Łosoś na puree z selera
Porcje:
2
Czas przygotowania:
20 minut
Czego potrzebujesz?
- 1 ziemniak
- 3 łodygi selera naciowego
- Biała część małego pora
- Łyżka masła klarowanego
- Sól
- Pieprz
- Ok. pół szkl. wody
- 300 g filetów z łososia
- Skórka z cytryny
Jak przyrządzić:
- Pora, ziemniaka i seler pokroić w drobną kosteczkę.
- Na maśle podsmażyć najpierw pora, dodając do niego kolejno ziemniaka i seler. Smażyć przez chwilę od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa zrobią się złote, zalać je odrobiną wody.
- Tylko tyle by przykryła warzywa. Dodać sól i pieprz i dusić pod przykrywką do miękkości, około 15 minut.
- W międzyczasie łososia natrzeć solą, pieprzem i skórką pomarańczową.
- Usmażyć na maśle zaczynając od strony ze skórą, ok. 5 minut z każdej strony.
- Kiedy warzywa będą miękkie, zblendować je na gładką masę i wyłożyć na talerz.
- Ułożyć na nich rybę i przyozdobić zieleniną.
Zobacz więcej przepisów