Krewetki z selerem naciowym

Porcje:

4

Czas przygotowania:

30 minut

Czego potrzebujesz?

• 2 łyżki oleju
• 1 szkl. Cebuli pokrojonej w drobną kostkę
• 1 szkl. Posiekanego selera
• 1 szkl. Papryki pokrojonej w kostkę
• 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
• 1 łyżeczka posiekanego tymianku
• 1/4 kieliszka wytrawnego białego wina
• 1 puszka pomidorów (lub 4 świeże pomidory pokrojone w kostkę)
• 1 szkl. bulionu
• ½ łyżeczki słodkiej papryki
• 2 liście laurowe
• 1 łyżka ostrego sosu chilli
• 400 g krewetek
• Sól, pieprz, chilli do smaku
• 1/2 szkl. posiekanej cebuli dymki, natki pietruszki lub kolendry do dekoracji

Jak przyrządzić:

  • Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy cebulę, seler, paprykę, sól i pieprz. Podsmażamy ok. 7-10 minut.
  • Dodajemy czosnek, tymianek i pozostałe przyprawy.
  • Wlewamy wino i gotujemy aż się zredukuje.
  • Dodajemy pomidory i bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy wszystko razem ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Dodajemy krewetki i gotujemy ok. 2-3 minuty.
  • Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli.
  • Podajemy z ryżem lub pieczywem, posypane obficie zieleniną

Zobacz więcej przepisów

Najzdrowsze przyprawy świata – kulinarne podróże z selerem naciowym

Nie tylko nadają potrawom smak i aromat, ale też zwiększają ich wartości odżywcze, wspierają układ trawienny, poprawiają apetyt, detoksykują, a dzięki przeciwutleniaczom spowalniają procesy starzenia się organizmu. Ich właściwości lecznicze doceniali już starożytni....

Jak seler naciowy wspomaga odchudzanie / blog Selerlove

Marzy ci się zrzucanie zbędnych kilogramów? Chcesz czuć się lżej, zdrowiej, po prostu lepiej? Jedz seler naciowy! To prawdziwa bomba witaminowa, warzywo do zadań specjalnych, któremu niestraszne najtrudniejsze nawet wyzwania. Z nim twoje życie będzie...

Antyoksydanty na talerzu, czyli dieta młodości z selerem naciowym w roli głównej

Działają przeciwstarzeniowo, poprawiają kondycję skóry, wspomagają układ odpornościowy, chronią przed nowotworami – to tylko niektóre z licznych właściwości prozdrowotnych antyoksydantów. Czym właściwie są? Jak włączyć je do swojego jadłospisu? I co z tym wszystkim...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close