Krewetki z selerem naciowym
Porcje:
4
Czas przygotowania:
30 minut
Czego potrzebujesz?
• 2 łyżki oleju
• 1 szkl. Cebuli pokrojonej w drobną kostkę
• 1 szkl. Posiekanego selera
• 1 szkl. Papryki pokrojonej w kostkę
• 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
• 1 łyżeczka posiekanego tymianku
• 1/4 kieliszka wytrawnego białego wina
• 1 puszka pomidorów (lub 4 świeże pomidory pokrojone w kostkę)
• 1 szkl. bulionu
• ½ łyżeczki słodkiej papryki
• 2 liście laurowe
• 1 łyżka ostrego sosu chilli
• 400 g krewetek
• Sól, pieprz, chilli do smaku
• 1/2 szkl. posiekanej cebuli dymki, natki pietruszki lub kolendry do dekoracji
Jak przyrządzić:
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy cebulę, seler, paprykę, sól i pieprz. Podsmażamy ok. 7-10 minut.
- Dodajemy czosnek, tymianek i pozostałe przyprawy.
- Wlewamy wino i gotujemy aż się zredukuje.
- Dodajemy pomidory i bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy wszystko razem ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając.
- Dodajemy krewetki i gotujemy ok. 2-3 minuty.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli.
- Podajemy z ryżem lub pieczywem, posypane obficie zieleniną
Zobacz więcej przepisów