Przyszła jesień, a wraz z nią pierwsze chłody, przeziębienia i zmęczenie. Jak z nimi walczyć? Przede wszystkim za pomocą energetycznego, kolorowego menu, wykorzystującego sezonowe warzywa, takie jak dynia czy seler naciowy. Rozgrzewające zupy, łatwe w przygotowaniu placki, frytki warzywne i spaghetti – to tylko niektóre z naszych pomysłów na zdrową, pełną witamin jesień. Spróbujecie?

SELER NACIOWY NA ODPORNOŚĆ

Jesienią jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Na szczęście możemy się przed nimi bronić – w budowaniu odporności na pewno pomoże dobrze zbilansowana dieta, bogata w witaminy i cenne składniki mineralne. Ich najlepszym, naturalnym źródłem są sezonowe warzywa oraz owoce: dynia, seler naciowy, bakłażan, cukinia, papryka, buraki, gruszki, śliwki czy jabłka. Powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej, aby móc cieszyć się zdrowiem nawet w najbardziej chłodne i deszczowe dni.
Co dobrego oferują nam warzywa sezonowe? Dynia na przykład jest bogata w beta-karoten – przeciwutleniacz, który hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne i nowotworowe, obniża poziom złego cholesterolu, reguluje poziom ciśnienia tętniczego, a także pozytywnie wpływa na wzrok. Z kolei w selerze naciowym znajdziemy między innymi witaminy A, C, E i B, kwas foliowy, magnez, potas, żelazo oraz błonnik. To prawdziwe warzywo do zadań specjalnych, które nie tylko pomaga w diecie i na długo zapewnia uczucie sytości, ale też dba o nasze serce, nerwy oraz dobre samopoczucie.

 

SELER NACIOWY I DYNIA?

Seler naciowy świetnie smakuje z każdym rodzajem dyni – przełamuje jej smak, nadaje potrawom ostrej, pikantnej nuty oraz niepowtarzalnego charakteru. Jesienią na sklepowych półkach i targach znajdziemy na przykład dynię zwyczajną (dobrą do sosów, zup i przetworów), hokkaido (z cienką skórką, której nie trzeba obierać), piżmową (o charakterystycznym, podłużnym kształcie), prowansalską (nazywaną też muszkatołową) oraz makaronową (bardzo delikatną w smaku).
Ta ostatnia pochodzi z Japonii, skórkę miewa żółtą lub zieloną, a miąższ bardzo delikatny. Po upieczeniu rozdziela się na długie włókna, które możemy jeść jak makaron – z sosem pomidorowym, warzywami albo pesto. My szczególnie polecamy dyniowe spaghetti z zielonym pesto z selera naciowego. Jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy drobno posiekać łodygi selera, dymkę, czosnek, pietruszkę i rukolę, zblendować z oliwą oraz orzechami pinii, a następnie doprawić solą i pieprzem. Dokładny przepis znajdziecie na naszym Facebooku.

ZUPA NA ROZGRZEWKĘ

Gęsta zupa krem to chyba najpopularniejsza, potrawa z dynią. Każda kucharka i każdy kucharz serwuje ją trochę inaczej, z różnymi dodatkami, czasem na ostro, a czasem w wersji łagodnej. Zupę dyniową można na przykład ugotować z dodatkiem marchewki, pomidorów albo batatów, doprawić chili, cynamonem i kurkumą, podkręcić smak pieczonymi jabłkami, masłem orzechowym, daktylami czy syropem klonowym.

Na początek polecamy jednak spróbować zupy z dyni oraz selera naciowego. Choć nie wymaga trudno dostępnych składników i wielu godzin w kuchni, efekt końcowy jest niesamowity: rozgrzewający, kremowy, wyrazisty. Takiej zupie po prostu nie sposób się oprzeć! Jej przygotowanie zaczynamy od pokrojenia dyni na ćwiartki, posmarowania oliwą i wstawienia do nagrzanego piekarnika na około pół godziny.

W czasie, w którym dynia się piecze i stygnie, drobno siekamy seler naciowy oraz cebulkę, podsmażamy warzywa na małym ogniu, doprawiamy papryką, imbirem i gałką muszkatołową. Następnie dodajemy dynię, zalewamy wodą, gotujemy, a na koniec miksujemy. Krem z pieczonej dyni podajemy bardzo gorący z pokrojonym w kostkę selerem naciowym, dla urozmaicenia możemy posypać prażonymi ziarnami.

NA DUŻY GŁÓD

Szukacie pomysłu na jeszcze bardziej rozgrzewającą i sycącą potrawę? W takim razie koniecznie spróbujcie przyrządzić curry z dynią i ciecierzycą, risotto albo pęczotto z pieczoną dynią, selerem naciowym, jarmużem oraz serem feta. Warto i dla smaku, i dla zdrowia – kasza pęczak zawiera cenne mikro- i makroskładniki, dostarcza energii, ma lekko orzechowy smak, wprost idealny do słodkiej dyni i pikantnego selera naciowego.
Prostym, a przy tym efektownym daniem na duży głód będzie też faszerowana dynia – najlepiej sprawdzi się piżmowa lub hokkaido. Trzeba ją wydrążyć, wypełnić nadzieniem z podduszonego na patelni miąższu, selera naciowego, cukinii, papryki, innych ulubionych warzyw, ryżu, komosy albo kaszy kuskus, a potem zapiec z kozim serem i oliwą z oliwek. Taka potrawa idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, wieczór z przyjaciółmi lub elegancką, romantyczną kolację we dwoje.

IDEALNE PRZEKĄSKI Z SELERA NACIOWEGO I DYNI

Z selera oraz dyni możemy też przygotować proste i pożywne przekąski na różne okazje – do pracy, lunch boxu, na podwieczorek albo dla naszych pociech do szkoły. Polecamy na przykład placuszki selerowe, puszyste dyniowe racuchy na słodko, muffiny z pełnoziarnistą mąką, jabłuszka nadziewane dynią i selerem naciowym czy warzywne frytki – zdrowszą i smaczniejszą wersja frytek z fast foodów.
Przepis na frytki z selera naciowego oraz pasujący do nich dip z suszonymi śliwkami znajdziecie na naszym Facebooku. W podobny sposób przygotujecie również warzywne frytki z dyni, marchewki, cukinii, buraków albo pietruszki. Do tego jeszcze tylko pyszne zielone smoothie i żadna jesień nie będzie wam straszna.

Smacznego!

Kuchnia w stylu EKO – pomysły, porady i przepisy z selerem naciowym

Chcecie zadbać o siebie, swoich bliskich, przyrodę? Zastanawiacie się, jak gotować zdrowo i ekologicznie? Nie wiecie, od czego zacząć? W takim razie dobrze trafiliście. Dzisiaj mamy dla was garść praktycznych porad, pomysłów i przepisów w stylu eko. Gwarantujemy:...

Dania z selerem naciowym dookoła świata

Macie ochotę na klasyczną kuchnię europejską? Nowatorskie przepisy prosto z Ameryki? Smaki orientu, a może egzotyczne afrykańskie potrawy? Dobrze się składa – dzisiaj bowiem chcielibyśmy was zaprosić na wyjątkową, kulinarną podróż dookoła świata z selerem naciowym w...

Pomysł na posiłek po treningu – 10 fit przepisów z selerem naciowym

Biegacie? Pływacie? A może jeździcie na rowerze? Bez względu na to, jaki rodzaj aktywności uprawiacie, pamiętajcie, żeby łączyć go z pysznym, zdrowym jedzeniem, zwłaszcza bezpośrednio po treningu. Tylko w ten sposób rzeczywiście poprawicie swoją kondycję i wyniki...
Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej 4 - 6 (tworzy 12 pałeczek) 10 minut 20 minut Będziesz potrzebował: 200 g twarożku z ziołami 12 plastrów szynki parmeńskiej seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgrzej piekarnik do 190°C Nafaszeruj seler...

Orkiszowe naleśniki z selerem naciowym

Orkiszowe naleśniki z serem 2 20 minut Będziesz potrzebował NALEŚNIKI 0,5 szklanki mąki orkiszowej 1 łyżeczka suszonej papryki 1 jajko ½ szklanki wody szczypta soli olej do smażenia NADZIENIE ½ czerwonej cebuli 1 marchewka ½ pora 1 pietruszka 2...

Lemoniada z selerem naciowym

Lemoniada z selerem naciowym 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 cytryna 1 pomarańcza 1 ogórek  świeża mięta woda mineralna Jak przyrządzić: Wszystkie warzywa i owoce obieramy, wydrążamy pestki z cytryny, jabłka i pomarańczy,...
Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego 4 10 minut brak Będziesz potrzebował: 1 awokado 3 rzodkiewki ½ cytryny Sól morska i pieprz Seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgnieć awokado widelcem i dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Drobno posiekaj...

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka 2 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka 2 łodygi selera naciowego Garść szpinaku Pół mini sałaty rzymskiej 1/3 cukinii Kumin Sól Pieprz Pieprz cayenne 1 łyżkę masła klarowanego Jak przyrządzić: Seler kroimy w cienkie plasterki....

Krewetki z selerem naciowym

Krewetki z selerem naciowym 4 30 minut Czego potrzebujesz? • 2 łyżki oleju • 1 szkl. Cebuli pokrojonej w drobną kostkę • 1 szkl. Posiekanego selera • 1 szkl. Papryki pokrojonej w kostkę • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę • 1 łyżeczka...

Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym Praktycznie od końca sierpnia w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. To nie lada gratka dla amatorów leśnych aromatów. 🌲🌲 Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo. My polecamy Waszej uwadze nasz...

Jesienna chrupiąca sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i żurawiną

Jesienna chrupiąca sałatka z selerem, jabłkiem i żurawiną Czego potrzebujesz? Paczka świeżego szpinaku łodygi selera naciowego 3/4 szkl. żurawiny zielony grejpfrut lub 2 mandarynki 1 duże chrupiące jabłko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/3 szkl....

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym 2 10 minut + odstawić na godzinę do zamarynowania   15-20 minut Będziesz potrzebował: 1 kg filetów z ryby 2 cebule czerwone Mix papryki (czerwona, żółta i zielona) 3 łodygi selera naciowego...

Włoska zupa z pulpecikami i selerem naciowym

Włoska zupa z pulpecikami 4 35 minut Czego potrzebujesz? Pulpeciki 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1/2 szkl. Bułki tartej 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 jajko 1/2 szkl. tartego...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close