Sałatka tajska

Porcje:

1

Czas przygotowania:

10 minut

Czego potrzebujesz?

  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 łodyga cebuli dymki lub ½ czerwonej cebuli
  • ½ papryczki chilli
  • Garść liści kolendry
  • 1 mała marchewka
  • Garść orzeszków ziemnych

Sos:

  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Sól
  • Pieprz

Jak przyrządzić:

  • Seler i dymkę pokroić w cienkie plasterki.
  • Marchewkę zetrzeć na tarce.
  • Orzeszki uprażyć na suchej patelni.
  • Wymieszać składniki sosu.
  • Warzywa wraz z kolendrą wsypać do miski i wymieszać dokładnie z sosem.
  • Odstawić na 10 minut, aby się przegryzło.
  • Przełożyć na talerz, posypać prażonymi orzeszkami i ozdobić listkami kolendry.

* Sałatka smakuje wybornie z wolnogotowaną kaczką.

Zobacz więcej przepisów

Chłodnik z selerem naciowym oraz zupy warzywne na lato

Zaczęły się upały, a wraz z nimi sezon na chłodniki oraz lekkie zupy. To idealny sposób na pożywny, pełen witamin, a przy tym orzeźwiający obiad. Łatwe w przygotowaniu, podawane na wytrawnie, ostro lub słodko, warzywne zupy świetnie sprawdzą się wtedy,...

Jak przyrządzić seler naciowy – przechowywanie, właściwości i przepisy

Seler naciowy cieszy się coraz większą popularnością. Bardzo słusznie! To najlepszy wspomagasz diety, bomba witaminowa, warzywo do zadań specjalnych. Zastanawiasz się jak przyrządzić seler naciowy? Do czego nadają się liście, a do czego łodygi selera...

Sylwester z selerem naciowym – proste i efektowne przekąski na domowe świętowanie

W tym roku chyba większość z nas spędza Sylwestra w domu. Nie musi to jednak oznaczać nudy – wręcz przeciwnie. Dzięki przekąskom z selerem naciowym wasze świętowanie zyska zupełnie nowy wymiar – będzie ciekawie, wytwornie, smacznie i zdrowo. Tak rozpoczęty...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close