Sałatka tajska

Porcje:

1

Czas przygotowania:

10 minut

Czego potrzebujesz?

  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 łodyga cebuli dymki lub ½ czerwonej cebuli
  • ½ papryczki chilli
  • Garść liści kolendry
  • 1 mała marchewka
  • Garść orzeszków ziemnych

Sos:

  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Sól
  • Pieprz

Jak przyrządzić:

  • Seler i dymkę pokroić w cienkie plasterki.
  • Marchewkę zetrzeć na tarce.
  • Orzeszki uprażyć na suchej patelni.
  • Wymieszać składniki sosu.
  • Warzywa wraz z kolendrą wsypać do miski i wymieszać dokładnie z sosem.
  • Odstawić na 10 minut, aby się przegryzło.
  • Przełożyć na talerz, posypać prażonymi orzeszkami i ozdobić listkami kolendry.

* Sałatka smakuje wybornie z wolnogotowaną kaczką.

Zobacz więcej przepisów

Bohaterowie drugiego planu – czyli zdrowe dodatki do dań z selerem naciowym

Garść nasion, łyżeczka pikantnej pasty, miarka wyrazistego sosu, dobrej jakości olej, nietypowy ocet albo szczypta zielonego proszku z alg – tyle wystarczy, żeby w prosty sposób odmienić oblicze każdej potrawy, urozmaicić jej smak i aromat, a przy tym naładować...

Tarty warzywne z selerem naciowym i nie tylko

Tarty warzywne z selerem naciowym - to prawdziwa gratka dla fanów zdrowego odżywiania, smaku natury oraz sezonowych warzyw w kuchni. Tarty są idealne na obiad, nieformalne spotkania ze znajomymi, elegancką kolację dla dwojga, na przekąskę i lunch. Świetnie...

Dieta dla seniora – Zdrowe przepisy z selerem naciowym w roli głównej

Czym powinna wyróżniać się dobra dieta dla seniora? Na co zwrócić uwagę przy jej komponowaniu? Jak bez względu na wiek zachować dobre samopoczucie i energię do działania? W czasach, w których bardziej niż kiedykolwiek wcześniej powinniśmy dbać o zdrowie,...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close