Zastanawiacie się, co postawić na wielkanocnym stole? Chcielibyście, żeby było pysznie, kolorowo, zdrowo, a przy tym wszystkim jeszcze nie za drogo? W takim razie dobrze trafiliście – dzisiaj bowiem mamy dla was proste, łatwe i szybkie przepisy z selerem naciowym. Dzięki nim przygotowanie świąt będzie czystą przyjemnością!

PODSTAWA WIELKANOCNEGO MENU

W obiegowej opinii zdrowe jedzenie to duże koszty, drogie produkty, wymyślne składniki i skomplikowane przepisy. Chcielibyśmy wam pokazać, że jest zupełnie inaczej. Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta nie tylko może, ale wręcz powinna być przyjazna dla naszego portfela. Skupiona na lokalnych produktach, sezonowych warzywach, łatwo dostępnych owocach, prosta i jednocześnie wykwintna, doskonała na co dzień, jeszcze lepsza od święta – na przykład na Wielkanoc. Wszystko dzięki warzywom i owocom. Według Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego to właśnie one powinny stanowić podstawę zdrowego jadłospisu i zajmować połowę naszego talerza przy każdym posiłku, także tym na specjalne okazje.

Dlatego przy komponowaniu wielkanocnego menu najlepiej wykorzystać nowalijki i pierwsze, wiosenne warzywa, takie jak rzodkiewka, botwinka, zielony groszek, ogórki, cukinie, młode marchewki, szczypior, rzeżucha, różnego rodzaju zioła, sałaty oraz oczywiście seler naciowy. Nasze warzywo do zadań specjalnych jest tanim i sprawdzonym źródłem mnóstwa cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, magnezu, potasu oraz żelaza. Za ich sprawą seler naciowy reguluje gospodarkę wodno-mineralną organizmu, poprawia pracę układu pokarmowego, detoksykuje, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, podnosi odporność. Przy regularnym spożywaniu obniża ciśnienie krwi, działa neuroprotekcyjnie, ogranicza też rozwój wielu chorób cywilizacyjnych, na przykład miażdżycy, cukrzycy, udarów, zawałów serca, a nawet niektórych rodzajów nowotworów. Jeżeli więc z okazji świąt chcecie podarować sobie i bliskim solidną dawkę naturalnego zdrowia – koniecznie wypróbujcie nasze wielkanocne przepisy z selerem naciowym w roli głównej.

NIE TYLKO TRADYCYJNE ZUPY NA WIELKANOC

Tradycyjnie wielkanocne ucztowanie zaczynamy od zupy. W zależności od regionu będzie to na przykład czerwony barszcz z kiszonych buraków, zalewajka z grzybami, zupa chrzanowa albo żurek, najczęściej podawany z jajkiem i białą kiełbasą. My mamy dla was jego lepszą, lżejszą, zdrowszą i tańszą wersję – żurek wegetariański z selerem naciowym. Możecie do niego użyć kupnego albo domowego zakwasu – w tym celu wlejcie do dużego słoja pół litra wody, dosypcie szklankę żytniej razowej mąki, dołóżcie kilka liści laurowych, ziele angielskie, czosnek oraz pieprz. Tak przygotowany zakwas trzymajcie w ciepłym miejscu i mieszajcie przynajmniej raz dziennie – do użycia będzie gotowy już po tygodniu. Dodajcie wówczas do niego pokrojone w kostkę i ugotowane ziemniaki, młodą marchew, cebulę i seler naciowy. Całość doprawcie chrzanem, zabielcie (śmietanką lub mlekiem roślinnym) i serwujcie z chipsami z wędzonego tofu. Będzie klasycznie, a jednocześnie nowocześnie, trochę inaczej.

W końcu tradycje są właśnie po to, żeby je kreatywnie przetwarzać, modyfikować, wciąż szukać świeżych perspektyw, smaków oraz aromatów. Trzymając się tej idei, przygotowaliśmy dla was jeszcze trzy przepisy na świąteczne zupy – bardzo wiosenne, super zdrowe i przyjazne dla każdego portfela. Pierwsza to oszałamiająco kolorowa botwinka, druga w kolejce jest ożywczo zielona zupa z cukinią, trzecia – pikantna zupa krem z selera naciowego.

JAJKA NA KILKA SPOSOBÓW

Na wielkanocnym stole nie może też zabraknąć jajek – całkiem słusznie są bowiem symbolem nowego życia, odrodzenia, natury budzącej się po długiej zimie. Znajdziemy w nich między innymi: witaminy A, B, D, E i K, wapń, cynk, miedź, tiaminę, ryboflawinę oraz niacynę. Dzięki wysokiej zawartości karotenoidów, głównie zeaksantyny i luteiny, jajka chronią nasz wzrok i zapobiegają chorobom zwyrodnieniowym plamki żółtej. Do tego pozytywnie wpływają na pracę mózgu, odbudowują neurony, wzmacniają kości, poprawiają kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Są też najlepszym źródłem wzorcowego białka – to znaczy takiego o odpowiednich, dobrze przyswajalnych proporcjach aminokwasów endogennych i egzogennych.

Podczas świąt najczęściej jemy jajka faszerowane – na przykład selerem naciowym, rzodkiewką, rzeżuchą, ziołami, pieczarkami, szynką, łososiem. Innymi słowy tym, co lubimy najbardziej. Na tym jednak nie poprzestajemy. Z jajek można również zrobić idealną na wielkanocne śniadanie pastę kanapkową albo wytrawne muffinki z zielonym groszkiem  i papryką.

WIELKANOCNE PIECZENIE I PASZTETY

Jaja wykorzystujemy też w naszej soczystej pieczeni rzymskiej. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu, serwowana na śniadanie, obiad i kolację. To prawdziwa wielkanocna klasyka. Tak samo jak różnego rodzaju pieczone mięsa, schab, wędzona szynka czy biała kiełbasa. Jeżeli jednak szukacie dla nich zdrowszej, tańszej, a przy tym o wiele prostszej w przygotowaniu alternatywy, mamy dla was przepis na lekką drobiową roladę ze szpinakiem.

Dobrym pomysłem na Wielkanoc będzie też wegetariańska terrina, w pełni roślinna pieczeń  albo warzywny pasztet. Jego przygotowanie jest bajecznie proste. Wystarczy ugotować soczewicę, poddusić na patelni drobno pokrojone marchewki, seler naciowy, pietruszkę, bataty, dodać suszone grzyby, doprawić, a następnie zmiksować w blenderze na gładką masę i zapiec w prostokątnej foremce. Taki warzywny pasztet możecie serwować na przykład z pełnoziarnistym pieczywem, selerowym dipem, zielonym hummusem  i waszymi ulubionymi sałatkami.

SAŁATKI PEŁNE WIOSNY

Jako dodatek do faszerowanych jajek, muffinek, pieczeni i pasztetów doskonale sprawdzi się klasyczna sałatka jarzynowa . Klasyczna – a jednak trochę inna. Robimy ją w duchu zero weste, czyli z warzyw, które zostają nam po ugotowaniu wielkanocnej zupy. Dla pełni smaku i zdrowia zamiast kupnego majonezu doprawiamy ją majonezem z aquafaby, czyli… zalewy z ciecierzycy w puszcze, którą wcześniej wykorzystaliśmy do przyrządzenia hummusu. Aquafaba jest zdrowym, pysznym i bardzo tanim zamiennikiem białka jajek. Miksujemy ją z sokiem z cytryny, musztardą, płatkiem drożdżowym i olejem, doprawiamy do smaku, a potem używamy do sałatek – i nie tylko.

W pełni wegetariańskie są też nasze dwie wiosenne sałatki – w pierwszej seler naciowy łączymy z rzodkiewką i lekkim dressingiem na bazie jogurtu , w drugiej – z zielonym groszkiem, miętą oraz limonkowym sosem winegret. Ostre w smaku rzodkiewki to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych – w tym witaminy C, kwasu foliowego oraz antocyjanów. Dzięki nim rzodkiewki stymulują i chronią układ pokarmowy. Słodki groszek na długo zapewnia uczucie sytości, dodaje energii, usprawnia pracę jelit. Kwaśna limonka działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo. Olejki eteryczne zawarte w mięcie zmniejszają ból oraz ułatwiają trawienie. Do tego: idealnie łączą się z pełnym charakteru, trochę słonym, lekko pikantnym selerem naciowym. Spróbujcie i przekonajcie się sami!

BAZA PRZEPISÓW NA WIELKANOC

Więcej pysznych, zdrowych, a przy tym tanich przepisów na święta – i na co dzień – znajdziecie na naszym selerowym Facebooku. Mamy nadzieję, że zachęcą was do eksperymentowania, próbowania nowych smaków, łączenia aromatów, przede wszystkim zaś – dbania o zdrowie. To ono jest przecież najważniejsze.

Dlatego z okazji Wielkanocy życzymy wam wszystkiego zdrowego i smacznego!

ŹRÓDŁA:

  • Jak sprawić, by Wielkanoc była zdrowsza, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/loza-dietetykow-o-tym-jak-sprawic-by-wielkanoc-byla-zdrowsza/
  • Zdrowa kuchnia pełna smaku na Wielkanoc, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zdrowa-kuchnia-pelna-smaku-na-wielkanoc/
  • Jaja na Wielkanoc i na co dzień, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/jajka-na-wielkanoc-i-na-co-dzien/
  • Jaja – wartości odżywcze i zastosowanie kulinarne, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/jaja-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie-kulinarne/
  • Cała prawda o jajkach, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/cala-prawda-o-jajkach/
  • Seler naciowy – dlaczego warto po niego sięgać, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/seler-naciowy-dlaczego-warto-po-niego-siegac/.

Wartości odżywcze poszczególnych produktów:

  • Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, pod red. prof. dr hab. H. Kunachowicz, Wydawnictwo Lekarskie PZWL
  • Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/
  • Serwis Food Data Central, https://fdc.nal.usda.gov/.

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close