Krewetki z selerem naciowym

Porcje:

4

Czas przygotowania:

30 minut

Czego potrzebujesz?

• 2 łyżki oleju
• 1 szkl. Cebuli pokrojonej w drobną kostkę
• 1 szkl. Posiekanego selera
• 1 szkl. Papryki pokrojonej w kostkę
• 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
• 1 łyżeczka posiekanego tymianku
• 1/4 kieliszka wytrawnego białego wina
• 1 puszka pomidorów (lub 4 świeże pomidory pokrojone w kostkę)
• 1 szkl. bulionu
• ½ łyżeczki słodkiej papryki
• 2 liście laurowe
• 1 łyżka ostrego sosu chilli
• 400 g krewetek
• Sól, pieprz, chilli do smaku
• 1/2 szkl. posiekanej cebuli dymki, natki pietruszki lub kolendry do dekoracji

Jak przyrządzić:

  • Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy cebulę, seler, paprykę, sól i pieprz. Podsmażamy ok. 7-10 minut.
  • Dodajemy czosnek, tymianek i pozostałe przyprawy.
  • Wlewamy wino i gotujemy aż się zredukuje.
  • Dodajemy pomidory i bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy wszystko razem ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Dodajemy krewetki i gotujemy ok. 2-3 minuty.
  • Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli.
  • Podajemy z ryżem lub pieczywem, posypane obficie zieleniną

Zobacz więcej przepisów

Zdrowe grillowanie – przepis na majówkę w wersji fit

Rozpoczynanie sezonu grillowego w majówkę stało się już świecką tradycją. Jak go przetrwać nie rezygnując ze zdrowej diety? Żaden problem! Grill w wersji fit smakuje wyśmienicie, jest pełen warzyw i urzeka kolorami.  Myślisz, że skoro trenujesz i na co...

Jednogarnkowe dania z selerem naciowym – pomysł na szybki i zdrowy obiad

W tym roku wiosna nas nie rozpieszcza. Ciągłe zmiany pogody, skoki ciśnienia, duże różnice temperatur – wszystko to sprawia, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje, łatwiej się męczymy i dekoncentrujemy. Pomóc może dieta bogata w sezonowe warzywa....

Kuchnia zero waste i seler naciowy

Filozofia zero waste zyskuje coraz większą popularność – chcemy żyć lepiej, ekologiczniej, bardziej świadomie. Zadbać o planetę oraz siebie nawzajem. Zastanawiacie się, jak to zrobić i od czego zacząć? Spieszymy z pomocą! Dzisiaj podzielimy się z wami...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close