Sałatka z selerem naciowym



Czas przygotowania:
20 minut
Porcje:
2
Czego potrzebujesz?
Sałatka:
- ½ szkl. zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
- ½ szkl. fasolki flażoletki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki)
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- ½ zielonej papryki
- 1/2 szklanki szczypiorku
- 1/2 szklanki czerwonej cebuli
- 1/3 szklanki zielonej pietruszki
- 2 łyżki bazylii
Dressing:
- 1/2 szklanki świeżego soku z cytryny
- 3 łyżki musztardy Dijon
- Łyżka płynnego miodu
- Awokado
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Jak przyrządzić:
- Warzywa i zioła drobno posiekaj. Jeśli nie lubisz ostrego smaku selera, wystarczy sparzyć go wrzątkiem. Nadal będzie chrupiący, a straci na intensywności.
- Fasolkę, groszek i kukurydzę ugotuj (jeśli masz świeże lub mrożone) lub odcedź z zalewy (jeśli korzystasz z puszek).
- Wymieszaj wszystko w dużej misce.
- Do blendera wrzuć składniki dressingu. Zmiksuj, tworząc zielony „majonez”.
- Dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem jeśli to konieczne.