Drugie śniadanie w szkole to podstawa. Powinno być zdrowe, pożywne, łatwe do zapakowania do lunchowego pudełka i przede wszystkim pyszne, żeby nawet największy niejadek sięgał po nie z apetytem. Myślisz, że to niemożliwe? W takim razie koniecznie sprawdź nasze pomysły na dania dla najmłodszych z selerem naciowym w roli główniej. Twoje dziecko będzie zachwycone!

SUPERMOC SELERA NACIOWEGO

Dlaczego właśnie seler naciowy? Ponieważ to warzywo do zadań specjalnych, prawdziwa witaminowa bomba, źródło ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, wzrostu i rozwoju twojego dziecka. W selerze naciowym znajdziesz między innymi witaminy A, C, E, witaminy z grupy B oraz minerały – wapń, żelazo, magnez.

W jaki sposób działają i czemu nie powinno ich zabraknąć w jadłospisie małego, rosnącego człowieka? Już tłumaczymy! Witamina A poprawia ogólną odporność organizmu, zapobiega zakażeniom i stanom zapalnym. Witamina C stymuluje powstawanie nowych komórek. Poprawne działanie mięśni zapewnia witamina E. Z kolei witaminy z grupy B odpowiadają za rozwój układu nerwowego, serca, mózgu oraz płuc. Nie mniej ważną rolę odgrywają mikro- i makroelementy. Wapń wzmacnia kości, żelazo bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, magnez dodaje energii, poprawa koncentrację i zapobiega osteoporozie.

CZAS NA ROZWÓJ

Wszystkie te witaminy i minerały są dziecku szczególnie potrzebne w wieku szkolnym – to czas wzmożonego rozwoju, nauki nowych rzeczy, poznawania świata. Mózg i ciało twojej pociechy rozwijają się w zawrotnym tempie i potrzebują do tego rozwoju dobrej jakości paliwa – czyli zdrowego jedzenia.

Według specjalistów ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) podstawę diety dzieci – tak jak podstawę diety dorosłych – powinny stanowić warzywa oraz owoce, z przewagą tych pierwszych. Szczególnie poleca się warzywa sezonowe, lokalne, z ekologicznych upraw. Poza selerem naciowym do jadłospisu dziecka warto wprowadzić na przykład: nowalijki (rzodkiewki, pomidory, ogórek, szczypiorek), warzywa liściaste (szpinak, botwinkę, jarmuż, kapustę), korzeniowe (marchew, pietruszkę, burki) i strączkowe (bób, ciecierzycę, soczewicę).

W codziennym menu malucha nie powinno też zabraknąć nabiału, który jest świetnym źródłem wapnia, pełnoziarnistych produktów zbożowych i zdrowych tłuszczy. Warto natomiast ograniczyć słodycze, cukier, wysoko przetworzoną żywność oraz słone przekąski.

SPOSÓB NA WARZYWA

Tyle teorii, przejdźmy do praktyki. Jak podawać dziecku warzywa tak, żeby jadło je chętnie i z apetytem? Przede wszystkim postawmy na różnorodność, nie zamęczajmy malucha w kółko jedną potrawą, próbujmy nowych rzeczy i w to próbowanie zaangażujmy dziecko. Niech smakuje, decyduje, wybiera, pomaga w przygotowaniach, zobaczy, że gotowanie i zdrowe odżywianie może być świetną zabawą.

Na początek zacznijcie od czegoś prostego – pokrójcie w słupki wasze ulubione warzywa, na przykład seler naciowy, marchewkę, ogórki czy paprykę. Taka przekąska świetnie sprawdzi się  zamiast chipsów albo paluszków. Warzywne słupki łatwo zapakować do lunchowego pudełka, a potem równie łatwo je zjeść, nawet na krótkiej przerwie, na przykład z dodatkiem domowego ketchupu z truskawkami albo hummusu z selerem naciowym i szczypiorkiem.
Maluchom na pewno zasmakują też różnego rodzaju koktajle i miksy owocowo-warzywne. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na optymistycznie żółty shake z ananasem i bananem albo zielone, energetyczne smoothie z selerem, jabłkiem i szpinakiem. Do miksu możesz dodać odrobinę miodu, syropu klonowego albo syropu z agawy. Efekt? Zdrowy, smaczny, słodki koktajl, któremu nie nie oprze się żadne dziecko.
CIEKAWA KANAPKA

Na drugie śniadanie do szkoły bardzo dobrze sprawdzi się też… kanapka. Ważne tylko, żeby nie była nudna! Sami przyznacie, że jedzenie dzień w dzień bułki z serem to żadna frajda – nawet dla dorosłego człowieka, a co dopiero dla dziecka, które właśnie w tym wieku rozwija swój smak i kulinarny gust.

Jak więc zrobić ciekawą kanapkę? Eksperymentujcie z pieczywem (może być żytnie, razowe, pełnoziarniste, domowej roboty albo ze sprawdzonej piekarni) i bawcie się dodatkami. Sięgajcie po różne rodzaje sałat, sery dobrej jakości, ale też tofu czy tempeh. Bardzo fajnie w kanapkach sprawdzają się pasty – na przykład z jajkiem albo groszkiem i selerem naciowym. Ich przygotowanie jest bajecznie proste i szybkie, to dosłownie kilka minut, nie spędzisz więc w kuchni zbyt wiele czasu, a do pomocy możesz zaangażować dziecko. Maluch na pewno z chęcią będzie mieszać składniki i smarować kanapki własnoręcznie wykonaną pastą.

Kolejnym łatwym, a przy tym efektownym sposobem na ciekawe kanapki jest zamienienie chleba na przykład na tortillę albo zielone naleśniki z selerem naciowym z naszego przepisu. Takie naleśniki smarujemy serkiem twarogowym, dodajemy posiekane w kosteczkę świeże warzywa i inne ulubione składniki, następnie zawijamy w rulonik, kroimy w wygodne kawałki w sam raz na „jeden kęs” i pakujemy do pudełeczka. Będzie zdrowo – ale też estetycznie, a to dla małych niejadków duży plus. Wszyscy przecież lubimy ładnie podane, kolorowe posiłki.
DRUGIE ŚNIADANIE INACZEJ

Oczywiście drugie śniadanie to nie tylko kanapki – choćby i najciekawsze! Do plecaka swojej pociechy możesz też zapakować super zdrowe warzywne kotleciki z bobem albo kaszą jęczmienną i selerem naciowym. Smakują świetnie, są bardzo energetyczne i pożywne, na długo zapewniają energię do działania i nauki. Po takim lunchu dziecko będzie miało siły rozwiązywać nawet najbardziej skomplikowane zadania z matematyki.

Na koniec – parę słów o deserze. Co powiecie na… zdrowe pączki? Słodkie, wyraziste, odrobinę pikantne pączki z selerem naciowym, śliwkami węgierkami oraz twarogiem to pomysł na nieszablonową przekąskę dla malucha. Na deser polecamy też owoce (na przykład jabłka, gruszki, sezonowe owoce jagodowe), bakalie oraz orzechy. Nie zapomnijmy o wrzuceniu do plecaka naszego malucha butelki z wodą niegazowaną. Może to na przykład być przefiltrowana woda z kranu w butelce wielokrotnego użytku – dzięki temu wspólnie z dzieckiem zadbasz o naturę i ograniczysz zużycie plastiku.

CZYM SKORUPKA ZA MŁODU NASIĄKNIE…

Na pewno nie raz i nie dwa słyszeliście to stare przysłowie. Jest w nim wiele prawdy – także w kontekście smaków i przyzwyczajeń kulinarnych. To właśnie podczas kilkunastu pierwszych lat życia kształtują się nasze nawyki żywieniowe. Dlatego tak ważne jest, żeby już od małego uczyć dzieci zdrowego komponowania jadłospisu – pokazywać im ciekawe smaki, nieszablonowe połączenia, zachęcać do eksperymentowania i kulinarnej otwartości. Uczyć najlepiej w praktyce i na przykładach, wiadomo przecież nie od dziś, że maluchy chętnie robią to, co ich rodzice. Dbając więc o zdrowie dzieci, nie zapomnij o własnym – równie ważnym.

Razem zasmakujcie w zdrowej kuchni!

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym Zupa minestrone to nie lada gratka dla wielbicieli warzyw ? Podobno jest jednym z sekretów, czy raczej eliksirów młodości, które pozwalają cieszyć się witalnością mieszkańcom Sardynii. Tak przynajmniej twierdzi Dan...

Łosoś na puree z selera

Łosoś na puree z selera 2 20 minut Czego potrzebujesz? 1 ziemniak  3 łodygi selera naciowego Biała część małego pora Łyżka masła klarowanego Sól Pieprz Ok. pół szkl. wody 300 g filetów z łososia Skórka z cytryny Jak przyrządzić: Pora, ziemniaka...

Fasolada- grecka zupa z selerem naciowym i fasolą

Fasolada- grecka zupa z fasoli i selera 4 30 minut Czego potrzebujesz? Oliwę z oliwek 1 dużą cebula 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 1 łyżeczkę oregano 1 listek laurowy 4 szkl. bulionu 3 puszki...

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym 2 25 minut Czego potrzebujesz? 500 ml kwaśnej śmietany 8 filetów śledziowych matias 2 łodygi selera naciowego 3 jabłka 2 cebule 2 łyżki cukru 1 łyżeczka chrzanu sok z cytryny sól i pieprz do smaku Jak...

Seler Lassi – koktajl z selera naciowego

Seler Lassi 2 5 minut Czego potrzebujesz? 1/2 szklanki pokrojonego selera naciowego ½ ogórka 15 listków mięty 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu 1/4 szkl. wody Jak przyrządzić: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką...

Roladki selerowe

Roladki selerowe 4 30 minut Czego potrzebujesz? tuńczyk w zalewie 1 opakowanie tortilli 2 łodygi selera naciowego 3 opakowania serka topionego śmietankowego 1 lub 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia mleko (opcjonalnie) Jak przyrządzić: Na...

Krewetki z selerem naciowym

Krewetki z selerem naciowym 4 30 minut Czego potrzebujesz? • 2 łyżki oleju • 1 szkl. Cebuli pokrojonej w drobną kostkę • 1 szkl. Posiekanego selera • 1 szkl. Papryki pokrojonej w kostkę • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę • 1 łyżeczka...

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym 4 55 minut Czego potrzebujesz? 1 kg fileta z białej ryby 3 łodygi selera naciowego czerwona cebula zielona papryka marchew jajko mąka szklanka mleka sól i pieprz do smaku olej 4 łyżki octu lub sok z...

Kotlety kapuściane z selerem naciowym

Kotlety kapuściane z selerem naciowym 2 30 minut Czego potrzebujesz? 0,5 kg kapusty 3 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy bułka tarta sól i pieprz do smaku przyprawa do...

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego 4 20 minut Czego potrzebujesz? 2 duże pory 1 pęczek selera naciowego 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła klarowanego 2-3 szkl. Wody Do dekoracji: Śmietanka 30% Oliwa z oliwek Usmażony na chrupko bekon lub grzanki...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close