Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym

Porcje:

4

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • 4 świeże steki z tuńczyka
  • 2 selery (serca), opłukane i posiekane
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 posiekane pomidory, bez skórki i nasion
  • 2 łyżki kaparów
  • 4 łyżeczki nierafinowanego cukru
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • posiekana pietruszka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak przyrządzić:

  1. Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty. Dodaj posiekany seler i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż zacznie mięknąć.
  2. Dodaj pomidory i gotuj na średnim ogniu, aż powstanie papka z pomidorów. Dodaj kapary, cukier i ocet. Zwiększ ogień i gotuj, aż ocet wyparuje. Odłóż na bok.
  3. Rozgrzej patelnię, posmaruj tuńczyka odrobiną oliwy z oliwek i przypraw. Połóż tuńczyka na gorącej patelni i smaż przez około 3 minuty z każdej strony. (1 min z każdej strony by uzyskać stopień wysmażenia krwisty, 4 minuty z każdej strony by uzyskać dobrze wysmażony).
  4. Podawaj rybę z dodatkiem selerowej mieszanki i udekoruj szczyptą posiekanej natki pietruszki. Dopraw do smaku.

Informacje o wartości odżywczej:

  • 265 kcal
  • 12 g tłuszczu
  • 2,5 g tłuszczów nasyconych
  • 31 g białka
  • 10 g węglowodanów
  • 2 g błonnika
  • 0,9 g soli
  • bogaty w witaminę C, B6, B12 oraz kwas foliowy

Zobacz więcej przepisów

Dieta dla sportowców. Przepisy z selerem naciowym dla aktywnych

Prawidłowe odżywianie jest dla sportowców niemal tak samo ważne, jak wysiłek fizyczny. Każdą dietę opracowuje się indywidualnie, w zależności od dyscypliny, natężenia treningów i oczekiwanych rezultatów. Zobaczcie nasze propozycje pysznych dań dla...

Zdrowe przekąski z selerem naciowym – dieta, praca i trening / blog Selerlove

Nowy rok często zaczynamy od ważnych dla nas i naszego zdrowia postanowień: chcemy zrzucić zbędne kilogramy, poprawić kondycję, zacząć regularnie trenować. Dzisiaj podpowiemy wam, co zrobić, żeby postanowienia przekuć w rzeczywistość i nie zrezygnować z...

z cyklu wege: Wegetarianizm i seler naciowy w kuchniach świata

Pierożki samosa, zupa miso, tofu, pakora, falafel i hummus – to tylko niektóre z przepysznych bezmięsnych potraw z różnych zakątków świata, kultur oraz tradycji kulinarnych. Dzisiaj w ramach naszego nowego cyklu wegetariańskiego zapraszamy was w niezwykłą...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close