Choinka udekorowana, pierniczki upieczone i polukrowane, prezenty spakowane – zostaje tylko przygotować dwanaście potraw na wigilijny stół. Dzisiaj podpowiemy wam, jak zrobić to szybko, pysznie, a do tego wszystkiego bardzo, bardzo zdrowo. Sprawdźcie nasze przepisy z selerem naciowym w roli głównej i przekonajcie się sami – właśnie tak smakują święta!
WARZYWA I OWOCE NA WIGILIĘ
Dlaczego przepisy z selerem naciowym? Już odpowiadamy! To prawdziwe warzywo do zadań specjalnych, źródło ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, magnezu, żelaza i wapnia. Seler naciowy poprawia naszą odporność, wspiera pracę serca, działa neuroprotekcyjnie, zapobiegając na przykład udarom niedokrwiennym, zaburzeniom neurologicznym i chorobom zwyrodnieniowym. Na tym nie koniec – obniża poziom złego cholesterolu, detoksykuje, przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu, łagodzi niestrawność. Wszystko to czyni z niego idealną bazę wigilijnych potraw.
W naszym świątecznym menu do selera naciowego dołączą inne, super zdrowe warzywa i owoce. Papryka pobudzi apetyt. Kapusta oczyści organizm z toksyn. Bogata w beta-karoten marchew zapewni prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego. Zawarty w pomidorach likopen opóźni procesy starzenia się organizmu i zneutralizuje działanie wolnych rodników. Jabłka ochronią przed miażdżycą i zawałami. Mango zadba o wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Żurawina z kolei będzie walczyć z infekcjami i alergiami.
Warzywa i owoce połączymy z niezbędnymi na każdej Wigilii grzybami oraz różnego rodzaju rybami. Obiecujemy – będzie smacznie i zdrowo, tradycyjnie i nowocześnie, po prostu przepysznie. Spróbujecie?

NA POCZĄTEK ZUPA
Wigilijną kolację rozpoczynamy od zupy – w zależności od regionu może to być na przykład postny barszcz z uszkami, siemionotka (śląska zupa z nasion konopi), moczka (piernikowa z bakaliami), grzybowa, rybna, migdałowa albo owocowa z suszonymi śliwkami, jabłkami, rodzynkami i morelami, doprawiona goździkami, podawana z makaronem.
My szczególnie chcielibyśmy polecić wam zupę grzybową z selerem naciowym. Sekret jej niezwykłego smaku tkwi w odpowiednim przygotowaniu – suszone grzyby najpierw porządnie namaczamy. Najlepsze będą borowiki i podgrzybki, źródło wysokowartościowego białka, witamin i minerałów. Grzyby podsmażamy na maśle razem z pokrojonym w kosteczkę selerem, ziemniakami, cebulką i marchewką. Dopiero później gotujemy, a na koniec doprawiamy. Tak przyrządzona zupa będzie aromatyczna, odpowiednio pikantna, głęboka w smaku.
Miłośnikom klasyki do gustu powinna również przypaść zupa rybna. Z kolei dla tych, którzy w kuchni lubią eksperymentować, mamy przepis na krem z selera naciowego z wędzonym tofu. Może zostanie waszą nową wigilijną tradycją?
SPOSÓB NA RYBĘ
Po zupie czas na ryby – w różnych postaciach, smakach i dodatkach, od smażonego karpia z cytryną i natką pietruszki, aż po śledzia, łososia i mintaja. To właśnie ryby rządzą na wigilijnym stole. Bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, mikro- oraz makroelementy, najlepiej smakują w towarzystwie warzyw – zwłaszcza chrupkiego, pikantnego selera naciowego.

Niech za dowód posłuży nam fantastyczna ryba po grecku. Do jej przygotowania będziecie potrzebować filetów mintaja albo miruny. Delikatna, biała ryba świetnie pasuje do warzywnej pierzynki z podduszonego na patelni selera naciowego, marchewki i pomidorów. Potrawkę doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny, a następnie układamy w naczyniu warstwami, na przemian ze smażonymi filetami. Rybę po grecku warto przygotować minimum na dzień przed Wigilią, żeby miała czas na leżakowanie w lodówce, połączenie i przegryzienie się wszystkich aromatów – wtedy będzie smakowała obłędnie.
Na świątecznym stole nie powinno też zabraknąć klasycznego śledzia w śmietanie. Ta niepozorna ryba ma wiele prozdrowotnych właściwości – wspomaga pracę mózgu, zmniejsza ryzyko zakrzepów, reguluje ciśnienie krwi . W naszym przepisie łączymy ją z liśćmi selera naciowego, jabłkami oraz chrzanem. W efekcie powstaje idealna potrawa wigilijna – bardzo wyrazista, trochę słodka, trochę ostra, innymi słowy taka, której nie sposób się oprzeć.Równie smaczne będą: ryba po tajsku oraz łosoś z mango. Za ich pośrednictwem wprowadzicie na wigilijny stół przepyszną różnorodność
SAŁATKA W NOWYM WYDANIU
Święta nie byłyby w pełni świętami, gdyby nie sałatka jarzynowa – ziemniaki w mundurkach, marchewka, seler naciowy, jajka, ogórek kiszony, zielony groszek, czasem kukurydza, a do tego zawsze spora porcja majonezu. Specjalnie dla was przygotowaliśmy zdrowszą wersję tej tradycyjnej sałatki, lekką jak piórko, soczystą, pełną świeżych warzyw i podaną w atrakcyjnej formie wieńca świątecznego. Zrobicie ją dosłownie w kwadrans. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, ułożyć je na dużym, okrągłym talerzu, doprawić i przyozdobić: połówki jajek staną się bombkami, żurawina – kolorowymi lampkami, a papryka – kokardą u dołu wieńca. Zamiast majonezu użyjcie gęstego jogurtu, na przykład bałkańskiego – dzięki temu bez wyrzutów sumienia będziecie mogli zjeść dokładkę, a nawet dwie!
Koniecznie przetestujcie też nasze inne sałatki – na święta polecamy na przykład super kolorową sałatkę z ciecierzycą i selerem naciowym albo elegancką sałatkę z krewetkami. To kolejne proste w przygotowaniu, a przy tym bardzo widowiskowe danie – będzie się cudnie prezentowało na świątecznym stole.
STARE I NOWE TRADYCJE
Na koniec mamy dla was jeszcze dwa klasyczne, wigilijne przepisy, ujęte w zupełnie nowe ramy, odświeżone, zdrowsze i jeszcze smaczniejsze. Na pierwszy ogień – wegańskie gołąbki . Do farszu używamy selera naciowego, purée z ciecierzycy oraz ryżu. Nasze warzywo do zadań specjalnych nadaje gołąbkom pikanterii, z kolei ciecierzyca – kremowej gładkości. Ciecierzyca jest też bardzo zdrowa, sprzyja odchudzaniu i zapobiega anemii.
Z prozdrowotnych właściwości roślin strączkowych korzystamy także w drugim z odnowionych, wigilijnych przepisów, tym razem na pierogi z selerem naciowym i zielonym groszkiem. Groszek jest doskonałym źródłem białka, błonnika i węglowodanów. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału, zachorowań na nowotwory czy osteoporozę. Jego cukrowa słodycz świetnie komponuje się z naturalną ostrością selera naciowego. To nowa wigilijna klasyka!
Na naszym Facebooku znajdziecie więcej fantastycznych przepisów – na zupy, ryby, sałatki, na potrawy tradycyjne i całkiem nowe, na święta i na co dzień. Wypróbujcie wszystkie i koniecznie dajcie nam znać, które najbardziej przypadły wam do gustu?
ZACZYNAMY WSPÓLNE ŚWIĘTOWANIE
Kiedy już przygotujecie dwanaście wigilijnych potraw, podzielicie się opłatkiem, zasiądziecie przy stole, pamiętajcie, że jedzenie, choćby i najsmaczne, jest tylko dodatkiem do tego, co najbardziej wartościowe – wspólnego spędzania czasu, bliskości, świętowania. W tym roku nie zawsze jest to łatwe i możliwe, ale tym bardziej istotne. Właśnie dlatego życzymy wam wielu rozmów, spacerów, kolędowania, bycia razem. Dbajcie o siebie nawzajem.
Zdrowych, wesołych świąt!