Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego
Połączenie wspaniałego smaku buraka wraz z fasolką w tym pysznym dipie, idealnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, takimi jak seler naciowy, marchew czy ogórek.
Porcje:
4 – 6
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
brak
Będziesz potrzebował:
- 250 g gotowanych buraków w occie (nie marynowanych)
- 1 puszka fasolki półksiężycowatej (410 g), odsączonej i opłukanej
- 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
- Małe pęczki świeżego szczypiorku, drobno posiekane (zostaw kilka do dekoracji)
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak przyrządzić:
- Pokrój buraki w małe kostki i odłóż na bok do średniej miski.
- W robocie kuchennym wymieszaj fasolkę z masłem, czosnkiem, szczypiorkiem i oliwą z oliwek. Dopraw do smaku solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Przełóż masę do miski z burakiem i delikatnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do mniejszej miski, skrop odrobiną oliwy z oliwek i udekoruj garścią szczypiorku. Podawaj jako dip z chlebkiem pitta lub jako przystawkę do sałatek.
Zobacz więcej przepisów