Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym
Porcje:
4
Czas przygotowania:
–
Czas gotowania:
brak
Będziesz potrzebował:
- 4 świeże steki z tuńczyka
- 2 selery (serca), opłukane i posiekane
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 posiekane pomidory, bez skórki i nasion
- 2 łyżki kaparów
- 4 łyżeczki nierafinowanego cukru
- 3 łyżki białego octu winnego
- posiekana pietruszka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak przyrządzić:
- Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty. Dodaj posiekany seler i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż zacznie mięknąć.
- Dodaj pomidory i gotuj na średnim ogniu, aż powstanie papka z pomidorów. Dodaj kapary, cukier i ocet. Zwiększ ogień i gotuj, aż ocet wyparuje. Odłóż na bok.
- Rozgrzej patelnię, posmaruj tuńczyka odrobiną oliwy z oliwek i przypraw. Połóż tuńczyka na gorącej patelni i smaż przez około 3 minuty z każdej strony. (1 min z każdej strony by uzyskać stopień wysmażenia krwisty, 4 minuty z każdej strony by uzyskać dobrze wysmażony).
- Podawaj rybę z dodatkiem selerowej mieszanki i udekoruj szczyptą posiekanej natki pietruszki. Dopraw do smaku.
Informacje o wartości odżywczej:
- 265 kcal
- 12 g tłuszczu
- 2,5 g tłuszczów nasyconych
- 31 g białka
- 10 g węglowodanów
- 2 g błonnika
- 0,9 g soli
- bogaty w witaminę C, B6, B12 oraz kwas foliowy
Zobacz więcej przepisów