Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwii
Jest to wspaniała zupa przygotowywana z szerokiej gamy całorocznych warzyw. Idealna podawana jest na gorąco z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Serwując to danie jako przystawkę, możesz dodać trochę ryżu do gotującej się zupy i podawać w małych filiżankach z paluszkami chlebowymi wraz ze świeżo startym serem Parmiggiano Reggiano.
Porcje:
4
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
15 minut
Będziesz potrzebował:
- oliwa z oliwek extra vergine (około 1 łyżki stołowej)
- 2 szalotki, obrane i drobno posiekane
- 1 marchewka, obrana i drobno posiekana
- 1 pałeczka selera, przycięta i drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany
- 3 plastry bekonu lub pancetty, pokrojone w małe kostki
- 1 kapusta typu Sweetheart, przycięta i drobno posiekana (około 900g)
- 1 łyżka świeżych liści szałwi, drobno posiekanych
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól morska i pieprz
- płatki sera Parmiggiano Reggiano
Jak przyrządzić:
- Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku i dodaj drobno posiekane szalotki, marchew, seler, czosnek i boczek. Dobrze wymieszaj wszystkie warzywa, a następnie dopraw solą i pieprzem.
- Duś warzywa do momentu aż będą miękkie, dodając raz po raz trochę wody. Upewnij się, że warzywa się nie przypalają. By temu zapobiec, dodaj trochę więcej wody i mieszaj.
- Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj plasterki kapusty i szałwii. Dobrze wymieszaj. Dodaj bulion i doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę. W ciągu pięciu minut zupa będzie gotowa.
- Wlej zupę do ciepłych misek, a następnie posyp ją płatkami sera Parmiggiano reggiano.
Zobacz więcej przepisów