Sycący dip z kawałkami selera naciowego

Porcje:

4

Czas przygotowania:

10 minut plus czas namaczania

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • 2 selery naciowe (serca), opłukane
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 240 ml gorącej wody
  • 5 łyżek chrupiącego masła orzechowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 mały, zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1-2 świeże zielone papryczki chilli, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z limonki

Jak przyrządzić:

  1. Włóż wiórki kokosowe do miski, zalej je gorącą wodą i pozostaw do namoczenia na 15 minut.
  2. Odcedź mieszaninę do garnka, mocno przyciskając, tak aby pozbyć się całej cieczy. Wyrzuć wiórki kokosowe.
  3. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj na małym ogniu, aż do całkowitego połączenia składników.
  4. Pokrój seler wzdłuż na ćwiartki.

Informacje o wartości odżywczej:

  • 200 kcal
  • 17g tłuszczu
  • 9g tłuszczów nasyconych
  • 5g białka
  • 5 g węglowodanów
  • 3g błonnika
  • 0,9 g soli

Zobacz więcej przepisów

Pierogi i naleśniki z selerem naciowym – pomysł na pyszny obiad

Największy plus naleśników i pierogów? Można je przygotowywać na setki różnych sposobów – na słodko, słono, orientalnie, nietypowo, z ulubionymi warzywami i oczywiście z selerem naciowym. To idealny pomysł na zdrowy, pełen witamin obiad, kolację we dwoje,...

Zieleń na talerzu – dlaczego warto jeść seler naciowy i inne zielone warzywa?

Seler naciowy, brokuły, ogórki, cukinia, szpinak, jabłko, kiwi – to tylko niektóre zielone warzywa i owoce, na które warto zwrócić uwagę. Są smaczne, ożywcze, aż po skórkę wypełnione witaminami, minerałami oraz drogocennym chlorofilem. Co to oznacza w praktyce?...

Dieta cukrzycowa. Zdrowe przepisy z selerem naciowym dla diabetyków

Chyba większości z nas dieta cukrzycowa kojarzy się z ograniczeniami. Wbrew pozorom nie musi być jednak nudna i nieciekawa. Jak więc jeść zdrowo, a przy tym smacznie i różnorodnie? Na co powinni zwracać uwagę diabetycy? Dlaczego warto włączyć seler naciowy...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close