Sałatka z selerem naciowym

Czas przygotowania:

20 minut

Porcje:

2

Czego potrzebujesz?

Sałatka:

  • ½ szkl. zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
  • ½ szkl. fasolki flażoletki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki)
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • ½ zielonej papryki
  • 1/2 szklanki szczypiorku
  • 1/2 szklanki czerwonej cebuli
  • 1/3 szklanki zielonej pietruszki
  • 2 łyżki bazylii

Dressing:

  • 1/2 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • Łyżka płynnego miodu
  • Awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Jak przyrządzić:

  • Warzywa i zioła drobno posiekaj. Jeśli nie lubisz ostrego smaku selera, wystarczy sparzyć go wrzątkiem. Nadal będzie chrupiący, a straci na intensywności.
  • Fasolkę, groszek i kukurydzę ugotuj (jeśli masz świeże lub mrożone) lub odcedź z zalewy (jeśli korzystasz z puszek).
  • Wymieszaj wszystko w dużej misce.
  • Do blendera wrzuć składniki dressingu. Zmiksuj, tworząc zielony „majonez”.
  • Dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem jeśli to konieczne.

Zobacz więcej przepisów

z cyklu wege: Wegetarianizm i seler naciowy w kuchniach świata

Pierożki samosa, zupa miso, tofu, pakora, falafel i hummus – to tylko niektóre z przepysznych bezmięsnych potraw z różnych zakątków świata, kultur oraz tradycji kulinarnych. Dzisiaj w ramach naszego nowego cyklu wegetariańskiego zapraszamy was w niezwykłą...

Seler naciowy na odporność – smaczne i zdrowe przepisy na różne okazje

Nadeszła jesień – a wraz z nią słota, deszcz, wiatr, mniej słońca i więcej infekcji. Tylko czy rzeczywiście infekcje są nieodłączną częścią tej pory roku? Według nas nie! Dieta z selerem naciowym w roli głównej pomoże wam zbudować odporność przed zimą,...

Kuchnie świata: potrawy jednogarnkowe z selerem naciowym. Pomysł na rozgrzewający obiad

Gęsty gulasz, pożywny ragoût, aromatyczny khoresh –  potrawy jednogarnkowe świetnie sprawdzą się na zdrowy, a przy tym bardzo sycący obiad. Możemy je przyrządzać na wiele różnych sposobów, z mięsem, warzywami, roślinami strączkowymi, w wersji łagodnej lub...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close