Spring rolls z sosem z masła orzechowego

Porcje:

1

Czas przygotowania:

20 minut

Czego potrzebujesz?

  • 4 arkusze papieru ryżowego
  • 1/2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • szczypiorek
  • 1/2 ogórka
  • Garść liści sałaty i szpinaku
  • 1/2 papryki

Sos:

  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżeczki masła orzechowego 100%
  • 1 łyżka sosu sojowego

Jak przyrządzić:

  • W małej miseczce mieszamy dokładnie składniki sosu.
  • Warzywa kroimy w cienkie, równe słupki. Na duży talerz nalać cieplej wody.
  • Papier ryżowy namoczyć aż będzie elastyczny.
  • Delikatnie rozłożyć na desce do krojenia.
  • Warzywa ułożyć poziomo po środku arkusza, zostawiając na górze trochę miejsca.
  • Zwijanie rollsa zaczynamy od zagięcia góry arkusza, tak aby lekko przykrył warzywa, następnie zawijamy boki do środka, tak aby nachodziły lekko na siebie. Formujemy rolkę zwijając ją jak krokiet.

* Spring rolls idealnie sprawdzą się zamiast kanapek, jako lunch do pracy lub przekąska w podróży.

Zobacz więcej przepisów

Naturalny afrodyzjak seler naciowy / blog Selerlove

Madame de Pompadour, faworyta króla Ludwika XV, jedna z najpiękniejszych i najbardziej pożądanych kobiet swojej epoki, jako afrodyzjak wysoko ceniła seler. Casanova co rano zjadał pięćdziesiąt ostryg, polanych jedynie sokiem z cytryny. Napoleon z kolei...

Podróżne menu – jak jeść zdrowo w trasie

Bilety kupione, walizka spakowana, lista miejsc, które warto zwiedzić - gotowa. Zanim wyruszysz w podróż nie zapomnij o małym co nieco na ząb. Czym kierować się przyrządzając zdrowy i lekkostrawny prowiant? Wiemy doskonale, że w przedwyjazdowej gorączce...

Jak zachęcić dzieci do jedzenia selera naciowego i innych warzyw? Pomysły na ciekawe dania dla najmłodszych

Każdy z nas ma swoje smaki dzieciństwa, ulubione potrawy, produkty, połączenia. To właśnie w pierwszych latach życia uczymy się, co i jak jeść, w tym czasie kształtuje się nasz gust oraz kulinarne nawyki. Dlatego tak ważne jest, żeby już od małego...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close