Fasolada- grecka zupa z fasoli i selera

Porcje:

4

Czas przygotowania:

30 minut

Czego potrzebujesz?

  • Oliwę z oliwek
  • 1 dużą cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczkę oregano
  • 1 listek laurowy
  • 4 szkl. bulionu
  • 3 puszki białej fasoli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 cytrynę
  • 1/2 szkl. natki pietruszki

Jak przyrządzić:

  • Oliwę nalać do rondla i na małym ogniu podsmażyć na niej cebulę z dodatkiem soli i pieprzu.
  • Kiedy się zeszkli dodać seler i doprawić czosnkiem, kuminem, papryką, cayenne i liściem laurowym.
  • Podsmażyć ok. 5 min. na średnim ogniu.
  • Dodać fasolę i zalać bulionem.
  • Dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
  • Po tym czasie odlać 2 szklanki zupy i zmiksować w blenderze na krem.
  • Dodać do garnka i gotować jeszcze 5 minut.
  • Zestawić z ognia.
  • Dodać oliwy z oliwek (wg gustu), natkę pietruszki, tartą skórkę i sok z cytryny.

*Podawać z grzanką z pełnoziarnistego chleba.

Zobacz więcej przepisów

Warzywne koktajle z selerem naciowym – szklanka pełna zdrowia

Uwielbiają je modelki, trenerzy personalni i prawie całe Hollywood. Na punkcie zdrowych, warzywnych koktajli oszalał też Instagram. Szczególnie polecamy warzywne koktajle z selerem naciowym! Czemu warto wpleść je do swojej codziennej diety? Beyonce...

Największa baza przepisów z selerem naciowym / blog Selerlove

Dlaczego seler naciowy? Seler naciowy, choć nie jest do końca znany, ma wiele zalet. W Polsce ilość fanów selera naciowego stale się zwiększa, między innymi poprzez jego całoroczną dostępność oraz specjalizację producentów krajowych. Mało kto zdaje sobie...

z cyklu wege: Wegetarianizm i seler naciowy w kuchniach świata

Pierożki samosa, zupa miso, tofu, pakora, falafel i hummus – to tylko niektóre z przepysznych bezmięsnych potraw z różnych zakątków świata, kultur oraz tradycji kulinarnych. Dzisiaj w ramach naszego nowego cyklu wegetariańskiego zapraszamy was w niezwykłą...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close