Fasolada- grecka zupa z fasoli i selera
Porcje:
4
Czas przygotowania:
30 minut
Czego potrzebujesz?
- Oliwę z oliwek
- 1 dużą cebula
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 łyżeczkę oregano
- 1 listek laurowy
- 4 szkl. bulionu
- 3 puszki białej fasoli
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 cytrynę
- 1/2 szkl. natki pietruszki
Jak przyrządzić:
- Oliwę nalać do rondla i na małym ogniu podsmażyć na niej cebulę z dodatkiem soli i pieprzu.
- Kiedy się zeszkli dodać seler i doprawić czosnkiem, kuminem, papryką, cayenne i liściem laurowym.
- Podsmażyć ok. 5 min. na średnim ogniu.
- Dodać fasolę i zalać bulionem.
- Dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
- Po tym czasie odlać 2 szklanki zupy i zmiksować w blenderze na krem.
- Dodać do garnka i gotować jeszcze 5 minut.
- Zestawić z ognia.
- Dodać oliwy z oliwek (wg gustu), natkę pietruszki, tartą skórkę i sok z cytryny.
*Podawać z grzanką z pełnoziarnistego chleba.
Zobacz więcej przepisów