Sycący dip z kawałkami selera naciowego

Porcje:

4

Czas przygotowania:

10 minut plus czas namaczania

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • 2 selery naciowe (serca), opłukane
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 240 ml gorącej wody
  • 5 łyżek chrupiącego masła orzechowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 mały, zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1-2 świeże zielone papryczki chilli, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z limonki

Jak przyrządzić:

  1. Włóż wiórki kokosowe do miski, zalej je gorącą wodą i pozostaw do namoczenia na 15 minut.
  2. Odcedź mieszaninę do garnka, mocno przyciskając, tak aby pozbyć się całej cieczy. Wyrzuć wiórki kokosowe.
  3. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj na małym ogniu, aż do całkowitego połączenia składników.
  4. Pokrój seler wzdłuż na ćwiartki.

Informacje o wartości odżywczej:

  • 200 kcal
  • 17g tłuszczu
  • 9g tłuszczów nasyconych
  • 5g białka
  • 5 g węglowodanów
  • 3g błonnika
  • 0,9 g soli

Zobacz więcej przepisów

Wiosenne surówki i sałatki z selerem naciowym

Wiosna już w pełni – a wraz z nią bogactwo warzyw sezonowych. My najbardziej lubimy komponować z nich kolorowe, pełne witamin, niesamowicie odżywcze sałatki i surówki. To smaczny sposób na odzyskanie sił i zregenerowanie organizmu po zimie. Nie wierzycie?...

Naturalny afrodyzjak seler naciowy / blog Selerlove

Madame de Pompadour, faworyta króla Ludwika XV, jedna z najpiękniejszych i najbardziej pożądanych kobiet swojej epoki, jako afrodyzjak wysoko ceniła seler. Casanova co rano zjadał pięćdziesiąt ostryg, polanych jedynie sokiem z cytryny. Napoleon z kolei...

Kolacja z selerem naciowym – przepisy i inspiracje

Szukacie pomysłu na zdrową kolację? Co można, a czego stanowczo nie wolno? Kiedy najlepiej ją jeść? Dzisiaj obalimy kilka mitów i podzielimy się z wami pomysłami na zdrową, lekką oraz smaczną kolację z selerem naciowym. Dzięki naszym przepisom zadbacie o...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close