Sycący dip z kawałkami selera naciowego
Porcje:
4
Czas przygotowania:
10 minut plus czas namaczania
Czas gotowania:
brak
Będziesz potrzebował:
- 2 selery naciowe (serca), opłukane
- 50 g wiórków kokosowych
- 240 ml gorącej wody
- 5 łyżek chrupiącego masła orzechowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 mały, zmiażdżony ząbek czosnku
- 1-2 świeże zielone papryczki chilli, drobno posiekane
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka soku z limonki
Jak przyrządzić:
- Włóż wiórki kokosowe do miski, zalej je gorącą wodą i pozostaw do namoczenia na 15 minut.
- Odcedź mieszaninę do garnka, mocno przyciskając, tak aby pozbyć się całej cieczy. Wyrzuć wiórki kokosowe.
- Dodaj pozostałe składniki i mieszaj na małym ogniu, aż do całkowitego połączenia składników.
- Pokrój seler wzdłuż na ćwiartki.
Informacje o wartości odżywczej:
- 200 kcal
- 17g tłuszczu
- 9g tłuszczów nasyconych
- 5g białka
- 5 g węglowodanów
- 3g błonnika
- 0,9 g soli
Zobacz więcej przepisów