Amerykańska sałatka ziemniaczana z selerem naciowym
SKŁADNIKI:
4 czerwone ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
1 szklanka majonezu
1 łyżka musztardy
¼ szklanki posiekanych słodkich ogórków konserwowych
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki octu jabłkowego
½ łyżeczki czosnku w proszku
5 jajek na twardo, obranych i pokrojonych w kostkę
4 zielone cebulki pokrojone w drobną kostkę
2 łodygi selera naciowego drobno pokrojonego w kostkę
Sól/ pierz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Włóż ziemniaki do dużego garnka i zalej zimną wodą. Ustaw na dużym ogniu i gotuj do miękkości. Uważaj by się nie rozgotowały, bo w sałatce zrobią się papkowate.
Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedź je na sitku i pozwól im ostygnąć, w tym czasie przygotowując pozostałe składniki sałatki.
Do dużej miski dodaj majonez, musztardę, posiekane pikle, cukier, ocet jabłkowy i czosnek w proszku. Wymieszaj dokładnie trzepaczką.
Dodaj ziemniaki wraz z pokrojonymi w kostkę jajkami na twardo, zieloną cebulą i selerem naciowym.
Delikatnie wymieszaj, aby wszystko się dokładnie połączyło. Skosztuj i dopraw odpowiednią ilością soli i pieprzu.
Sałatkę można przygotować dzień wcześniej, albo podawać od razu.
Świetnie smakuje z daniami z grilla.