Jeszcze kilka lat temu u podstawy piramidy żywieniowej leżały zboża oraz produkty pełnoziarniste. Dzisiaj naukowcy głośno mówią, że kluczem do zdrowego życia i dobrego samopoczucia jest zwiększenie aktywności fizycznej oraz jadłospis oparty głównie na warzywach i owocach. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się na wykluczenie mięsa ze swojej diety. Zastanawiasz się, czy to rozwiązanie dla ciebie? Przeczytaj o zaletach wegetarianizmu!

WARZYWA I OWOCE PRZEDE WSZYSTKIM

Jedną z najważniejszych zmian w nowej piramidzie żywienia jest miejsce warzyw i owoców w codziennej diecie. To właśnie one, wraz z aktywnością fizyczną, mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Badania wykazały, że im więcej porcji warzyw i owoców jemy, tym lepiej. Według Światowej Organizacji Zdrowia powinno to być minimum czterysta gram dziennie. W ten sposób możemy zmniejszyć ryzyko chorób nowotworowych oraz układu krążenia. Najkorzystniejsze efekty zanotowano przy siedmiu lub więcej porcjach dziennie!

Tylko czym właściwiej jest porcja warzyw i owoców? Spieszymy z pomocą: może to być na przykład gruszka, pomarańcza, papryka, pomidor, szklanka soku, surówka czy pokrojone w słupki łodygi selera naciowego.

WYBIERAJĄC WEGETARIANIZM – WYBIERASZ ZDROWIE?

Podsumowując – podstawę naszego jadłospisu powinny stanowić warzywa i owoce. Dzięki temu będziemy po prostu zdrowsi. Jednak czy równie dobry wpływ na nasze samopoczucie i kondycję może mieć zrezygnowanie z mięsa? Wiele osób zainteresowanych dietą wegetariańską zadaje sobie to pytanie. Często pojawiają się obawy, że wyłączając mięso z jadłospisu, nie dostarczymy organizmowi wszystkich niezbędnych składników, witamin oraz minerałów. Nic bardziej mylnego! Według nowej piramidy żywieniowej wartościowym źródłem białka, witamin z grupy B oraz żelaza mogą być nasiona roślin strączkowych (na przykład fasola, soja, soczewica czy groch). To świetny zamiennik dla mięsa.

Co więcej, najnowsze badania pokazują, że wegetarianie żyją dłużej, są mniej narażeni na choroby serca i choroby nowotworowe, a także złamania kości. Według Światowej Organizacji Zdrowia czerwone mięso oraz mięso przetworzone zwiększają ryzyko rozwoju raka, a specjaliści z Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego podkreślają, że diety wegetariańskie są odpowiednie dla każdego i na każdym etapie życia, w tym dla sportowców oraz osób aktywnych fizycznie.

WEGE OD PODSZEWKI

Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską – niektórzy rezygnują z mięsa ze względów zdrowotnych, dla innych ważny jest aspekt społeczny, środowiskowy i etyczny. Różne są powody i różne rodzaje wegetarianizmu. Poza produktami roślinnymi można spożywać jaja (owowegetarianizm), przetwory mleczne i jaja (laktoowowegetarianizm) oraz same mleko i przetwory mleczne (laktowegetarianizm). Można też całkowicie zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego (weganizm).

Opcji jest więc tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie, warto testować i szukać swojej ścieżki. Jeżeli na przykład nie wiesz, czy dieta jarska jest dla ciebie, spróbuj wprowadzać ją stopniowo, bawić się swoim codziennym menu, rozszerzać jadłospis o warzywa, owoce i nowe przepisy.

Właśnie tym jest wegetarianizm – szerszym spojrzeniem. To nie ograniczenie, wręcz przeciwnie! Kuchnia wegetariańska jest niezwykle bogata, ciekawa, a przy tym przede wszystkim świadoma. To zwracanie uwagi na jakość produktów, które jemy, ich skład, pochodzenie i znaczenie dla naszego zdrowia – a także dla zdrowia innych.

SUPERWARZYWA I OWOCE

Skład warzyw i owoców potrafi być naprawdę fenomenalny. Seler naciowy, nasze warzywo do zadań specjalnych, to prawdziwa bomba witaminowa. Ma w sobie aż kilkadziesiąt cennych składników – w tym na przykład witaminy B, E i PP, beta-karoten, potas cynk oraz fosfor. Zawiera też tyle samo wapnia co mleko! Wspiera nas w odchudzaniu, pomaga oczyszczać organizm z toksyn, poprawia trawienie, odżywia skórę oraz włosy.

Na tym jednak nie koniec – wśród polskich, sezonowych warzyw i owoców znajdziemy całą moc witamin i minerałów. Warzywa krzyżowe (brokuł, kalafior, kapusta czy jarmuż) mogą obniżać stężenie cholesterolu we krwi, mają działanie przeciwnowotworowe i wspierają prawidłową pracę układu pokarmowego. Warzywa cebulowe (czosnek, cebula, por) to naturalne antybiotyki, pomidory poprawiają odporność, a buraki obniżają ciśnienie krwi i pomagają w syntezie serotoniny, hormonu szczęścia. Wśród owoców szczególnie cenne są owoce jagodowe (maliny, truskawki, porzeczki, borówki), bogate w polifenole oraz antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia się i wspomagają regenerację organizmu.

KUCHNIA BEZ NUDY

Dzięki bogactwu warzyw i owoców kuchnia wegetariańska nie może się znudzić. Tym artykułem rozpoczynamy na blogu nowy wegetariański cykl. W kolejnych podzielimy się z wami naszymi ulubionymi jarskimi przepisami na przeróżne okazje – podpowiemy, jak przygotować pożywne śniadanie, bezmięsnego grilla, wegeburgery i kotlety z warzyw, naleśniki, zupy, wegetariańskie pasztety i wiele więcej. Będzie pysznie, zdrowo i smacznie!

Zapraszamy też do zajrzenia na selerowego facebooka, na którym publikujemy ciekawe przepisy, w tym również w wersjach wegetariańskich – w czerwcu szczególnie polecamy gołąbki z nadzieniem z ciecierzycy oraz selera naciowego.

Smacznego!

Jak przyrządzić seler naciowy – przechowywanie, właściwości i przepisy

Seler naciowy cieszy się coraz większą popularnością. Bardzo słusznie! To najlepszy wspomagasz diety, bomba witaminowa, warzywo do zadań specjalnych. Zastanawiasz się jak przyrządzić seler naciowy? Do czego nadają się liście, a do czego łodygi selera...

Kuchnia zero waste i seler naciowy

Filozofia zero waste zyskuje coraz większą popularność – chcemy żyć lepiej, ekologiczniej, bardziej świadomie. Zadbać o planetę oraz siebie nawzajem. Zastanawiacie się, jak to zrobić i od czego zacząć? Spieszymy z pomocą! Dzisiaj podzielimy się z wami...

Najlepsza domowa pizza z selerem naciowym

Jaką pizzę lubicie najbardziej? Włoską, na cieniutkim i chrupkim spodzie? Puszystą amerykańską? Z sosami czy oliwą? Możliwości jest wiele, każda równie smaczna i kusząca. Dzisiaj zdradzimy wam nasze pomysły na wspaniałą domową pizzę – z selerem naciowym i...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close