul臋, seler i marchewk臋.

馃挌Sma偶 a偶 warzywa b臋d膮 mi臋kkie (ok. 3-5 minut). Dodaj czosnek i sma偶 jeszcze przez kolejne 30 sekund.

馃挌Przypraw warzywa sol膮 i pieprzem do smaku.

馃挌Dodaj pomidory, bulion warzywny, koncentrat pomidorowy i zio艂a. Doprowad藕 do wrzenia.

馃挌Wrzu膰 fasol臋, ziemniaki i makaron. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut lub do momentu, a偶 makaron i ziemniaki b臋d膮 mi臋kkie.

馃挌Dopraw zup臋 sol膮 i pieprzem do smaku. Pod sam koniec wrzu膰 li艣cie szpinaku i gotuj przez 2-3 minuty lub do zwi臋dni臋cia.

馃挌Posyp pietruszk膮 zup臋 鈥 gotowe!

Zobacz wi臋cej przepis贸w

Pozostaj膮c na stronie, zgadasz si臋 na u偶ywanie plik贸w cookies Wi臋cej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close