Historia selera naciowego
Historia selera naciowego - od tysięcy lat
Seler naciowy używany był przez tysiące lat, chociaż początkowo bardziej do celów leczniczych niż do gotowania.
Średniowiecze
Wczesne rodzaje selera były bardzo gorzkie i uważano je głównie za rośliny lecznicze od czasów klasycznych do średniowiecza, kiedy to stosowano je w leczeniu lęku, bezsenności, reumatyzmu, dny moczanowej, bólu zębów i artretyzmu. Około XV wieku, kiedy to było znane określenie „selera zwyczajnego”, rozwinęła się słodsza, delikatniejsza odmiana i zaczęła być spożywana jako warzywo samo w sobie.
XIX - XX wiek
W XIX wieku rolnicy z East Anglian Fens zaczęli zbierać seler we wrześniu, a następnie przedłużyli zbiór do chłodniejszych miesięcy (aby uzyskać lepszą cenę), przykrywając go ziemią – „uziemienie” – by chronić przed mrozem. Popularność selera wzrosła w czasach wiktoriańskich. Stał się on tradycyjnym warzywem sałatkowym, które towarzyszyło desce serów pod koniec posiłków w okresie świątecznym. Jednak sezon na seler zimowy Fenland był z natury krótki i nieprzewidywalny, a ludzie chcieli go więcej – na dłużej.
Seler naciowy w nowoczesnym wydaniu
Około 50 lat temu wprowadzono odmiany, które mogły blaknąć bez okrywania ziemią, sadząc rzędy blisko siebie. Odmiany były również odporne na przenoszenie nasion do bardziej sprzyjających warunków wzrostu, dlatego też mogły byś sadzone wcześniej. Ten bledszy „biały” seler był dostępny od lipca, ale smak i okres przechowywania starych odmian zostały w dużej mierze utracone.
Seler naciowy dzisiaj
Tak jak we wszystkim, moda zmienia się również w jedzeniu, a na przestrzeni lat zielony seler stał się popularniejszy niż tradycyjna biała odmiana. W ciągu ostatnich 25 lat opracowano nowe odmiany i techniki uprawy, w celu osiągnięcia pożądanego smaku i wyglądu sałatkowego, wybierając odmiany o najlepszym smaku i cechach rosnących. Bardziej zielone odmiany związane ze starymi odmianami Fenland wygrały w tym procesie selekcji, a dzięki szczęśliwemu zbiegowi okoliczności miały lepsze właściwości zachowania jakości. Zatem zielony seler, dostępny przez cały rok, jest bezpośrednim potomkiem tradycyjnego selera.
Sprawdź jak seler naciowy smakuje dzisiaj!
Lubisz poczytać?
Na naszym blogu czekają na Ciebie dziesiątki interesujących artykułów o jedzeniu i zdrowym stylu życia!