Klopsiki w kremowym sosie selerowym
Porcje:
2
Czas przygotowania:
45 minut
Czego potrzebujesz?
- 375 g mięsa mielonego
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- ½ cebuli
- 1 łyżka tartego parmezanu
- ½ szkl. śmietany kremówki
- 1 jajko
- 1 mała szalotka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 kieliszek białego wina wytrawnego
- 4 liście laurowe
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
- Sól
- pieprz
Jak przyrządzić:
- Obrać czosnek i szalotkę. Pokroić w drobną kosteczkę.
- Wrzucić do garnuszka z 2 listkami laurowymi i połową masła. Podsmażyć na średnim ogniu. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
- Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Kiedy będą chłodne, wyjąć listek laurowy i dodać do mielonego mięsa.
- Wbić jajko i dobrze wymieszać. Dodać parmezan i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem.
- Dobrze wyrobić i uformować niewielkie klopsiki.
- Pozostałe masło rozgrzać na patelni i obsmażyć klopsiki. Kiedy będą złote przełożyć do oddzielnego naczynia.
- Na patelnię wrzucić cebulę, tymianek i liście laurowe. Kiedy będzie złocista dodać seler pokrojony w plasterki i smażyć razem ok. 3 minut.
- Dodać wino i śmietankę. Dokładnie wymieszać.
- Dodać klopsiki.
- Na małym ogniu gotować razem przez ok. 6 minut, aż sos się zredukuje.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku jeśli to potrzebne.
*Podawać posypane świeżą natką pietruszki.
Zobacz więcej przepisów