Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone to nie lada gratka dla wielbicieli warzyw ? Podobno jest jednym z sekretów, czy raczej eliksirów młodości, które pozwalają cieszyć się witalnością mieszkańcom Sardynii. Tak przynajmniej twierdzi Dan Buettner – pisarz, członek National Geographic Society. Nas to nie dziwi! W końcu warzywa i rośliny strączkowe to samo zdrowie. Dlatego polecamy ten przepis z całego serca ?

S K Ł A D N I K I:

 

 2 łyżki oliwy z oliwek

 3/4 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę


 1/2 szklanki pokrojonego selera naciowego


 1/2 szklanki marchewki obranej, podzielonej na ćwiartki i pokrojonej w plasterki


 2 łyżeczki czosnku


 sól i pieprz do smaku


 szklanka dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę


 4 szklanki bulionu warzywnego


 1/4 szklanki koncentratu pomidorowe
go


 2 łyżeczki włoskich ziół (oregano, bazylia, tymianek)


 puszka białej lub czerwonej fasoli


 1 szklanka ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę


 1/2 szklanki fasolki szparagowej


 1/2 szklanki drobnego makaronu np. muszelki


 2 szklanki młodych liści szpinaku


 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Porcje:

3-4

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

30 minut

PRZYGOTOWANIE

? Rozgrzej oliwę z oliwek w dużej, głębokiej patelni lub garnku na średnim ogniu.

?Wrzuć cebulę, seler i marchewkę.

?Smaż aż warzywa będą miękkie (ok. 3-5 minut). Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez kolejne 30 sekund.

?Przypraw warzywa solą i pieprzem do smaku.

?Dodaj pomidory, bulion warzywny, koncentrat pomidorowy i zioła. Doprowadź do wrzenia.

?Wrzuć fasolę, ziemniaki i makaron. Gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut lub do momentu, aż makaron i ziemniaki będą miękkie.

?Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Pod sam koniec wrzuć liście szpinaku i gotuj przez 2-3 minuty lub do zwiędnięcia.

?Posyp pietruszką zupę – gotowe!

Zobacz więcej przepisów

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close