Sycący dip z kawałkami selera naciowego

Porcje:

4

Czas przygotowania:

10 minut plus czas namaczania

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • 2 selery naciowe (serca), opłukane
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 240 ml gorącej wody
  • 5 łyżek chrupiącego masła orzechowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 mały, zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1-2 świeże zielone papryczki chilli, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z limonki

Jak przyrządzić:

  1. Włóż wiórki kokosowe do miski, zalej je gorącą wodą i pozostaw do namoczenia na 15 minut.
  2. Odcedź mieszaninę do garnka, mocno przyciskając, tak aby pozbyć się całej cieczy. Wyrzuć wiórki kokosowe.
  3. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj na małym ogniu, aż do całkowitego połączenia składników.
  4. Pokrój seler wzdłuż na ćwiartki.

Informacje o wartości odżywczej:

  • 200 kcal
  • 17g tłuszczu
  • 9g tłuszczów nasyconych
  • 5g białka
  • 5 g węglowodanów
  • 3g błonnika
  • 0,9 g soli

Zobacz więcej przepisów

Jak przyrządzić seler naciowy – przechowywanie, właściwości i przepisy

Seler naciowy cieszy się coraz większą popularnością. Bardzo słusznie! To najlepszy wspomagasz diety, bomba witaminowa, warzywo do zadań specjalnych. Zastanawiasz się jak przyrządzić seler naciowy? Do czego nadają się liście, a do czego łodygi selera...

Kulinarne podróże – seler naciowy w kuchniach świata

Relaks w ciepłych krajach, zwiedzanie zabytków, podróż przez wydmy pustyni, zdobywanie szczytów gór albo szalona wycieczka dookoła świata – każdy z nas ma własny patent na udany odpoczynek. Jednak bez względu na to, czy właśnie sączysz drinka pod palemką,...

Przyprawy i zioła w kuchni. Pomysły na pełne aromatu potrawy z selerem naciowym

Aromatyczne, kolorowe, smaczne, a do tego pełne witamin i minerałów – bez nich nasza kuchnia byłaby po prostu nudna. Przyprawy poprawiają odporność, dbają o układ pokarmowy, działają antybakteryjnie oraz przeciwwirusowo, a do tego pomagają w walce ze...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close