Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym

Porcje:

4

Czas przygotowania:

55 minut

Czego potrzebujesz?

  • 1 kg fileta z białej ryby
  • 3 łodygi selera naciowego
  • czerwona cebula
  • zielona papryka
  • marchew
  • jajko
  • mąka
  • szklanka mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • 4 łyżki octu lub sok z cytryny
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • agar-agar

Jak przyrządzić:

  • Filety z ryby myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, według własnego smaku i upodobań, skrapiamy cytryną i odstawamy na 15minut.
  • Robimy ciasto naleśnikowe (o konsystencji gęstej śmietany) obtaczamy filety w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju.
  • Międzyczasie w garnku z osoloną wodą gotujemy, umyte, obrane i pokrojone warzywa (około 10 minut).
  • Przygotowujemy agar-agar według przepisu na opakowaniu, dodajemy do niego ocet, ostudzamy.
  • Filety kroimy na kawałki, układamy w głębszym talerzu wraz z warzywami i zalewamy ostudzoną galaretką.
  • Zostawiamy do zastygnięcia.

Zobacz więcej przepisów

Wegetarianizm dla zdrowia. Zalety diety bezmięsnej

Jeszcze kilka lat temu u podstawy piramidy żywieniowej leżały zboża oraz produkty pełnoziarniste. Dzisiaj naukowcy głośno mówią, że kluczem do zdrowego życia i dobrego samopoczucia jest zwiększenie aktywności fizycznej oraz jadłospis oparty głównie na...

Dieta dla seniora – Zdrowe przepisy z selerem naciowym w roli głównej

Czym powinna wyróżniać się dobra dieta dla seniora? Na co zwrócić uwagę przy jej komponowaniu? Jak bez względu na wiek zachować dobre samopoczucie i energię do działania? W czasach, w których bardziej niż kiedykolwiek wcześniej powinniśmy dbać o zdrowie,...

Kuchnie świata: potrawy jednogarnkowe z selerem naciowym. Pomysł na rozgrzewający obiad

Gęsty gulasz, pożywny ragoût, aromatyczny khoresh –  potrawy jednogarnkowe świetnie sprawdzą się na zdrowy, a przy tym bardzo sycący obiad. Możemy je przyrządzać na wiele różnych sposobów, z mięsem, warzywami, roślinami strączkowymi, w wersji łagodnej lub...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close