Prawidłowe odżywianie jest dla sportowców niemal tak samo ważne, jak wysiłek fizyczny. Każdą dietę opracowuje się indywidualnie, w zależności od dyscypliny, natężenia treningów i oczekiwanych rezultatów. Zobaczcie nasze propozycje pysznych dań dla sportowców z selerem naciowym!

SPALAMY ZBĘDNE KILOGRAMY

Jednym z najczęstszych błędów osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z dietą i wysiłkiem fizycznym, jest założenie, że jeśli chcemy schudnąć, powinniśmy zintensyfikować ćwiczenia, ograniczając jednocześnie liczbę spożywanych posiłków. To jednak powoduje, że zaczyna nam brakować energii, nasz metabolizm zwalnia i możemy osiągnąć efekt wręcz przeciwny do zamierzonego. Chcąc szybciej spalać kalorie, powinniśmy zapewnić sobie przynajmniej pięć posiłków dziennie. Jedząc niewielkie porcje regularnie, nie przeciążymy układu trawiennego. Gdy ćwiczymy z myślą o utracie kilogramów, powinniśmy sięgać po produkty niskotłuszczowe bogate w białko, a także owoce i warzywa, które przyspieszają metabolizm, m.in. szparagi, szpinak i seler naciowy.

Seler naciowy nie tylko świetnie smakuje, ale przede wszystkim jest ujemny kalorycznie, co oznacza, że spożywanie go dostarcza mniej kalorii niż spalamy w trakcie jedzenia. Dzięki temu możemy go jeść bez ograniczeń i wciąż chudnąć! Tym samym świetnie sprawdza się jako przekąska przed lub po treningu, a także jako dodatek do wielu innych dań. Osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, szczególnie polecamy nasze przepisy na sałatki – z selerem, rzodkiewką i groszkiem  albo jabłkiem i żurawiną.

ĆWICZYMY DLA PRZYJEMNOŚCI

Każdy trening, bez względu na to, czy chcemy schudnąć, przybrać na masie mięśniowej, czy po prostu aktywnie spędzić czas, wiąże się z utratą energii. Jeżeli zaczęliście rekreacyjnie uprawiać sport, a wasza waga stoi w miejscu i jesteście z tego zadowoleni, prawdopodobnie nie musicie zmieniać drastycznie swojej diety, bo dostarczacie organizmowi akurat tyle kalorii, ile faktycznie potrzebuje.

Warto jednak pamiętać, że po wzmożonym wysiłku powinniśmy uzupełnić nie tylko spalone kalorie, ale też witaminy i minerały, które organizm traci wraz z potem, a których niedobór w dłuższej perspektywie zacznie odbijać się na naszym zdrowiu. W diecie osoby aktywnej fizycznie nie może zabraknąć żelaza, miedzi, cynku, sodu, wapnia, potasu i magnezu, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania serca, budowy mięśni oraz regeneracji komórek uszkodzonych w trakcie treningu. By wzbogacić naszą dietę w żelazo dobrze jeść mięso, szpinak, szczaw czy pietruszkę. W potas bogate są między innymi ziemniaki, banany i brzoskwinie, a braki magnezu możemy uzupełnić na przykład pestkami dyni. Prawdziwymi bombami witaminowymi są pomidory, cebula oraz seler naciowy. Nasze warzywo do zadań specjalnych zawiera nie tylko witaminy A, B, C i E, ale jest też bogate w magnez, potas, wapń, cynk, fosfor i żelazo.

Chcesz przywrócić równowagę w organizmie po intensywnym treningu? Wypróbuj nasze koktajle: energetyzujący shake z selerem naciowym, ananasem, imbirem, bananami i brzoskwiniami,  odbudowujący siły miks z selera, truskawek i limonki oraz pełne witamin zielone smoothie.

ROŚNIEMY W SIŁĘ

Gdy trenujemy po to, by zwiększyć masę mięśniową, powinniśmy dostarczać organizmowi od 500 do 1000 kalorii dziennie więcej, niż wynika to z naszego podstawowego zapotrzebowania na energię. Głównym źródłem „paliwa” dla organizmu są produkty węglowodanowe o niskim indeksie glikemicznym, a więc powodujące szybki wzrost stężenia glukozy we krwi. To z niej nasze mięśnie pozyskują siłę niezbędną do pracy, w tym także do ćwiczeń.

Przed treningiem dobrze jest więc sięgać po produkty bogate w węglowodany złożone, między innymi makarony, kasze, ryż, pełnoziarniste zboża, warzywa strączkowe, a także niektóre owoce – morele, śliwki, brzoskwinie i winogrona. Powinniśmy natomiast unikać słodyczy, które poza „pustą” energią nie dostarczają nam żadnych wartościowych składników. Lekką, a przy tym bogatą w „paliwo” przekąską przed treningiem może być na przykład sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami. To czysta energia!

Dieta sportowca powinna być też bogata w tłuszcze nienasycone, które zwiększają wydolność serca i mięśni oraz ułatwiają przyswajanie witamin A, D, E i K. Dlatego w naszej diecie nie powinno zabraknąć oliwy, oleju rzepakowego i lnianego, orzechów, awokado i ryb morskich, na przykład łososia, makreli, sardynek. Warto za to wyeliminować – a przynajmniej ograniczyć – spożycie tłuszczów nasyconych: margaryny, tłustych sosów i kremów, które przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej oraz zwiększają ryzyko nadciśnienia. Zamiast margaryną kanapkę możemy posmarować na przykład hummusem  albo pastą jajeczną z selerem naciowym. 

REGENERUJEMY SIĘ PO TRENINGU

O ile węglowodany dostarczają nam energii do ćwiczeń, głównym materiałem odpowiedzialnym za wzrost mięśni jest białko. Uszkodzone w trakcie ćwiczeń włókna potrzebują go do regeneracji, dlatego po treningu powinniśmy sięgać po produkty wysokobiałkowe, takie jak mięso, mleko, sery i jajka. Dużo białka znajdziemy też w produktach roślinnych, takich jak pestki dyni, orzechy ziemne, soczewica czy fasola.

Ilość spożywanego białka jest uzależniona od wielu czynników, ale szacuje się, że średnie zapotrzebowanie dla osób aktywnych fizycznie wynosi od 1,2 do 2 gram na kilogram masy ciała – w zależności od intensywności treningów. Szczególną uwagę na swoją dietę przy treningu kulturystycznym powinny zwracać kobiety. Dieta wysokobiałkowa może spowodować u nich utratę wapnia, którego niedobory zwiększają ryzyko osteoporozy. Tutaj również z pomocą przychodzi seler naciowy, który zawiera bardzo dużo wapnia i fosforu, wzmacniającego nasze kości. Dlatego po treningu warto sięgnąć na przykład po wysokobiałkową, a przy tym pełną witamin i wapnia potrawkę z kurczaka i selerem naciowego w sosie pieprzowym.

PLANY NA NOWY ROK – ZDROWE ODŻYWIANIE I AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA

Koniec starego roku i początek nowego to często okres postanowień – planujemy lepiej się odżywiać, zadbać o zdrowie, wprowadzić do swojego jadłospisu więcej warzyw, być aktywnym fizycznie. Z selerem naciowym na pewno uda się osiągnąć wszystkie te cele!

Seler Naciowy – wegetariański składnik doskonały

Warzywa zamiast mięsa, czyli źródła białka w kuchni roślinnej – przepisy z selerem naciowym Czy dieta wegetariańska może być bogata w białko? Pełnowartościowa? Zdrowa? Jeżeli też zadajecie sobie te pytania, dobrze trafiliście. Dzisiaj wspólnie poszukamy odpowiedzi,...

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony wrap z selerem naciowym

Zielony wrap z selerem naciowym Zieleń to kolor życia i witalności ?  Wartości te zamknęliśmy w szybkim przepisie na pysznego wrapa. Nie zabrakło w nim selera naciowego ? S K Ł A D N I K I:   WRAP ✅ 2 jajka ✅ łyżka dowolnej mąki (może być...

Chłodnik z selera naciowego

Chłodnik selerowy 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 mały kefir 4 łyżki jogurtu greckiego Garść kopru Garść szczypiorku 1/2 ogórka Ząbek czosnku Kiełki brokuła lub rzodkiewki Sól Pieprz Jak przyrządzić: Kefir, jogurt,...

Nadziewany seler naciowy na 3 sposoby

Seler nadziewany na 3 sposoby Aby przyrządzić te pyszne i szybkie przekąski potrzebujesz przede wszystkim pęczek selera naciowego. Poniżej znajdziesz trzy warianty smakowe.   *To danie można modyfikować wedle tego co masz akurat w swojej...

Lemoniada z selerem naciowym

Lemoniada z selerem naciowym 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 cytryna 1 pomarańcza 1 ogórek  świeża mięta woda mineralna Jak przyrządzić: Wszystkie warzywa i owoce obieramy, wydrążamy pestki z cytryny, jabłka i pomarańczy,...

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym 2 10 minut + odstawić na godzinę do zamarynowania   15-20 minut Będziesz potrzebował: 1 kg filetów z ryby 2 cebule czerwone Mix papryki (czerwona, żółta i zielona) 3 łodygi selera naciowego...

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Stir Fry z selera i marchewki Czego potrzebujesz? 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki, drobno posiekane Świeżo zmielony czarny pieprz ...

Kotlety kapuściane z selerem naciowym

Kotlety kapuściane z selerem naciowym 2 30 minut Czego potrzebujesz? 0,5 kg kapusty 3 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy bułka tarta sól i pieprz do smaku przyprawa do...

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym 4 55 minut Czego potrzebujesz? 1 kg fileta z białej ryby 3 łodygi selera naciowego czerwona cebula zielona papryka marchew jajko mąka szklanka mleka sól i pieprz do smaku olej 4 łyżki octu lub sok z...

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Smoothie Różowa Pantera 1 5 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera Banan Garść truskawek Sok z limonki Jak przyrządzić: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Przelać do wysokiej szklanki i ozdobić gałązką...

Wegański perski gulasz z selerem naciowym Khoreshte Karafs

Wegański gulasz perski Khoreshte Karafs 4 55 minut Czego potrzebujesz? 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 cebula 1/2 pęczka selera naciowego 1/2 pęczka świeżej mięty 1 pęczek zielonej pietruszki 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close