Europejskie Dni Dziedzictwa odbywają się w Polsce już od 29 lat! Tegoroczna inauguracja miała miejsce 11.09.2021r. w Kruszwicy, pod legendarną Mysią Wieżą.

Hasło przewodnie wydarzenia to  „Smaki Dziedzictwa”, a częścią wydarzenia były Targi Produktów Regionalnych „Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza”. Nie mogło tam zabraknąć i naszej selerowej strefy – jako, że na ziemi kujawskiej seler naciowy od lat jest uprawiany z powodzeniem.

Imprezę uświetniły pokazy kulinarne z Panem Robertem Sową, cenionym kucharzem i restauratorem, z którym również mieliśmy okazję porozmawiać o daniach z selera naciowego.

Poniżej znajdziecie składniki na pyszne dipy do selera naciowego od foodomi.pl które mieliście okazję wypróbować. 

  • Dip czosnkowy: jogurt, czosnek, ogórek (starty na tarce), koperek, sól
  • Dip śliwkowy: śliwki + rodzynki, goździki, cynamon, anyż, miód, cebula, liść kolendry, pieprz czerwony (wszystko długo gotujemy i blendujemy)
  • Pasta z ciecierzycy (hummus): ciecierzyca (ugotowana lub ze słoika), czosnek, sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz + dla orientalnego smaku polecamy dodać pastę sezamową tahini

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close