Sałatka tajska

Porcje:

1

Czas przygotowania:

10 minut

Czego potrzebujesz?

  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 łodyga cebuli dymki lub ½ czerwonej cebuli
  • ½ papryczki chilli
  • Garść liści kolendry
  • 1 mała marchewka
  • Garść orzeszków ziemnych

Sos:

  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Sól
  • Pieprz

Jak przyrządzić:

  • Seler i dymkę pokroić w cienkie plasterki.
  • Marchewkę zetrzeć na tarce.
  • Orzeszki uprażyć na suchej patelni.
  • Wymieszać składniki sosu.
  • Warzywa wraz z kolendrą wsypać do miski i wymieszać dokładnie z sosem.
  • Odstawić na 10 minut, aby się przegryzło.
  • Przełożyć na talerz, posypać prażonymi orzeszkami i ozdobić listkami kolendry.

* Sałatka smakuje wybornie z wolnogotowaną kaczką.

Zobacz więcej przepisów

Kolacja z selerem naciowym – przepisy i inspiracje

Szukacie pomysłu na zdrową kolację? Co można, a czego stanowczo nie wolno? Kiedy najlepiej ją jeść? Dzisiaj obalimy kilka mitów i podzielimy się z wami pomysłami na zdrową, lekką oraz smaczną kolację z selerem naciowym. Dzięki naszym przepisom zadbacie o...

Pomysł na posiłek po treningu – 10 fit przepisów z selerem naciowym

Biegacie? Pływacie? A może jeździcie na rowerze? Bez względu na to, jaki rodzaj aktywności uprawiacie, pamiętajcie, żeby łączyć go z pysznym, zdrowym jedzeniem, zwłaszcza bezpośrednio po treningu. Tylko w ten sposób rzeczywiście poprawicie swoją kondycję i wyniki...

Roślinne burgery z selerem naciowym – proste i szybkie przepisy

Soczysty burger w bułce, frytki, shake – oto klasyczny, amerykański zestaw, któremu wprost nie sposób się oprzeć. Zwłaszcza, gdy rolę główną gra w nim roślinny kotlet z selerem naciowym. Według nas smakuje jeszcze lepiej od tradycyjnego. Nie musicie jednak wierzyć na...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close