Klopsiki w kremowym sosie selerowym

Porcje:

2

Czas przygotowania:

45 minut

Czego potrzebujesz?

  • 375 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • ½ szkl. śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • 1 mała szalotka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 kieliszek białego wina wytrawnego
  • 4 liście laurowe
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
  • Sól
  • pieprz

Jak przyrządzić:

  • Obrać czosnek i szalotkę. Pokroić w drobną kosteczkę.
  • Wrzucić do garnuszka z 2 listkami laurowymi i połową masła. Podsmażyć na średnim ogniu. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
  • Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Kiedy będą chłodne, wyjąć listek laurowy i dodać do mielonego mięsa.
  • Wbić jajko i dobrze wymieszać. Dodać parmezan i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Dobrze wyrobić i uformować niewielkie klopsiki.
  • Pozostałe masło rozgrzać na patelni i obsmażyć klopsiki. Kiedy będą złote przełożyć do oddzielnego naczynia.
  • Na patelnię wrzucić cebulę, tymianek i liście laurowe. Kiedy będzie złocista dodać seler pokrojony w plasterki i smażyć razem ok. 3 minut.
  • Dodać wino i śmietankę. Dokładnie wymieszać.
  • Dodać klopsiki.
  • Na małym ogniu gotować razem przez ok. 6 minut, aż sos się zredukuje.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku jeśli to potrzebne.

*Podawać posypane świeżą natką pietruszki.

Zobacz więcej przepisów

Detoks na wiosnę – koktajl z selerem naciowym i nie tylko

Męczą cię objawy przesilenia wiosennego? Jeżeli po zimie czujesz zmęczenie, masz problemy z koncentracją, chcesz rozświetlić cerę i po prostu poczuć się lepiej, spróbuj koktajlowego detoksu. W ten sposób dostarczysz organizmowi cennych witamin i z...

Rozgrzewające zupy z selerem naciowym / blog Selerlove

Gdy za oknem mróz i śnieg, nic nie rozgrzeje cię lepiej niż aromatyczna, gęsta, smaczna zupa. Można ją zjeść na obiad, lunch, kolację, a nawet śniadanie. Jest prosta w przygotowaniu, a przy tym wyrafinowana w smaku. Po prostu idealna. DLACZEGO WARTO JEŚĆ...

Pierogi i naleśniki z selerem naciowym – pomysł na pyszny obiad

Największy plus naleśników i pierogów? Można je przygotowywać na setki różnych sposobów – na słodko, słono, orientalnie, nietypowo, z ulubionymi warzywami i oczywiście z selerem naciowym. To idealny pomysł na zdrowy, pełen witamin obiad, kolację we dwoje,...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close