Sałatka z selerem naciowym

Czas przygotowania:

20 minut

Porcje:

2

Czego potrzebujesz?

Sałatka:

  • ½ szkl. zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
  • ½ szkl. fasolki flażoletki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki)
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • ½ zielonej papryki
  • 1/2 szklanki szczypiorku
  • 1/2 szklanki czerwonej cebuli
  • 1/3 szklanki zielonej pietruszki
  • 2 łyżki bazylii

Dressing:

  • 1/2 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • Łyżka płynnego miodu
  • Awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Jak przyrządzić:

  • Warzywa i zioła drobno posiekaj. Jeśli nie lubisz ostrego smaku selera, wystarczy sparzyć go wrzątkiem. Nadal będzie chrupiący, a straci na intensywności.
  • Fasolkę, groszek i kukurydzę ugotuj (jeśli masz świeże lub mrożone) lub odcedź z zalewy (jeśli korzystasz z puszek).
  • Wymieszaj wszystko w dużej misce.
  • Do blendera wrzuć składniki dressingu. Zmiksuj, tworząc zielony „majonez”.
  • Dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem jeśli to konieczne.

Zobacz więcej przepisów

Seler naciowy właściwości i wartości odżywcze

Pomaga dbać o linię, przyspiesza metabolizm, dodaje skórze blasku, zmniejsza stres, zapobiega osteoporozie, a na dodatek jest afrodyzjakiem! Nic dziwnego, że to jedno z ulubionych warzyw osób prowadzących zdrowy styl życia. Co jeszcze kryje w sobie seler...

Witaminy i minerały w diecie – pełne zdrowia przepisy z selerem naciowym

Witaminy, minerały, mikro- i makroelementy – zewsząd słyszymy, że są nam potrzebne, niezbędne, najważniejsze, czy jednak wiemy dlaczego? Gdzie je znaleźć? Jak skomponować pełnowartościowy posiłek? Specjalnie dla was zebraliśmy w jednym miejscu odpowiedzi...

Rozgrzewające zupy z selerem naciowym / blog Selerlove

Gdy za oknem mróz i śnieg, nic nie rozgrzeje cię lepiej niż aromatyczna, gęsta, smaczna zupa. Można ją zjeść na obiad, lunch, kolację, a nawet śniadanie. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym wyrafinowana w smaku. Po prostu idealna. DLACZEGO WARTO JEŚĆ...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close