Rzodkiewkowa Krwawa Mary

Przepyszny przepis na Krwawą Mary z pałeczkami selera. Przepis można modyfikować według uznania. Dodatek w postaci rzodkiewki, zanurzonej w soku z limonki, stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla klasycznego drinka.

Porcje:

4

Czas przygotowania:

5 minut

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • 100 ml wódki
  • 50 ml sherry
  • ½ łyżki świeżo tartego chrzanu
  • 25 ml sosu Worcestershire
  • tabasco do smaku
  • ½ łyżeczki soli selerowej
  • czarny pieprz do smaku
  • 750 ml soku pomidorowego
  • 500 g kostek lodu
  • 100 g plasterków rzodkiewki
  • 1 limonka pocięta w łódeczki
  • 4 pałeczki selera do dekoracji

Jak przyrządzić:

  1. W dużym dzbanku zmieszaj razem wódkę, sherry, chrzan, sos Worcestershire, Tabasco, sól, czarny pieprz i sok pomidorowy.
  2. Napełnij kolejny duży dzban lodem, pokrojoną w plasterki rzodkiewką i limonką.
  3. Krwawą Mary przelej do dzbanka z lodem i podawaj od razu w schłodzonych szklankach z pałeczkami selera.
  4. Stopień pikantności jest sprawą indywidualną, może więc warto pozwolić gościom poeksperymentować..

Zobacz więcej przepisów

Wegetarianizm dla zdrowia. Zalety diety bezmięsnej

Jeszcze kilka lat temu u podstawy piramidy żywieniowej leżały zboża oraz produkty pełnoziarniste. Dzisiaj naukowcy głośno mówią, że kluczem do zdrowego życia i dobrego samopoczucia jest zwiększenie aktywności fizycznej oraz jadłospis oparty głównie na...

25 pomysłów na seler naciowy / przepisy

25 pomysłów na seler naciowy   Często pytacie, co zrobić z selera naciowego? Do jakich potraw będzie pasował? Jak go przyrządzać? Postanowiliśmy zebrać w jednym miejscu nasze najlepsze przepisy i pokazać wam, że seler naciowy jest bardzo...

Kuchnia pięciu przemian z selerem naciowym w roli głównej – dla zdrowia i równowagi

Na czym polega kuchnia pięciu przemian? Dlaczego zyskuje coraz większą popularność? Czy stosowanie się do jej zasad jest trudne i czasochłonne? Dzisiaj odpowiemy na te i inne pytania. Dzięki pysznym przepisom z selerem naciowym pokażemy wam w praktyce, jak...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close