Sałatka z selerem naciowym

Czas przygotowania:

20 minut

Porcje:

2

Czego potrzebujesz?

Sałatka:

  • ½ szkl. zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
  • ½ szkl. fasolki flażoletki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki)
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • ½ zielonej papryki
  • 1/2 szklanki szczypiorku
  • 1/2 szklanki czerwonej cebuli
  • 1/3 szklanki zielonej pietruszki
  • 2 łyżki bazylii

Dressing:

  • 1/2 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • Łyżka płynnego miodu
  • Awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Jak przyrządzić:

  • Warzywa i zioła drobno posiekaj. Jeśli nie lubisz ostrego smaku selera, wystarczy sparzyć go wrzątkiem. Nadal będzie chrupiący, a straci na intensywności.
  • Fasolkę, groszek i kukurydzę ugotuj (jeśli masz świeże lub mrożone) lub odcedź z zalewy (jeśli korzystasz z puszek).
  • Wymieszaj wszystko w dużej misce.
  • Do blendera wrzuć składniki dressingu. Zmiksuj, tworząc zielony „majonez”.
  • Dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem jeśli to konieczne.

Zobacz więcej przepisów

Przepisy na jesień – co zrobić z dyni i selera naciowego?

Przyszła jesień, a wraz z nią pierwsze chłody, przeziębienia i zmęczenie. Jak z nimi walczyć? Przede wszystkim za pomocą energetycznego, kolorowego menu, wykorzystującego sezonowe warzywa, takie jak dynia czy seler naciowy. Rozgrzewające zupy, łatwe w...

Jak zostać wege? Porady i przepisy z selerem naciowym na dobry początek

Chcecie zrezygnować z mięsa, ale nie wiecie, jak się do tego zabrać? Na co zwrócić uwagę? Jak komponować posiłki? Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne zadanie. Spróbujcie naszych prostych, pysznych dań z selerem naciowym i zakochajcie się w kuchni roślinnej. Gotowi?...

Lekkie i zdrowe potrawy na Wielkanoc z selerem naciowym

Czy potrawy wielkanocne mogą być zdrowe? Jak najbardziej. Dzisiaj podpowiemy wam, jak w nowy sposób spojrzeć na tradycyjne świąteczne potrawy i wprowadzić na stół całą masę kolorów oraz wiosny. Gotowi? W takim razie zaczynamy. Jedzcie i świętujcie na...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close