Gdy za oknem mróz i śnieg, nic nie rozgrzeje cię lepiej niż aromatyczna, gęsta, smaczna zupa. Można ją zjeść na obiad, lunch, kolację, a nawet śniadanie. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym wyrafinowana w smaku. Po prostu idealna.
DLACZEGO WARTO JEŚĆ ZUPY?
Zupa to samo dobro. Do jej ugotowania nie potrzebujesz wymyślnych naczyń czy specjalistycznego sprzętu, wystarczy jeden garnek, trochę składników i twoja inwencja twórcza. Zupami nie można się też znudzić – zawsze pojawi się kolejny przepis, pomysł czy nowy dodatek, czasem wystarczy dodać inne przyprawy, by całkowicie odmienić dobrze znane danie i zachwycić się nim na nowo. Możliwości są praktycznie nieograniczone. Latem na stołach królują lekkie, ożywcze chłodniki, zimą zaś treściwe, rozgrzewające zupy, najczęściej na bazie roślin strączkowych albo korzeniowych.
EGZOTYCZNA HARIRA
Bardzo wiele osób, kiedy słyszy o roślinach strączkowych, myśli o fasoli, ewentualnie grochu. Tymczasem rodzina roślin strączkowych jest o wiele większa. Zaliczają się do niej na przykład ciecierzyca, soczewica, bób czy soja. Ich spożywanie korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Są sycące, bogate w białko, sole mineralne, błonnik oraz witaminy. mają niski indeks glikemiczny i działanie przeciwutleniające. Rzadko jednak trafiają na nasze stoły – najczęściej w postaci zup fasolowej i grochowej. To prawdziwa klasyka.
Jeżeli jednak masz ochotę na coś nowego i bardziej egzotycznego, spróbuj marokańskiej hariry. Wariantów i przepisów jest wiele, wszystkie jednak zgadzają się co do tego, że jej podstawowymi składnikami są ciecierzyca, soczewica oraz pomidory. Swój charakterystyczny, pikantny, lekko słodki smak harira zawdzięcza dodatkowi kuminu, imbiru, cynamonu i selera naciowego. W zależności od upodobań można ją podawać z daktylami, limonką, makaronem, ryżem albo ziemniakami. Dostarcza energii na długie godziny.
KREMOWO I PIKANTNIE
Miłośnikom gęstych, aromatycznych zup polecamy krem z czerwonej soczewicy i selera naciowego. Jak go przygotować? To całkiem proste: najpierw ugotuj soczewicę w bulionie warzywnym, a potem dodaj podsmażone i pokrojone w kostkę cebulę oraz seler naciowy, passatę pomidorową i tajemny składnik – ajvar. Dzięki ajvarowi, czyli sosowi z papryki i bakłażanów, zupa będzie wyrazista, ostra, odrobinę wędzona, bardzo rozgrzewająca. Na koniec wystarczy zmiksować całość na gęsty krem i podawać go oprószonego świeżo zmielonym pieprzem i drobno posiekaną kolendrą.
ZDROWE KORZENIOWE
Świetną bazą dla rozgrzewających, sycących zup są też warzywa korzeniowe – często niedoceniane i uważane za „nudne”, „zwyczajne” czy „nieciekawe”. Nic bardziej mylnego!
Przecież na przykład zupa z batatów, pasternaku, topinamburu i selera naciowego to przeciwieństwo nudy w kuchni. Słodka i wyrazista, jest też bardzo zdrowa. Bataty są doskonałym źródłem likopenu, zmniejszającego ryzyko wystąpienia chorób serca i niektórych nowotworów. Pasternak zawiera cenne związki kumarynowe, które poprawiają trawienie, ma też działanie moczopędne, rozkurczowe i przeciwzapalne. Topinambur obniża poziom cukru we krwi. Dopełnieniem tych trzech warzyw korzeniowych jest seler naciowy – warzywo do zadań specjalnych, które doda potrawie lekkości i aromatu. Taka zupa z pewnością nie tylko rozgrzeje w zimowe wieczory, ale i zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.
NA DUŻY GŁÓD
Dla tych z was, którzy sądzą, że zupą nie da się najeść, bo jest za mało treściwa, mamy specjalną propozycję – zupę gulaszową. Pyszna i pikantna, zwalczy największy głód i pomoże przetrwać największy mróz. Przygotowanie zupy gulaszowej zajmie ci nie więcej niż trzydzieści minut. Najpierw uformuj z mięsa mielonego niewielkie pulpeciki, obtocz je w mące i ugotuj. Następnie podsmaż drobno pokrojone marchew, cebulę, por i seler naciowy, zalej gorącym bulionem, dopraw i duś pod przykryciem. Po upływie około piętnastu minut dodaj koncentrat pomidorowy, śmietanę i pulpeciki. Voilà, zupa gulaszowa gotowa!
NIETYPOWA POMIDOROWA
Pomidorowa to jedna z najbardziej popularnych polskich zup. Chyba każdy kucharz ma nią swój sposób – są więc pomidorowe z ryżem, makaronem albo grzankami, z suszonymi pomidorami albo bazylią, zabielane śmietaną albo zmiksowane na gładki krem. Co jednak powiecie na zupę pomidorową z jarmużem i kokosem? Za sprawą mleka i wiórków kokosowych klasyczna pomidorowa całkowicie się odmienia, przywodzi na myśl lato i słoneczne dni. Jej smak dodatkowo podbija szczypta cynamonu, chili oraz imbiru.
Jeżeli zaś gustujesz w ostrych, wytrawnych potrawach, z pewnością przypadnie ci do gustu krem pomidorowy z selerem naciowym i czerwonym winem. Jego przyrządzenie jest bardzo proste. Wystarczy zeszklić posiekaną cebulę, czosnek i łodygę selera naciowego, następnie dodać wino, oregano, pomidory i bulion. Po podgotowaniu doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem i tabasco, a następnie zmiksować. Zupa świetnie smakuje z dodatkiem tartego parmezanu, bazylii i oliwy.
WSZYSTKO CO NAJLEPSZE
Zupa to prawdziwa witaminowa bomba i najlepszy sposób na rozgrzanie się w mroźny dzień. Dzięki niej twój jadłospis nie będzie nudny – będzie za to kolorowy, ciekawy, zaskakujący, pełen cennych witamin oraz minerałów. Nie daj się zimie, eksperymentuj w kuchni, próbuj nowych połączeń, baw się dobrze. Smacznego!