Fasolada- grecka zupa z fasoli i selera

Porcje:

4

Czas przygotowania:

30 minut

Czego potrzebujesz?

  • Oliwę z oliwek
  • 1 dużą cebula
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczkę oregano
  • 1 listek laurowy
  • 4 szkl. bulionu
  • 3 puszki białej fasoli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 cytrynę
  • 1/2 szkl. natki pietruszki

Jak przyrządzić:

  • Oliwę nalać do rondla i na małym ogniu podsmażyć na niej cebulę z dodatkiem soli i pieprzu.
  • Kiedy się zeszkli dodać seler i doprawić czosnkiem, kuminem, papryką, cayenne i liściem laurowym.
  • Podsmażyć ok. 5 min. na średnim ogniu.
  • Dodać fasolę i zalać bulionem.
  • Dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
  • Po tym czasie odlać 2 szklanki zupy i zmiksować w blenderze na krem.
  • Dodać do garnka i gotować jeszcze 5 minut.
  • Zestawić z ognia.
  • Dodać oliwy z oliwek (wg gustu), natkę pietruszki, tartą skórkę i sok z cytryny.

*Podawać z grzanką z pełnoziarnistego chleba.

Zobacz więcej przepisów

Jak seler naciowy wspomaga odchudzanie / blog Selerlove

Marzy ci się zrzucanie zbędnych kilogramów? Chcesz czuć się lżej, zdrowiej, po prostu lepiej? Jedz seler naciowy! To prawdziwa bomba witaminowa, warzywo do zadań specjalnych, któremu niestraszne najtrudniejsze nawet wyzwania. Z nim twoje życie będzie...

Nowe diety i kulinarne trendy – na przykładzie przepisów z selerem naciowym

Co jedzą peskatarianie i czym się różnią od wegetarian? Jak działa fleksitarianizm? Dlaczego klimatarianizm zdobywa coraz więcej zwolenników? Dzisiaj wspólnie poszukamy odpowiedzi na te i inne pytania, poznamy najnowsze kulinarne trendy, popularne diety oraz pyszne...

Karnawałowe zdrowe potrawy z selerem naciowym / blog Selerlove

Zaczyna się nowy rok – wraz z nim karnawał, bale maskowe, imprezy i dyskoteki. Szampańskiej zabawie najczęściej towarzyszą wysokokaloryczne, tuczące przekąski. Czy tak musi być? Odpowiadamy: nie! Dzisiaj podzielimy się z wami pomysłami na to, jak...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close