Krewetki z selerem naciowym

Porcje:

4

Czas przygotowania:

30 minut

Czego potrzebujesz?

• 2 łyżki oleju
• 1 szkl. Cebuli pokrojonej w drobną kostkę
• 1 szkl. Posiekanego selera
• 1 szkl. Papryki pokrojonej w kostkę
• 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
• 1 łyżeczka posiekanego tymianku
• 1/4 kieliszka wytrawnego białego wina
• 1 puszka pomidorów (lub 4 świeże pomidory pokrojone w kostkę)
• 1 szkl. bulionu
• ½ łyżeczki słodkiej papryki
• 2 liście laurowe
• 1 łyżka ostrego sosu chilli
• 400 g krewetek
• Sól, pieprz, chilli do smaku
• 1/2 szkl. posiekanej cebuli dymki, natki pietruszki lub kolendry do dekoracji

Jak przyrządzić:

  • Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy cebulę, seler, paprykę, sól i pieprz. Podsmażamy ok. 7-10 minut.
  • Dodajemy czosnek, tymianek i pozostałe przyprawy.
  • Wlewamy wino i gotujemy aż się zredukuje.
  • Dodajemy pomidory i bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy wszystko razem ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Dodajemy krewetki i gotujemy ok. 2-3 minuty.
  • Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli.
  • Podajemy z ryżem lub pieczywem, posypane obficie zieleniną

Zobacz więcej przepisów

Kolacja z selerem naciowym – przepisy i inspiracje

Szukacie pomysłu na zdrową kolację? Co można, a czego stanowczo nie wolno? Kiedy najlepiej ją jeść? Dzisiaj obalimy kilka mitów i podzielimy się z wami pomysłami na zdrową, lekką oraz smaczną kolację z selerem naciowym. Dzięki naszym przepisom zadbacie o...

z cyklu wege: Pomysł na seler naciowy: wegeburgery i kotlety z warzyw

Roślinne kotlety to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych obiadów. Podawane „po miejsku” w bułce, klasycznie z ziemniaczkami i ulubionymi surówkami, doskonałe do pracy, na piknik oraz dla małych niejadków – burgery i kotlety z warzyw stają się coraz...

Najlepsza domowa pizza z selerem naciowym

Jaką pizzę lubicie najbardziej? Włoską, na cieniutkim i chrupkim spodzie? Puszystą amerykańską? Z sosami czy oliwą? Możliwości jest wiele, każda równie smaczna i kusząca. Dzisiaj zdradzimy wam nasze pomysły na wspaniałą domową pizzę – z selerem naciowym i...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close