Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwii

Jest to wspaniała zupa przygotowywana z szerokiej gamy całorocznych warzyw. Idealna podawana jest na gorąco z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Serwując to danie jako przystawkę, możesz dodać trochę ryżu do gotującej się zupy i podawać w małych filiżankach z paluszkami chlebowymi wraz ze świeżo startym serem Parmiggiano Reggiano.

Porcje:

4

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

Będziesz potrzebował:

  • oliwa z oliwek extra vergine (około 1 łyżki stołowej)
  • 2 szalotki, obrane i drobno posiekane
  • 1 marchewka, obrana i drobno posiekana
  • 1 pałeczka selera, przycięta i drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany
  • 3 plastry bekonu lub pancetty, pokrojone w małe kostki
  • 1 kapusta typu Sweetheart, przycięta i drobno posiekana (około 900g)
  • 1 łyżka świeżych liści szałwi, drobno posiekanych
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól morska i pieprz
  • płatki sera Parmiggiano Reggiano

Jak przyrządzić:

  • Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku i dodaj drobno posiekane szalotki, marchew, seler, czosnek i boczek. Dobrze wymieszaj wszystkie warzywa, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  • Duś warzywa do momentu aż będą miękkie, dodając raz po raz trochę wody. Upewnij się, że warzywa się nie przypalają. By temu zapobiec, dodaj trochę więcej wody i mieszaj.
  • Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj plasterki kapusty i szałwii. Dobrze wymieszaj. Dodaj bulion i doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę. W ciągu pięciu minut zupa będzie gotowa.
  • Wlej zupę do ciepłych misek, a następnie posyp ją płatkami sera Parmiggiano reggiano.

Zobacz więcej przepisów

Przepisy na jesień – co zrobić z dyni i selera naciowego?

Przyszła jesień, a wraz z nią pierwsze chłody, przeziębienia i zmęczenie. Jak z nimi walczyć? Przede wszystkim za pomocą energetycznego, kolorowego menu, wykorzystującego sezonowe warzywa, takie jak dynia czy seler naciowy. Rozgrzewające zupy, łatwe w...

Dieta dla serca – pyszne i zdrowe przepisy z selerem naciowym

Czy wiecie, że w ciągu dnia serce kurczy się prawie sto tysięcy razy i pompuje siedem tysięcy litrów krwi? To najbardziej zapracowany mięsień w całym ciele. Dosłownie napędza organizm, dostarcza paliwa, działa bez przerw i odpoczynku. Możemy mu w tym pomóc...

Czas na dietę! Przepisy z selerem naciowym na dobry początek odchudzania

Chcecie zrzucić zbędne kilogramy? Poczuć się lepiej we własnym ciele? Zadbać o zdrowie, kondycję i samopoczucie? Dzisiaj podpowiemy wam, jak skutecznie rozpocząć odchudzanie, na co zwrócić uwagę i dlaczego warto planować codzienny jadłospis. Dzięki naszym...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close