Lekkie jajeczne muffinki na śniadanie, makaron z serem na obiad, kolacja w hawajskim stylu – kuchnia amerykańska ma nam do zaoferowania całe bogactwo smaków i aromatów. Wbrew obiegowym opiniom może też być bardzo zdrowa – zwłaszcza w naszym inspirującym, selerowym wydaniu. Zapraszamy na przepisy z selerem naciowym kuchni amerykańskiej! Przekonajcie się sami!
ROŻNE OBLICZA AMERYKI
To chyba jedna z najbardziej różnorodnych i wszechstronnych tradycji kulinarnych na świecie. Nic dziwnego – Amerykę budowali przecież ludzie z prawie wszystkich zakątków globu, imigranci, poszukiwacze przygód, awanturnicy i naukowcy, przedstawiciele dziesiątek kultur i historii. Każdy z nich wniósł do kuchni amerykańskiej jakiś nowy aromat, przyprawę, ulubiony składnik. W efekcie z połączenia smaków typowo brytyjskich, niemieckich, francuskich, ale też latynoamerykańskich, azjatyckich czy afrykańskich powstała zupełnie nowa jakość i nowe przepisy.
Na przykład na makaron z przyjemnie ciągnącym się serem, bardzo aromatyczny chowder albo wyraźnie orientalne poke bowl – dania bardzo od siebie odmienne, a jednak do gruntu amerykańskie, proste w wykonaniu, smaczne i zdrowe. Kuchnia amerykańska to bowiem nie tylko fast foody, ale też charakterystyczne dla stanów centralnych potrawy z grilla, ryby i owoce morza na obu wybrzeżach, wyrafinowane przystawki w Nowym Jorku, kreolskie smaki w Luizjanie, meksykańskie przekąski na południu i całe mnóstwo warzyw – na czele z selerem naciowym.
SELER NACIOWY PO AMERYKAŃSKU
Nasze warzywo do zadań specjalnych trafiło do Ameryki razem z Brytyjczykami i praktycznie z miejsca zawojowało lokalną kuchnię. W XIX wieku w nowojorskich restauracjach seler naciowy serwowano w wazonach, do jedzenia na surowo, tylko z dodatkiem soli. Kosztował przy tym więcej niż kawior.
Na szczęście dzisiaj jest o wiele łatwiej dostępny. Amerykanie kochają go za lekko pikantny, wyrazisty smak i właściwości prozdrowotne. Tych zaś jest co niemiara. Seler naciowy pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi, przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu, wpiera pracę serca, dba o naszą skórę, włosy oraz paznokcie. Wszystko dzięki temu, że od łodyg aż po czubki liści wypełniają go drogocenne składniki odżywcze, w tym między innymi witaminy A, C i E, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, kwas foliowy, potas i magnez.
W naszych przepisach inspirowanych kuchnią amerykańską seler naciowy łączymy na przykład z papryką, ogórkiem, brokułami, pomidorami, awokado, ananasem i mango. W ten sposób chcemy pokazać wam mniej znaną stronę kuchni amerykańskiej – lekką, kolorową i bardzo, bardzo zdrową, właśnie za sprawą warzyw i owoców. Papryka na przykład chroni naczynia krwionośne przed zwapnieniami. Brokuły mają działanie przeciwnowotworowe. Zawarte w ogórkach roślinne sterole skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu. Bogate w likopen pomidory hamują działanie wolnych rodników. Awokado poprawia koncentrację, ananas reguluje pracę układu trawiennego, a mango spowalnia wzrost komórek rakowych.
Zobaczcie, jakie potrawy można wyczarować z tych składników i razem z nami zasmakujcie w kuchni amerykańskiej!
AMERYKAŃSKIE ŚNIADANIE Z SELEREM NACIOWYM NA TRZY SPOSOBY
Na początek – zapraszamy was na typowe amerykańskie śniadanie. Najczęściej podaje się na nie: pancakes z syropem klonowym, słodkie muffinki z borówkami, gofry, tosty z masłem orzechowym i dżemem, bekon oraz jaja, na przykład sadzone, po benedyktyńsku albo rozbełtane na patelni. Nierzadko – wszystko powyższe naraz, Amerykanie bowiem uwielbiają mieć wybór, łączyć słodkie ze słonym, eksperymentować. Bardzo poważnie podchodzą również do zalecenia, żeby śniadanie było pożywne i dostarczało energii na długo.
W myśl tej zasady przygotowaliśmy dla was trzy śniadaniowe zestawy – na różne apetyty i okoliczności. Na przykład jeżeli z rana jesteście zabiegani i nie macie czasu na gotowanie, a mimo to chcielibyście jeść zdrowo i pysznie, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na szybkie tosty z selerem naciowym. Do wyboru macie cztery wersje – w tym na słodko, z rodzynkami i masłem orzechowym, czyli jednym z najbardziej charakterystycznych składników kuchni amerykańskiej, a przy okazji źródłem między innymi fosforu, cynku i niacyny. Możecie je przygotować samodzielnie albo kupić w sklepie, pamiętajcie tylko, żeby wybrać takie bez zbędnych dodatków oraz sztucznych konserwantów.
Na większy głód polecamy z kolei śniadanie z jajkami – puszyste muffinki albo jajka sadzone na cieście francuskim. Zamiast bekonu dodajemy do nich suszone pomidory i duszone łodygi selera naciowego, są więc znacznie lżejsze i zdrowsze od typowego amerykańskiego zestawu śniadaniowego. Dobrze sprawdzą się też plasterki wędzonego tofu, świeża papryka, pomidory, ogórki, szczypiorek – innymi słowy to, co właśnie macie pod ręką. Takie śniadanie będzie nie tylko pyszne i kolorowe, ale też na długo zapewni wam uczucie sytości.
SELER NACIOWY W DANIACH NA WIĘKSZY APETYT
Kiedy w końcu zgłodniejecie, będzie na was czekała nasza interpretacja amerykańskiego chowderu. To gęsta, kremowa zupa, szczególnie często serwowana na wschodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych. Tradycyjnie gotuje się ją na owocach morza i rybach, mogą to być na przykład łososie, dorsze, krewetki albo mule. Równie popularna jest wersja z boczkiem. My za to przygotowaliśmy dla was chowder cheesburgerowy z wołowiną, posiekaną cebulką, selerem naciowym i serem cheddar. Przyrządzanie chowderu zaczynamy od podsmażenia w garnku z grubym dnem wołowiny, warzyw i solidnej garści przypraw. Później dodajemy bulion, zasmażkę, a na samym końcu cheddar. Zupę serwujemy z kwaśną śmietaną, posypaną posiekanymi liśćmi selera, szczypiorkiem i ulubionymi świeżymi ziołami.
Na drugie danie proponujemy makaron z serem – kolejną klasyczną amerykańską potrawę. W Ameryce jada się ją na tysiące sposobów, z różnymi rodzajami serów i dodatków. W najprostszej wersji znajdziecie tylko makaron (obowiązkowo w kształcie kolanek) oraz sos serowy na bazie mleka lub śmietany. W tych bardziej skomplikowanych: bekon, świeże warzywa, zioła, orzechy. Nasz makaron z serem wzbogaciliśmy o dużo zielonego dobra: pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego, różyczki brokuła, świeży szczypiorek. Tak powstało danie jednocześnie proste i wykwintne, doskonałe zarówno na szybki obiad, jak i bardziej uroczyste spotkania w rodzinnym gronie.
PRZYSTANEK: HAWAJE
Naszą dzisiejszą podróż kulinarną zakończymy w najmłodszym z pięćdziesięciu stanów Ameryki. Hawaje, bo to o nich mowa, obejmują w sumie ponad sto wysp, z czego zamieszkanych jest tylko siedem. Kuchnia hawajska w kreatywny sposób łączy ze sobą smaki japońskie, chińskie, filipińskie i portugalskie. Chętnie jada się tutaj owoce morze, świeże warzywa, egzotyczne owoce, ryż i ostre, wyraziste przyprawy, na przykład sos sojowy, olej sezamowy, huli-huli, teryaki, wasabi. Hawajskie potrawy są zdrowe, kolorowe, pomysłowe, świetnie prezentują się na stole, jeszcze lepiej smakują.
Jedną z najpopularniejszych jest poke bowl – czyli miska pełna ryżu, ryb, warzyw i owoców. Brzmi dobrze? W takim razie łapce nasz przepis na hawajskie poke bowl z dzikim łososiem, awokado, ananasem, mango i oczywiście selerem naciowym. Przepis możecie dowolnie modyfikować – dodajcie do miski ulubione warzywa, kiełki, marynowany imbir. W wariancie stuprocentowo roślinnym świetnie sprawdzą się plasterki tofu, tepeh, grzyby shitake i nasz tajemny składnik – paseczki wodorostów nori. Dzięki nim potrawa nabierze prawdziwie wyspiarskiego, hawajskiego charakteru.
SELER NACIOWY DOOKOŁA ŚWIATA
Tym przepysznym akcentem kończymy dzisiejszą wyprawę do Ameryki Północnej. Mamy nadzieję, że proponowane przez nas przepisy z selerem naciowym kuchni amerykańskiej Was zainteresowały i udało nam się choć trochę odczarować kuchnię tego regionu i zachęcić was do eksperymentowania, łączenia smaków, szukania nowych inspiracji. Pamiętajcie – to nie ostatnia z naszych wspólnych kulinarnych podróży. Na kolejną zaprosimy was już wkrótce!
Do smacznego przeczytania!