Rzodkiewkowa Krwawa Mary

Przepyszny przepis na Krwawą Mary z pałeczkami selera. Przepis można modyfikować według uznania. Dodatek w postaci rzodkiewki, zanurzonej w soku z limonki, stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla klasycznego drinka.

Porcje:

4

Czas przygotowania:

5 minut

Czas gotowania:

brak

Będziesz potrzebował:

  • 100 ml wódki
  • 50 ml sherry
  • ½ łyżki świeżo tartego chrzanu
  • 25 ml sosu Worcestershire
  • tabasco do smaku
  • ½ łyżeczki soli selerowej
  • czarny pieprz do smaku
  • 750 ml soku pomidorowego
  • 500 g kostek lodu
  • 100 g plasterków rzodkiewki
  • 1 limonka pocięta w łódeczki
  • 4 pałeczki selera do dekoracji

Jak przyrządzić:

  1. W dużym dzbanku zmieszaj razem wódkę, sherry, chrzan, sos Worcestershire, Tabasco, sól, czarny pieprz i sok pomidorowy.
  2. Napełnij kolejny duży dzban lodem, pokrojoną w plasterki rzodkiewką i limonką.
  3. Krwawą Mary przelej do dzbanka z lodem i podawaj od razu w schłodzonych szklankach z pałeczkami selera.
  4. Stopień pikantności jest sprawą indywidualną, może więc warto pozwolić gościom poeksperymentować..

Zobacz więcej przepisów

Seler naciowy na wiosnę – dieta na przesilenie wiosenne

Po zimie często jesteśmy zmęczeni, osłabieni i podatni na infekcje. Czasem mamy suchą skórę, łamliwe paznokcie albo matowe włosy. Wszystko to wynika z zimowej diety, ubogiej w świeże warzywa i owoce. Na wiosnę warto więc oczyścić organizm, zregenerować się...

Lekkie i zdrowe potrawy na Wielkanoc z selerem naciowym

Czy potrawy wielkanocne mogą być zdrowe? Jak najbardziej. Dzisiaj podpowiemy wam, jak w nowy sposób spojrzeć na tradycyjne świąteczne potrawy i wprowadzić na stół całą masę kolorów oraz wiosny. Gotowi? W takim razie zaczynamy. Jedzcie i świętujcie na...

Wigilia z selerem naciowym, czyli jak zjeść pysznie i zdrowo w święta

Seler naciowy to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Podczas wigilijnej wieczerzy również może odgrywać niezwykle istotną rolę. Dlaczego warto zadbać o jego obecność na świątecznym stole i jakie cenne składniki znajdziecie w tym zielonym warzywie? Już...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close