Kurczak w sosie pieprzowym z selerem

Porcje:

4

Czas przygotowania:

35 minut

Czego potrzebujesz?

  • 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek)
  • ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • Sól
  • Cebula
  • 2 szklanki posiekanego selera naciowego

Sos:

  • 3/4 szkl. bulionu
  • 1/4 szkl. Sosu sojowego
  • 3 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Jak przyrządzić:

  • Pokroić kurczaka w cienkie paseczki i umieścić w misce.
  • Dodać 1/2 łyżeczki skrobi, 1 łyżeczkę pieprzu i sól. Wymieszać dokładnie, aby każdy kawałek był oblepiony w przyprawach i skrobi. Odstawić do lodówki.
  • Rozgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu.
  • W tym czasie pokroić cebulę i seler i podsmażyć na patelni. Kiedy warzywa się zarumienią dodać kurczaka i dobrze wymieszać.
  • Smażyć do momentu aż kurczak będzie złoty.
  • W międzyczasie w miseczce wymieszać składniki sosu.
  • Dodać do kurczaka i warzyw, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  • Zmniejszyć ogień na mały i dusić pod przykrywką aż wszystkie składniki będą miękkie.

* Podawać z ryżem jaśminowym lub z komosą ryżową.

Zobacz więcej przepisów

Zdrowe grillowanie – przepis na majówkę w wersji fit

Rozpoczynanie sezonu grillowego w majówkę stało się już świecką tradycją. Jak go przetrwać nie rezygnując ze zdrowej diety? Żaden problem! Grill w wersji fit smakuje wyśmienicie, jest pełen warzyw i urzeka kolorami.  Myślisz, że skoro trenujesz i na co...

Seler naciowy jako superfood

Kilka słów o selerze naciowym prosto od Pani Pauliny Ihnatowicz. Pani Paulina jest dietetykiem ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej. Ukończyła studia licencjackie i magisterskie na kierunku Dietetyka w Collegium Medicum UMK Bydgoszcz. Prowadzi Facebook...

Makaron z selerem naciowym – pomysł na zdrowy obiad

Świderki, kokardki, muszelki, czasem podawane wytrawnie, innym razem z nutą słodyczy – makaron możemy jeść na wiele sposobów. Wbrew pozorom nie jest bardzo kaloryczny. Ważne tylko żeby łączyć go z lekkimi sosami. Jak to robić? Z czym będzie się najlepiej...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close