Kurczak w sosie pieprzowym z selerem

Porcje:

4

Czas przygotowania:

35 minut

Czego potrzebujesz?

  • 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek)
  • ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • Sól
  • Cebula
  • 2 szklanki posiekanego selera naciowego

Sos:

  • 3/4 szkl. bulionu
  • 1/4 szkl. Sosu sojowego
  • 3 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Jak przyrządzić:

  • Pokroić kurczaka w cienkie paseczki i umieścić w misce.
  • Dodać 1/2 łyżeczki skrobi, 1 łyżeczkę pieprzu i sól. Wymieszać dokładnie, aby każdy kawałek był oblepiony w przyprawach i skrobi. Odstawić do lodówki.
  • Rozgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu.
  • W tym czasie pokroić cebulę i seler i podsmażyć na patelni. Kiedy warzywa się zarumienią dodać kurczaka i dobrze wymieszać.
  • Smażyć do momentu aż kurczak będzie złoty.
  • W międzyczasie w miseczce wymieszać składniki sosu.
  • Dodać do kurczaka i warzyw, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  • Zmniejszyć ogień na mały i dusić pod przykrywką aż wszystkie składniki będą miękkie.

* Podawać z ryżem jaśminowym lub z komosą ryżową.

Zobacz więcej przepisów

Sylwester z selerem naciowym – proste i efektowne przekąski na domowe świętowanie

W tym roku chyba większość z nas spędza Sylwestra w domu. Nie musi to jednak oznaczać nudy – wręcz przeciwnie. Dzięki przekąskom z selerem naciowym wasze świętowanie zyska zupełnie nowy wymiar – będzie ciekawie, wytwornie, smacznie i zdrowo. Tak rozpoczęty...

Kuchnia w stylu EKO – pomysły, porady i przepisy z selerem naciowym

Chcecie zadbać o siebie, swoich bliskich, przyrodę? Zastanawiacie się, jak gotować zdrowo i ekologicznie? Nie wiecie, od czego zacząć? W takim razie dobrze trafiliście. Dzisiaj mamy dla was garść praktycznych porad, pomysłów i przepisów w stylu eko. Gwarantujemy:...

Poznaj najnowsze trendy w dietetyce – przepisy z selerem naciowym i innymi warzywami

W ostatnich latach nasze podejście do jedzenia bardzo się zmieniło. Zwracamy uwagę nie tylko na smak, ale też jakość, zdrowie, aspekty etyczne i środowiskowe. Interesują nas składy produktów oraz sposób ich wytwarzania. Za zmianami w myśleniu idą też...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close