Sycący dip z kawałkami selera naciowego

Porcje:

4

Czas przygotowania:

10 minut plus czas namaczania

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • 2 selery naciowe (serca), opłukane
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 240 ml gorącej wody
  • 5 łyżek chrupiącego masła orzechowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 mały, zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1-2 świeże zielone papryczki chilli, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z limonki

Jak przyrządzić:

  1. Włóż wiórki kokosowe do miski, zalej je gorącą wodą i pozostaw do namoczenia na 15 minut.
  2. Odcedź mieszaninę do garnka, mocno przyciskając, tak aby pozbyć się całej cieczy. Wyrzuć wiórki kokosowe.
  3. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj na małym ogniu, aż do całkowitego połączenia składników.
  4. Pokrój seler wzdłuż na ćwiartki.

Informacje o wartości odżywczej:

  • 200 kcal
  • 17g tłuszczu
  • 9g tłuszczów nasyconych
  • 5g białka
  • 5 g węglowodanów
  • 3g błonnika
  • 0,9 g soli

Zobacz więcej przepisów

Tradycyjnie i nowocześnie – przepisy z selerem naciowym na Wielkanoc

Gustujecie w klasycznych potrawach i smakach z dzieciństwa? A może lubicie eksperymentować, próbować nowych rzeczy, zaskakiwać? Bez względu na odpowiedź – dobrze trafiliście. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was garść inspiracji i  przepisów z selerem naciowym...

Zakochani w selerze naciowym – najlepsze przepisy na Walentynki

W tym roku zapewne spędzacie Walentynki w domu – we dwoje, kameralnie, nastrojowo. To wspaniała okazja, żeby wypróbować nowe przepisy, poeksperymentować, przyrządzić dla siebie i bliskiej osoby coś wyjątkowego i niecodziennego. Najlepiej – z selerem...

Warzywne inspiracje na święta z selerem naciowym

Zaczyna się od zapachu pierników, lukru i pomarańczy. Później w domu pojawia się ślicznie przystrojona choinka. Wreszcie wraz z najbliższymi zasiadamy do wigilijnego stołu, rozmawiamy, kolędujemy, składamy życzenia, dzielimy się opłatkiem, obdarowujemy...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close