Kurczak w sosie pieprzowym z selerem
Porcje:
4
Czas przygotowania:
35 minut
Czego potrzebujesz?
- 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek)
- ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- Sól
- Cebula
- 2 szklanki posiekanego selera naciowego
Sos:
- 3/4 szkl. bulionu
- 1/4 szkl. Sosu sojowego
- 3 łyżeczki octu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Jak przyrządzić:
- Pokroić kurczaka w cienkie paseczki i umieścić w misce.
- Dodać 1/2 łyżeczki skrobi, 1 łyżeczkę pieprzu i sól. Wymieszać dokładnie, aby każdy kawałek był oblepiony w przyprawach i skrobi. Odstawić do lodówki.
- Rozgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu.
- W tym czasie pokroić cebulę i seler i podsmażyć na patelni. Kiedy warzywa się zarumienią dodać kurczaka i dobrze wymieszać.
- Smażyć do momentu aż kurczak będzie złoty.
- W międzyczasie w miseczce wymieszać składniki sosu.
- Dodać do kurczaka i warzyw, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
- Zmniejszyć ogień na mały i dusić pod przykrywką aż wszystkie składniki będą miękkie.
* Podawać z ryżem jaśminowym lub z komosą ryżową.
Zobacz więcej przepisów