Przyszła jesień, a wraz z nią pierwsze chłody, przeziębienia i zmęczenie. Jak z nimi walczyć? Przede wszystkim za pomocą energetycznego, kolorowego menu, wykorzystującego sezonowe warzywa, takie jak dynia czy seler naciowy. Rozgrzewające zupy, łatwe w przygotowaniu placki, frytki warzywne i spaghetti – to tylko niektóre z naszych pomysłów na zdrową, pełną witamin jesień. Spróbujecie?
SELER NACIOWY NA ODPORNOŚĆ
Jesienią jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Na szczęście możemy się przed nimi bronić – w budowaniu odporności na pewno pomoże dobrze zbilansowana dieta, bogata w witaminy i cenne składniki mineralne. Ich najlepszym, naturalnym źródłem są sezonowe warzywa oraz owoce: dynia, seler naciowy, bakłażan, cukinia, papryka, buraki, gruszki, śliwki czy jabłka. Powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej, aby móc cieszyć się zdrowiem nawet w najbardziej chłodne i deszczowe dni.
Co dobrego oferują nam warzywa sezonowe? Dynia na przykład jest bogata w beta-karoten – przeciwutleniacz, który hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne i nowotworowe, obniża poziom złego cholesterolu, reguluje poziom ciśnienia tętniczego, a także pozytywnie wpływa na wzrok. Z kolei w selerze naciowym znajdziemy między innymi witaminy A, C, E i B, kwas foliowy, magnez, potas, żelazo oraz błonnik. To prawdziwe warzywo do zadań specjalnych, które nie tylko pomaga w diecie i na długo zapewnia uczucie sytości, ale też dba o nasze serce, nerwy oraz dobre samopoczucie.

SELER NACIOWY I DYNIA?
Seler naciowy świetnie smakuje z każdym rodzajem dyni – przełamuje jej smak, nadaje potrawom ostrej, pikantnej nuty oraz niepowtarzalnego charakteru. Jesienią na sklepowych półkach i targach znajdziemy na przykład dynię zwyczajną (dobrą do sosów, zup i przetworów), hokkaido (z cienką skórką, której nie trzeba obierać), piżmową (o charakterystycznym, podłużnym kształcie), prowansalską (nazywaną też muszkatołową) oraz makaronową (bardzo delikatną w smaku).
Ta ostatnia pochodzi z Japonii, skórkę miewa żółtą lub zieloną, a miąższ bardzo delikatny. Po upieczeniu rozdziela się na długie włókna, które możemy jeść jak makaron – z sosem pomidorowym, warzywami albo pesto. My szczególnie polecamy dyniowe spaghetti z zielonym pesto z selera naciowego. Jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy drobno posiekać łodygi selera, dymkę, czosnek, pietruszkę i rukolę, zblendować z oliwą oraz orzechami pinii, a następnie doprawić solą i pieprzem. Dokładny przepis znajdziecie na naszym Facebooku.
ZUPA NA ROZGRZEWKĘ
Gęsta zupa krem to chyba najpopularniejsza, potrawa z dynią. Każda kucharka i każdy kucharz serwuje ją trochę inaczej, z różnymi dodatkami, czasem na ostro, a czasem w wersji łagodnej. Zupę dyniową można na przykład ugotować z dodatkiem marchewki, pomidorów albo batatów, doprawić chili, cynamonem i kurkumą, podkręcić smak pieczonymi jabłkami, masłem orzechowym, daktylami czy syropem klonowym.
Na początek polecamy jednak spróbować zupy z dyni oraz selera naciowego. Choć nie wymaga trudno dostępnych składników i wielu godzin w kuchni, efekt końcowy jest niesamowity: rozgrzewający, kremowy, wyrazisty. Takiej zupie po prostu nie sposób się oprzeć! Jej przygotowanie zaczynamy od pokrojenia dyni na ćwiartki, posmarowania oliwą i wstawienia do nagrzanego piekarnika na około pół godziny.
W czasie, w którym dynia się piecze i stygnie, drobno siekamy seler naciowy oraz cebulkę, podsmażamy warzywa na małym ogniu, doprawiamy papryką, imbirem i gałką muszkatołową. Następnie dodajemy dynię, zalewamy wodą, gotujemy, a na koniec miksujemy. Krem z pieczonej dyni podajemy bardzo gorący z pokrojonym w kostkę selerem naciowym, dla urozmaicenia możemy posypać prażonymi ziarnami.

NA DUŻY GŁÓD
Szukacie pomysłu na jeszcze bardziej rozgrzewającą i sycącą potrawę? W takim razie koniecznie spróbujcie przyrządzić curry z dynią i ciecierzycą, risotto albo pęczotto z pieczoną dynią, selerem naciowym, jarmużem oraz serem feta. Warto i dla smaku, i dla zdrowia – kasza pęczak zawiera cenne mikro- i makroskładniki, dostarcza energii, ma lekko orzechowy smak, wprost idealny do słodkiej dyni i pikantnego selera naciowego.
Prostym, a przy tym efektownym daniem na duży głód będzie też faszerowana dynia – najlepiej sprawdzi się piżmowa lub hokkaido. Trzeba ją wydrążyć, wypełnić nadzieniem z podduszonego na patelni miąższu, selera naciowego, cukinii, papryki, innych ulubionych warzyw, ryżu, komosy albo kaszy kuskus, a potem zapiec z kozim serem i oliwą z oliwek. Taka potrawa idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, wieczór z przyjaciółmi lub elegancką, romantyczną kolację we dwoje.

IDEALNE PRZEKĄSKI Z SELERA NACIOWEGO I DYNI
Z selera oraz dyni możemy też przygotować proste i pożywne przekąski na różne okazje – do pracy, lunch boxu, na podwieczorek albo dla naszych pociech do szkoły. Polecamy na przykład placuszki selerowe, puszyste dyniowe racuchy na słodko, muffiny z pełnoziarnistą mąką, jabłuszka nadziewane dynią i selerem naciowym czy warzywne frytki – zdrowszą i smaczniejszą wersja frytek z fast foodów.
Przepis na frytki z selera naciowego oraz pasujący do nich dip z suszonymi śliwkami znajdziecie na naszym Facebooku. W podobny sposób przygotujecie również warzywne frytki z dyni, marchewki, cukinii, buraków albo pietruszki. Do tego jeszcze tylko pyszne zielone smoothie i żadna jesień nie będzie wam straszna.
Smacznego!