Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym

Porcje:

4

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • 4 świeże steki z tuńczyka
  • 2 selery (serca), opłukane i posiekane
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 posiekane pomidory, bez skórki i nasion
  • 2 łyżki kaparów
  • 4 łyżeczki nierafinowanego cukru
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • posiekana pietruszka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak przyrządzić:

  1. Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty. Dodaj posiekany seler i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż zacznie mięknąć.
  2. Dodaj pomidory i gotuj na średnim ogniu, aż powstanie papka z pomidorów. Dodaj kapary, cukier i ocet. Zwiększ ogień i gotuj, aż ocet wyparuje. Odłóż na bok.
  3. Rozgrzej patelnię, posmaruj tuńczyka odrobiną oliwy z oliwek i przypraw. Połóż tuńczyka na gorącej patelni i smaż przez około 3 minuty z każdej strony. (1 min z każdej strony by uzyskać stopień wysmażenia krwisty, 4 minuty z każdej strony by uzyskać dobrze wysmażony).
  4. Podawaj rybę z dodatkiem selerowej mieszanki i udekoruj szczyptą posiekanej natki pietruszki. Dopraw do smaku.

Informacje o wartości odżywczej:

  • 265 kcal
  • 12 g tłuszczu
  • 2,5 g tłuszczów nasyconych
  • 31 g białka
  • 10 g węglowodanów
  • 2 g błonnika
  • 0,9 g soli
  • bogaty w witaminę C, B6, B12 oraz kwas foliowy

Zobacz więcej przepisów

Kuchnia bałkańska – czyli pyszne, domowe jedzenie z selerem naciowym w roli głównej

Wyrazisty smak, bogactwo aromatów, różnorodność – to tylko trzy najważniejsze cechy kuchni bałkańskiej. Mieszkańcy tego regionu uwielbiają wspólne gotowanie, mocne przyprawy i dobrej jakości lokalne produkty. Takie jak nasze warzywo do zadań specjalnych –...

Witaminy i minerały w diecie – pełne zdrowia przepisy z selerem naciowym

Witaminy, minerały, mikro- i makroelementy – zewsząd słyszymy, że są nam potrzebne, niezbędne, najważniejsze, czy jednak wiemy dlaczego? Gdzie je znaleźć? Jak skomponować pełnowartościowy posiłek? Specjalnie dla was zebraliśmy w jednym miejscu odpowiedzi...

Błonnik w diecie – źródła, korzyści dla zdrowia i inspiracje z selerem naciowym

Reguluje pracę układu trawiennego, chroni przed rozwojem chorób serca, cukrzycą, nowotworami, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, na długo zapewnia uczucie sytości. To tylko niektóre z super mocy błonnika pokarmowego. Dlaczego jeszcze warto wprowadzić go do...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close