Klopsiki w kremowym sosie selerowym

Porcje:

2

Czas przygotowania:

45 minut

Czego potrzebujesz?

  • 375 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • ½ szkl. śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • 1 mała szalotka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 kieliszek białego wina wytrawnego
  • 4 liście laurowe
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
  • Sól
  • pieprz

Jak przyrządzić:

  • Obrać czosnek i szalotkę. Pokroić w drobną kosteczkę.
  • Wrzucić do garnuszka z 2 listkami laurowymi i połową masła. Podsmażyć na średnim ogniu. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
  • Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Kiedy będą chłodne, wyjąć listek laurowy i dodać do mielonego mięsa.
  • Wbić jajko i dobrze wymieszać. Dodać parmezan i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Dobrze wyrobić i uformować niewielkie klopsiki.
  • Pozostałe masło rozgrzać na patelni i obsmażyć klopsiki. Kiedy będą złote przełożyć do oddzielnego naczynia.
  • Na patelnię wrzucić cebulę, tymianek i liście laurowe. Kiedy będzie złocista dodać seler pokrojony w plasterki i smażyć razem ok. 3 minut.
  • Dodać wino i śmietankę. Dokładnie wymieszać.
  • Dodać klopsiki.
  • Na małym ogniu gotować razem przez ok. 6 minut, aż sos się zredukuje.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku jeśli to potrzebne.

*Podawać posypane świeżą natką pietruszki.

Zobacz więcej przepisów

Pomysł na roślinną kolację – pyszne przepisy z selerem naciowym

O której godzinie najlepiej zjeść ostatni posiłek przed snem? Jak go skomponować? Których produktów lepiej unikać ‒ i dlaczego? Wokół kolacji, nie tylko wegetariańskiej, narosło wiele szkodliwych mitów. Dzisiaj rozprawimy się z nimi wszystkimi i na smacznych...

12 wigilijnych potraw z selerem naciowym – poznaj smak zdrowych świąt

Choinka udekorowana, pierniczki upieczone i polukrowane, prezenty spakowane – zostaje tylko przygotować dwanaście potraw na wigilijny stół. Dzisiaj podpowiemy wam, jak zrobić to szybko, pysznie, a do tego wszystkiego bardzo, bardzo zdrowo. Sprawdźcie nasze przepisy z...

Seler naciowy na dobre samopoczucie – kolorowe przepisy w sam raz na jesień

Kiedy za oknem deszcz, chmury, zimno, my dla kontrastu proponujemy wam mnóstwo kolorów, smaków i aromatów na talerzu. Nasza sprawdzona recepta na jesienną chandrę to garść witamin, szczypta minerałów, solidna dawka zdrowia i oczywiście seler naciowy. Dzięki takiemu...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close