Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego

Połączenie wspaniałego smaku buraka wraz z fasolką w tym pysznym dipie, idealnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, takimi jak seler naciowy, marchew czy ogórek.

Porcje:

4 – 6

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • 250 g gotowanych buraków w occie (nie marynowanych)
  • 1 puszka fasolki półksiężycowatej (410 g), odsączonej i opłukanej
  • 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • Małe pęczki świeżego szczypiorku, drobno posiekane (zostaw kilka do dekoracji)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Jak przyrządzić:

  • Pokrój buraki w małe kostki i odłóż na bok do średniej miski.
  • W robocie kuchennym wymieszaj fasolkę z masłem, czosnkiem, szczypiorkiem i oliwą z oliwek. Dopraw do smaku solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Przełóż masę do miski z burakiem i delikatnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do mniejszej miski, skrop odrobiną oliwy z oliwek i udekoruj garścią szczypiorku. Podawaj jako dip z chlebkiem pitta lub jako przystawkę do sałatek.

Zobacz więcej przepisów

Chłodnik z selerem naciowym oraz zupy warzywne na lato

Zaczęły się upały, a wraz z nimi sezon na chłodniki oraz lekkie zupy. To idealny sposób na pożywny, pełen witamin, a przy tym orzeźwiający obiad. Łatwe w przygotowaniu, podawane na wytrawnie, ostro lub słodko, warzywne zupy świetnie sprawdzą się wtedy,...

Przekąski z selera naciowego i inne wegetariańskie propozycje na wakacje

Wędrówka górskimi szlakami, zwiedzanie zabytków, bliższe i dalsze wycieczki, odpoczynek na plaży, kąpiele słoneczne – bez względu na to, jak spędzacie urlop, z pewnością przydadzą się wam pyszne, pożywne przekąski. Dzięki nim na dłużej zachowacie siły i z...

7 pomysłów na zapiekanki z selerem naciowym. Przepisy na zdrowy i pyszny obiad

Zapiekanka to chyba jedna z najwdzięczniejszych w przygotowaniu potraw – nie wymaga wielu godzin w kuchni, a potrafi zachwycić bogactwem smaków i różnorodnością. Każdy kraj ma na nią swój własny, sprawdzony sposób – we Włoszech zapiekanki najczęściej bazują na...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close