Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwii

Jest to wspaniała zupa przygotowywana z szerokiej gamy całorocznych warzyw. Idealna podawana jest na gorąco z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Serwując to danie jako przystawkę, możesz dodać trochę ryżu do gotującej się zupy i podawać w małych filiżankach z paluszkami chlebowymi wraz ze świeżo startym serem Parmiggiano Reggiano.

Porcje:

4

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

Będziesz potrzebował:

  • oliwa z oliwek extra vergine (około 1 łyżki stołowej)
  • 2 szalotki, obrane i drobno posiekane
  • 1 marchewka, obrana i drobno posiekana
  • 1 pałeczka selera, przycięta i drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany
  • 3 plastry bekonu lub pancetty, pokrojone w małe kostki
  • 1 kapusta typu Sweetheart, przycięta i drobno posiekana (około 900g)
  • 1 łyżka świeżych liści szałwi, drobno posiekanych
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól morska i pieprz
  • płatki sera Parmiggiano Reggiano

Jak przyrządzić:

  • Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku i dodaj drobno posiekane szalotki, marchew, seler, czosnek i boczek. Dobrze wymieszaj wszystkie warzywa, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  • Duś warzywa do momentu aż będą miękkie, dodając raz po raz trochę wody. Upewnij się, że warzywa się nie przypalają. By temu zapobiec, dodaj trochę więcej wody i mieszaj.
  • Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj plasterki kapusty i szałwii. Dobrze wymieszaj. Dodaj bulion i doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę. W ciągu pięciu minut zupa będzie gotowa.
  • Wlej zupę do ciepłych misek, a następnie posyp ją płatkami sera Parmiggiano reggiano.

Zobacz więcej przepisów

Warzywne inspiracje na święta z selerem naciowym

Zaczyna się od zapachu pierników, lukru i pomarańczy. Później w domu pojawia się ślicznie przystrojona choinka. Wreszcie wraz z najbliższymi zasiadamy do wigilijnego stołu, rozmawiamy, kolędujemy, składamy życzenia, dzielimy się opłatkiem, obdarowujemy...

Orzeźwiające napoje na upały – z selera naciowego, warzyw i owoców

W upalne dni nasz organizm traci więcej wody, soli mineralnych, mikro i makroelementów. Niedobory możemy uzupełnić, sięgając po domowej roboty soki, koktajle albo wody smakowe z selerem naciowym. To świetne źródło między innymi potasu, wapnia, magnezu i...

Wiosenne surówki i sałatki z selerem naciowym

Wiosna już w pełni – a wraz z nią bogactwo warzyw sezonowych. My najbardziej lubimy komponować z nich kolorowe, pełne witamin, niesamowicie odżywcze sałatki i surówki. To smaczny sposób na odzyskanie sił i zregenerowanie organizmu po zimie. Nie wierzycie?...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close