Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego

Połączenie wspaniałego smaku buraka wraz z fasolką w tym pysznym dipie, idealnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, takimi jak seler naciowy, marchew czy ogórek.

Porcje:

4 – 6

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • 250 g gotowanych buraków w occie (nie marynowanych)
  • 1 puszka fasolki półksiężycowatej (410 g), odsączonej i opłukanej
  • 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • Małe pęczki świeżego szczypiorku, drobno posiekane (zostaw kilka do dekoracji)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Jak przyrządzić:

  • Pokrój buraki w małe kostki i odłóż na bok do średniej miski.
  • W robocie kuchennym wymieszaj fasolkę z masłem, czosnkiem, szczypiorkiem i oliwą z oliwek. Dopraw do smaku solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Przełóż masę do miski z burakiem i delikatnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do mniejszej miski, skrop odrobiną oliwy z oliwek i udekoruj garścią szczypiorku. Podawaj jako dip z chlebkiem pitta lub jako przystawkę do sałatek.

Zobacz więcej przepisów

Naturalny afrodyzjak seler naciowy / blog Selerlove

Madame de Pompadour, faworyta króla Ludwika XV, jedna z najpiękniejszych i najbardziej pożądanych kobiet swojej epoki, jako afrodyzjak wysoko ceniła seler. Casanova co rano zjadał pięćdziesiąt ostryg, polanych jedynie sokiem z cytryny. Napoleon z kolei...

Zbilansowana dieta – czyli jaka? Zasady zdrowego odżywiania z selerem naciowym

Chcecie zrzucić zbędne kilogramy? Czuć się dobrze i lekko w swoim ciele? Mieć energię do działania? Możecie osiągnąć to wszystko bez głodówek, wyrzeczeń i restrykcyjnego liczenia kalorii. Wystarczy, że wasz codzienny jadłospis będzie zbilansowany - tylko i...

15 pomysłów na seler naciowy na ciepło. Przepisy na śniadanie, obiad i kolację

Seler naciowy coraz częściej gości w naszych kuchniach. Nic dziwnego, to prawdziwa witaminowa bomba. Często seler naciowy chrupie się na surowo, ale fantastycznie sprawdzi się też na ciepło. Wypróbujcie nasze przepisy i przekonajcie się sami! SELER NACIOWY...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close