Klopsiki w kremowym sosie selerowym

Porcje:

2

Czas przygotowania:

45 minut

Czego potrzebujesz?

  • 375 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • ½ szkl. śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • 1 mała szalotka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 kieliszek białego wina wytrawnego
  • 4 liście laurowe
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
  • Sól
  • pieprz

Jak przyrządzić:

  • Obrać czosnek i szalotkę. Pokroić w drobną kosteczkę.
  • Wrzucić do garnuszka z 2 listkami laurowymi i połową masła. Podsmażyć na średnim ogniu. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
  • Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Kiedy będą chłodne, wyjąć listek laurowy i dodać do mielonego mięsa.
  • Wbić jajko i dobrze wymieszać. Dodać parmezan i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Dobrze wyrobić i uformować niewielkie klopsiki.
  • Pozostałe masło rozgrzać na patelni i obsmażyć klopsiki. Kiedy będą złote przełożyć do oddzielnego naczynia.
  • Na patelnię wrzucić cebulę, tymianek i liście laurowe. Kiedy będzie złocista dodać seler pokrojony w plasterki i smażyć razem ok. 3 minut.
  • Dodać wino i śmietankę. Dokładnie wymieszać.
  • Dodać klopsiki.
  • Na małym ogniu gotować razem przez ok. 6 minut, aż sos się zredukuje.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku jeśli to potrzebne.

*Podawać posypane świeżą natką pietruszki.

Zobacz więcej przepisów

25 pomysłów na seler naciowy / przepisy

25 pomysłów na seler naciowy   Często pytacie, co zrobić z selera naciowego? Do jakich potraw będzie pasował? Jak go przyrządzać? Postanowiliśmy zebrać w jednym miejscu nasze najlepsze przepisy i pokazać wam, że seler naciowy jest bardzo wszechstronnym...

Rozgrzewające zupy z selerem naciowym / blog Selerlove

Gdy za oknem mróz i śnieg, nic nie rozgrzeje cię lepiej niż aromatyczna, gęsta, smaczna zupa. Można ją zjeść na obiad, lunch, kolację, a nawet śniadanie. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym wyrafinowana w smaku. Po prostu idealna. DLACZEGO WARTO JEŚĆ...

Seler naciowy na wiosnę – dieta na przesilenie wiosenne

Po zimie często jesteśmy zmęczeni, osłabieni i podatni na infekcje. Czasem mamy suchą skórę, łamliwe paznokcie albo matowe włosy. Wszystko to wynika z zimowej diety, ubogiej w świeże warzywa i owoce. Na wiosnę warto więc oczyścić organizm, zregenerować się...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close