Sałatka tajska
Porcje:
1
Czas przygotowania:
10 minut
Czego potrzebujesz?
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 łodyga cebuli dymki lub ½ czerwonej cebuli
- ½ papryczki chilli
- Garść liści kolendry
- 1 mała marchewka
- Garść orzeszków ziemnych
Sos:
- 1 łyżka oleju ryżowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- Sól
- Pieprz
Jak przyrządzić:
- Seler i dymkę pokroić w cienkie plasterki.
- Marchewkę zetrzeć na tarce.
- Orzeszki uprażyć na suchej patelni.
- Wymieszać składniki sosu.
- Warzywa wraz z kolendrą wsypać do miski i wymieszać dokładnie z sosem.
- Odstawić na 10 minut, aby się przegryzło.
- Przełożyć na talerz, posypać prażonymi orzeszkami i ozdobić listkami kolendry.
* Sałatka smakuje wybornie z wolnogotowaną kaczką.
Zobacz więcej przepisów