Poke bowl z łososiem i selerem naciowym
Poke bowl – to potrawa rodzimej kuchni hawajskiej. Podstawą tego dnia jest ryż, surowa ryba oraz owoce i warzywa. Na pewno zasmakuje fanom sushi!
SKŁADNIKI:
szklanka ryżu do sushi
1 szklanka wody (plus więcej do płukania)
3 łyżki octu ryżowego
1,5 łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
250 g fileta z dzikiego łososia
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju z prażonego sezamu
2 łodygi selera naciowego
½ awokado, cienko pokrojonego
½ ogórka pokrojonego w cienkie plasterki
1 zielona cebulka, pokrojona w cienkie plasterki
¼ łyżeczki prażonych nasion sezamu
¼ łyżeczki czarnego sezamu
2 łyżki ananasa lub mango
2 łyżki gotowanej fasolki edameme lub zielonego groszku
Natka kolendry
Sos sriracha
+ opcjonalnie: marynowany imbir, plasterki rzodkiewki, ulubione kiełki, nori
PRZYGOTOWANIE
Wsyp ryż na sitko o drobnych oczkach i zanurz w misce wypełnionej wodą. Kilka razy wstrząśnij, aby usunąć nadmiar skrobi. Przełóż do średniej wielkości garnka i dodaj 1 szklankę (240 ml) wody. Przykryj pokrywką i zagotuj na średnim ogniu.
Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdejmij z ognia i odstaw na 15 minut.
Zdejmij pokrywkę i wymieszaj ryż widelcem lub łopatką do ryżu i przełóż do dużej miski.
Wymieszaj ocet ryżowy, cukier i sól i polej ryż, gdy jest jeszcze gorący. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Przykryj i odstaw do przestygnięcia.
Za pomocą bardzo ostrego noża delikatnie pokrój filet z łososia w 1 cm kostkę. Krojenie będzie łatwiejsze, jeśli wcześniej umieścisz łososia w zamrażarce na kilka minut.
Przełóż do miski, dopraw sosem sojowym, olejem sezamowym, octem ryżowym i sosem sriracha.
Na dnie misek umieść po kilka łyżek ryżu. Na wierzchu ułóż łososia, seler naciowy, mango, ananasa, awokado, ogórka, zieloną cebulkę, fasolkę, arkusze nori, rzodkiewkę, kiełki… jednym słowem na co tylko masz ochotę
Posyp wszystko sezamem.
Polej sosem sriracha oraz/lub majonezem wymieszanym z sosem sriracha.
* Jeśli chcesz by danie było mniej kaloryczne, zamiast ryżu użyj mieszanki sałat.