Kurczak w sosie pieprzowym z selerem

Porcje:

4

Czas przygotowania:

35 minut

Czego potrzebujesz?

  • 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek)
  • ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • Sól
  • Cebula
  • 2 szklanki posiekanego selera naciowego

Sos:

  • 3/4 szkl. bulionu
  • 1/4 szkl. Sosu sojowego
  • 3 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Jak przyrządzić:

  • Pokroić kurczaka w cienkie paseczki i umieścić w misce.
  • Dodać 1/2 łyżeczki skrobi, 1 łyżeczkę pieprzu i sól. Wymieszać dokładnie, aby każdy kawałek był oblepiony w przyprawach i skrobi. Odstawić do lodówki.
  • Rozgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu.
  • W tym czasie pokroić cebulę i seler i podsmażyć na patelni. Kiedy warzywa się zarumienią dodać kurczaka i dobrze wymieszać.
  • Smażyć do momentu aż kurczak będzie złoty.
  • W międzyczasie w miseczce wymieszać składniki sosu.
  • Dodać do kurczaka i warzyw, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  • Zmniejszyć ogień na mały i dusić pod przykrywką aż wszystkie składniki będą miękkie.

* Podawać z ryżem jaśminowym lub z komosą ryżową.

Zobacz więcej przepisów

Tarty warzywne z selerem naciowym i nie tylko

Tarty warzywne z selerem naciowym - to prawdziwa gratka dla fanów zdrowego odżywiania, smaku natury oraz sezonowych warzyw w kuchni. Tarty są idealne na obiad, nieformalne spotkania ze znajomymi, elegancką kolację dla dwojga, na przekąskę i lunch. Świetnie...

Zdrowe przekąski na film i nie tylko – proste przepisy i inspiracje

Czasami w natłoku informacji, wiadomości, stresów i niepokojów trzeba się na chwilę zatrzymać, wziąć oddech, odpocząć – dla własnego zdrowia, naładowania akumulatorów, po to, żeby działać jeszcze efektywniej. Taką formą relaksu może być film albo ulubiony serial – a...

Seler naciowy jako superfood

Kilka słów o selerze naciowym prosto od Pani Pauliny Ihnatowicz. Pani Paulina jest dietetykiem ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej. Ukończyła studia licencjackie i magisterskie na kierunku Dietetyka w Collegium Medicum UMK Bydgoszcz. Prowadzi Facebook...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close