Spring rolls z sosem z masła orzechowego

Porcje:

1

Czas przygotowania:

20 minut

Czego potrzebujesz?

  • 4 arkusze papieru ryżowego
  • 1/2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • szczypiorek
  • 1/2 ogórka
  • Garść liści sałaty i szpinaku
  • 1/2 papryki

Sos:

  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżeczki masła orzechowego 100%
  • 1 łyżka sosu sojowego

Jak przyrządzić:

  • W małej miseczce mieszamy dokładnie składniki sosu.
  • Warzywa kroimy w cienkie, równe słupki. Na duży talerz nalać cieplej wody.
  • Papier ryżowy namoczyć aż będzie elastyczny.
  • Delikatnie rozłożyć na desce do krojenia.
  • Warzywa ułożyć poziomo po środku arkusza, zostawiając na górze trochę miejsca.
  • Zwijanie rollsa zaczynamy od zagięcia góry arkusza, tak aby lekko przykrył warzywa, następnie zawijamy boki do środka, tak aby nachodziły lekko na siebie. Formujemy rolkę zwijając ją jak krokiet.

* Spring rolls idealnie sprawdzą się zamiast kanapek, jako lunch do pracy lub przekąska w podróży.

Zobacz więcej przepisów

Placki, naleśniki, wrapy – zdrowe i smaczne przepisy z selerem naciowym

Szukacie pomysłu na szybki obiad? Lunch do pracy? Zdrową przekąskę dla dziecka? W każdej z tych ról świetnie sprawdzą się placki – danie najprostsze z możliwych, przygotowywane na całym świecie w setkach odmian i wariantów, we wszystkich smakach i...

Zdrowe odżywianie w ciąży – przepisy z selerem naciowym

Jak powinna wyglądać dieta w ciąży? Na co zwracać uwagę? W jaki sposób zadbać o siebie i dziecko? Takie pytania zadają sobie chyba wszystkie przyszłe mamy. Jeżeli szukacie rzetelnych, sprawdzonych odpowiedzi, dobrze trafiłyście. Specjalnie dla was...

Błonnik w diecie – źródła, korzyści dla zdrowia i inspiracje z selerem naciowym

Reguluje pracę układu trawiennego, chroni przed rozwojem chorób serca, cukrzycą, nowotworami, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, na długo zapewnia uczucie sytości. To tylko niektóre z super mocy błonnika pokarmowego. Dlaczego jeszcze warto wprowadzić go do...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close