Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego

Połączenie wspaniałego smaku buraka wraz z fasolką w tym pysznym dipie, idealnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, takimi jak seler naciowy, marchew czy ogórek.

Porcje:

4 – 6

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • 250 g gotowanych buraków w occie (nie marynowanych)
  • 1 puszka fasolki półksiężycowatej (410 g), odsączonej i opłukanej
  • 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • Małe pęczki świeżego szczypiorku, drobno posiekane (zostaw kilka do dekoracji)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Jak przyrządzić:

  • Pokrój buraki w małe kostki i odłóż na bok do średniej miski.
  • W robocie kuchennym wymieszaj fasolkę z masłem, czosnkiem, szczypiorkiem i oliwą z oliwek. Dopraw do smaku solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Przełóż masę do miski z burakiem i delikatnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do mniejszej miski, skrop odrobiną oliwy z oliwek i udekoruj garścią szczypiorku. Podawaj jako dip z chlebkiem pitta lub jako przystawkę do sałatek.

Zobacz więcej przepisów

z wege cyklu: Pasztet z selerem naciowym i inne wegetariańskie smarowidła

Szukasz pomysłu na nieszablonowe, a przy tym zdrowe kanapki? Zastanawiasz się, czym zastąpić masło oraz margarynę? Chcesz jeść więcej warzyw i być bardziej eko? W takim razie jesteś w dobrym miejscu. Dzisiaj podpowiemy ci, jak przyrządzać pyszne...

z cyklu wege: Wegetarianizm dla zdrowia. Zalety diety bezmięsnej

Jeszcze kilka lat temu u podstawy piramidy żywieniowej leżały zboża oraz produkty pełnoziarniste. Dzisiaj naukowcy głośno mówią, że kluczem do zdrowego życia i dobrego samopoczucia jest zwiększenie aktywności fizycznej oraz jadłospis oparty głównie na...

Dieta dla urody – zalety selera naciowego

Słońce, opalanie, wiatr, morska woda – wszystko to, choć dla nas wiąże się z wypoczynkiem, dla naszej skóry i włosów może być męczące! Po wakacjach koniecznie więc przyjrzyj się swojemu jadłospisowi i uzupełnij go o produkty, które odżywią Cię od wewnątrz....

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close