Fasolada- grecka zupa z fasoli i selera

Porcje:

4

Czas przygotowania:

30 minut

Czego potrzebujesz?

  • Oliwę z oliwek
  • 1 dużą cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczkę oregano
  • 1 listek laurowy
  • 4 szkl. bulionu
  • 3 puszki białej fasoli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 cytrynę
  • 1/2 szkl. natki pietruszki

Jak przyrządzić:

  • Oliwę nalać do rondla i na małym ogniu podsmażyć na niej cebulę z dodatkiem soli i pieprzu.
  • Kiedy się zeszkli dodać seler i doprawić czosnkiem, kuminem, papryką, cayenne i liściem laurowym.
  • Podsmażyć ok. 5 min. na średnim ogniu.
  • Dodać fasolę i zalać bulionem.
  • Dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
  • Po tym czasie odlać 2 szklanki zupy i zmiksować w blenderze na krem.
  • Dodać do garnka i gotować jeszcze 5 minut.
  • Zestawić z ognia.
  • Dodać oliwy z oliwek (wg gustu), natkę pietruszki, tartą skórkę i sok z cytryny.

*Podawać z grzanką z pełnoziarnistego chleba.

Zobacz więcej przepisów

Orzeźwiające napoje na upały – z selera naciowego, warzyw i owoców

W upalne dni nasz organizm traci więcej wody, soli mineralnych, mikro i makroelementów. Niedobory możemy uzupełnić, sięgając po domowej roboty soki, koktajle albo wody smakowe z selerem naciowym. To świetne źródło między innymi potasu, wapnia, magnezu i...

Pasty, sosy, dipy z selerem naciowym i nie tylko

Pomaga dbać o linię, przyspiesza metabolizm, dodaje skórze blasku, zmniejsza stres, zapobiega osteoporozie, a na dodatek jest afrodyzjakiem! Nic dziwnego, że to jedno z ulubionych warzyw osób prowadzących zdrowy styl życia. Co jeszcze kryje w sobie seler...

Dieta dla urody, czyli przepisy z selerem naciowym dla pięknej skóry, włosów i paznokci

Masz problemy z cerą? Twoje włosy są kruche, przesuszone i cienkie? Paznokcie łatwo się łamią? W takim razie koniecznie przyjrzyj się swojej diecie. To, co jemy, wpływa nie tylko na nasze zdrowie, kondycję, dobre samopoczucie, ale także na wygląd. Nawet...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close