Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwii

Jest to wspaniała zupa przygotowywana z szerokiej gamy całorocznych warzyw. Idealna podawana jest na gorąco z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Serwując to danie jako przystawkę, możesz dodać trochę ryżu do gotującej się zupy i podawać w małych filiżankach z paluszkami chlebowymi wraz ze świeżo startym serem Parmiggiano Reggiano.

Porcje:

4

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

Będziesz potrzebował:

  • oliwa z oliwek extra vergine (około 1 łyżki stołowej)
  • 2 szalotki, obrane i drobno posiekane
  • 1 marchewka, obrana i drobno posiekana
  • 1 pałeczka selera, przycięta i drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany
  • 3 plastry bekonu lub pancetty, pokrojone w małe kostki
  • 1 kapusta typu Sweetheart, przycięta i drobno posiekana (około 900g)
  • 1 łyżka świeżych liści szałwi, drobno posiekanych
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól morska i pieprz
  • płatki sera Parmiggiano Reggiano

Jak przyrządzić:

  • Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku i dodaj drobno posiekane szalotki, marchew, seler, czosnek i boczek. Dobrze wymieszaj wszystkie warzywa, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  • Duś warzywa do momentu aż będą miękkie, dodając raz po raz trochę wody. Upewnij się, że warzywa się nie przypalają. By temu zapobiec, dodaj trochę więcej wody i mieszaj.
  • Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj plasterki kapusty i szałwii. Dobrze wymieszaj. Dodaj bulion i doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę. W ciągu pięciu minut zupa będzie gotowa.
  • Wlej zupę do ciepłych misek, a następnie posyp ją płatkami sera Parmiggiano reggiano.

Zobacz więcej przepisów

Seler naciowy w diecie biegacza

Seler naciowy coraz częściej gości w naszej diecie. Dziś dzięki uprzejmości Pani Klaudii Czajczyńskiej dowiemy się dlaczego biegacze powinni wprowadzić nasze warzywo do zadań specjalnych do codziennego jadłospisu. Zapraszamy do przeczytania poniższego...

Soki, koktajle, napary z selerem naciowym – najlepsze na odporność

Ciągłe zmęczenie, problemy z koncentracją, zaburzenia snu, kaszel, ból gardła, katar,  podatność na przeziębienia – to tylko niektóre z objawów obniżonej odporności. Jeżeli też się z nimi zmagacie, dobrze trafiliście. Dzisiaj mamy bowiem dla was coś w sam raz na...

Najsłynniejsze zupy świata – proste i zdrowe przepisy na zupy z selerem naciowym

Miso ramen w Japonii, harira w Maroku, włoskie minestrone i ożywcze hiszpańskie gazpacho – to tylko niektóre z najsłynniejszych zup świata. Więcej poznacie podczas naszej dzisiejszej podróży kulinarnej. Wspólnie przemierzymy kilka kontynentów, odwiedzimy bliższe i...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close