Przyszła jesień, a wraz z nią pierwsze chłody, przeziębienia i zmęczenie. Jak z nimi walczyć? Przede wszystkim za pomocą energetycznego, kolorowego menu, wykorzystującego sezonowe warzywa, takie jak dynia czy seler naciowy. Rozgrzewające zupy, łatwe w przygotowaniu placki, frytki warzywne i spaghetti – to tylko niektóre z naszych pomysłów na zdrową, pełną witamin jesień. Spróbujecie?

SELER NACIOWY NA ODPORNOŚĆ

Jesienią jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Na szczęście możemy się przed nimi bronić – w budowaniu odporności na pewno pomoże dobrze zbilansowana dieta, bogata w witaminy i cenne składniki mineralne. Ich najlepszym, naturalnym źródłem są sezonowe warzywa oraz owoce: dynia, seler naciowy, bakłażan, cukinia, papryka, buraki, gruszki, śliwki czy jabłka. Powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej, aby móc cieszyć się zdrowiem nawet w najbardziej chłodne i deszczowe dni.
Co dobrego oferują nam warzywa sezonowe? Dynia na przykład jest bogata w beta-karoten – przeciwutleniacz, który hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne i nowotworowe, obniża poziom złego cholesterolu, reguluje poziom ciśnienia tętniczego, a także pozytywnie wpływa na wzrok. Z kolei w selerze naciowym znajdziemy między innymi witaminy A, C, E i B, kwas foliowy, magnez, potas, żelazo oraz błonnik. To prawdziwe warzywo do zadań specjalnych, które nie tylko pomaga w diecie i na długo zapewnia uczucie sytości, ale też dba o nasze serce, nerwy oraz dobre samopoczucie.

 

SELER NACIOWY I DYNIA?

Seler naciowy świetnie smakuje z każdym rodzajem dyni – przełamuje jej smak, nadaje potrawom ostrej, pikantnej nuty oraz niepowtarzalnego charakteru. Jesienią na sklepowych półkach i targach znajdziemy na przykład dynię zwyczajną (dobrą do sosów, zup i przetworów), hokkaido (z cienką skórką, której nie trzeba obierać), piżmową (o charakterystycznym, podłużnym kształcie), prowansalską (nazywaną też muszkatołową) oraz makaronową (bardzo delikatną w smaku).
Ta ostatnia pochodzi z Japonii, skórkę miewa żółtą lub zieloną, a miąższ bardzo delikatny. Po upieczeniu rozdziela się na długie włókna, które możemy jeść jak makaron – z sosem pomidorowym, warzywami albo pesto. My szczególnie polecamy dyniowe spaghetti z zielonym pesto z selera naciowego. Jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy drobno posiekać łodygi selera, dymkę, czosnek, pietruszkę i rukolę, zblendować z oliwą oraz orzechami pinii, a następnie doprawić solą i pieprzem. Dokładny przepis znajdziecie na naszym Facebooku.

ZUPA NA ROZGRZEWKĘ

Gęsta zupa krem to chyba najpopularniejsza, potrawa z dynią. Każda kucharka i każdy kucharz serwuje ją trochę inaczej, z różnymi dodatkami, czasem na ostro, a czasem w wersji łagodnej. Zupę dyniową można na przykład ugotować z dodatkiem marchewki, pomidorów albo batatów, doprawić chili, cynamonem i kurkumą, podkręcić smak pieczonymi jabłkami, masłem orzechowym, daktylami czy syropem klonowym.

Na początek polecamy jednak spróbować zupy z dyni oraz selera naciowego. Choć nie wymaga trudno dostępnych składników i wielu godzin w kuchni, efekt końcowy jest niesamowity: rozgrzewający, kremowy, wyrazisty. Takiej zupie po prostu nie sposób się oprzeć! Jej przygotowanie zaczynamy od pokrojenia dyni na ćwiartki, posmarowania oliwą i wstawienia do nagrzanego piekarnika na około pół godziny.

W czasie, w którym dynia się piecze i stygnie, drobno siekamy seler naciowy oraz cebulkę, podsmażamy warzywa na małym ogniu, doprawiamy papryką, imbirem i gałką muszkatołową. Następnie dodajemy dynię, zalewamy wodą, gotujemy, a na koniec miksujemy. Krem z pieczonej dyni podajemy bardzo gorący z pokrojonym w kostkę selerem naciowym, dla urozmaicenia możemy posypać prażonymi ziarnami.

NA DUŻY GŁÓD

Szukacie pomysłu na jeszcze bardziej rozgrzewającą i sycącą potrawę? W takim razie koniecznie spróbujcie przyrządzić curry z dynią i ciecierzycą, risotto albo pęczotto z pieczoną dynią, selerem naciowym, jarmużem oraz serem feta. Warto i dla smaku, i dla zdrowia – kasza pęczak zawiera cenne mikro- i makroskładniki, dostarcza energii, ma lekko orzechowy smak, wprost idealny do słodkiej dyni i pikantnego selera naciowego.
Prostym, a przy tym efektownym daniem na duży głód będzie też faszerowana dynia – najlepiej sprawdzi się piżmowa lub hokkaido. Trzeba ją wydrążyć, wypełnić nadzieniem z podduszonego na patelni miąższu, selera naciowego, cukinii, papryki, innych ulubionych warzyw, ryżu, komosy albo kaszy kuskus, a potem zapiec z kozim serem i oliwą z oliwek. Taka potrawa idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, wieczór z przyjaciółmi lub elegancką, romantyczną kolację we dwoje.

IDEALNE PRZEKĄSKI Z SELERA NACIOWEGO I DYNI

Z selera oraz dyni możemy też przygotować proste i pożywne przekąski na różne okazje – do pracy, lunch boxu, na podwieczorek albo dla naszych pociech do szkoły. Polecamy na przykład placuszki selerowe, puszyste dyniowe racuchy na słodko, muffiny z pełnoziarnistą mąką, jabłuszka nadziewane dynią i selerem naciowym czy warzywne frytki – zdrowszą i smaczniejszą wersja frytek z fast foodów.
Przepis na frytki z selera naciowego oraz pasujący do nich dip z suszonymi śliwkami znajdziecie na naszym Facebooku. W podobny sposób przygotujecie również warzywne frytki z dyni, marchewki, cukinii, buraków albo pietruszki. Do tego jeszcze tylko pyszne zielone smoothie i żadna jesień nie będzie wam straszna.

Smacznego!

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Klopsiki w kremowym sosie z selera naciowego

Klopsiki w kremowym sosie selerowym 2 45 minut Czego potrzebujesz? 375 g mięsa mielonego 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku ½ cebuli 1 łyżka tartego parmezanu ½ szkl. śmietany kremówki 1 jajko 1 mała szalotka 2 łodygi selera naciowego 1...

Spring rolls z selerem naciowym z sosem z masła orzechowego

Spring rolls z sosem z masła orzechowego 1 20 minut Czego potrzebujesz? 4 arkusze papieru ryżowego 1/2 marchewki 2 łodygi selera naciowego szczypiorek 1/2 ogórka Garść liści sałaty i szpinaku 1/2 papryki Sos: 2 łyżeczki miodu 4 łyżeczki masła...

Lemoniada z selerem naciowym

Lemoniada z selerem naciowym 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 cytryna 1 pomarańcza 1 ogórek  świeża mięta woda mineralna Jak przyrządzić: Wszystkie warzywa i owoce obieramy, wydrążamy pestki z cytryny, jabłka i pomarańczy,...
Rzodkiewkowa Krwawa Mary

Rzodkiewkowa Krwawa Mary z selerem naciowym

Rzodkiewkowa Krwawa Mary Przepyszny przepis na Krwawą Mary z pałeczkami selera. Przepis można modyfikować według uznania. Dodatek w postaci rzodkiewki, zanurzonej w soku z limonki, stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla klasycznego drinka. 4 5 minut brak...

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego 4 20 minut Czego potrzebujesz? 2 duże pory 1 pęczek selera naciowego 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła klarowanego 2-3 szkl. Wody Do dekoracji: Śmietanka 30% Oliwa z oliwek Usmażony na chrupko bekon lub grzanki...

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 100 g koziego sera 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonej bazylii 5 łodyg selera naciowego Sól do smaku Jak przyrządzić: W miseczce wymieszać ser z czosnkiem...

Fasolada- grecka zupa z selerem naciowym i fasolą

Fasolada- grecka zupa z fasoli i selera 4 30 minut Czego potrzebujesz? Oliwę z oliwek 1 dużą cebula 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 1 łyżeczkę oregano 1 listek laurowy 4 szkl. bulionu 3 puszki...

Krewetki z selerem naciowym

Krewetki z selerem naciowym 4 30 minut Czego potrzebujesz? • 2 łyżki oleju • 1 szkl. Cebuli pokrojonej w drobną kostkę • 1 szkl. Posiekanego selera • 1 szkl. Papryki pokrojonej w kostkę • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę • 1 łyżeczka...
Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym

Steki z tuńczyka z selerem naciowym w sosie słodko-kwaśnym

Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym 4 - brak Będziesz potrzebował: 4 świeże steki z tuńczyka 2 selery (serca), opłukane i posiekane 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 łyżki oliwy z oliwek 3 posiekane pomidory, bez skórki i...

Selerowy detoks – koktajl z selerem naciowym / Selerlove

Selerowy detoks 1 10 minut Czego potrzebujesz? 1 szkl. świeżego ananasa 1 zielony ogórek 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 0,5 cm świeżego imbiru banan 1 brzoskwinia Jak przyrządzić: Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części. Imbir ścieramy...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close