Sałatka z selerem naciowym

Czas przygotowania:

20 minut

Porcje:

2

Czego potrzebujesz?

Sałatka:

  • ½ szkl. zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
  • ½ szkl. fasolki flażoletki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki)
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • ½ zielonej papryki
  • 1/2 szklanki szczypiorku
  • 1/2 szklanki czerwonej cebuli
  • 1/3 szklanki zielonej pietruszki
  • 2 łyżki bazylii

Dressing:

  • 1/2 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • Łyżka płynnego miodu
  • Awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Jak przyrządzić:

  • Warzywa i zioła drobno posiekaj. Jeśli nie lubisz ostrego smaku selera, wystarczy sparzyć go wrzątkiem. Nadal będzie chrupiący, a straci na intensywności.
  • Fasolkę, groszek i kukurydzę ugotuj (jeśli masz świeże lub mrożone) lub odcedź z zalewy (jeśli korzystasz z puszek).
  • Wymieszaj wszystko w dużej misce.
  • Do blendera wrzuć składniki dressingu. Zmiksuj, tworząc zielony „majonez”.
  • Dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem jeśli to konieczne.

Zobacz więcej przepisów

25 pomysłów na seler naciowy / przepisy

25 pomysłów na seler naciowy   Często pytacie, co zrobić z selera naciowego? Do jakich potraw będzie pasował? Jak go przyrządzać? Postanowiliśmy zebrać w jednym miejscu nasze najlepsze przepisy i pokazać wam, że seler naciowy jest bardzo wszechstronnym...

Najlepsza domowa pizza z selerem naciowym

Jaką pizzę lubicie najbardziej? Włoską, na cieniutkim i chrupkim spodzie? Puszystą amerykańską? Z sosami czy oliwą? Możliwości jest wiele, każda równie smaczna i kusząca. Dzisiaj zdradzimy wam nasze pomysły na wspaniałą domową pizzę – z selerem naciowym i...

z cyklu wege: Pomysł na seler naciowy: wegeburgery i kotlety z warzyw

Roślinne kotlety to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych obiadów. Podawane „po miejsku” w bułce, klasycznie z ziemniaczkami i ulubionymi surówkami, doskonałe do pracy, na piknik oraz dla małych niejadków – burgery i kotlety z warzyw stają się coraz...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close