Klopsiki w kremowym sosie selerowym

Porcje:

2

Czas przygotowania:

45 minut

Czego potrzebujesz?

  • 375 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • ½ szkl. śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • 1 mała szalotka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 kieliszek białego wina wytrawnego
  • 4 liście laurowe
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
  • Sól
  • pieprz

Jak przyrządzić:

  • Obrać czosnek i szalotkę. Pokroić w drobną kosteczkę.
  • Wrzucić do garnuszka z 2 listkami laurowymi i połową masła. Podsmażyć na średnim ogniu. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
  • Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Kiedy będą chłodne, wyjąć listek laurowy i dodać do mielonego mięsa.
  • Wbić jajko i dobrze wymieszać. Dodać parmezan i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Dobrze wyrobić i uformować niewielkie klopsiki.
  • Pozostałe masło rozgrzać na patelni i obsmażyć klopsiki. Kiedy będą złote przełożyć do oddzielnego naczynia.
  • Na patelnię wrzucić cebulę, tymianek i liście laurowe. Kiedy będzie złocista dodać seler pokrojony w plasterki i smażyć razem ok. 3 minut.
  • Dodać wino i śmietankę. Dokładnie wymieszać.
  • Dodać klopsiki.
  • Na małym ogniu gotować razem przez ok. 6 minut, aż sos się zredukuje.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku jeśli to potrzebne.

*Podawać posypane świeżą natką pietruszki.

Zobacz więcej przepisów

Wiosenne surówki i sałatki z selerem naciowym

Wiosna już w pełni – a wraz z nią bogactwo warzyw sezonowych. My najbardziej lubimy komponować z nich kolorowe, pełne witamin, niesamowicie odżywcze sałatki i surówki. To smaczny sposób na odzyskanie sił i zregenerowanie organizmu po zimie. Nie wierzycie?...

Karnawałowe zdrowe potrawy z selerem naciowym / blog Selerlove

Zaczyna się nowy rok – wraz z nim karnawał, bale maskowe, imprezy i dyskoteki. Szampańskiej zabawie najczęściej towarzyszą wysokokaloryczne, tuczące przekąski. Czy tak musi być? Odpowiadamy: nie! Dzisiaj podzielimy się z wami pomysłami na to, jak...

Nowe diety i kulinarne trendy – na przykładzie przepisów z selerem naciowym

Co jedzą peskatarianie i czym się różnią od wegetarian? Jak działa fleksitarianizm? Dlaczego klimatarianizm zdobywa coraz więcej zwolenników? Dzisiaj wspólnie poszukamy odpowiedzi na te i inne pytania, poznamy najnowsze kulinarne trendy, popularne diety oraz pyszne...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close