Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym

Porcje:

4

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • 4 świeże steki z tuńczyka
  • 2 selery (serca), opłukane i posiekane
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 posiekane pomidory, bez skórki i nasion
  • 2 łyżki kaparów
  • 4 łyżeczki nierafinowanego cukru
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • posiekana pietruszka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak przyrządzić:

  1. Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty. Dodaj posiekany seler i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż zacznie mięknąć.
  2. Dodaj pomidory i gotuj na średnim ogniu, aż powstanie papka z pomidorów. Dodaj kapary, cukier i ocet. Zwiększ ogień i gotuj, aż ocet wyparuje. Odłóż na bok.
  3. Rozgrzej patelnię, posmaruj tuńczyka odrobiną oliwy z oliwek i przypraw. Połóż tuńczyka na gorącej patelni i smaż przez około 3 minuty z każdej strony. (1 min z każdej strony by uzyskać stopień wysmażenia krwisty, 4 minuty z każdej strony by uzyskać dobrze wysmażony).
  4. Podawaj rybę z dodatkiem selerowej mieszanki i udekoruj szczyptą posiekanej natki pietruszki. Dopraw do smaku.

Informacje o wartości odżywczej:

  • 265 kcal
  • 12 g tłuszczu
  • 2,5 g tłuszczów nasyconych
  • 31 g białka
  • 10 g węglowodanów
  • 2 g błonnika
  • 0,9 g soli
  • bogaty w witaminę C, B6, B12 oraz kwas foliowy

Zobacz więcej przepisów

Zieleń na talerzu – dlaczego warto jeść seler naciowy i inne zielone warzywa?

Seler naciowy, brokuły, ogórki, cukinia, szpinak, jabłko, kiwi – to tylko niektóre zielone warzywa i owoce, na które warto zwrócić uwagę. Są smaczne, ożywcze, aż po skórkę wypełnione witaminami, minerałami oraz drogocennym chlorofilem. Co to oznacza w praktyce?...

Wege kuchnia dla najmłodszych – sprawdzone i zdrowe przepisy z selerem naciowym

Czy dieta roślinna może być dobra dla dzieci? Jak wpływa na ich rozwój? Co radzą specjaliści? Dzisiaj wspólnie poszukamy odpowiedzi na te i inne pytania. Weźmiemy pod lupę kontrowersje, sprawdzimy badania, przetestujemy przepisy, spróbujemy nowych smaków. Dołączcie do...

Jak przyrządzić seler naciowy – przechowywanie, właściwości i przepisy

Seler naciowy cieszy się coraz większą popularnością. Bardzo słusznie! To najlepszy wspomagasz diety, bomba witaminowa, warzywo do zadań specjalnych. Zastanawiasz się jak przyrządzić seler naciowy? Do czego nadają się liście, a do czego łodygi selera...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close