Seler naciowy to wyjątkowe warzywo – zawiera masę witamin i mikroelementów, działa detoksykująco, odmładzająco i pomaga zrzucać zbędne kilogramy. Dlatego też na diecie przyspieszającej metabolizm można go jeść bez ograniczeń ilościowych, w każdej fazie diety. Można powiedzieć, że im więcej jemy selera – tym lepiej. 

Łodyga może zapewnić 25 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, 5 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę Akwas foliowy i potas. W mniejszych ilościach w selerze naciowym znajduje się wapń, mangan, magnez, fosfor i witaminy z grupy B. Jest również bogaty w błonnik – ok. 1 g na łodygę.

Co ciekawe, wiele osób za selerem naciowym nie przepada, narzekając na jego smak. Dlatego przedstawiam propozycje z czym łączyć seler w daniach – może któryś z pomysłów przypadnie do gustu osobie stroniącej od tego warzywa?

Co można zrobić z selera naciowego?

1.Przede wszystkim i najbardziej oczywiście można go chrupać na surowo, np. z dodatkiem orzechów włoskich (poleca Iwona), z którymi dobrze się komponuje. To najprostsza, najłatwiejsza do zabrania z domu i mega wartościowa przekąska na diecie i poza dietą jak najbardziej też. Tak naprawdę będą tu pasować każde orzechy lub pestki dyni i słonecznika.

2. Wiadomo też, że jest idealnym dodatkiem do sałatek – świetnie komponuje się z kurczakiem i tuńczykiem, Iwona poleca także sałatkę z miksu sałat, oliwek, pomidorków koktajlowych, papryki, selera i sosu winegret.

3. Inna Iwona poleca sałatkę z selera naciowego, tuńczyka, ogórków kiszonych, czerwonej cebuli i majonezu.

4. Kolejne smakowite wydanie selera to zupa krem z batatem, do której oprócz selera podsmażonego na oliwie dodaje się wywar z włoszczyzny, bataty, czosnek, sól, pieprz i odrobinę śmietanki kokosowej (pomysł Wioli).

5. Może stanowić dodatek do wegańskiej zupy gulaszowej z cieciorki, gdzie obok tak oczywistych składników jak papryka czerwona, pomidory i marchewka stanowi ciekawe urozmaicenie (komentarz Katarzyny).

6. OJ: „Zrobiłam krem z pomidorów (z puszki), papryki czerwonej i selera naciowego – doprawiałam ostrą i słodką papryką, bazylią, solą, pieprzem i powiem Wam – PYCHOTA!”

7. Ela często robi sałatkę z indyka i selera: „pierś z indyka zgrillować, pokroić. Do miski wrzucić seler pokrojony na 1 cm-owe kawałki, prażony słonecznik, po 2 łyżki musztardy i oliwy z oliwek, doprawić solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny. Wstawić do lodówki. Kiedy się przegryzie – nie czuć zapachu selera. Jedynie w takiej postaci go toleruję.”

8. Z kolei Mariola dodaje seler do zupy brokułowej składającej się z brokuła, cebuli i selera. Receptura jest prosta: warzywa ugotować, zblendować, doprawić do smaku.

9. Marzena: ja bardzo lubię seler i dodaję do czego tylko się da… Ostatnio robiłam pasztet z mięsa mielonego z selerem właśnie, papryką i cebulą. W 2. fazie robię sałatkę z sałaty z kurczakiem, papryką i ogórkiem, a w weekend na przegryzkę z hummusem.

10. Surowy seler to także idealny dodatek do smoothie. Anna poleca sprawdzony zestaw: seler, jabłko, szpinak baby. Można oczywiście dosłodzić ksylitolem.

A Wy – jakie macie sposoby na seler naciowy?

Na koniec wybrane przepisy blogowe z selera naciowego:

Artykuł powstał we współpracy z Ewą – absolwentką psychodietetyki i autorką bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 8 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close