Hasło przewodnie wydarzenia to „Smaki Dziedzictwa”, a częścią wydarzenia były Targi Produktów Regionalnych „Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza”. Nie mogło tam zabraknąć i naszej selerowej strefy – jako, że na ziemi kujawskiej seler naciowy od lat jest uprawiany z powodzeniem.
Imprezę uświetniły pokazy kulinarne z Panem Robertem Sową, cenionym kucharzem i restauratorem, z którym również mieliśmy okazję porozmawiać o daniach z selera naciowego.
Poniżej znajdziecie składniki na pyszne dipy do selera naciowego od foodomi.pl które mieliście okazję wypróbować.
- Dip czosnkowy: jogurt, czosnek, ogórek (starty na tarce), koperek, sól
- Dip śliwkowy: śliwki + rodzynki, goździki, cynamon, anyż, miód, cebula, liść kolendry, pieprz czerwony (wszystko długo gotujemy i blendujemy)
- Pasta z ciecierzycy (hummus): ciecierzyca (ugotowana lub ze słoika), czosnek, sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz + dla orientalnego smaku polecamy dodać pastę sezamową tahini