Przyszła jesień, a wraz z nią pierwsze chłody, przeziębienia i zmęczenie. Jak z nimi walczyć? Przede wszystkim za pomocą energetycznego, kolorowego menu, wykorzystującego sezonowe warzywa, takie jak dynia czy seler naciowy. Rozgrzewające zupy, łatwe w przygotowaniu placki, frytki warzywne i spaghetti – to tylko niektóre z naszych pomysłów na zdrową, pełną witamin jesień. Spróbujecie?

SELER NACIOWY NA ODPORNOŚĆ

Jesienią jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Na szczęście możemy się przed nimi bronić – w budowaniu odporności na pewno pomoże dobrze zbilansowana dieta, bogata w witaminy i cenne składniki mineralne. Ich najlepszym, naturalnym źródłem są sezonowe warzywa oraz owoce: dynia, seler naciowy, bakłażan, cukinia, papryka, buraki, gruszki, śliwki czy jabłka. Powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej, aby móc cieszyć się zdrowiem nawet w najbardziej chłodne i deszczowe dni.
Co dobrego oferują nam warzywa sezonowe? Dynia na przykład jest bogata w beta-karoten – przeciwutleniacz, który hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne i nowotworowe, obniża poziom złego cholesterolu, reguluje poziom ciśnienia tętniczego, a także pozytywnie wpływa na wzrok. Z kolei w selerze naciowym znajdziemy między innymi witaminy A, C, E i B, kwas foliowy, magnez, potas, żelazo oraz błonnik. To prawdziwe warzywo do zadań specjalnych, które nie tylko pomaga w diecie i na długo zapewnia uczucie sytości, ale też dba o nasze serce, nerwy oraz dobre samopoczucie.

 

SELER NACIOWY I DYNIA?

Seler naciowy świetnie smakuje z każdym rodzajem dyni – przełamuje jej smak, nadaje potrawom ostrej, pikantnej nuty oraz niepowtarzalnego charakteru. Jesienią na sklepowych półkach i targach znajdziemy na przykład dynię zwyczajną (dobrą do sosów, zup i przetworów), hokkaido (z cienką skórką, której nie trzeba obierać), piżmową (o charakterystycznym, podłużnym kształcie), prowansalską (nazywaną też muszkatołową) oraz makaronową (bardzo delikatną w smaku).
Ta ostatnia pochodzi z Japonii, skórkę miewa żółtą lub zieloną, a miąższ bardzo delikatny. Po upieczeniu rozdziela się na długie włókna, które możemy jeść jak makaron – z sosem pomidorowym, warzywami albo pesto. My szczególnie polecamy dyniowe spaghetti z zielonym pesto z selera naciowego. Jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy drobno posiekać łodygi selera, dymkę, czosnek, pietruszkę i rukolę, zblendować z oliwą oraz orzechami pinii, a następnie doprawić solą i pieprzem. Dokładny przepis znajdziecie na naszym Facebooku.

ZUPA NA ROZGRZEWKĘ

Gęsta zupa krem to chyba najpopularniejsza, potrawa z dynią. Każda kucharka i każdy kucharz serwuje ją trochę inaczej, z różnymi dodatkami, czasem na ostro, a czasem w wersji łagodnej. Zupę dyniową można na przykład ugotować z dodatkiem marchewki, pomidorów albo batatów, doprawić chili, cynamonem i kurkumą, podkręcić smak pieczonymi jabłkami, masłem orzechowym, daktylami czy syropem klonowym.

Na początek polecamy jednak spróbować zupy z dyni oraz selera naciowego. Choć nie wymaga trudno dostępnych składników i wielu godzin w kuchni, efekt końcowy jest niesamowity: rozgrzewający, kremowy, wyrazisty. Takiej zupie po prostu nie sposób się oprzeć! Jej przygotowanie zaczynamy od pokrojenia dyni na ćwiartki, posmarowania oliwą i wstawienia do nagrzanego piekarnika na około pół godziny.

W czasie, w którym dynia się piecze i stygnie, drobno siekamy seler naciowy oraz cebulkę, podsmażamy warzywa na małym ogniu, doprawiamy papryką, imbirem i gałką muszkatołową. Następnie dodajemy dynię, zalewamy wodą, gotujemy, a na koniec miksujemy. Krem z pieczonej dyni podajemy bardzo gorący z pokrojonym w kostkę selerem naciowym, dla urozmaicenia możemy posypać prażonymi ziarnami.

NA DUŻY GŁÓD

Szukacie pomysłu na jeszcze bardziej rozgrzewającą i sycącą potrawę? W takim razie koniecznie spróbujcie przyrządzić curry z dynią i ciecierzycą, risotto albo pęczotto z pieczoną dynią, selerem naciowym, jarmużem oraz serem feta. Warto i dla smaku, i dla zdrowia – kasza pęczak zawiera cenne mikro- i makroskładniki, dostarcza energii, ma lekko orzechowy smak, wprost idealny do słodkiej dyni i pikantnego selera naciowego.
Prostym, a przy tym efektownym daniem na duży głód będzie też faszerowana dynia – najlepiej sprawdzi się piżmowa lub hokkaido. Trzeba ją wydrążyć, wypełnić nadzieniem z podduszonego na patelni miąższu, selera naciowego, cukinii, papryki, innych ulubionych warzyw, ryżu, komosy albo kaszy kuskus, a potem zapiec z kozim serem i oliwą z oliwek. Taka potrawa idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, wieczór z przyjaciółmi lub elegancką, romantyczną kolację we dwoje.

IDEALNE PRZEKĄSKI Z SELERA NACIOWEGO I DYNI

Z selera oraz dyni możemy też przygotować proste i pożywne przekąski na różne okazje – do pracy, lunch boxu, na podwieczorek albo dla naszych pociech do szkoły. Polecamy na przykład placuszki selerowe, puszyste dyniowe racuchy na słodko, muffiny z pełnoziarnistą mąką, jabłuszka nadziewane dynią i selerem naciowym czy warzywne frytki – zdrowszą i smaczniejszą wersja frytek z fast foodów.
Przepis na frytki z selera naciowego oraz pasujący do nich dip z suszonymi śliwkami znajdziecie na naszym Facebooku. W podobny sposób przygotujecie również warzywne frytki z dyni, marchewki, cukinii, buraków albo pietruszki. Do tego jeszcze tylko pyszne zielone smoothie i żadna jesień nie będzie wam straszna.

Smacznego!

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Seler naciowy na odporność – smaczne i zdrowe przepisy na różne okazje

Nadeszła jesień – a wraz z nią słota, deszcz, wiatr, mniej słońca i więcej infekcji. Tylko czy rzeczywiście infekcje są nieodłączną częścią tej pory roku? Według nas nie! Dieta z selerem naciowym w roli głównej pomoże wam zbudować odporność przed zimą, doda energii,...

Dwanaście wigilijnych potraw z selerem naciowym – pomysły i przepisy na święta

Szukacie kulinarnych inspiracji na święta? Dobrze się składa, dzisiaj mamy bowiem dla was dwanaście (a nawet trochę więcej) najlepszych przepisów z selerem naciowym w sam raz na Wigilię. Wszystkie szybkie w przygotowaniu, przepyszne, a do tego zdrowe. Spróbujcie i...

Wolnogotowane Chow Mein z selerem naciowym

Wolnogotowane Chow mein 2 10 minut 60 minut Czego potrzebujesz? 1 łyżeczkę oleju Filet z kurczaka 4 marchewki 4 cebulki dymki 3 łodygi selera naciowego 1 szklankę bulionu 1 łyżeczkę cukru 1/3 szkl. sosu sojowego 1/4 płatków chilli 1/4 łyżeczki...

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem 4 10 minut Czego potrzebujesz? 4 szklanki posiekanego selera naciowego 1 średnie jabłko pokrojone w kostkę 2 szkl. rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w...

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym Zupa minestrone to nie lada gratka dla wielbicieli warzyw 🥬 Podobno jest jednym z sekretów, czy raczej eliksirów młodości, które pozwalają cieszyć się witalnością mieszkańcom Sardynii. Tak przynajmniej twierdzi Dan...

Kurczak z selerem naciowym w sosie pieprzowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek) ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sól Cebula 2 szklanki posiekanego selera...

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera i żurawiny z czarnuszką 10 minut   Czego potrzebujesz? 5 łodyg selera naciowego Garść żurawiny lub rodzynek Pół łyżeczki czarnuszki Łyżkę majonezu z dobrym składem lub Łyżkę jogurtu greckiego wymieszanego z łyżeczką musztardy, solą i...

Łosoś na puree z selera

Łosoś na puree z selera 2 20 minut Czego potrzebujesz? 1 ziemniak  3 łodygi selera naciowego Biała część małego pora Łyżka masła klarowanego Sól Pieprz Ok. pół szkl. wody 300 g filetów z łososia Skórka z cytryny Jak przyrządzić: Pora, ziemniaka...
Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego 4 10 minut brak Będziesz potrzebował: 1 awokado 3 rzodkiewki ½ cytryny Sól morska i pieprz Seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgnieć awokado widelcem i dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Drobno posiekaj...

Sałatka z granatem i selerem naciowym

Sałatka z granatem i selerem naciowym 1 15 minut Czego potrzebujesz? ananas 3 łodygi selera naciowego nasiona z granatu (1/2) orzechy włoskie (około dwie garście) kwaśne jabłko sok z cytryny ząbek czosnku jogurt naturalny sól i pieprz ziołowy...

Lemoniada z selerem naciowym

Lemoniada z selerem naciowym 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 cytryna 1 pomarańcza 1 ogórek  świeża mięta woda mineralna Jak przyrządzić: Wszystkie warzywa i owoce obieramy, wydrążamy pestki z cytryny, jabłka i pomarańczy,...

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Stir Fry z selera i marchewki Czego potrzebujesz? 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki, drobno posiekane Świeżo zmielony czarny pieprz ...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close