Wędrówka górskimi szlakami, zwiedzanie zabytków, bliższe i dalsze wycieczki, odpoczynek na plaży, kąpiele słoneczne – bez względu na to, jak spędzacie urlop, z pewnością przydadzą się wam pyszne, pożywne przekąski. Dzięki nim na dłużej zachowacie siły i z energią podejdziecie do każdego wyzwania. Dzisiaj w naszym wege cyklu podpowiemy wam, jak zdrowo jeść w wakacje!

W podróży i na wakacjach często sięgamy po kaloryczne, ale za to łatwo dostępne batoniki, lody, paluszki albo chipsy. Takie słodkie, pełne cukrów, soli oraz konserwantów jedzenie nie zaspokoi głodu na długo, co więcej, nie dostarczy nam też żadnych wartościowych składników odżywczych, witamin czy minerałów. O wiele lepiej sprawdzą się samodzielnie przygotowane, sycące, ciekawe i przede wszystkim zdrowe przekąski na bazie warzyw. Wygodne w przechowywaniu, idealne na każdą okazję, po prostu smaczne – każdemu przypadną do gustu.

WARZYWA NA WYNOS

Warzywa są bez wątpienia najzdrowszą i przy tym najszybszą w przygotowaniu przekąską. Wystarczy pokroić je w słupki, zapakować do pojemniczka, zabrać ze sobą na wycieczkę, a potem chrupać do woli. Zawierają mało kalorii i tłuszczu, za to dużo witamin, błonnika oraz minerałów. Bogata w beta-karoten marchew dobrze wpłynie na kondycję naszej cery i wzroku, ogórek zadba o odpowiednie nawodnienie organizmu, papryka poprawi odporność, a seler naciowy wspomoże trawienie, układ krwionośny, nasze nerwy oraz dobre samopoczucie. To prawdziwe warzywo do zadań specjalnych!

Słupki warzywne dobrze smakują same albo z masłem orzechowym, jogurtem naturalnym, hummusem oraz różnego rodzaju dipami, na przykład naszym ulubionym dipem selerowym ze szczypiorkiem i czosnkiem.

ZDROWE I CHRUPIĄCE PRZEKĄSKI DLA DZIECI

W ramach przekąski warto też sięgnąć po gotowane, duszone albo pieczone warzywa sezonowe: brukselkę (poprawia odporność), szparagi (pomagają w diecie), bakłażan (obniża poziom cholesterolu) czy brokuły (wzmacniają stawy). Najmłodszym szczególnie powinna zasmakować pieczona ciecierzyca – doskonałe źródło białka. Jej przygotowanie jest bajecznie proste. Ugotowane albo odsączone i opłukane ziarna z puszki musimy wymieszać z oliwą, pieprzem, szczyptą soli oraz wędzoną papryką, rozłożyć równomiernie na blasze i zapiekać przez około pół godziny – na złoty kolor. Tak przyrządzona ciecierzyca jest chrupka i wyrazista w smaku jak chipsy, a przy tym o wiele zdrowsza. Dzieci po prostu ją pokochają!

WARZYWNE FRYTKI, NUGGETSY I KALAFIOROWE „SKRZYDEŁKA”

Fantastycznym pomysłem – zarówno dla małych niejadków, jak i dla tych całkiem dorosłych smakoszy – będą frytki z cukinii, marchewki, korzenia pietruszki, buraczków oraz łodyg selera naciowego. Jak je przygotować? Warzywa pokrój w paski, obtocz w jajku i panierce, obsyp ulubionymi przyprawami, zapiekaj przez około trzydzieści minut. Gotowe! Przepis na frytki z selera naciowego i pasujący do nich dip z suszonych śliwek znajdziesz na naszym facebooku.

Z warzyw możemy też zrobić… nuggetsy oraz skrzydełka! Do tych pierwszych będziemy potrzebować rozdrobnionej ciecierzycy, płatków owsianych, oleju, przypraw i ubitego białka jajka (albo, w wersji wegańskiej, aquafaby, czyli płynu odlanego z puszki po ciecierzycy). Składniki wystarczy połączyć, uformować nuggetsy, opanierować i zapiec. Równie proste jest przygotowanie skrzydełek. Ugotowane al dente różyczki kalafiora obtaczamy najpierw w naleśnikowym cieście (mąka, mleko, woda, przyprawy), a później w pokruszonych płatach kukurydzianych. Pieczemy przez około kwadrans (w zależności od wielkości kawałków kalafiora), pakujemy do pojemniczków próżniowych razem z ulubionymi sosami, a później jemy z przyjemnością – w górach, na plaży albo pikniku.

KANAPKI W NOWYM WYDANIU

Najczęściej w podróży jemy kanapki. Są praktyczne, pożywne, łatwe w przewożeniu. Żeby przy tym były również zdrowe, powinniśmy sięgać po pełnoziarniste pieczywo na zakwasie albo domowe wypieki. Polecamy na przykład chleb z selerem naciowym, pieczywo grillowe z oliwkami i selerem oraz różne proste chlebki z ciecierzycy, komosy ryżowej, kaszy gryczanej i jaglanej. Do tego dużo warzyw, sałat, tofu oraz ulubionych past kanapkowych – taka przekąska na długo zapewni ci energię.

Jeżeli zaś nie lubisz tradycyjnych kanapek, koniecznie spróbuj pełnoziarnistej tortilli nadziewanej warzywami albo spring rollsów, czyli ruloników z papieru ryżowego. Możesz do nich włożyć na przykład tempeh, kiełki, marchewkę, seler naciowy, szpinak, awokado, mango oraz świeże liście bazylii. Będzie zdrowo, świeżo i niebanalnie.

 

PRZEKĄSKI NA SŁODKO

Fanom słodkich przekąsek polecamy z kolei pełne witamin oraz minerałów owoce, zarówno te świeże, jak i suszone: agrest, porzeczki, truskawki, maliny, jeżyny, czereśnie, banany,  rodzynki, morele, śliwki. Dużo energii dadzą nam też orzechy – są doskonałym źródłem magnezu, fosforu, selenu, żelaza, białka oraz dobrych kwasów tłuszczowych, pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca, dobrze wpływają na pracę mózgu, poprawiają koncentrację i pamięć. Z bakalii, musli i różnych rodzajów zbóż z łatwością przygotujemy domowe batoniki – pełne zdrowia i energii.

 

BĄDŹ WEGE NA ZDROWIE

Bakaliowe batoniki, orzechy, owoce, warzywne frytki, nuggetsy i skrzydełka, tortille i spring rollsy – to smaczne dowody na to, że dieta wegetariańska nie musi być nudna. Wręcz przeciwnie! Sprawdzi się w podróży, na wakacjach, wycieczkach, na plaży, w górach i lesie, ale też w domu, na spotkaniu ze znajomymi, przy ulubionym filmie, w pracy, na szybki lunch i elegancką kolację. To bogactwo składników, całe mnóstwo witamin, minerałów i wszystkiego tego, co najlepsze dla naszego zdrowia – i dla nas samych.

Seler naciowy na odporność – smaczne i zdrowe przepisy na różne okazje

Nadeszła jesień – a wraz z nią słota, deszcz, wiatr, mniej słońca i więcej infekcji. Tylko czy rzeczywiście infekcje są nieodłączną częścią tej pory roku? Według nas nie! Dieta z selerem naciowym w roli głównej pomoże wam zbudować odporność przed zimą,...

Kuchnia afrykańska z selerem naciowym – wybierz się w kulinarną podróż

Naturalne składniki, prostota przygotowania, bogactwo smaków i aromatów – to podstawowe cechy kuchni afrykańskiej, w Polsce niezbyt jeszcze znanej i popularnej. Całkiem niesłusznie! Możecie się o tym przekonać, wyruszając z nami w podróż pełną przygód i...

Pomysł na roślinny obiad – wege przepisy z selerem naciowym

Dopiero zaczynacie swoją przygodę z roślinną kuchnią? Zastanawiacie się, jak skomponować zdrowy, pożywny obiad? Lubicie posiłki pełne warzyw, smaków i aromatów? W takim razie dobrze trafiliście. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was zbiór praktycznych porad, inspiracji oraz...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close