Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym

Porcje:

4

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • 4 świeże steki z tuńczyka
  • 2 selery (serca), opłukane i posiekane
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 posiekane pomidory, bez skórki i nasion
  • 2 łyżki kaparów
  • 4 łyżeczki nierafinowanego cukru
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • posiekana pietruszka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak przyrządzić:

  1. Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty. Dodaj posiekany seler i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż zacznie mięknąć.
  2. Dodaj pomidory i gotuj na średnim ogniu, aż powstanie papka z pomidorów. Dodaj kapary, cukier i ocet. Zwiększ ogień i gotuj, aż ocet wyparuje. Odłóż na bok.
  3. Rozgrzej patelnię, posmaruj tuńczyka odrobiną oliwy z oliwek i przypraw. Połóż tuńczyka na gorącej patelni i smaż przez około 3 minuty z każdej strony. (1 min z każdej strony by uzyskać stopień wysmażenia krwisty, 4 minuty z każdej strony by uzyskać dobrze wysmażony).
  4. Podawaj rybę z dodatkiem selerowej mieszanki i udekoruj szczyptą posiekanej natki pietruszki. Dopraw do smaku.

Informacje o wartości odżywczej:

  • 265 kcal
  • 12 g tłuszczu
  • 2,5 g tłuszczów nasyconych
  • 31 g białka
  • 10 g węglowodanów
  • 2 g błonnika
  • 0,9 g soli
  • bogaty w witaminę C, B6, B12 oraz kwas foliowy

Zobacz więcej przepisów

Czas na dietę! Przepisy z selerem naciowym na dobry początek odchudzania

Chcecie zrzucić zbędne kilogramy? Poczuć się lepiej we własnym ciele? Zadbać o zdrowie, kondycję i samopoczucie? Dzisiaj podpowiemy wam, jak skutecznie rozpocząć odchudzanie, na co zwrócić uwagę i dlaczego warto planować codzienny jadłospis. Dzięki naszym...

Placki, naleśniki, wrapy – zdrowe i smaczne przepisy z selerem naciowym

Szukacie pomysłu na szybki obiad? Lunch do pracy? Zdrową przekąskę dla dziecka? W każdej z tych ról świetnie sprawdzą się placki – danie najprostsze z możliwych, przygotowywane na całym świecie w setkach odmian i wariantów, we wszystkich smakach i...

z cyklu wege: Wegetarianizm dla zdrowia. Zalety diety bezmięsnej

Jeszcze kilka lat temu u podstawy piramidy żywieniowej leżały zboża oraz produkty pełnoziarniste. Dzisiaj naukowcy głośno mówią, że kluczem do zdrowego życia i dobrego samopoczucia jest zwiększenie aktywności fizycznej oraz jadłospis oparty głównie na...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close