Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego

Połączenie wspaniałego smaku buraka wraz z fasolką w tym pysznym dipie, idealnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, takimi jak seler naciowy, marchew czy ogórek.

Porcje:

4 – 6

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • 250 g gotowanych buraków w occie (nie marynowanych)
  • 1 puszka fasolki półksiężycowatej (410 g), odsączonej i opłukanej
  • 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • Małe pęczki świeżego szczypiorku, drobno posiekane (zostaw kilka do dekoracji)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Jak przyrządzić:

  • Pokrój buraki w małe kostki i odłóż na bok do średniej miski.
  • W robocie kuchennym wymieszaj fasolkę z masłem, czosnkiem, szczypiorkiem i oliwą z oliwek. Dopraw do smaku solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Przełóż masę do miski z burakiem i delikatnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do mniejszej miski, skrop odrobiną oliwy z oliwek i udekoruj garścią szczypiorku. Podawaj jako dip z chlebkiem pitta lub jako przystawkę do sałatek.

Zobacz więcej przepisów

Seler naciowy jako superfood

Kilka słów o selerze naciowym prosto od Pani Pauliny Ihnatowicz. Pani Paulina jest dietetykiem ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej. Ukończyła studia licencjackie i magisterskie na kierunku Dietetyka w Collegium Medicum UMK Bydgoszcz. Prowadzi Facebook...

Pasty, sosy, dipy z selerem naciowym i nie tylko

Pomaga dbać o linię, przyspiesza metabolizm, dodaje skórze blasku, zmniejsza stres, zapobiega osteoporozie, a na dodatek jest afrodyzjakiem! Nic dziwnego, że to jedno z ulubionych warzyw osób prowadzących zdrowy styl życia. Co jeszcze kryje w sobie seler...

Pomysł na roślinną kolację – pyszne przepisy z selerem naciowym

O której godzinie najlepiej zjeść ostatni posiłek przed snem? Jak go skomponować? Których produktów lepiej unikać ‒ i dlaczego? Wokół kolacji, nie tylko wegetariańskiej, narosło wiele szkodliwych mitów. Dzisiaj rozprawimy się z nimi wszystkimi i na smacznych...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close