Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego

Porcje:

4 – 6

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • 2 selery naciowe (serca), opłukane
  • 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego
  • 100 g miękkiego sera
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 cebulki dymki, drobno posiekane
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Jak przyrządzić:

  • Pokrój seler wzdłuż na ćwiartki.
  • Umieść pozostałe składniki w misce, wymieszaj wszystko razem i dopraw do smaku

Informacje o wartości odżywczej:

  • Porcje 4-6
  • 231-142 kcal
  • 20-13 g tłuszczu
  • 12-8 g tłuszczów nasyconych
  • 7-5 g białka
  • 1,5-1 g węglowodanu
  • 1-0,7 g błonnika
  • 0,7-0,5 g soli

Zobacz więcej przepisów

z cyklu wege: Wegetarianizm dla zdrowia. Zalety diety bezmięsnej

Jeszcze kilka lat temu u podstawy piramidy żywieniowej leżały zboża oraz produkty pełnoziarniste. Dzisiaj naukowcy głośno mówią, że kluczem do zdrowego życia i dobrego samopoczucia jest zwiększenie aktywności fizycznej oraz jadłospis oparty głównie na...

Kuchnie świata: potrawy jednogarnkowe z selerem naciowym. Pomysł na rozgrzewający obiad

Gęsty gulasz, pożywny ragoût, aromatyczny khoresh –  potrawy jednogarnkowe świetnie sprawdzą się na zdrowy, a przy tym bardzo sycący obiad. Możemy je przyrządzać na wiele różnych sposobów, z mięsem, warzywami, roślinami strączkowymi, w wersji łagodnej lub...

Kulinarne podróże – seler naciowy w kuchniach świata

Relaks w ciepłych krajach, zwiedzanie zabytków, podróż przez wydmy pustyni, zdobywanie szczytów gór albo szalona wycieczka dookoła świata – każdy z nas ma własny patent na udany odpoczynek. Jednak bez względu na to, czy właśnie sączysz drinka pod palemką,...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close