Spring rolls z sosem z masła orzechowego
Porcje:
1
Czas przygotowania:
20 minut
Czego potrzebujesz?
- 4 arkusze papieru ryżowego
- 1/2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- szczypiorek
- 1/2 ogórka
- Garść liści sałaty i szpinaku
- 1/2 papryki
Sos:
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki masła orzechowego 100%
- 1 łyżka sosu sojowego
Jak przyrządzić:
- W małej miseczce mieszamy dokładnie składniki sosu.
- Warzywa kroimy w cienkie, równe słupki. Na duży talerz nalać cieplej wody.
- Papier ryżowy namoczyć aż będzie elastyczny.
- Delikatnie rozłożyć na desce do krojenia.
- Warzywa ułożyć poziomo po środku arkusza, zostawiając na górze trochę miejsca.
- Zwijanie rollsa zaczynamy od zagięcia góry arkusza, tak aby lekko przykrył warzywa, następnie zawijamy boki do środka, tak aby nachodziły lekko na siebie. Formujemy rolkę zwijając ją jak krokiet.
* Spring rolls idealnie sprawdzą się zamiast kanapek, jako lunch do pracy lub przekąska w podróży.
Zobacz więcej przepisów