Kurczak w sosie pieprzowym z selerem

Porcje:

4

Czas przygotowania:

35 minut

Czego potrzebujesz?

  • 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek)
  • ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • Sól
  • Cebula
  • 2 szklanki posiekanego selera naciowego

Sos:

  • 3/4 szkl. bulionu
  • 1/4 szkl. Sosu sojowego
  • 3 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Jak przyrządzić:

  • Pokroić kurczaka w cienkie paseczki i umieścić w misce.
  • Dodać 1/2 łyżeczki skrobi, 1 łyżeczkę pieprzu i sól. Wymieszać dokładnie, aby każdy kawałek był oblepiony w przyprawach i skrobi. Odstawić do lodówki.
  • Rozgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu.
  • W tym czasie pokroić cebulę i seler i podsmażyć na patelni. Kiedy warzywa się zarumienią dodać kurczaka i dobrze wymieszać.
  • Smażyć do momentu aż kurczak będzie złoty.
  • W międzyczasie w miseczce wymieszać składniki sosu.
  • Dodać do kurczaka i warzyw, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  • Zmniejszyć ogień na mały i dusić pod przykrywką aż wszystkie składniki będą miękkie.

* Podawać z ryżem jaśminowym lub z komosą ryżową.

Zobacz więcej przepisów

z wege cyklu: Pasztet z selerem naciowym i inne wegetariańskie smarowidła

Szukasz pomysłu na nieszablonowe, a przy tym zdrowe kanapki? Zastanawiasz się, czym zastąpić masło oraz margarynę? Chcesz jeść więcej warzyw i być bardziej eko? W takim razie jesteś w dobrym miejscu. Dzisiaj podpowiemy ci, jak przyrządzać pyszne...

Seler naciowy właściwości i wartości odżywcze

Pomaga dbać o linię, przyspiesza metabolizm, dodaje skórze blasku, zmniejsza stres, zapobiega osteoporozie, a na dodatek jest afrodyzjakiem! Nic dziwnego, że to jedno z ulubionych warzyw osób prowadzących zdrowy styl życia. Co jeszcze kryje w sobie seler...

Najlepsza domowa pizza z selerem naciowym

Jaką pizzę lubicie najbardziej? Włoską, na cieniutkim i chrupkim spodzie? Puszystą amerykańską? Z sosami czy oliwą? Możliwości jest wiele, każda równie smaczna i kusząca. Dzisiaj zdradzimy wam nasze pomysły na wspaniałą domową pizzę – z selerem naciowym i...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close